Yatırımcı Arıyorum

2018 Yılında Bitcoini Neler Bekliyor?

Öncelikle Bitcoin nedir?

Diye soracaklara ve yeni duyanlara kısaca bir özet geçelim. Bitcoinin kurucusu Satoshi Nakamoto’nun geliştirdiği, bir kripto teknolojiyle geliştirilen dijital bir paradır. Kullandığı teknoloji blockchain denilen, bir sonra ki makalelerimiz de detaylıca değineceğimiz geliştirilmiş bir güvenlik yazılımı bulunmaktadır.  Daha önce hiç yapılmayan merkezi olmayan bir dijital para birimi haline gelmiştir bitcoin. Buradaki en önemli ayrıntı sanal bir para birimi değil tam tersi dijital bir para birimidir bitcoin. Siz herhangi bir bitcoin borsasında veya bitcoin wallet (cüzdanı) oluşturduğunuzda size otomatik ve eşsiz bir bitcoin adresi verilmektedir. Bu bitcoin adresinizle dünyanın her yerindeki insanlar ile aranızda bitcoin transferi yapabilirsiniz. Bitcoin gönderebilir veya alabilirsiniz.

Bitcoinin ilk yıllarındaki amacı güvenli ve ücretsiz para transferi yapılabilmesidir ama günümüzde bitcoine aşırı talep ve blok zincirleri denen kayıtlarının aşırı büyümesi ile transfer için ödenen fee ücretleri ve bekleme süreleri uzamıştır. Şuan bitcoin felsefesi dışında daha çok bir yatırım aracı olarak değer kazanmış ve ilk yıllarda ki yatırımcılarını zengin etmesiyle, dünya genelinde aşırı bir talep patlamasıyla karşı karşıya kalmıştır. Dünya genelinde birçok bitcoin borsası bulunmaktadır. Coinmarketcap sitesindeki verilere göre; şuan dünya genelinde 1384 borsa bulunmaktadır. Bitcoin bozdurmak istediğinizde yerli bitcoin borsalarına veya bitcoin atm’lerinden paranızı çekebilirsiniz.

Bitcoin fiyat grafiği genelde dalgalı bir seyir izlese de yıllık grafiklere baktığımızda sert bir şekilde yukarı yönlü hareket ettiğini görmek mümkündür. Fiyatlarının aşırı çıkmasında ki en büyük etken , insanların bitcoinin satmamaları veya yüksek ücretle satmak istemeleri. Ayrıca bitcoin sayısının sınırlı olması dünya genelinden büyük talep gelmesi fiyatını 2017 yılı içerisinde 20.000 $ seviyesine çıkarmıştır

2018 Yılında Bitcoin Borsaları Alım Satım İşlemleri

Bitcoin almak istediğinizde, şuan Türkiye’de bulunan bilinen 3 adet Bitcoin borsası bulunmaktadır. Bunlar; Btcturk, paribu ve koinim siteleridir. Türkiye’deki yatırımcılar ilk önce bitcoin almak istediklerinde bu 3 siteden birinde hesap açtırıp, hesaplarına TL yükleyip, o anki değerden istedikleri rakam kadar bitcoin alabilmektedirler. Birde bitcoin olarak yanlış bilinen kanı ise 1 btc fiyatının yüksek olması bazı yatırımcıları korkutsa da, istenilen TL kadar bitcoin almak mümkündür. Bitcoin hesaplamasında; Örneğin 100 TL, 500 TL gibi rakamlarla bitcoin alınabilir. Bu alımlar 1 bitcoinin 100 milyonda 1 kısmına denk gelen ve en küçük birimine satoshi denen miktarlarda alım yapılır. Örneğin 1 btc = 100.000.000 satoshi’dir. 5 Ocak 2018 tarihli güncel kurlar ile, örneğin 1000 TL’lik bitcoin almak istediğinizde, 0,016… btc miktarında btc almış olursunuz. Yani şu an 60.000 TL olan 1 btc’den 1000 TL’lik alım demek 1 btc’nin 1/60  oranında Btc almış olursunuz.

Bitcoin ne kadar?

Bitcoin Kaç TL diye merak ettiğinizde, yukarıda belirttiğim Türk borsalarından güncel fiyatlarını günlük takip edebilirsiniz. Önümüzdeki günlerde dünya genelinde hızla yayılan bitcoin atm cihazları her yerden ulaşmanızı sağlayacaktır. Şuan Atatürk Hava limanın da birkaç yıldan beri bitcoin atmsi bulunmaktadır. Ayrıca yine bitcoin alt yapısıyla, daha sonra detaylıca değineceğimiz altcoinler’den bitcoin cash ve bitcoin gold fiyatları da yeri geldiğinde bitcoinden daha hızlı değerlenmektedir.

2018 yılı içerisinde en güncel bitcoin haberleri sitemizde sürekli siz değerli takipçilerimize sunulacaktır. Bitcoin abritaj ve Bitcoin mining üzerine örnekler çalışmalarda web sitemizde yer alacaktır.

