Yatırımcı Arıyorum

Aktar Dükkânı Açma İş Fikri

Baharatçı Dükkânı Nasıl Açılır?

Baharat kullanımı; tüm dünyada kendine has kokusu, aroması, içeriği ve yararları nedeniyle popüler bir durumdur ve popülerliği gün geçtikçe artmaktadır. Baharata olan talepler kimyon, karabiber gibi herkesin bildiği ve kullandığı baharatlarla sınırlı kalmayarak, hastalıklardan korunma veya tamamlayıcı tedavide kullanılmasıyla da daha da artmıştır. Ayrıca baharatların faydaları ve kullanım alanları bu kadarla da sınırlı değildir. Böcek ilacı olarak, saç ve cilt bakımında, form tutmada vb. gibi daha pek çok kullanım alanı mevcuttur. İşte tüm bu baharat ürünlerinin satıldığı dükkânlara aktar denilmektedir.

Yüzyıllardır insanlığa hizmet eden baharatlar, içeriğinde Fenilpropanoidler, terpenler, flavonoidler ve antosiyaninler gibi daha birçok kimyasal bileşiğe sahip olması ile antimikrobiyal ve antioksidan açıdan da zengindirler. Ve tüm bu özelliklerinden dolayı baharat ticareti yeni bir olgu değildir ve yüzyıllar boyunca, Asya ve diğer bölgelerden baharat satıcıları, egzotik baharat çeşitlerini uzak tüketicilerine satmış bu işin temellerini atmışlardır.

Günümüzde ise bu iş modern bir şekilde aktif olarak yapılmaya devam etmiş ve girişimlerin ilgi odakları arasında olmayı her dönem başarmıştır. Hatta bazı baharat girişimcileri, zengin baharat ürünleri ile dünya çapında toptan ve perakende olarak katalog satışı bile yapmaktadırlar. Ve bu girişimciler, büyük miktarda baharat stoku oluşturmak yerine, ürünlerini uzak alıcılara ulaştırmak için İnternet’in gücünden yararlanmakta, markalar oluşturarak bayilik zincirleri kurmaktadırlar.

Peki, bir aktar dükkânı açmanın maliyeti ve karlılığı nedir? Merak edenler için beraberce bir göz atalım:

Baharat Dükkânı Açmak Karlı mıdır?

Son dönemlerde özellikle alternatif tıp alanına olan eğilimle beraber aktarlar gözde işletmeler haline gelmiştir. Özellikle sabah programlarına katılan doktorların da tavsiyesi ile kişiler sağlık problemlerinde sentetik ilaçlar yerine bitkisel ilaçlar kullanmayı tercih etmekte bu da aktarlara olan ilgiyi gün geçtikçe artırmaktadır. Hatta günümüzde artan bu eğilim sayesinde aktarları standart baharat satıcıları dışına çıkartarak modernize hatta lüks bitkisel ürün satan mağazalar haline gelmiştir.

Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de aktarlarda zengin aromatik ve tıbbi bitkiler bulunmaktadır. Bu ürünler arasında baharat, çay, parfüm, tatlandırıcı, besin takviyesi, form ekleri, saç bakımı, cilt bakımı, aromatik masaj yağları ve alternatif tıpta hastalıkların önlenmesi ve iyileştirilmesine yönelik bir çok ürün çeşidi bulunmaktadır. Yapılan istatistik çalışmalara göre bitkisel ürün kullanımı tüm dünya genelinde %80 oranındadır. Bu durum değerlendirildiğinde baharata olan talebin bu kadar yüksek olması, bu işin karlılığının bir kanıtı olarak gösterilebilir. Karlılığı rakamlara dökmek gerekirse, karlılık oranı ürün alımında ödenen fiyata göre farklılık göstermekle birlikte %50-200 arasında olduğu bilinmektedir.

Aktar Dükkanı İçin Ürün Temini Nasıl Yapılır?

Öncelikle aktarlarda satılan ürünlerin tazeliğinin ve güvenilirliğinin şart olması gerektiğini vurgulamak gerekir. Bunun yanında karlılığı artırmak ve müşteri memnuniyetini sağlamak için geniş ürün yelpazesine sahip olması da diğer bir zorunluluktur. İnternet üzerinde de satış yapan pek çok baharatçı toptancısından bu ürünler alınabileceği gibi yerel dağıtıcılardan da temin edilebilir. Tabi her üründen yüklü miktarda stok yapmak yerine en çok giden ürünlerden stok yapmak daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Çünkü herkes tarafından bilinen ve yoğun olarak kullanılan ürünleri her gün satarak nakit sağlamak olasıdır.

Tedarikçiden bu ürün seçimleri yapılırken ve müşteriyi pazarlarken bilgi çok önemli bir detaydır. Farkındaysanız; aktar sahiplerinin neredeyse hepsi bitkiler konusunda son derece bilgili kişilerdir ve içeriklerinden, faydalarına, yan etkilerine, etkileşimlerine kadar pek çok bilgiyi adeta yutmuşlardır. Hatta son dönemlerde bu işin popülerliğinin artması ile gençler üniversitelerin toprak ve bitki bilimi bölümlerini seçerek mezun olmakta ve diplomalı aktarcılar olarak pazarda yer almaktadırlar.

Aktar Dükkânı Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aktar dükkânı açmayı düşünenlerin haklı olarak ilk merak ettiği konuların başında bu işin karlılığı gelir ve sonrasında da karşılaşacağı zorluklar merak edilir. Tabi ki her işte olduğu gibi bir girişime karar vermeden önce ince elenip sık dokunarak bilgi sahibi olmak gerekir.

Dikkat edilmesi gerekenleri sıralayacak olursak:

  • Konum: Aktar açmak isteyen girişimcilerin düşünmesi gereken konuların başında konum gelmektedir ve dükkânın işlek cadde veya çarşı içerisinde olması, işin başarılı olmasında en önemli faktörlerin başında gelir. Girişim maliyeti düşürmek adına sakin yerleri seçmek müşteri sirkülasyonunu düşüreceğinden kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
  • Tecrübe: Bu işi yapmayı düşünenlerin kesinlikle aromatik ve tıbbi bitkiler hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Sadece bilgi sahibi olmak yetmez kendini sürekli olarak bu konularda güncellemeye meraklı olması da şarttır. Çünkü gelen her müşteri farklı bir ürün hakkında bilgi almak isteyecek ve tatmin olduğunda da alışveriş yapacaktır.
  • Tedarikçinin güvenilirliği: Ağırlıklı olarak sağlık ve gıdaya hitap eden baharatçılarda ürün tedarikinin güvenli bir yerden yapılması önemli bir konudur.
  • Ürün yelpazesi: Bir aktar için ürün çeşitliliği müşteri portföyü oluşturma da hayati önem taşımaktadır. Her gelen müşterinin memnun ayrılması demek yeni müşterileri getirecek anlamına gelir ve buda ürün çeşitliliğinden geçer.
  • Ürünlerin tazeliği: Tüketiciler ihtiyacı olan baharat ve bitkisel ürünleri taze almak amacıyla aktarlara gitmektedirler. Bayat veya bozuk ürünleri satan bir aktara kimse ikinci şans vermek istemeyeceği unutulmamalıdır.
  • Güleryüz: Günümüz müşterileri doyumsuzlukta çığır açmış durumda olduğu için güler yüzlü ve bilgili bir yaklaşımla ürün satmaya çalışmak işin başarısı için önemlidir.
  • Hijyen ve düzen: Hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde gittikçe popüler olan aktarların dükkânlarının düzenli ve çok temiz olması şarttır. Aksi takdirde bir inandırıcılığı kalmaz.
  • Tanıtım: İşin başarısı için müşteri çekmede dükkânın tanıtımının iyi bir şekilde yapılması şarttır. Günümüzde sosyal medyanın popülerliği düşünüldüğünde bu plarformlarda da bu tanıtımların etkin olarak yapılması işin karlılığını artıracaktır.

Aktar Açarken Gerekli Olanlar

Aktar açmak için gerekli olan belgeler ve prosedür öncelikle esnaf ve sanatkarlar odasından detaylı olarak öğrenebileceği gibi sağlık bakanlığından da onay alınması gerektiği bilinmelidir. Dükkânın açılacağı yerin işlek bir cadde veya çarşıda olması her zaman tercih edilen bir durumdur ve tercihe göre 50 metrekareden 500 metrekareye kadar bir dükkânda açılabilir. Aktarların kullandığı kasa, hassas kantar, farklı boyutlarda poşetler, küçük ölçekli kaplar, raf sistemleri gibi birçok alet ve ekipman bulunmaktadır. Ve dükkânın büyüklüğüne göre bir veya daha fazla personel gerekebileceği de göz ardı edilmemelidir.

Aktar Açmanın Maliyeti ve Karlılık Oranı

Bitkisel ürünlere ve baharata olan talebin artması ile birlikte aktarların da sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Günümüzde artık her ilçede bir değil birkaç tane aktar bulunmaktadır, çünkü insanlar baharatları büyük marketlerden almak yerine bildiği tanıdığı aktarlardan almayı tercih etmektedirler. Bunun yanında alternatif tıp ürünlerinin ve kişisel bakım ürünlerinin de pek çok aktarda bulunması aktarların tercih edilirliğini artırmaktadır.

Bir aktar açmanın maliyetine geldiğimizde maliyet elbette dükkânın büyüklüğüne, mekanın dekorasyonun ne kadar lüks olduğuna, konumuna, personel sayısına göre değişecektir. Tabi içine konan ürünün çeşitliliği de maliyette önemli bir faktördür. Tüm bu maliyet unsurları göz önüne alındığında aktar kurmanın maliyeti 50 metre kare bir dükkanla ortalama bir dükkan 200 – 500 bin TL civarı değişmektedir.

Aktar açmak isteyenler bu girişimlerini kendileri yapabilecekleri gibi baharat bayiliği veren firmaların bayilik zincirlerine katılarak da yapabilirler. Bu şekilde hem daha az sermaye gereksinimi olacak hem de bayilik veren firmanın markası, eğitim desteği ve uzmanlıklarından faydalanabileceklerdir. Bilinen bir markanın bayisi olarak başlandığında sermayenin geri dönüşüm süresi kısalabileceği gibi marka avantajlarından da faydalanabilirler. Bayilik veren firmaların şartları ise firmadan firmaya değişiklik göstermekle birlikte 30 – 100 Bin TL arasında değişebilmektedir. Ayrıca karlılık oranları da 6-36 ay arası olarak değişmektedir.

Aktarlar; Lezzet ve Sağlık denince akla gelen ilk yerlerdir ve bu yüzyıllardır devam eden bir olgudur. Bu da girişim yapmak isteyen kişilerin aktar dükkanı açma iş fikrini bir kez daha düşünmeleri için en sağlam nedenlerden biridir. Doğanın bizlere sunduğu nimetler, insanlık ve daha sağlıklı yaşam arayışı bitmediği sürece bu iş devam edecektir. Bu da aktarları karlı ve sürdürebilir bir iş alanı kılmaktadır.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
6 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Fatma
Fatma
8 ay önce

Merhaba bende aktar dükkanı açma fikrindeyim ama ilk olarak nereden nasıl başlayacağımı bilmiyorum yardımcı olurmusunuz

Mustafa
Mustafa
3 yıl önce

Aktar işleten biri olarak söylüyorum, geleceğin ve şimdinin en güzel mesleği. Sadece akıl kullanmak önemli. İnternet satışları ve reklamlarıyla daha difazla kazanç sağlayabiliyosunuz.

müzeyyen
müzeyyen
3 yıl önce
Yanıtlanan kişi  Mustafa

Merhaba bende yeni başlayacağım aktar işine fakat toptanci bulmakta zorlanıyorum. Yardimci olursanız çok sevinirim

Ugur
Ugur
3 yıl önce
Yanıtlanan kişi  Mustafa

Slmlar mustafa bey siz işletmeye başladınızmı ve nerede teşekkürler

Levent
Levent
3 yıl önce
Yanıtlanan kişi  Mustafa

Yardımcı olabilir misiziniz