Yatırımcı Arıyorum

AB Üye Ülkelerinde Yatırımcı Vizesi ile Oturum İzni İş Planı

Avrupa Birliğine Bağlı Ülkelerde Yatırımcı Vizesi ve Oturum İzni Almak

İş planı, girişimcilerin her zaman ihtiyaç duyduğu bir plandır. Girişimlerinin ne kadar sağlam ve para kazandırabilir olduğu hakkında küçük bir resim çeken iş planı bu yüzden çok önemlidir. Ancak iş planı ülkemizde belli alan ve durumlar için istenen zorunlu belge ve evraklar arasında yer alsa da aynı durum yurtdışı içinde geçerlidir. Özellikle Türkiye’de bulunan yatırımlarını AB ülkelerinde açarak burada yatırımcı vizesi alan girişimcilerin oturma izni alabilmek için de iş planına ihtiyaç duyarlar. Girişimcilerin yatırımlarını yapmak istedikleri ülke AB ülkesi ve Avrupa Ekonomik Alanına dahil ise mutlaka bir iş planı yapmak durumundadır.

İş planının yatırımcı vizesi ile oturum izni almak istedikleri ülkenin dilinde yapılmış olması da esastır. Türkiye, AB üyesi olmayan bir ülke ancak sizin mesleki ya da üniversite diplomanız varsa AB üye ülkelerden birinde tam zamanlı olarak kendi işinizi kurabilirsiniz. Doğal olarak bunun için Türkiye’de başvurmak istediğiniz AB ülkesinin elçiliğine ya da konsolosluğuna başvurmanız gerekir. Gelelim en önemli kısma; AB ülkesine başvuru dilekçesi için bir iş planı yazmanız gerekiyor.

Neden AB Ülkesinde Yatırımcı Olmak İçin İş Planı Gerekiyor?

İş planı genel olarak ticari plan, işletme planı olarak da ifade edilebilir. İş planı yukarıdaki bölümde de açıklamaya çalıştığımız gibi, kendi işinizi kurmak isteyenlerin bu düşüncenin altında yatan iş fikrinin yazılı olarak açıklaması olarak da iş planı tanımlanabilir. İş planı, işletmeniz için fikrinizi hayata nasıl geçirmek istediğinizin yanında işletmenin kurulmasından sonra neleri hedeflediğinizi de açıklayan bir plandır. Ayrıca iş fikrinizi açıklamanın yanında planladığınız olası gelir ve gideri de belirtmeniz gereken bir plandır.

Neden iş planı yazmanız gerekiyor?

AB ülkelerine ve Avrupa Ekonomik Alan kapsamında olan Almanya, İspanya, Hollanda gibi ülkelerden birinde kendi yatırımınızı kurarak oturum izni almayı planlıyorsanız AB ülkelerinin temsilcilikleri sizden başvuru formu yanında iş planı talep eder. Konsolosluk iş planınızı inceleyerek denetler ve kendi işinizin gerektirdiği mesleki gereksinimleri karşılamanızı bekler. Ayrıca konsolosluğun kendi kurmayı düşündüğünüz işinizin ekonomiye pozitif etki etmesi ve bu işten kazanacağınız gelirin sizin ve ailenizin geçim masraflarını karşılayabileceğine dair kanaat oluşturması gerekir. İş planı ticari işletme ve faaliyetinizin imkânlarını ve risklerin yanı sıra başlangıçta ihtiyaç duyduğunuz gerekli adımlar hakkında yol tarif ettiği gibi hangi talepleri karşılamanız gerektiğini de söyler.

Başvuru yaparken talep edilen iş planı ile kendi işinizi kurmadan önce ve kurduktan sonra, koyduğunuz hedeflere ulaşabileceğinizi ve fikirlerinizi hayata geçirebilmek için gerekli adımların kontrolünü ya da fikrinizi gerçekleştirmek için hangi adımlar üzerinde değişiklik yapmanız gerektiğini de algılamanızı sağlar. İş planı size dışarıdan finansman bulabilmeniz içinde gerekli olabilir. Dışarıdan finansmana örnek banka kredisi, bir odadan bilirkişi raporu vb. yerler sayılabilir. Kısacası konsolosluk ya da elçiliğe verdiğiniz iş planı ile konsolosluk ve elçilik dışında potansiyel iş ortakları, yatırımcılar gibi ilgililere sunmuş oluyorsunuz.

İş Planında Neler Var?

Bir iş planının sizin iş fikrinizin yazılı olarak açıklaması olduğunu yazımızın önceki bölümlerinde anlatmaya çalıştık. İş planının içinde girişim fikrinizi ve yatırımınızı hayata geçirmek için gerekli olan adımları kısa ve öz şekilde açıklamanız beklenir. Hatta iş planınızdaki adımları başkalarının anlayacağı biçimde anlatmalısınız.

İş planınızın içinde açıklamanız gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Kendi işinizi nasıl kurmak istiyorsunuz?
  • Hangi nitelik ve yeterliliklere sahipsiniz?
  • İş fikriniz İyi mi?
  • Müşterileriniz Kim olacak?
  • Müşterileriniz ile nasıl iletişim kuracaksınız?
  • Fiyatlandırma Stratejiniz ne olacak?
  • Rekabet stratejiniz nedir?
  • Ne kadar kazanmak istiyorsunuz?
  • İşletmenize nasıl finansman sağlamayı planlıyorsunuz?

İş planı söz konusu olduğunda herhangi bir yapı ve kapsam kuralı bulunmuyor. Üstelik iş planınızın yapısına siz karar veriyorsunuz ancak burada önemli olan konu iş planının iş fikrinize uyması gerekliliğidir. Bu arada başvuru yaptığınız kurum kendisine ait bir iş planı şablonu oluşturmuşsa iş planınızı bu şablona uygun biçimde hazırlamak büyük önem taşır. Ayrıca hangi AB ülkesine başvuru yapmayı planlıyor ve iş planınız başkaları ile pazarlık konusu olma durumunda ise o ülkenin dilinde hazırlanmış olmalıdır. Bu arada daha öncesinde hazırlanmış olan İngilizce ve İspanyolca şablonlar sadece dil desteği içindir. Bu konuyu aklınızdan çıkarmamanız da önemlidir. İş planının önemli bölümü ise hangi gelir ve giderleri planladığınızdır.

Bu tabloda genel olarak şu başlıkları bulunur:

  • Geçim giderleriniz: Geçinmek için nelere ihtiyaç duyuyorsunuz?
  • Bir sermaye gereksinim planı
  • Bir finansman planı
  • Bir rantabilite planı
  • Bir likidite planı

Yatırım yapmayı planladığınız AB ülkesindeki fiyatların oluşması, gelir yapısı ve vergi –SGK ödemeleri Türkiye’den farklı olduğundan bu durumu da gelir- gider hesabı yaparken düşünmeniz gerekir. AB ülkelerindeki ekonomik yapının farklı olduğunu da göz ardı etmemeniz de önemlidir.

AB Ülkelerinde Yatırımcı Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Genel olarak AB ülkelerinde yatırımcı vizesi için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:

Not: Bazı ülkelere göre evraklar değişiklik gösterebilir.

  • Başvuru Formu
  • Pasaport
  • 2 adet vesikalık Fotoğraf
  • Meslek eğitimini kapsayan, diploma ve sertifikalarla belgelenilir özgeçmiş ile güncel iş sözleşmesi
  • Yeterlilik belgeleriniz
  • AB ülkesinin dilinde hazırlanmış iş fikrinize ilişkin aşağıdaki bilgileri kapsayan iş planı

Belirtilen evrak taleplerinin dışında birçok AB üyesi ülke sizden iş planı çalışması da talep etmektedir. Şayet iş planı çalışması içeriğini nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, Kobi Vadisi editörleri tarafından iş planı danışmanlığı talep edebilirsiniz.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz