Yatırımcı Arıyorum

Başarı Nedir?

Başarı Ne Demek?

Başarının Tanımı

Başarı nedir? Nasıl Başarılı olunur? Başarı deyince hepimizde aynı algı mı oluşuyor? Başarı deyince aklımıza gelen ilk kavram nedir? Pek çok bireye sorulmuş alınan cevaplar, birbirlerine yakın olsalar da farklılar.

Bazı kişiler için belirlenen hedefe ulaşabilmek, bazıları için verdiği uğraştan kazançlı çıkmak. Genellikle yenmek, kazanmak, elde etmek, ulaşmak gibi sonuçları çağrıştırıyor. Verilen cevaplardan anlaşıldığı üzere bir tür rahatlama, menzile varma duygusu başarı. Matematik sınavına çok çalışan bir öğrencinin sınav sonunda yüksek ya da geçer bir not alması başarı olarak değerlendirilebilir belki, fakat öğrencinin hedefi geçmekten çok en yüksek notu almak ise kendisini başarısız sayacaktır. O zaman başarı hakkında biraz da göreceli bir kavram olduğu söylenebilir.

İstediğimiz bir işe girebilmek, istediğimiz bir Üniversiteyi kazanabilmek, istediğimiz biri ile evlenebilmek, istediğimiz bir işi kurabilmek ya da istemediğimiz bir işten ayrılmak, istemediğimiz bir ortağımız ile iş ilişkimizi bitirmek.

İtici güç her zaman bir istek, içimizden yükselen bizi harekete geçiren bir arzu ile hedefimize yöneliyoruz. Peki o yöneldiğimiz hedef bir türlü gerçekleşmiyor ise, yaşadığımız duygular neler? Hayal kırıklığı, hemen ardından gelen öz güven kaybı, moral bozukluğu ve üzüntü ile yitirdiğimiz motivasyonumuz, gittikçe azalan verimimiz.

Başarılı Olmak

Bir işi defalarca yapmayı deneyip, defalarca başarısız olanların kendilerine hep aynı soruyu sordukları görülmüş. Hali ile aynı sorulara verilecek cevaplar da her zaman aynı olacağından sonucun değişmediği fark edilmiş. Bir başka önemli ayrıntı kendimize doğru soruları sorup sormadığımız ile ilgili, ya da kendi aklımıza ona soru soracak kadar kıymet verip vermediğimiz ile ilgili.

Psikoloji Bilimi ile uğraşan değerli bir bilim adamı, kendi anılarından verdiği örnekte kızı ile arasındaki bir diyalogdan söz eder. Kızı sporcudur her müsabakada havuza atladığında başarısız olmaktadır, oysa müsabaka dışında başarabildiği bir atlayıştır.

Değerli bilim adamı bir türlü anlam veremez sonra bir gün sorar kızına: ’kızım, atlamadan hemen önce ne düşünüyorsun? Ne geliyor aklına?’ Kızı, her seferinde ‘Bu defa atlayabilecek miyim? Başarabilecek miyim?’ diyorum kendime ve yine başaramıyorum şeklinde cevaplamış babasını.

O gün anladım ki diyor Psikolog baba ‘kızım kendisine yanlış soruyu soruyor’.

Biz kendimize her seferinde yapabilecek miyim dediğimizde kendimize inanmıyoruz, en baştan yenilgiye odaklanarak başarıyı kendimize yakıştırmıyoruz. Aklımız kendimizden bu kadar şüphe eder iken, bedenimiz nasıl aklımızdan bağımsız hareket edebilir ki.

Soruları değiştirdiğimiz zaman cevaplar da değişecek. Bu defa işe alınacak mıyım? Yerine, bu işe alınmam için neye ihtiyacım var? Bu kişi benimle evlenir mi? Değil, benim ile evlenmesi için ne yapmalıyım? Üniversiteyi kazanabilecek miyim? değil, istediğim bölüm için hangi derse ne kadar çalışmalıyım?

Başarı Kavramı

Başarı soyut bir kavram ancak başarıya giden yollar somut çabalardan geçiyor. Hedef ne olursa olsun belirlenen hedefe giden kestirme, kolay, üzmeyen, yormayan bir yol yok. Başarıya giden yollarda hiç çiçek yok, güzel hava yok, kahkaha yok.

Başarılarına tanıklık ettiğimiz insanların yaşamına baktığımızda arkasında inanılmaz bir çalışma temposu, stres, yorgunluk görüyoruz fakat bunca yorgunluğa değen bir inanç var kendine inanmak, başaracağına inanmak. Başarmak için gereken tüm bilgiye ulaşmak ve tüm gayreti göstermek.

Kendimize doğru soruları sorarak, başarmak için neye ihtiyacım var ile başlayan soruların yanıtlarını tespit ettikçe uygulamaya koyarak ilerlemek. Sonuç bazen istediğimiz gibi olmadığında kendimize gereken anlayışı gösterebilmek. Hedefe giden yolda başarısız olduğumuz anların ya da olayların aslında başarısızlık olmadığını yine bilim insanları söylemekte bize. Başarıda Tespit Faktörü

Deneylerinde 200. Kez başarısız olan bilim adamına yardımcısı ’vazgeçmeyecek misiniz efendim?’ Der. Bilim adamı’ Başarısız olmadım ki’ der. Tam ’200 yöntemin kullanılmaması gerektiğini kanıtladım.’ Başarmak için çıktığımız yolda gösterdiğimiz her gayret, hedefe giden yollardan hangisinde hata yaptığımızı ve yapmamamız gerektiğini öğretmiştir bize başarısız olmadık aslında.

Nasıl Başarılı Olunur?

Nasıl başarılı olunur?  Sorusunun cevabı öncelikle başarılı olmak için neye ihtiyacım var? ile başlamak ardından tespit edilen ihtiyaçlar doğrultusunda çok çalışmak, ne kadar gerekiyor ise o kadar çok çalışmak, o kadar çok araştırmak ve hazırlanmak.

Araştırma ve planlı çalışma ile başarısız olmak pek mümkün değil, hedef olmasa da hedefe yakın bir noktaya mutlaka ulaşılır ve hedefe kitlenmiş isek tekrar diğer eksikleri tespit ederek atağa kalkabiliriz.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz