Yatırımcı Arıyorum

2020 Yılında Kosgeb’den Kobi’lere Destek Artıyor

KOSGEB, her yıl olduğu gibi, 2020 yılında da küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve desteklemeye, girişimcilerin de yanında olmaya devam ediyor. KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, 2020 yılında da Kobi’lere destek vereceklerini ve bu desteklerin artırılacağını açıkladı.

2015 yılı veri tabanı kayıtlarına göre, KOSGEB’e kayıtlı işletme sayısı 780 bin iken,2019 Kasım ayında ise bu sayı 1,5 milyon işletme kaydına ulaştı. 2020 yılında desteklere devam edilecek ve yeni destek programları da uygulamaya dâhil edilecek. Bazı destek programlarında ise revize yani yeni düzenleme çalışmaları da tamamlandı. 2020 yılında;

  • Girişimcilik destekleri,
  • Kobi finansman destekleri
  • Laboratuar destekleri
  • AR-GE teknolojik üretim ve yerlileştirme
  • İşletme geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaştırma destekleri kapsamında 5 alanda işletme ve girişimci desteklerini vermeye devam edecek.

KOSGEB’in Kobiler için verdiği 50 bin hibe, 100 Bin faizsiz kredi programı ise 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdi.

Kobilere Yeni Yıl Müjdesi

KOSGEB, her yıl Kobi’lerde petrol ve madencilik faaliyetleri, kümes hayvanları, et ve süt ürünleri, balıkçılık, tarım faaliyetleri, gıda ürünleri üretimi, tekstil, büro malzemeleri imalatı, sanayi ürünleri hammadde imalatı ve temizlik malzemeleri imalatı gibi pek çok sektörde destek vermeye devam ediyor.

Ayrıca KOSGEB, Kobi finansman destek programı kapsamında 18 ve 36 ay vadelerle 50 Bin TL. ile 500 Bin TL. ye kadar işletme kredisi ve makine teçhizat kredi desteği de sağlıyor.

Bu desteklerde girişimciye 50 bin TL. ye kadar sağlanan destek, girişimcinin kendisi 1.derece şehit yakını, gazi, genç, kadın ya da engelli bir girişimci ise 70 Bin TL. ye kadar destek miktarı çıkabiliyor.

500 Bin TL. ye kadar olan destek ise, stratejik ve öncelikli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere sağlanıyor.

Bu kısa bilgilendirmenin ardından KOSGEB’in 2020 yılı içindeki desteklerine bakacak olursak, KOSGEB başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt’un yaptığı açıklamaya göre 2020 yılında 2 milyar liralık kaynak, KOBİ’lerin yapmış olduğu projelere aktarılacak.

Bu aktarımlarla, KOSGEB, girişimci adaylarını desteklemeye devam ederken, Kobi’lere de 2020 yılında artan desteklerle birlikte hizmete devam edecek.

Kosgeb’in Üretim ve İhracat Ağırlıklı Yeni Destekleri

KOSGEB, sadece finans desteği vermiyor. Bu desteğinin yanında bir iş kurmak isteyen ve hem eğitim alıp hem de finans yaratmak isteyen tüm girişimcilere eğitim destekleri de veriyor ve bu eğitim destekleri 2020 yılında da devam edecek, 2019 yılına bir bakış atalım.

KOSGEB bünyesinde bu sene yeni bir destek programına başladı. Stratejik Ürün Destek Programı, yerli ve milli üretimi gerçekleştirmek amacıyla uygulamaya konuldu. Bu destekler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hayata geçirdiği Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programına da dâhil edilmiştir. Bu destek kapsamında dış ülkelerden ithal edilen ürünleri üreten Kobilere verilen destek 5 milyon lira civarında.

KOBGEB, her yıl olduğu gibi bu yıl da üretime ve ihracata destek vermeye devam edecek. Teknolojik ürün üretimine destek olmak amacıyla hayata geçirilen Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programında, Araştırma- Geliştirme süreçlerini tamamlayan teknoloji ürünlerinin üretim desteğine de 5 milyon TL. ye kadar destek sağlandı.

KOSGEB’in bir diğer destek programı ise, Türkiye’de faaliyet gösteren Kobi’lerin, yurt dışındaki pazarlara açılmasına destek vermek amaçlı verilen Yurt Dışı Pazar Destek Programı. Bu destek programı kapsamında Kobi’lere sağlanan miktar ise her ayrı Kobi için 300 Bin TL.

Kobi’lerin aralarındaki iş birliklerini artırmak amaçlı yürütülen İş Birliği Destek Programı yeniden düzenlenerek uygulamaya kondu ve Kobi’lere 10 Milyon TL. ye kadar destek verildi. Bu projenin bir diğer amacı da, işletmeler arasındaki iş birliği kültürünü artırmak ve tasarruf sağlamak.

Kobi’lerdeki üretimin dijitalleşmesi için Kobi Gelişim Destek Programı kapsamındaki çağrıyla, 258 Kobi, 71,5 milyon TL. ye kadar desteklenmiştir. Her işletme için üst limit 1 Milyon Liradır. Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında, teknoloji alanında faaliyet gösteren işletmeleri ve girişimcileri desteklemek ve Türkiye’nin teknoloji alanında dünya pazarındaki payını artırmak ve imalat sanayinde yüksek teknolojik iş kurmak isteyen girişimcilere 370 Bin TL. ye kadar destek verilmiştir.

Kobi’lere Verilen Finansal Destekler

Kobi finansman destek programı, iş kuracak girişimcilere yönelik bir programdır. Kobi finansman destek paketleri kapsamında, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, içinde bulundukları finansal zorlukları aşmak ve destek vermek amacıyla 300 Bin TL. faiz desteği verilmektedir.

Gelişen işletmeler pazarı kobi destek programı kapsamında ise, Borsa İstanbul piyasasında işlem görülmesi için 500 Bin TL. ye kadar destek ödemesi yapılmaktadır.

Laboratuar hizmetleri kapsamında 9 ilde 11 laboratuara destek verilmesinin amacı, ürünlerin kalite standardına uygun olması, yurt dışında bulunan diğer firmalar ile rekabet edebilmeleridir. Bu amaçla, laboratuar ortamında yapılan tetkik masraflarının yüzde 50’si KOSGEB tarafından karşılanmaktadır.

İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaştırma Destekleri

İşletme Geliştirme Destek Programları;

Kobilerin rekabet gücünün artması, öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması ve markalaşma hızlarını artırmak amaçlı destek programlarıdır ve üst limit 290 Bin. TL.’dir.

İş birliği Güç Birliği Destek Programı

Kobilerin birbirlerinden destek alarak faaliyetlerini yürütmeleri ve teknolojik faaliyetlerin imalata dönüşmesi amaçlı 1.500,000 TL. ye kadar sağlanan desteklerdir.

Uluslar Arası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı

Bu program kapsamında 60 bin ABD doları destek verilmektedir.

2019 yılında verilen Genel Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı ve Kobi Proje Destek Programı, diğer desteklere dâhil edildiği için 2020 yılında bu programlara başvuru yapılamayacaktır.

Stratejik Ürün Destekleme Programı

Bu program kapsamında Kobi’lerin özgüven kazanması, teknolojinin yaygınlaşması ve cari açığın azaltılması amacıyla verilen desteğin üst limiti 5 Milyon TL. olarak belirlenmiştir.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorum(1)

  1. Cevap yaz
    Harun Daşdemir yorumu:

    Genç Girişimci: Girişimcilik eğitimini tamamlayan 30 yaş ve altında ki kişilere verilen özel faizsiz kredilerdir.

Yorumunuz