Bitcoin düşer mi?

Diye soruları sürekli almaktayız. Bitcoin ilk gününden itibaren kendisini katlayarak ve şuan milyar dolarlık seviyeye ulaşmasında ki ivmeye baktığımızda, dünya geneli insanların çok küçük bir kısmının kullandığı ve bitcoinin kullanımın yayılmasından, ticari işletmelerin bitcoin ile ödeme almalarının önümüzdeki dönemde daha da artacağı kesin gözüyle bakıldığında bitcoinin fiyatı önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceği öngörülmektedir.

Bitcoinin şuan en büyük rakibi olan eteryum ve ripple kripto paraları gelmektedir. Coinmarketcap sitesinin verilerine göre 5 Ocak 2018 tarihi itibariyle toplam 7542 kripto para cinsi bulunmaktadır ve bu sayı her geçen gün artmaktadır. Bitcoin takip etmek için cep telefonunuza yükleyeceğiz coin market cap ve Blockfolio uygulamaları şuan piyasada en güzel cepten takip etmeniz gereken uygulamalardır. Yalnız blockfolio uygulamasını kullanırken, uygulamanın özelliği olan alım ve satım seviyelerine gerçek aldığınız alım ve satım miktarlarını girmeyiniz, sadece takip ettiğiniz coinleri takibe alıp, alım satım miktar ve adetlerinizi bilgisayarınızda oluşturacağınız Excel dokümanı ile takip etmeniz sizin için daha sağlıklıdır. Çünkü bu uygulamalar sizin elinizde kaç coin var neler alıp sattığınızı takip ederek, manipülasyon sistemlerine aracılık edebilir.

2018 Yılında Bitcoin Hayatımızın Hangi Alanlarında Olacak?

Bitcoin eğitimi üzerine, bir çok çalışmalar yapılmakta, internette bir çok eğitim videosunu bulabilirsiniz. Bitcoin yatırımcılarımıza tavsiyemiz, kulaktan duyma bilgiler veya yanlış yönlendiren kişiler yerine, bitcoinin takibini ve analizini öğrenerek bilinçli yatırım yapmanızı tavsiye ederiz. Özellikle tepe noktasından alınan veya dalgalı sezonda en üst seviyeden alınan bitcoin, ani düşme gibi olaylarda bitcoin yatırımcıları ümitsizliğe kapılıp, daha da düşeceği düşüncesiyle, ellerindeki bitcoini ucuza satmaktadır ve zarar ettiğini söylemektedir. Bitcoin uzun vade bir yatırım aracıdır. Mümkün olduğu kadar yatırım sürenizi en az 6 ay 1 yıl süre zarflarında yapmanız, borç para veya kredi çekerek bitcoin almamanız sizin için en doğru olan taraftır. Tüm kripto paralara yatırım yaparken, ani dalgalanmaları hesap ederek, kaybetseniz bile sizi üzmeyecek miktarlarda yatırım yapmanız, ve riski azaltmak için birkaç farklı altcoine yatırım yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Bitcoin hack olaylarına karşı, mümkün olduğu kadar şifrelerinizi ve mail adreslerinizi üye olacağınız farklı sitelerde kullanmamanız, bilmediğiniz program ve uygulamaları asla telefonunuza indirmemeniz gerekmektedir. Ayrıca bitcoin transferi yaparken, göndereceğiniz cüzdanın ilk 3 karakter ve son 3 karakterini kontrol etmeden onay vermeyin. Çünkü bazı özel yazılımlar, cüzdan kodunu kopyaladığınız ve yapıştırdığınızı bilerek hackerlar kendi cüzdan numarası ile o an değişiklik yapabildikleri zararlı yazılımları piyasada çokça bulunmaktadır. Uzun vadeli bitcoin yatırımcıları ledger denen donanım cüzdanları piyasada her gün daha çok satılmaya başlamıştır.

Artık uzun vadeli bitcoin ve altcoin yatırımcıları, internette bulunan coinlerini en güvenli yöntem olarak, borsaların veya sitelerin hacklenmesine karşı bitcoinlerini veya altcoinlerini ledgere yükleyerek, güvenli şekilde internet ortamından uzakta saklama imkanı sunmaktadır. İnternette gezen bitcoin programları, bedava bitcoin gibi reklamları görürseniz, büyük ihtimal bunlar virüs amaçlı yazılımlar olma ihtimali yüksektir. Bitcoin madenciliği ve programları özel cihazlarla yapılmaktadır. Cep telefonundan veya kullandığınız bilgisayarlardan bitcoin madenciliği yapılması mümkün değildir. Ayrıca hiç kimse şuan bu kadar değerlenen bir dijital para birimini bedavaya dağıtmaz. Bunlara dikkatli ve bilinçli olmalısınız.

Bitcoin ve kripto paralara dünyada en çok Japonya, Çin, Güney Kore ve ABD’den yatırımcı ilk sıralarda yer alırken Türkiye 7. Sırada bulunmaktadır. O yüzden ülkemizde ciddi bir yatırımcı sayısı her gün artmaktadır. Bitcoin son dakika haberlerini, son durumunu soran, araştıran kendini bu alanda eğiten bir çok vatandaşımız bulunmaktadır. Bitcoin Türkiye’nin önümüzdeki günlerde bir çok önemli bir gündem maddesi olacağı şuan daha kesin görülmektedir. Bitcoin şuan tüm tahminlerini geride bırakarak, kendi yolunu çizerek ilerlemektedir.

Bitcoin Yasal mı?

Diye düşünenler olursa da, ülkemizde şuan bitcoin yatırımcılığı yasal olarak yapılmaktadır. Türk bitcoin borsaları vergi kanuna uygun şekilde çalışmaktadır. Ama ülkemizde uygulanan gelir vergisi kanununa göre yıllık belirli bir miktarda kar eden kişilerin gelir vergisini ödemeleri gerekmektedir. Bunda herhangi bir ticari işletmeniz olmasa da, örneğin Türkiye de 100.000 TL’ye bir ev alsanız, 1 ay sonra 200.000 TL’ye satsanız, arada ki kar oranında gelir vergisi vermeniz kanunen gerekmektedir.

Kar miktarı olan 100.000 TL’nin %20 oranında yani 20.000 TL vergi vermeniz gerekmektedir. Aynı mantıkla bitcoin üzerine büyük miktarlarda yatırım yapan ve kar elde edenlerin, ettikleri kâr miktarını ülkemizde rahatça harcayabilmeniz için bu vergi ödemelerini yapmaları gerekmektedir. Bunun için yaptığınız bitcoin ticaretine ait resmi evrakları çıktısını alıp, vergi dairesine başvurmanız, ettiğiniz kâr oranı üzerinden gelir verginizi vermeniz gerekmektedir. Ondan sonra kazancınızı sorgusuz sualsiz istediğiniz yerde harcayabilirsiniz.

Bitcoinin günlük hayatta daha da yaygınlaşması, online dünyada ve bitcoin oyunlarının çoğalması ile talepler daha da artacaktır. Şuna bitcoin tabanlı ve bitcoin gelir modelli sosyal medya platformları, oyunlar tasarlanmaktadır. Hatta bugün facebook yönetimin açıklamalarından da anlaşıldığı üzere facebook kripto paralar ile ortak bir çalışma yapılabileceği bir alt yapı üzerinde çalıştıklarını açıkladılar. Bunu bitcoin alt yapısıyla mı başka coinler altyapısı ile mi yapacakları yada kendi coinlerini mi çıkaracaklarını ilerideki günlerde anlayacağız.

ÖZETLE

Bitcoin geçtiğimiz 2017 yılında artışını ve büyümesini katlayarak yoluna devam etti. Tüm dünya genelinin tanıdığı, bir yatırım aracına dönüştü. İlk başlarda çekimser davranan, yatırım fonları ve büyük yatırımcılar 2017 yılında kitlesel bitcoin alarak bitcoin fiyatını 2017 yılı içerinde en yüksek seviye olan 20.000 $ seviyesine kadar çıkardılar. Bu seviyeden sonra bitcoin yatırımcıları dünya genelinde daha çok kâr etmek amacıyla, altcoinler olarak bilinen diğer coinlere yatırım yapmasıyla bitcoin fiyatları gerileme göstererek, ani bir düşüşle 12.000 $ dolar seviyesine getirmesi, bir güvensizlik ortamı oluştur.

Ayrıca kripto para teknolojisinin güçlü diğer coinleride ripple, eteryum ve diğer büyük ilk 10 aşırı talep alması, milyar dolarlık bir sermayenin bitcoinden çıkarak diğer altcoinlere kayması bu düşüşü hızlandırmıştır. Aralık ayı itibariyle gücünü tekrar toplayan bitcoin, fiyatının uygun olmasıyla yeni yatırımcılarıyla birlikte 2018 yılına hızlı bir giriş yaptı. 5 Ocak 2018 tarihli olarak şuan 16.000 $ seviyesini geçmiş bulunmaktadır.

Ayrıca bitcoinin tekrar güçlenmesinden kaynaklanan, altcoinlerin ani düşmesi, güvenli liman olarak yatırımcıları tekrar bitcoine yönlendirmektedir. Marketcap denen tüm kripto paralarının toplam yatırılan miktar 776 milyar dolara ulaşarak, dünya genelinde rekorunu kırmaya devam etmektedir. 2018 yılı içerisinde 1 Trilyon $ seviyesini geçmesi beklenmektedir. Bitcoinle beraber diğer altcoinlerde, 2017 yılında büyük bir performans göstermiş olup, bir sonraki yazılarımızda detaylıca incelemeye devam edeceğiz. Proje bazlı altcoinlere yatırım yaparak, hem bitcoinin çıkmasından, hem de aldığınız cinin değerlenmesinden dolayı daha fazla kazanç elde edebilmeniz için, 2018 yılında en çok değerlenebilecek coinler yazımızda görüşmek üzere…


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz