Yatırımcı Arıyorum

Banka Hesabı Nasıl Kapatılır?

Banka Hesabını Kapatmak

Bir bankada kullanmadığınız veya kullanmayı düşünmediğiniz bir hesabınız varsa bu hesapları kapatmanız gerekir. Bankalarda açılan hesaplar kullanılmasa dahi komisyon ücreti yansıtılır. Kontrol etmedikçe farkında olmayabilirsiniz. Hesabınıza para girişi olduğunda komisyon miktarını kesebilirler. Hesabınızı kullanmak istemiyorsanız hemen kapatmalısınız. Belli bir süre zarfından sonra komisyon ücreti yansımış ve birikmiş hesabınızı kapatmak istediğinizde biraz zorlanabilirsiniz. 2014 yılında gelen kanun ile 180 gün süreyle kullanılmayan banka hesapları ve kredi kartlarını kapatması için müşteriye 30 gün süre tanınıyor ve kapanmaması halinde komisyon ücretleri yansımaya başlıyor.

Banka hesabınızı kapatmadan önce gerçekten kullanıp kullanmadığınıza karar vermeniz gerekiyor. Eğer 6 ayı aşkın süredir kullanmıyorsanız hesabınızı kapatmanızın zamanı gelmiştir.

Banka Hesabı Kapatmanın Yolları

Bankadaki hesabınızı kapatabilmeniz için; hesabın açıldığı banka şubesine gitmek, dilekçe yazmak, internet bankacılığı üzerinden hesabı kapatmak, müşteri temsilcisiyle konuşarak hesabınızı kapatmak gibi dört seçeneğiniz vardır.

Öncelikle müşterisi olduğunuz bankayı aramalı ve süreç hakkında bilgi almalısınız. Bankanızın çağrı merkezi numarasını bilmiyorsanız internetten bulabilirsiniz veya kartınızın üstünde yazan numarayı arayabilirsiniz. Süreç hakkında bilgi edindikten sonra bağlı olduğunuz şubeye gidip talebinizi şubedeki görevlilere iletmelisiniz. Sizinle ilgilenen banka görevlisi sizden kapatmak istediğiniz hesaba dair yazılı bir beyan isteyebilir. Bu beyandan sonra hesap kapatma işlemlerinizi görevli kişi başlatır. Eğer hesabınızda ödenmemiş bir borç, otomatik ödeme talimatı olan ödemeler yoksa hesabınız kolaylıkla kapanacaktır. Eğer varsa bu hizmetler için iptal talebinde bulunmalı ve borcunuzu ödemelisiniz. Kredi Notları Nasıl Hesaplanır?

Bir diğer hesap kapatma yolu ise dilekçe yazmaktır. Eğer hesabınızın olduğu şube uzaktaysa ve sizin gitmeye vaktiniz yoksa dilekçe yazarak hesabınızın kapatılmasını talep edebilirsiniz. Müşterisi olduğunuz bankanın hesabınızın olduğu şubesine yazılacak olan dilekçeniz şubeye ulaştığında işlemlerinize başlayabilirler. Bu süreçten sonra hesabınızın kapatılıp kapatılmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bankanızdan hesabınızın kapatıldığına dair yazı istemeniz sizin için daha sonra yaşanabilecek sorunları önlemek adına önemlidir. Bu yazı elinize geçtiğinizde hesabınız kapatılmış olacaktır. Dilekçe yazarken dikkat etmeniz gereken önemli şeyler kapatılmak istenilen hesabın numarası ve hesap sahibinin ad soyad bilgilerinin dilekçede olmasıdır.

İnternet bankacılığı yöntemini kullanarak hesabınızı kapatmak istiyorsanız bankanıza ait mobil uygulamayı kullanarak veya bilgisayarınızla ilgili web sitesine tarayıcınız üzerinden ulaşarak giriş yapmalısınız. İnternet bankalığı giriş bilgilerinizde TC kimlik numaranız ve kendinize ait şifreniz istenecektir. Bu bilgileri doğru şekilde girdikten sonra gerekli adımları tamamladıktan sonra hesabınızı kapatma işlemleriniz gerçekleştirilecektir. İnternet bankacılığında bankadan bankaya değişen adımlar olabilir. Ama genellikle adımlar şu şekildedir; İnternet bankacılığına giriş yapılır, hesaplarım sayfasından ilgili hesap seçilir, hesap detayları kısmından hesap kapatma seçeneğine tıklanır, bankaya hesap kapatma talebinizi iletmiş olursunuz.

İnternet bankacılığı üzerinden hesabınızı kapatmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken şey birden fazla hesabınızın olmasıdır. Eğer o bankaya ait tek bir hesabınız varsa internet bankacılığı üzerinden hesabınızı kapatmanız mümkün değildir. Eğer internet bankacılığından daha önce yararlanmadıysanız öncelikle kendinize bir şifre belirleyerek mobil bankacılık hizmetini kullanmaya başlamalısınız.

Bazı bankalarda ATM üzerinden hesap kapatma seçeneğiniz de vardır. Bu hizmeti her banka sunmaz. Müşterisi olduğunuz banka bu hizmeti sunuyorsa ATM üzerinden hesabınızı kapatabilirsiniz. Hesabınızı kapatmadan önce içinde paranızın olup olmadığını kontrol ederek, paranızın olması halinde paranızı çekin. Aynı zamanda bazı bankalarda hesabınızı kapatmak istediğinizde hesap işletim ücreti isteyebilir. Bu durumda bu parayı ödemekten başka yolunuz yoktur. Hesap kapatma işlemleri bankadan bankaya değişim gösterebilir. Sizin yapmanız gereken müşteri temsilcisini arayarak süreç hakkında bilgi alarak atmanız gereken adımlardan emin olmaktır.

Banka Hesabınızı Kapatmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Hesabınıza ait ödenmemiş borç olup olmadığını kontrol edin.
  • Hesabınızda para bulunmadığından emin olun.
  • Hesabınızda otomatik ödeme talimatı bulunmadığından emin olun.
  • Kullandığınız başka hizmetler varsa bu hizmetleri iptal ettirdiğinizden emin olun.
  • Komisyon ücreti borcunuz olup olmadığını kontrol edin.

Banka Hesap Türleri Nelerdir?

Bankalar üzerinden açabileceğiniz hesap türleri vardır. Hesabınızın türünü bilmek, hesabınızı kapatma kararı vermenize yardımcı olabilir. Bankalar müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hesaplarını sınıflandırmaktadır. Bu ihtiyaçların neredeyse tamamı karşılandığı için bankacılık sektörü geniş bir hizmet yelpazesine sahiptir. Bankalar bünyelerinde bulunan hesapların genelleştirilmiş haline mevduat ismi verilir. Bu sayede mevduat altında pek çok kategoriye ayırarak hesaplarını isimlendirmişlerdir. Her hesap müşteri ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde sınıflandırılır. Bankalar üzerinden sahip olabileceğiniz dört farklı mevduat hesabı vardır.

Bunlar; Vadeli mevduat hesabı, vadesiz mevduat hesabı, ihbarlı mevduat hesabı ve kırık vadeli mevduat hesabıdır.

Vadeli mevduat hesabı; müşteriler paralarının değerlenmesi için bu hesabı tercih ederler. Güvenilir ve risksiz bir yöntemdir. Seçtiğiniz bir vade ile vade sonuna kadar hesabınızdaki para miktarına dokunmamınız halinde belirli bir faiz geliri elde edersiniz. Vade sonunda faizi ile beraber paranızı alabilir veya yeniden bir vade seçerek paranızı değerlendirmeye devam edebilirsiniz.

Vadesiz mevduat hesabı; müşteriler paralarını istedikleri an çekebilmeleri, istedikleri an hesaplarına para yatırabilmesi amacıyla açılır. Bu hesap türünde hesabınıza yatırdığınız para miktarı harcamadığınız sürece aynı kalır. Vadeli mevduat hesabındaki gibi bir koşul ve faiz geliri yoktur. İnternetten alışveriş yapabilir, istediğiniz an ATM üzerinden paranızı çekebilir ve harcayabilirsiniz. Anlık işleyen bir hesap yapısına sahiptir. Banka Kredileri Hakkında Detaylar

İhbarlı mevduat hesabı; bu hesap türünde müşteriler paralarını çekmek istediğinde bankalarına haber vermek zorundadır. Vadesiz mevduat hesabı gibi istediğiniz an hesabınızdan para çekmeniz mümkün değildir. Bankanıza 5-10 gün gibi değişen süre zarfında hesabınızdan para çekileceğini bildirmeniz gerekir.

Kırık vadeli mevduat hesabı; bu hesap türünde paranızı vadeli mevduat gibi faizle değerlendirebilme şansınız vardır. Ancak vadeli mevduat hesabında vade bitiminden önce paranızı çekmeniz halinde faiz geliri elde edemiyor ana paranızı alabiliyordunuz. Bu hesap türünde ise vadesi dolmamış hesabınızdan paranızı çektiğiniz tarihe kadar ana paranıza işlenen faiz gelirini elde edebilirsiniz.

Bankalarda bulunan pek çok hesap türü vardır. Bu hesap türleri genel olarak en çok kullanılan hesap türleridir. Bu hesap türleri dışında yatırım amacıyla açabileceğiniz yatırım hesapları, kredi hesapları, cari hesaplar gibi pek çok sınıflandırma mevcuttur. Sahip olduğunuz hesabın türünü bilmeniz hesabınızı kapatma kararı almanıza yardımcı olacaktır.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Emrah Cihan
Emrah Cihan
2 yıl önce

Faydalı bir makale olmuş. Emeğinize sağlık