Yatırımcı Arıyorum

Asansör Satış Montaj Dükkânı Açmak

Asansör Satış, Montaj, Bakım İşi Yapmak

Girişimci olarak farklı ve değişik iş fikirlerine açık biri iseniz, asansör satış montaj dükkânı açmak fikri de size cazip gelebilir. Üstelik ülkemizin büyük çoğunluğunun apartman dairesinde yaşamlarını sürdürdüğü ve bu apartmanlarında yüksek oranda asansöre sahip olduğu düşünüldüğünde asansör satış ve montaj dükkânı açmak son derece akıllıca bir girişim olabilir. Ancak asansör satış dükkânı açmak için diğer işletme türlerine göre biraz daha fazla yatırım tutarına ihtiyaç duyacağınızı da belirtelim. Tabii, satışını yaptığınız asansörlerin aylık ve yıllık periyodik bakımlarını da yapmanız durumunda asansör satışı ve montajı yapma fikri çok kazandıran bir girişim olarak ön plana çıkabilir.

Asansör satış ve montaj dükkânı açmak için gerekli sermayeniz var ise bu fikri hayata geçirmeden önce bir iş planı oluşturmanız sizin için son derece faydalı olacaktır. Ayrıca asansör satış ve montaj dükkânı açmak için bazı gereklilikleri yerine getirmeniz ve resmi belgeleri edinmeniz gerekir. Girişiminizi bir iş haline getirmeden önce aynı işi yapan kişilerle konuşmanız, sektörü araştırıp konuyu bu anlamda değerlendirmeniz yatırım yapmadan önce size konu hakkında ışık tutacaktır. Açmak istediğiniz dükkânın konumu ve müşteri portföyünüz de girişiminizin kazancı açısından önemlidir. Bu durum göz önüne alındığında asansör satış montaj dükkânı açma iş planı size gerekli doneleri verecektir.

Neden Asansör Satış Montaj Dükkânı Açmalısınız?

Ülkemizde yaklaşık olarak 35 milyondan fazla konut bulunmaktadır.  Bu konutların aşağı yukarı 15 milyonu apartmanlardan oluştuğu bilinmektedir. Asansör sektörü ile ilgili resmi bir istatistik bulunmasa da, sektörün 12 milyon konuta hizmet verdiği düşünülmektedir. Bu nedenle sektörel olarak kıyaslandığında asansör sektörü en aktif ve büyük iş sektörleri arasındaki yerini korumaya devam etmektedir. Asansör satış işletmesi için milyonlarla ifade edilen bir sermaye gerekirken asansör bakım ve montaj dükkânı için yaklaşık olarak 400 bin liralık sermaye yeterli olabilmektedir. Bu rakamlarla bir asansör bakım ve kontrol şirketini rahatlıkla kurabilirsiniz.

Asansörler mekanik ve hareketli birçok parçadan oluşan aksamlardır. Asansörlerde sürtünmenin etkisini minimuma ve hatta sıfıra indirmek için yağlama işlemi yapılır. Bu nedenle de asansörlere aylık bakım yapılması bir diğer ifade ile gerekli yağ değişimlerinin yapılması gerekir. Bu da sizin için yapılacak iş ve devamlı müşteri anlamına gelir. Ayrıca açmış olduğunuz asansör satış montaj dükkânı asansörlerin mekanik ve elektronik aksamını da kontrol ederek arıza oluşturabilecek aşınma, yıpranma gibi sorunları da tespit eder. Asansörlerin güvenli ve insanları tehlikeye atmayacak biçimde kullanılabilmesi için periyodik olarak bakımları yapılmalıdır. Bunun yanı sıra asansörlerin periyodik bakımlarının yapılması da yasalarca zorunlu tutulmaktadır. Bu da iş ve müşterinizin sürekli biçimde süregeleceğinin de bir işaretidir. Asansörlerin periyodik bakımlarının zorunlu olması bu sektörde para kazanmama ihtimali olmadığını da işaret eder.

Asansör Çeşitleri

  • Elektrikli Asansörler
  • Hidrolik Asansörler
  • Yük Asansörü
  • Sedye Asansörü
  • Araç Asansörü
  • Panoramik Asansör
  • Engelli Asansörü
  • Monşarj Asansör
  • Yamaç (yatay) Asansörü
  • Makina Dairesiz Asansörler

Asansör Satış Montaj Dükkânı Açmak İçin Gereken Belgeler

Asansör satış montaj ve bakım sektörü genel olarak teknik bir sektördür. Bu nedenle de işyerinizde çalışacak personelin teknik bilgi ve donanımın yanında hizmet yeterlilik belgesine de sahip olması gerekir. Bakım hizmeti verebilmeniz için Vergi Dairesi ve ilgili Belediyeden alacağınız standart işyeri açma belgelerinin yanında bakım ve servis hizmetlerini yapabilmeniz için TSE hizmet yeterlilik belgesini de almanız gerekir. TSE hizmet belgesinin alınması için CE belgesini de almanız zorunludur. Asansör ruhsatı için ilgili belediyeler CE belgesini talep etmektedir.

Asansör satış montaj dükkânı açmak için standart belgelerin yanında sahip olmanız gereken diğer belgeler de aşağıda şu şekilde sıralanabilir:

  • Modül H CE Belgesi ile Ruhsat almak
  • Modül G CE Belgesi ile Ruhsat almak
  • Modül B+E ya da B+D CE Belgesi ile ruhsat almak gibi işlemlerde her modül için ilgili belediyeler tarafından farklı evraklar talep edilmektedir. Bu nedenle bağlı bulunduğunuz belediyeye başvurmanız gerekir.

Asansör Satış Montajı Dükkânı Nasıl Kurulur?

Türkiye’de bulunan tüm asansörler için periyot bakımlarının yapılması yasalarca zorunlu kılınmıştır. Bu durumda iş hacminiz bulunduğunuz bölgenin nüfusuna ve artan konutlara göre sürekli biçimde artış gösterecektir. Asansör satışı da yapsanız, sadece montaj ve bakım işini de yapsanız asansör bakım periyotları aylık, 3 aylık ve yıllık periyotlar olmak üzere farklı aralıklarla yapılan bakım ve tamir hizmetinin sağlanmasını da kapsamaktadır. Bu sektörde bulunan işletmenizin başarılı olabilmesi için bakım ve montaj sözleşmesi yapmak son derece büyük önem taşır.  Genel olarak apartmanlar ve müteahhitlerle bu tür sözleşmeler yapmanız sizi işinizde başarıya ve üst düzeye taşıyacaktır. Bu durum göz önüne alındığında işletmenizin başarılı olması için iyi bir çevreye sahip olmanızın önemi de ön plana çıkar. İşletmenizin sahip olması gereken belgelerin yanı sıra yanınızda çalıştıracağınız teknik personelin de bu işi bildiğini kanıtlayacak “Asansör Bakım ve Onarım Ustası” belgesine sahip olması gerekir. Bu belgeyi alabilmek için Halk Eğitim Merkezinin düzenlediği kurslara kayıt olmanız temelde yeterli olur.  Eğer siz bu belgeye sahip değilseniz o takdirde bu belgeye sahip personellerle çalışmanız gerekir. Ayrıca firmanızda, makine mühendisi gibi teknik konulara hakim personellere de yer vermeniz gerekebilir.

YouTube video player

Asansör Bakımı Nasıl Yapılır?

Asansörler hem insan hem de yük taşımak için kullanılan aksamlardır. Bu durum göz önüne alındığında asansörlerin güvenli ve can güvenliğini tehdit edecek biçimde çalışmaması gerekir. Bu nedenle, asansörlerin aylık ve yıllık periyodik bakımlarının yapılması zorunludur. Asansörleri taşıyan halat, ana taşıyıcı kasnaklar, asansör kablosu vb. tüm mekanik ve elektronik parçalar asansör bakım görevlisi tarafından tek tek kontrol edilir. Aşınan ve yıpranan parçalar tespit edilerek ya yağlanır ya da yenileri ile değiştirilir. Ayrıca asansör boşluğunda ve asansör kabin üst yüzeyinde bulunan asansörün çalışmasını tehlikeye atacak olan yabancı cisimler temizlenir. Frenleme elemanları kontrol edilerek asansörün sarsıntısız bir fren sistemine sahip olması için gerekli ayarlamanın yanı sıra asansörlerin kat ayarlarının uygun sınırlarda olup olmadığı kontrol edilerek ayarlama yapılır.  Asansörün tüm elektronik ve mekanik parçaları gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra asansör bakımı tamamlanır.  Asansöre yapılan bakım ile ilgili periyodik bakım formu doldurularak rapor tutulur.  Asansörlerin zorunlu periyodik bakımını yapabilmeniz için müşterilerinizle asansör bakım sözleşmesi imzalamanız şarttır. Asansörlerin kullanım amaçlarına uygun biçimde emniyet sistemleri ile donatılır. Asansörler,  normal çalışma koşullarına bağlı olarak uygun güvenlik sistemlerine sahiptir.

Bakım, revizyon ve kontrol çalışmalarına uygun olan bu güvenlik sistemleri can ve mal güvenliğini tehlikeye atılmamasını sağlar. Bu nedenle periyodik bakım asansörler için zorunludur. Asansörler çeşitli nedenlerle arızalanabilir. Herhangi bir arıza durumunda asansörde kalan kişi yardım butonuna basarak ya da görevliyi arayarak yardım ister. Asansörün bakımını yapan firmanın yetkilisi kapı açma anahtarı ile gelerek kapıyı açar ve asansörde mahsur kalan kişiyi kurtarır. Eğer asansörün fren balataları zarar görmüş ve arıza veriyorsa asansör aşağı – yukarı kaydırma yapar. Bu durumda asansörün zeminde ve üst katlarda bulunan ve asansördeki devreyi kesen elektrik devreleri bulunur. Asansörün bu katları geçmesi durumunda asansörlerde arıza ortaya çıkabilir.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz