Yatırımcı Arıyorum

AIDA Modeli: Dikkat, İlgi ve İstekten Harekete

Aida modeli, İnovasyon Benimseme Modeli, Pazarlama Hunisi, Satış Hunisi, Etkiler Hiyerarşisi Modeli, Bilgi İşleme Modeli ya da Müşteri Yolculuğu. Bu kavramsal modellerin hepsinin ortak noktası, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayacak belirli bir ürün veya hizmeti ararken, karşılaştıkları bilişsel ve davranışsal süreci haritalamaya çalışmasıdır.

Arkasındaki teori, müşterilerin bir şirketin ürününü satın almak için, son çağrıyı yapmadan önce çeşitli aşamalardan geçtiğini belirtir. Bu aşamaları haritalandırarak ve müşterilerinizin isteklerine adım atarak, şirketinizi müşterilerinizin bakış açısından görebilir ve gerektiğinde iyileştirebilirsiniz.

Aida Modeli Nedir?

Aida modeli, bir bireyin, bir ürün veya hizmetin, satın alınması sürecinde geçirdiği bilişsel aşamaları tanımlar. Alıcıların her aşamada gidip gelip, son satın alma işlemlerini desteklemelerini sağlayan bir satın alma hunisidir. Artık sosyal medya ve topluluklar aracılığı ile diğer müşterilerin eklediği bilgilerle, sosyal medya onu AİDA’nın farklı hedeflerine ulaşmaya genişlettiği için, artık sadece alıcı ve şirket arasında bir ilişki değildir.

Aida Ne Anlama Gelir?

Farkındalık: Ürün veya hizmetinizle, marka bilinirliği veya bağlılığı oluşturmak,

İlgi Alanı: Ürününüzün veya hizmetinizin yararlarına ilgi çekmek ve alıcıyı daha fazla araştırmaya başlamaya teşvik etmek için yeterli ilgi.

Arzu: Ürün ve hizmetinizin markanızın kişiliğini gösteren duygusal bağlantı yolu. Tüketiciyi beğenmekten, istemeye taşımaktır.

Eylem: Alıcıyı, şirketinizle etkileşime geçmek ve bir sonraki adımı atmak için taşıyın. Broşür indirme, telefon görüşmesi yapma, bülteninize katılma veya canlı sohbete katılma vb.

Aida modeli, tüm pazarlamacılar arasında en iyi bilinen pazarlama modelidir. Pek çok pazarlamacı, pazarlama iletişimlerimizi nasıl etkili hale getireceğimizi düşünürken, bilinçli ya da bilinçsiz olarak günlük olarak uyguladığımız için yararlı bulmaktadır.

Aida Modeli Nasıl Kullanılır?

Aida modeli pazarlama planlamasına nasıl uygulanabilir?

Şirketlere, tüketicilerin farklı platformlar kullanacakları, farklı temas noktalarına girecekleri ve farklı bilgiler gerektirecekleri için, aşamaların her birinde nasıl ve ne zaman iletişim kuracakları bir karar verme modeli yerine, bir iletişim modeli olarak adlandırılabilir. Bu nedenle, özel ve hedefli iletişim kampanyanızın planlanmasına yardımcı olmak için, bu başlangıç olabilir. Aşamalar boyunca kendinize kilit sorular sormalısınız.

Farkındalık için sorulabilecek sorular

  • Alıcıları, ürünlerimizden ve hizmetlerimizden nasıl haberdar ederiz?
  • Sosyal yardım stratejimiz nedir?
  • Marka farkındalığı kampanyamız nedir?
  • Hangi araçları veya platformları kullanıyoruz?
  • Mesajlar ne olmalı?

İlgi için sorulabilecek sorular

  • İlgi alanlarını nasıl kazanacağız?
  • İçerik stratejiniz nedir?
  • İtibarınızı destekleyecek sosyal kanıtlarınız neler?
  • Bilgiyi nasıl ve nerelerde sunabiliriz? (Web sitesi, videolar aracılığı ve müşteri puanları)

Arzu için sorulabilecek sorular

  • Duygusal bir bağlantı kurmak için kişisel olarak nasıl etkileşim kurarız?
  • Çevrim içi sohbet yapabiliyor muyum?
  • Twitter özel akışına anında yanıt verebiliyor muyum?
  • İnsanların arzuladığı hizmet ve ürünler nelerdir?
  • İpuçları ve tavsiyeleri paylaşıyor muyum?

Aida modeli aşamaları sonuncusu eylemdir.

Eylem için sorulabilecek sorular

  • Eylem çağrısı nedir ve bunları nereye yerleştiriyorsunuz?
  • Tüketicilerin bağlanması kolay mıdır ve nerede bulmayı beklerler?
  • Hangi pazarlama kanalını/platformunu kullandığınız ve nasıl etkileşime geçeceğinizi düşündünüz mü?
  • Sadakati koruma önerisi nedir?
  • Bunu hangi aşamada çevrimiçi ve çevrimdışı olarak nasıl teşvik edersiniz?

Aida Modelinin Adımları Nelerdir?

Aida modelinin 4 adımı vardır: Farkındalık, İlgi, Arzu ve Eylem

Farkındalık

İlk müdahale seviyesi müşterilerin bilişsel aşamasıdır. Bu, ürün hakkında düşünme eylemidir. Bu aşamada, müşteriler ürünün farkına varıyor ve ürünün özelikleri ve avantajları hakkında bazı bilgiler geliştirmeye başlıyor. Dikkat aşaması genellikle reklâm yoluyla tetiklenir. Müşterilerin farkında olduğu tüm ürünler ve markalar, farkındalık kümesinin bir parçasıdır. Bu toplam belirli bir ürün kategorisinde, ürün ve marka kümesinin küçük bir kısmıdır.

İlgi

Aida modeli’nin işleyiş sırası 2. aşaması ilgidir. Bilişsel aşamadan sonra, müşteriler duygusal aşamaya girerler. Bu seviyede müşteriler sadece ürün bilgisinin önüne geçtiler ve aslında tutum, tercih ve hatta ürüne olan ilgiyi geliştirmeye başladılar. Bu, müşterilerin sonunda ürünü satın almayı ciddi şekilde düşündükleri anlamına gelir. Ancak, harekete geçmeden önce, müşterilerin iki aşamadan geçmeleri gerekecektir.

Arzu

Aida modelinin arzu adımı, hala müşterilerin bilişsel aşamasının bir parçasıdır. Bununla birlikte, müşterilerin başlangıçta sahip oldukları ilgi, gerçek bir ihtiyaca daha da gelişmiştir. Müşteriler zaten aldıkları ürünle hayallerini de almaktadır.

Eylem

Son aşama eylem aşamasıdır. Müşterilerin harekete geçtiği yer burasıdır. Bu, bir ürün tanıtımını görmek için, bir perakendeciyi ziyaret etmekten veya ürün hakkında, daha fazla bilgi için bir mağaza sahibine e-posta yazmaktan farklılık gösterebilir. Tabii ki, sonuçta bu eylemler ürünün satın alınmasına yol açmalıdır.

Sonuç olarak, bu aşamaya geçen ürünler veya markalar “seçim seti” veya “satın alma seti” nin bir parçasıdır. Aida modeli örnekleri olarak eylemi bir örnekle anlatacak olursak; bir dizüstü bilgisayar veya bilgisayar aradığınız düşünün. Muhtemelen kafanızda anında ortaya çıkan birkaç bilgisayar markası vardır. Samsung, Apple, Microsoft ya da Lenovo gibi. Bunların hepsi “farkındalık seti”nin bir parçası olan markalardır. Ancak durumun bu olup olmadığı, onunla iletişime geçtiğiniz andan itibaren, markaya karşı geliştirdiğiniz tutumlarla ilgili her şeye sahiptir.

Bir markaya olan ilginiz, gerçek bir arzuya dönüşürse, markanın “satın alma seti”nde olma ihtimali yüksektir. Bilgisayar markalarının toplam seti, çok daha büyüktür. Örneğin MSI ya da Razer’i hiç duydunuz mu? Duymadıysanız, bu ürünler sizin farkındalığınızda değildir. Bildiğiniz gibi bilgisayar markalarında zaten tercih ettiğiniz birkaç tane marka olabilir

Sahip olduğunuz akıllı telefon markasına bağlı olarak, örneğin bir Samsung veya Apple bilgisayar markasından dizüstü bilgisayarını hariç tutabilirsiniz. Ciddi olarak satın alınma düşünüldüğünde, bilindik markalar düşünce setinin bir parçası olabilir.

Toplamda Aida Modeli

Aida modeli, karar verme sürecinin farklı aşamalarındaki müşteriler için, reklâm kararlarını temel almaya yardımcı olan, harika bir pazarlama aracıdır. Her aşamada pazarlamacılar, müşterilerin bir aşamadan diğerine geçmesine yardımcı olmak için, pazarlama kampanyalarını uyarlamak zorunda kalacaklar. Aida modeli, kısa ve basittir. Bu nedenle, tüketici karar verme sürecinin diğer önemli yönlerini de göz ardı edebilir. Ayrıca aşamalar arası bir hareket de mümkündür. Örneğin, insanlar farkındalıktan doğrudan eyleme atlayabilirler.

Şimdi tüm aşamaları ve bazı markaların, bunları nasıl kendi yararlarına kullandıklarını ayrıntılı olarak görelim.

1. Aşama; Farkındalık

İlk izlenim, son izlenim olabilir. İlk aşamada bir tüketici markaya rastlar. Bu, bir reklâm veya kulaktan kulağa ya da ürünleri gösteren bir kiosktan daha popüler olarak, bu günlerde sponsorlu içerikten olabilir.

Çoğu zaman markalar, sadece bir markanın varlığının insanlar tarafından, otomatik olarak bilineceğini varsayarlar ki, her zaman doğru olmayabilir. Geleneksel reklâmcılık yöntemleri teklifiniz için farklılaştırıcı bir faktör yaratmayabilir. Bu nedenle varlığınızı hissettirmek için, yaratıcı bir aksama yapmak mantıklıdır. Ayrıca karakteristik grafikler, renk ve boyut, kitlenin neyi yakalayabileceğini belirlemede son derece önemlidir.

Böylece bir marka tüketicilerin dikkatini Aida modeli kullanarak şu yollarla kazanabilir.

  • Büyüleyici reklâmlar
  • Kişisel mesajlaşma
  • Akıllı hedefleme

Örnek; gençleri hedefleyen bir otomotiv firması, basılı reklâmlara göre sosyal medyada çevrimiçi olarak, oldukça aktif olmaya yatırım yapmalıdır. Mini Cooper, daha fazla dikkat çekmek için Amsterdam sokaklarında, yırtık hediye ambalajı ile dev karton kutuları kullanarak, ilginç bir gerilla pazarlama stratejisi kullandı.

2. Aşama: İlgi

Kuşkusuz, aşamaların en önemli kısmıdır. Tüketici, ürünün kendisi için bir anlamı olmadığını düşünürse ve yeterince büyüleyici bulmazsa, asla satın alma aşamasına ulaşmaz. Bu nedenle, ürün mesajınızı, hedef kitlenin profiline uygun, özelleştirilmiş ve net bir şekilde iletmeniz önemlidir. Ürün iletişiminin en önemli noktası, tüketicinin ihtiyaçlarını işaret etmelidir. Bu, tüketicinin ürüne nasıl fayda sağladığını görmek için, ek bir adım atmasına yol açar. Örneğin; Adidas’ın kampanyasını ele alalım. Aida Modeli reklâm örnekleri olarak Adidas kampanyaları gösterilebilir.

Dünyaca ünlü futbolcu Lionel Messi’yi kampanyaları için seçen Adidas, en iyi kararı verdi. Messi’nin dünya çapında milyonlarca hayranı olduğu biliniyor. Messi’nin fotoğrafları bile futbolsever tüketiciyi kendine çekti. Adidas’ın ürettiği spor ayakkabılara ilgi arttı ve sporseverler bu ayakkabıları, sahip oldukları özellikleri okuyarak satın aldı. Böylece bilinçli tüketici sayısı da bu alanda artmış oldu.

3. Aşama: Arzu

İlgi yaratmak yeterli değildir. Bir markanın kendini nasıl sunduğuna dair istekli olmak çok takdir edilebilir. Ancak satışlarda değişmeyebilir. İlgi ve arzu aynı anda elde edilebilir. Bu yüzden, ilgi yaratıldıktan hemen sonra, kitleye neden ihtiyaç duyduklarını anlatmak önemlidir. Bu durumda markanın, tüketicinin diğer ürünlerde alamayacağı olağanüstü özelliklerini, belirgin bir şekilde vurgulaması gerekir.

Aida modeli örnek olarak, güzellik sektörünün liderlerinden L’Oreal, tüketicilerin bir ürünle ilgili endişelerini karşılar ve bununla ilgili tavsiyelerde bulunur. Cilt bakımı ve güzellik ipuçları ile ilgili birçok içeriği seçer. Bir kişi, bir saç bakımı içeriğini okuduktan sonra L’Oreal ürünlerine sahipse, o rutini takip ederek daha rahat olacaktır.

4. Aşama: Eylem

Reklâm, tüketiciden derhal yanıt almak üzere tasarlanmış bir eylem çağrısı ile sona ermelidir. Örneğin Netflix, tüketiciyi ücretsiz deneme sürümünü denemeye ikna etmek için, ikna edici metin kullanır. Netflix, ürünlerin ne kadar uygun olduğunu bildirir ve değerini vurgular, ardından tüketicileri ücretsiz deneme sürümüne kaydolmaya teşvik eder.

İyi reklâmcılık, tüketicileri şimdi doğru harekete geçirmeye motive eden bir aciliyet hissi uyandırmalıdır. Bu hedefe ulaşmak için yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri, sınırlı süreli teklifler yapmaktır. Aida modelinin son adımı olan eylemin amacı, tüketicinin harekete geçmesini sağlamaktır.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments