Altın Çilek Yetiştirmek
İçindekiler
Altın çilek, patlıcangiller ailesinden olan bir bitkidir. Domates gibi yetiştirilir ve bakımı kolay yapılır. Açık hava da ve güneşi tam olarak alabilen bölgelere oldukça uyumludur. Ayrıca sıcağı da çok seven bir bitkidir. Günümüzde ticari değeri gittikçe yükseliyor ve oldukça popüler olarak yaygınlaşıyor. Ayrıca altın çilek şifalı bitkiler arasında yer alır ve lezzetli tada sahiptir.
Bilimdeki adı: Physalis Peruviana’dır. İngilizler “Golden Berry” diye adlandırırlar. Fındık büyüklüğündedir ve olmadan tüketilmesi gereken bir yiyecektir Daha sonra tüketilirse zararlı olabilir ve alırken dikkat edilmesi gerekir. Ülkemizde adı yeni duyulmaya başlanan bir bitkidir ancak yetiştirme denemeleri daha öncelerden yapılmıştır. Yapılan deneme olumlu sonuçlanmış ve yıllık üretim 100 tonu geçmez. Fakat pazar fiyatları ve dünyada talep edilen miktar göz önüne alınırsa hiç de küçümsenmeyecek hatta Türk tarımının geleceği için önemli ürünlerden birisi olabilir.
Altın Çilek Nasıl Yetiştirilir?
Altın çilek, bir kökünde yıl boyunca 2.5 – 3 kg meyve verir. İyi bir bakım yaparsanız dönümden 5 ton civarı yıllık meyve hasadı alabilirsiniz. Ekim ayı öncesinde toprağa 50 kg/dekar fosfat ve 200 kg/dekar yanmış ahır gübresi atarsanız verim artar. Altın çilek, kimyasal gübreyi çok fazla seven bir bitki değildir. Azotlu gübrelerin fazla kullanılması halinde çiçeklenmeyi azaltan ve boyuna büyüyen bir bitki olarak bilinir. Altın çilek, tohumdan fide edilerek büyütülür.
Torf içinde ve kasalarda belli bir olgunluğa geldikten sonra tarlaya alınır. Tohum atılacak torf sıcaklığı 20 derece civarında ve nispi nem %65-70 civarında olmalıdır. Tohumların 0.5 – 1 cm derinliğe atılması gerekir. Çok yüzlek ve çok derin ekimler yapıldığında ürün verimi düşer. Uygun koşullar sağlanırsa tohumlar 7-10 gün içerisinde çimlenerek 45-60 gün içinde de dikime hazır hale gelir. Altın çileğin belirgin bir zararı yoktur ve gut hastalığına da çok iyi gelir. Tarlada dikim aralığının 50×100 cm olması gerekir. Kimyasal gübreleri çok fazla sevmeyen bir bitki olduğu için kimyasal gübre kullanımından özellikle de azotlu gübrelerin fazla kullanılmasından kesin bir şekilde kaçınılmalıdır.
Altın Çilek Üretim Desteği
Türkiye’de ilgili bakanlık tarafından altın çilek yetiştiriciliği teşvik edilmiş. Fideleri alanlar yılda 4 kere ürün alacak şekilde yetiştirdiler ve bütün bitkiler çok iyi bir şekilde yetiştirildi. Denizli, İzmir, Burdur, Antalya, Anamur ve Mersin çevrelerinde fide devlet tarafından dağıtıldı. Ülkemizde yoğun bir kazanç kapısı olabilecek bir meyve olan altın çileğin; kiraz ve çilek gibi tutmasını sağlamak gerekiyor. Mesela Mersin’de çilek yetiştiriciliği 1930’larda başlar.
Mersin’de Fatma Hanım isimli bir kadın çilek eker ve köylü de bu kadından görerek ekmeye başlar. Çay da aynı şekilde destekle Karadeniz’de üretilmeye başlanan bir bitkidir. Günümüzde ülkemizin önemli gelir ve geçim kaynaklarından biri olan bir bitkidir. Siz de gelişmekte olan yer kirazı yetiştirmek için atılımda bulunabilirsiniz.
–
–
Altın Çileğin Faydaları
Altın çilek dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesi olarak bilinir. Sayısız faydası ve ülkemizde gelişmeye başlaması, ayrıca ülkemizin elverişli bir iklime sahip olması altın çileği mantıklı bir yatırım haline getirir:
- Kilo vermeye yardımcı özelliği vardır.
- Diyabet (şeker) hastalarına faydalıdır.
- Antioksidan açısından zengin bir bitkidir.
- Kalp, verem ve idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur.
- C,B1,B2,B3, Keroten içeren vitamin ve mineraller açısından çok zengindir.
- Potasyum değerinin oldukça yüksek olduğu araştırma sonuçlarıyla saptanmıştır.
- Kalsiyum açısından zengin olduğu için okul öncesi çocukların gelişimi açısından uzmanlar tarafından önerilen bir bitkidir.
- Metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar.
- Kan dolaşımının düzenlenmesine etki eder.
- Kalorisi az olduğu için sindirim sistemindeki parazitleri yok etmeye yardımcıdır.
- Aroması sayesinde pastacılık, dondurma aroması olarak ve marmelat yapımında yoğun olarak kullanılır.
- Meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda kullanılır.
- Cildi güneşten korumada ve cilt kanseri tedbir olarak deri gerici özelliği vardır ve yaşlanmayı geciktirir.
- Kanda bulunan çok fazla ürik asit miktarının atılmasına yardımcı olur.
- İçerisinde 8 ayrı alkolid bulunur ve bu alkolidler bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılır.
- Kanı arındırmada ve görme sinirlerini yapılandırmada etkin olarak kullanılır.
- Yapılan araştırmalar sonucunda prostat ve solunum yolu hastalıklarının tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır.
Altın Çilek Yetiştirmenin Karlılığı
Altın çilek fidelerini 5-10 lira civarında çoklu olarak bulabilirsiniz. Hasadını yaptıktan sonra kilosunu 30 lira civarında satabilir ve kurutulmuş olarak satarsanız kilosunu 60-70 TL civarında satabilirsiniz.
Not: yazı içerisinde belirtilen bazı bilgiler günümüz şartlarına göre değişkenlik gösterebilir.
Yorumlar(2)
Gülser Korkmaz yorumu:
25/03/2024 / 19:49Altın çilek yetiştirip satmak istiyorum. Alıcılara nasıl ulaşırım?
efe kahraman yorumu:
24/11/2020 / 20:01ben altın çileği yetiştirirsem nerede satacağım