Yatırımcı Arıyorum

3D Baskı İş Fikri

3D Baskı Nedir?

3D baskı, bir görüntüyü 3 boyutlu olarak basım yapabilen yeni bir yazdırma mekanizmasıdır ve 2D görüntü ile karşılaştırıldığında oldukça gerçekçi ve bir o kadar çekicidir. 3D işlemi, birbiri üzerine aynı anda yerleştirilmiş bir dizi katmanla, her katmanın diğerinden biraz daha yüksekte görünmesi sağlanır ve bu da yapılan tasarımların çekiciliğini artırır. Özellikle son yıllarda 3D baskıya olan talebin hızla artmasıyla birlikte, 3D baskı işi yatırımcılar içinde bir hedef yatırım haline gelmiştir. Oldukça teknolojik olan bu iş alanına yatırım yapacak kişilerin, başarılı olma ve bu işten karlı çıkma şansları bu durumda yüksek görünmektedir. Çünkü pek çok alanda çalışmalar yapılabilecek 3D baskı işi, yenilikçi, sürdürülebilir ve bir o kadar da parlak bir gelecek öngörülen bir alandır.

3D baskı işini merak eden yatırımcılar için; bu işin detayları, maliyeti, iş planı, sürdürebilirliği ve yapılabilecek iş fikirleri üzerine detaylı bilgiler içeren bu yazımızı hazırladık:

3D Baskı Nasıl Çalışır?

3D görüntü yazılımı kullanılarak bir nesnesinin 3D görüntüsünü oluşturabilmek oldukça kolaydır. Ya da aynı şekilde bir nesnenin 3D modeli, resmi taratıldıktan sonra 3D yazıcıdan çıktı alınarak da elde edilebilir. Aslında bu teknoloji çokta yeni değildir fakat nesnelerin 3D baskı model tasarımlarının yapılması son zamanlar çok popüler hale gelmiştir. 2012’de bu sektörde yapılan yatırımlar çok az iken, 2017’de 10 milyar dolar civarına ulaşmıştır ve 2020’de 21 milyar dolar olma eğilimindedir.

Bu yükselişe bakıldığında baskı endüstrisinin geleceği çok parlak ve bu alanda bir iş yatırımı yapmayı düşünenler için oldukça karlı iş fikirleri arasında gösterilmektedir. Günümüzde rekabet oldukça yüksek olmakla birlikte, farkını ispat eden bir girişimcinin güvenilir müşterilerle kendi pazarınızı kurma imkânı her zaman bulunmaktadır. 3D yazdırma işinde ihtiyaç olan bir iş planı oluşturarak baskı ekipmanlardan oluşan bir sistem kurması gerekmektedir.

3D Baskı İşi İçin İş Planı

3D baskı işi, yaratıcı bir bakışla birlikte tasarım konusunda birazda olsa yetenek, sıkı bir çalışma, gerektiren bir iştir. Bu işin başlangıçta biraz zorlu ve biraz pahalı görünse de her şey yolunda gittiğinde, büyük bir kazanç elde edilebilir. Bir iş planının başarılı olması için kapsamlı olması gerekir ve bu işi yapacak yatırımcının gerçekçi düşünmesi gerekir. Çünkü bu işin meyveleri toplayabilmesi için çok çaba sarf etmesi ve kreatif olması şarttır.

3D yazdırma iş planı oluşturmak için işte atılacak birkaç adım:

  • 3D Baskı sistemi için ihtiyaçların tespiti
  • Gerekli olan yatırım sermayesinin tayini
  • Sistem harici diğer ihtiyaçların belirlenmesi
  • Yatırım geri dönüşünün süresinde hedef belirlenmesi
  • Girilecek pazarın potansiyeli
  • Hedeflenen yatırım getirisi miktarı

Not: Bu sektörde yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan 3d baskı atölyesi iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

3D Baskı Sistemi İçin İhtiyaç Duyulanlar

3D baskı işi için kurulacak sistemde tüm 3D işleri yapabilen bir dizi öğenin sağlanması gerekmektedir. İşte bunlardan birkaçı şu şekildedir:

  • Yazılım
  • Termo Plastik Filament
  • Filament Makarası
  • Metaller İçin örnek malzeme kitleri
  • 3 boyutlu yazıcı
  • Dijital animasyon eğitimi

Yazılım: 3D baskı kurulumunu çalıştırmak için bir yazılıma ihtiyaç duyulur. Başlangıçta ücretsiz bir örnek yazılım la bu işe başlanabilir fakat profesyonel olmak isteniyorsa lisanslı bir yazılım paketi satın alınması şarttır.

Termo Plastik Filament: 3D baskı işinde üzerine tasarımların yapılacağı bu malzemeye ihtiyaç vardır. Bir termo plastik filaman güçlü, hafif ve dayanıklıdır ve yazdırılan görüntülerin mükemmel bir şekilde alınmasını sağlamaktadır.

Filament Makarası: Termo plastik filament malzeme seçimi olarak iyi bir fikir olsa da filament makarası gibi başka seçenekler de kullanılabilir.

3D Yazıcı: Elbette görüntü yazdırmak için bir 3D yazıcı gerekir. 3D yazıcının akıllıca seçilmesi şarttır çünkü yaratıcılığınızın kalitesini en son belirleyen nokta budur. Ve 3D yatırım maliyetlerinde en pahalı gereksinim olduğu için akıllıca seçilmesi gerekir, çünkü kolay kolay değiştirilemeyebilir.

Dijital Animasyon Kursu: 3D sistemini kullanabilmek için yeterince yetenekli ve bilgi sahibi olunması gerekir. Alınacak kurslarla gerekli olan bilgiye ulaşmak ve zaman içinde bunları geliştirmek mümkündür.

3D Baskı İşi Gerekli Yatırım Miktarı

Kendi 3D yazdırma işinizi kurmak için ne kadar sermaye gerektiğine gelince bir yazılım satın almanın maliyeti ihtiyaca göre değişir. Bazı üst düzey yazılımlar 500 ile 5.000 dolar civarındadır. Piyasada genellikle kullanılan yazılımlardan bazılarının fiyatları aşağıdaki gibidir:

Yazılım Fiyatları

  • Fusion: 360 $
  • Geomagic Design: 2111 ₺
  • Gergedan 3D: $ 1166
  • Sketchup $: 412
  • Katı malzemeler için yazılım: 4500 dolar

(belirtilen fiyatlar yaklaşık değerlerdir, değişkenlik gösterebilir)

Yazılımdan sonra, termo plastik filamentler ve diğer filamentler stoklama maliyeti 50 $ civarında olacaktır. Metaller için numune malzemesi kitlerinin maliyeti ise 70 $’a mal olmaktadır ve yazıcının fiyatı 500 ila 1500 $ arasında değişiklik göstermektedir. Bu fiyat istenilen yazıcının kalitesine bağlı olarak değişebilir. Tabi ki bu noktada kaliteyi etkilememesi için kaliteli bir yazıcı seçilmesi önerilmektedir.

Yatırımda ayrıca işin yapılacağı yerin kiralaması, varsa çalışan maliyeti, onarım maliyeti ve diğer bu gibi masraflar da yatırımcının seçime göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca işin yürütülmesinde gerekli olacak ilave çalışan maliyeti, onarım masrafı, elektrik ücreti ve bağlantı masrafları, masa ve mobilyayı gibi benzeri öğeler de maliyet unsurları arasındadır. Ayrıca yapılacak 3D baskı için tasarım ve desen gereksinimlerini de maliyet çalışmalarına eklenmelidir. Ortalama rakamlarla gidildiğinde yaklaşık olarak toplam yatırım tutarı 2,500 $ – 10,000 $ civarında değişebilmektedir.

3D Baskı İşinde Yatırım Geri Dönüş Süresi

Yatırım yapacaklar için tüm bu malzemelerin temini, sistemin kurulması dahil bir ay gibi kısa bir zaman alsa da bilgisi olmayan birinin alacağı kurslarda bu işe başlaması 3 ay gibi bir zaman alabilmektedir. Animasyon, tasarım, çizim, eskiz, bitirme ve çalıştırma süreçleri zaman süreçlerdir ve bu işi bilen profesyonel bir personelle başlamak tabi ki bu süreyi kısaltır, yalnız ek olarak çalışan maliyet yükünü getirir.

Yapılan yatırımın karşılığı, 3D baskı tasarımları satıldığında alınmaya başlanır ve bu en az üç ay sürecek bir dönemdir. Fakat müşteri kazanarak pazarı genişletmek için çok daha uzun süre gerekmektedir. İnternet üzerinde de farklı satış kanallarıyla daha hızlı bir yol kat etmek mümkündür. Pazar sağlama çabasını da göz önüne aldığımızda yatırımdan iyi bir getiri elde etmeye başlamak en az bir yıl alacak bir süreçtir diyebiliriz.

Sürdürebilir Bir Yatırımda Rutin Olarak Yapılması Gerekenler

3D baskı işine yatırım yapacakların işlerini sürdürebilir bir yatırıma çevirebilmelerinde her işte olduğu gibi rutin yapmaları gereken iş akış programları olmalıdır. Baskı işinde bu iş akışı kısaca şu adımların atılması gerekir:

  • Potansiyel müşteri kitlesinin neye ihtiyaç duyduğu, ne istediği konusunda sürekli beyin fırtınası yapmak
  • Sürekli tasarım fikirlerini yenilemek ve 3D modelleri tasarlamaya başlamak
  • Model çalışmalar yapmak
  • Yapılan modellerin çevrenizdeki aile, arkadaş ve potansiyel müşteriler tarafından test edilmesini ve doğrulanmasını sağlamak
  • Daha arzu edilebilir ve satılabilir bir ürün oluşturmak için test yapılan modelleri geri bildirimlerine dayanarak yenilenmek ve geliştirilmek
  • Ürünün piyasaya sürülebilecek mükemmeliyete ulaştığından emin olduktan sonra pazar arama ve mevcut pazarı büyütme çalışmaları yapmak
  • Müşteri memnuniyeti, müşteri sadakati ve rekabet avantajı sağlama çalışmaları yapmak

Bu adımlar yenilikçi bu iş fikrinde sürdürebilir bir yatırım sağlamak için rutin olarak sürekli yapılması gereken sürdürebilirlik politikalarıdır ve işin geleceğinin garanti altına alınmasında yardımcı olur.

3D Baskı Sektöründe Örnek İş Fikirleri

3D baskı işi yaparken her işte olduğu gibi hedef, her zaman trend ve talepte olan ürünler olmalıdır. Trendlerin yanı sıra, müşteriye son derece çekici gelen, havalı ve farklı gelebilecek tasarımlar yapılarak karlılık artırılabileceği gibi işin sürdürebilirliği de garanti altına alınabilir. Mesela yapılacak baskılar müşterilerinize uyacak şekilde özelleştirebilir ve çeşitlendirme yapılabilir. Aynı zamanda müşterinizin güvenini kazanmak için belirli nişler de hedeflenmeli ve müşteri memnuniyeti sağlanarak müşteri sadakati de sağlanmalıdır.

Yapılacak işleri birkaç bölümde inceleyebiliriz:

Mevcut öğeleri özelleştirme

Kişilerin sevdiği kahramanları ya da yeni vizyona giren filmlerin öğelerini tespit ederek 3D ile baskı yapmak mümkündür. Bu teknoloji ile çok kısa sürede seçilen karakteri tasarlayabilmek ve birkaç saniye içinde yazdırabilmek imkanı yakalanabildiğinden iyi bir model tasarımcısı ve 3D yazıcı operatörü mucizeler yaratabilir. Ve daha da önemlisi, ürünlerini tüm dünyada satabilir. Hayal gücünün sınırları kadar geniş olan bu fikirlerle, kısa sürede hatırı sayılır bir müşteri kitlesi oluşturmak mümkündür.

Takı-mücevherat tasarımları yapmak

Eğer yeterli yatırım sermayesi yoksa rakiplerin bir adım ötesine geçmek gerçekten kolay değildir. Bu anlamda en azından başlangıç aşamasında 3D baskı işini ev ortamında yapmak mükemmel bir çözüm olabilir. İyi bir endüstri tasarımcısıyla bağlantı kurarak evde yaptığınız takı modellerini onlara sunabilir ya da seri ve uygun fiyatlarla benzersiz takı ürünleri kendinizde satabilirsiniz. Benzersiz süslemeler için talep çok büyüktür ve 3D baskı mevcut ürünlerin kolayca özelleştirilmesini ve renk değiştirilmesini sağlar. Müşteriler aynı mücevheratın kopyasının olmadığını bilmeleri talebi artıracak bir faktördür.

Prototipleme hizmeti

3D yazıcı iş fikrinin bir başka örneği prototiplemedir. Birçok tasarımcı tasarım sürecine odaklanmayı tercih eder ve 3D yazıcıyı satın almayı sistem kurmayı düşünmez ve tasarım fikirlerini gerçek modeller üzerinde kontrol etmek onlar için caziptir. Prototip hizmetleri sunulduğunda, muhtemelen üretim aşamasına geçmek isteyen üreticiler arasından birçok müşteri bulunabilir. Kartuş ve Toner Dolum Merkezi Açmak

3D tarama hizmeti

3D tarama, 3D yazdırma yanında verilebilecek ek bir hizmettir. Birçok kişi kendileri için favori olan nesnelerin veya canlıların şeklini kopyalamak isterler. Favori hayvanlar, arkadaşlarının, çocuklarının görüntüleri, arabalar, tekneler, vb. gibi öğeler taranarak ölçeklendirebilir, değiştirebilir, diğer nesnelerle birleştirebilir ve 3D olarak yazdırabilir.

3D Kişiye özel gıda tasarımları

Her dönemde olduğu gibi herkes kendini özel hissetmek ister ve 3D teknolojisi buna hizmet etmek için bir nimettir diyebiliriz. Mesela çocukların ve gençlerin en çok sevdiği dondurmalar, şekerleme ya da atıştırmalıkları onların sevdiği objeler şeklinde işlenerek kişiye özel modeller yapmak mümkündür. Mesela bu iş fikri gelecek yaz sezonu için farklı bir dondurma modeli olarak sunum yapılabilir.

Gelecek yıllarda daha da yükselişi beklenen 3D yazdırma işinde ayrıca yatırımıza katma değer kazandıracak alternatif seçenekler de mevcuttur. Örneğin, düzleştirme, boyama, pişirme veya montaj gibi işlem sonrası prosedürler ekleyebilir ve ekstra ücretler talep edebilirsiniz.

Unutmayın; bu işte karlılığınızın sınırı hayal gücünüz kadar.

(bu makalede belirtilen tüm fiyatlar yaklaşık değerlerdir)


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz