Yatırımcı Arıyorum

Aslında Hangi İşi Yapmalıyım

(makale içeriğini okuduktan sonra, alt alanda videoyu izleyebilirsiniz)

Her insanın hayalinde, kendisine ait bir iş sahibi olmak ve iyi kazanç elde etmek vardır. Hayatın ve ekonominin her geçen gün zorlaşması, bizi hayatımızla ilgili pek çok önemli kararı almaya sevk ediyor. Bu önemli kararlardan biri de hiç kuşkusuz yapmak istediğimiz işler hakkında. Kimimiz daha garantili bir kazanç olan memuriyete yönelirken, kimimiz de kurallara bağlı kalmadan daha özgür ve daha serbest bir şekilde çalışma taraftarı. Hangi işi yapmalıyım diye çoğu kez düşündüğümüz zamanlar da olmuştur.

Bir iş fikri üzerinde yoğunlaştıysanız, işi yapabileceğinizden emin olmalı ve buna göre gereken atılımlarınızı yapmalısınız. Aksi takdirde zaman, emek ve sermayenizi boşa tüketmiş olacaksınız. Önce hangi alanda çalışmak istediğinize kesin karar verin. Sonra verdiğiniz karar size yol gösterecektir.

Hangi İşe Uygunum?

Bir iş yapacağımız zaman aslında kendimize sormamız gereken, hangi işi yapmalıyım değil hangi işe uygunum olmalıdır. Günümüzün şartlarında pek çok iş imkânı mevcut. Eskiden olduğu gibi sınırlı meslekte yok. Hayatın modernleşmesi ve teknolojinin en iyi seviyelere yükselmesi, pek çok iş imkânını da beraberinde getirdi. Peki, bir işe uygun olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? İşe, kendinize yanıtlarını vereceğiniz şu soruları sorarak başlayın.

Yetenekli miyim?

Bir işe uygun olduğunu anlamak için, kişinin önce yeteneklerini keşfetmesi gerekir. Öyle bir iş yerine gidip de –Her işi yaparım sözünü artık tarih sayfalarında yerini aldı. Bir işin eğitimini almak, yeteneklerinizi keşfetmek ve o işe yatkın olduğunuzu anlayıp anlamama bakımından önemlidir.

Eğer o işin üniversitesini okumamış iseniz bile, bir kursa gitmeniz işinizi anlamanıza yardımcı olacaktır. Basit bir iş yapıyor bile olsanız, o işin ustasından işi kavramanız sizin açınızdan yararlı olur. Eğer işle ilgili yeteneğiniz yoksa yeteneğinizin olduğuna inandığınız başka alanlara kolayca yönelebilirsiniz.

İş İçin Finansal İmkânlarım Yeterli mi?

Yapmak istediğiniz iş biraz maliyet gerektiriyorsa, finansal kaynaklarınızı gözden geçirmelisiniz.

Belli bir birikiminiz var mı? Ya da işinizi kurmak adına maddi kaynak için başvurma imkânınız mevcut mu? Tüm bunlar gözden geçirilmelidir.

Ticaretle ilgilenecekseniz, atılacağınız sektörü iyi tanımanız gerekir. Sektörle ilgili bilgi almak için, basılı ve görsel yayınları takip etmeniz ve o işi yapan kişilerden sektörel bilgiler edinmeniz gerekir.

Bu bilgiler işin sermayesi hakkında da bilgi alınmasını sağlayacaktır.

Yapacağınız İş Beklentilerimi Karşılayacak Mı?

İnsanların yaptıkları ya da yapacakları işten beklentileri vardır. Bunlar iyi kazanç elde etmek, işinde mutlu olmak, rakiplerinden daha güçlü olmak ve kendini tanınır biri haline getirmektir. Aklınızdaki iş eğer bu beklentilerinizi karşılıyorsa, kendinize uygun işi bulmuşsunuz demektir.

Ayrıca işinizi severek yapmanız da verimli olmanızı sağlayacaktır. İşinizi severek yapıyorsanız zaten çalışıyor sayılmazsınız. İşinize dört elle de sarılacağınızdan, başarılı olmamanız için hiçbir neden yok.

Yeteri kadar Cesur Muyum?

İşimi geliştirmek için ne yapmalıyım sorusunu sürekli olarak kendinize sormalısınız. Ayrıca inovasyona önem vermeli ve yenilikçi atılımlar da yapmalısınız ki bu cesaret gerektiren işlerdendir. Yenilikçi fikirlere açık olmamak, benzersiz bir ürün yaratmamak, sürekli gelişen sektörlerde kayıplara neden olabilmektedir. Yani cesaret kazandırır.

Atılım yapmaktan korkmayın. Başarılı olamasanız bile, ileride denedim ama başaramadım diyerek işe hiç atılmamanın gösterdiği pişmanlığı yaşamazsınız. Ya da yeni iş kuracağınız zaman, bir önceki hatalarınız, size muhteşem bir yol gösterici kılavuz olacaktır.

Hangi Çalışma Biçimi Bana Uygun?

Ülkemizde ve dünyada iki tip çalışma şekli vardır. Bir işyerine bağlı olarak çalışma ve özgür çalışma. Özgür çalışma daha çok cazip olsa da, iş yapmayı düşündüğünüz alanda, en az 1 yıl süre bir işyerine bağlı çalışmak, işi kavramak ve çevre edinmek açısından yararlı olacaktır. Tabi bu el emeği gerektiren işlerde geçerli. Ya da işin kurslarına gidilerek yeteneğinizi keşfetmeniz gerekir.

Son dönemlerin trend çalışma şekli: freelance. Yani özgür çalışma. Bu çalışma biçiminde çalışma saatleri esnektir. Çalışılan saatlere göre kazanç elde edilir.

Az sermaye ile kurulacak işler, kişilerin yetenekleri, vizyon ve misyonlarına bağlı kalmaları, çalışma şartları ve pazardaki paylarının artması nedeniyle zaman içinde büyür. Bu da kişilerin birbirine bağlı sektörlerde kişinin faaliyet alanlarını genişletir. Yani bir ürünün hem üretimi yapılırken, hem de pazarlama ve satışı yapılabilir.

İdeal işinizi bulmanız için belli bir konumda ya da yaşta olmanız gerekmez. Ülkemizde 50 yaşında eğitimlerini bitirip avukat olan da var, 70 yaşında avukat olan da. Ya da ek iş olarak katalog işi yapıp para kazanıp, yaptığı işi seven ve asıl yapmakta olduğu işi memnun olmadığı için bırakın da insan sayısı fazla. Bu yüzden kazanç gerekli elbet ama sevmediği işi yapan insanların da hayatlarını mutsuzluk içinde geçirdikleri de bir gerçek.

Bazen kendimize ait bir işin olmasını çok istememize rağmen, hayat şartları ve zorunlu sebeplerden dolayı istediğimiz işi yapamayabiliriz. Ancak engeller ortadan kalktıktan sonra, aldığımız kararları uygulayıp, kendi işimizi kurabilmemiz de mümkün.

Size Uygun İşi Nasıl Bulabilirsiniz?

İnsanların iş bulma yöntemlerine baktığımızda görürüz ki;

  • Kendi işini kurarak
  • Kurumların sınavlarına girip kazanarak
  • Arkadaş, eş, dost çevresinin ya da ailenin yönlendirmesi ile iş bulmaktadır. Kişinin kendisine uygun işini bulması için de ilgi duyduğu alanları belirlemesi gerekir. Yazı yeteneği varsa içerik üreterek, kitap çıkartarak ya da yerel bir gazetede köşe yazarı olarak ile hem sevdiği işi yapıp hem de kazanç elde edebilir.

Görsel sanatlara ilgi duyuyorsa, ressam ya da tiyatrocu olabilir. Bu tamamıyla kişinin yeteneklerine ve ilgi alanlarına bağlı bir durumdur. Peki, siz kendinize uygun işi nasıl bulabilirsiniz?

  • Bir iş yapmaya hazır mıyım? (Maddi ve Manevi)
  • İlgi duyduğunuz alan ya da alanlardaki iş olanaklarını iyi araştırdım mı?
  • Kafanızda belirlediğiniz ve karar verdiğiniz işin size getirileri ne olacak?
  • İşin maliyeti ne kadar ve finans kaynaklarınız yeterli mi?
  • Finansınızın yetmediği durumlarda yardım talep edebileceğiniz kimse var mı?
  • Yetenekleriniz neler?

Bir iş sahibi olmak aslında sanıldığı kadar zor değil. Bunun için karar vermeniz ve uygulamaya geçmeniz yeterli. Her iş imkânlar dâhilinde yapılır. Geçici olarak bazı işlerde çalışıldıktan sonra, yeterli sermaye biriktirildiğinde iş kurmak, hem çalışma bakımından tecrübe kazanılmasını sağlar hem de çalışmak istenilen alana yönlendirilebilir.

Yıllarca garsonluk yapan kişilerin kendi restoranlarını kurup oldukça başarılı olduklarını, yine yıllarca bir terzi yanında çalışan kişinin kendi giyim atölyesini kurduğunun örneklerini görmekteyiz. Yani kişi bir eleman olarak başladığı işte patron olabilme şansına da sahiptir. Cesaret ve isteğin yanında tecrübe de önemlidir.

İşinizde Başarılı Olmak İçin

Cesur ve kararlı olmalı,

Hangi işi yapmak istediğinize karar vermeli,

Yapmak istediğiniz işle ilgili detaylı araştırma yaparak avantaj ve dezavantajlarını belirlemeli,

Kaynaklarınızı gözden geçirmeli ve hedefinizi belirlemelisiniz.

Bir işi yapmaya karar vermek, hayatınızda aldığınız radikal kararlardan biridir. Başarılı olma şansınız yarı yarıyadır. Başarısız olduğunuz takdirde de vazgeçmemelisiniz. İlk seferde istediğiniz sonucu elde edemeseniz de hedeflerinize ulaşıncaya kadar denemenizde yarar göreceksiniz.


Aslında Hangi İşi Yapmalıyım adlı makalemiz ile özdeşleşen, Scoot Dinsmore’in sunumuyla: “Sevdiğiniz işi nasıl bulursunuz?” videosunu izlemenizi tavsiye ediyoruz. – (Video başladıktan sonra, ayarlar sekmesinin solundaki düğmeye basarak Türkçe alt yazılı olarak izleyebilirsiniz)


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz