Yatırımcı Arıyorum

Başarılı Bir Pazarlama Planı Oluşturmak

Pazarlama Planı Hazırlamak

Herkes bir iş planına ihtiyacı olduğunu bilir, ancak birçok girişimci bir pazarlama planının bu kadar hayati önem taşıdığının farkında değildir. Pazarlama iş planı; bir iş planından farklı olarak, müşteri kazanmaya ve elde tutmaya odaklanırken, rakamsal gerçeklerle satış stratejilerini planlamayı da hedefler. İyi bir pazarlama planı, satış hedeflerinize ulaşmak için kullanacağınız tüm araç ve taktikleri kapsar.

Pazarlama Planı Oluşturma Yöntemleri

İşte müşteri çekmenize ve elinizde tutmanıza yardımcı olacak başarılı bir pazarlama planı oluşturmanın adımları;

Durum analizi yapın

Önce şirketinizin ürün veya hizmetlerini tanımladıktan sonra, sağladığı faydaların sizi rakiplerinizden nasıl ayırdığını tespit edin. Buna “durum analizi” denir.Hedef kitleler son derece uzmanlaşmış ve bölümlere ayrılmıştır. Endüstriniz ne olursa olsun, restoranlardan profesyonel hizmetlere, perakende giyim mağazalarına, ürün veya hizmetinizi rekabetçi bir şekilde konumlandırmak niş pazarınızın anlaşılmasını gerektirir. Sadece neleri pazarladığınızı tanımlamanız değil, aynı zamanda rakiplerinizin ne sunduğunu açıkça bilmelisiniz. Ayrıca ürün veya hizmetinizin nasıl daha iyi bir değer sağladığını gösterebilmeniz gerekir.Durum analizinizde; şirketinizin güçlü ve zayıf yanlarına, fırsatlarına ve tehditlerine ilişkin kısa bir özet yapmalısınız. Güçlü ve zayıf yönler, işinizde var olan özelliklere, fırsatlar ve tehditler ise dış faktörlere işaret eder.

Hedef kitlenizi tanımlayın

Potansiyel müşterinizin basit olarak bir profilini çıkartın. Potansiyellerini demografik özellikleriyle, yaş, cinsiyet, aile düzeni, kazanç, coğrafi konum ve ayrıca yaşam tarzı açısından tanımlayabilirsiniz. Kendinize şu soruları sorun: Müşterilerim muhafazakâr mı yoksa yenilikçi mi? Liderler mi, takipçiler mi? Çekingen mi yoksa atılganlar mı? Geleneksel mi, modern mi? İçe dönük mü, dışa dönük mü? Ne kadar sıklıkla sunduğunuzu satın alıyorlar? Hangi miktarlarda alım yapıyorlar?

Şayet bir işletmeden işletmeye satış yapan bir pazarlamacıysanız, hedef kitlenizi işletme türüne, iş unvanına, işletmenin büyüklüğüne, coğrafi konumuna veya olası beklentilerini sağlayan diğer özelliklere göre tanımlayabilirsiniz.

Pazarlama hedeflerinizin listesini oluşturun

Pazarlama planınızın hedefi nedir? Hedeflerinizi oluşturma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, işte size düşünmenizi sağlayacak bir kaç örneklendirme;

  • Özgün olun: Hedefiniz belirliyse bir hedefe ulaşmak için daha iyi bir şansınız vardır. Sermayeyi artırmak belirli bir amaç değildir; çünkü bu her işletmenin ortak hedefidir.
  • İyimserlik: Hedeflerinizi belirlerken olumlu olun ama mesela faturaları ödeyebilmek kesinlikle ilham verici bir amaç değildir. Finansal güvenliğe ulaşmak, hedefinizi daha olumlu bir şekilde ifade eder ve hedefinize ulaşmak için motivasyon sağlar.
  • Gerçekçilik: Bir yılda asla kazanmadığınız miktarlar üzerine hedef belirlerseniz bu amaç gerçekçi olmaz. Aylık gelirinizin yüzde 25 oranında artırmak gibi küçük adımlarla başlayın. İlk hedefinize ulaşıldığında, daha büyük hedeflere ulaşabilirsiniz.
  • Kısa ve uzun vade hedefi: Kısa vadeli hedeflere, haftalar ile bir yıl arasında ulaşılabilir. Uzun vadeli hedefler 5, 10 hatta 20 yıl olabilir ve kısa vadeli hedeflere göre daha büyük olmalıdır ancak yine de gerçekçi olması önemli bir kriterdir.

Pazarlama Araştırma Taktikleri

Bu bölüm pazarlama planınızın kalbi ve ruhudur. İyi bir pazarlama programı satış döngünüzün her aşamasında potansiyel müşterileri hedefler. Birçok reklam biçimi, halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama gibi bazı pazarlama taktikleri, soğuk beklentilere ulaşmak için mükemmeldir. Sıcak satış beklentileri daha önce pazarlama mesajını almış olanlar ve belki de sizinle şahsen tanışmış olanlardır.En sıcak beklentileriniz ise; satış ve pazarlama iletilerinize maruz kalmış ve bir satışı kapatmaya hazırlanmış bireylerdir. Genel olarak, pazarlama ile birleşen kişiler arası satış iletişimi şahsen, telefonla veya e-postayla satışları kapatmak için gereken son ilişkiyi verir. Taktik bölümünüzü tamamlamak için birincil pazarlama stratejilerinizi ana hatlarıyla belirtmeli ve ardından satış döngünüzün herhangi bir noktasında potansiyel müşterilere ulaşmak için kullanacağınız çeşitli taktikler eklemelisiniz.

Pazarlama bütçesini belirlemek

Öngörülen brüt satışların bir yüzdesini yıllık pazarlama bütçenize ayırmanız gerekir. Tabii ki, bir işe başlarken, bu yeni edinilen fonları kullanmak, borç almak veya kendi kendini finanse etmek anlamına gelebilir. Bunu aklınızda bulundurmak pazarlama başarısı için kesinlikle gereklidir. Ayrıca; her izleyici nişine ulaşmak için kullanılabilecek pek çok farklı taktikte, en sıkı bütçeye bile uyacak bir çözümler üretmeye çalışır. Önceki adımda belirttiğiniz pazarlama taktikleri için maliyet toplamaya başladığınızda, bütçenizi aştığınızı görebilirsiniz. Geri dönün ve taktiklerinizi uygun bir karışım elde edene kadar ayarlayın. Kilit nokta, pazarlamayı asla durdurmamaktır.

Pazarlama planınız sizin eylem planınızdır. Bu eylem planını günümüz teknolojileri ile besleyerek daha da başarılı kılmak sizin elinizdedir. Sizde pazarlamada daha etkili olmak istiyorsanız Kobi vadisi platformunda yer alan pazarlama makalelerini ziyaret ederek pazarlamadaki son trenleri takip edebilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz