
Dünyaca Ünlü Yatırımcılar
WARREN BUFFET
Amerikalı iş adamı hisse senedi yatırımcısı olarak tanıtılıyor. 20. Yüz Yılın en büyük yatırımcısı olduğu yorumu yapılıyor Warren Edward Buffet için. Borsa bilgisinin babasından kaynaklandığı babasının bir Borsa Simsarı olduğu belirtiliyor kaynaklarda. Hayatında hiç yoksulluk görmemiş 16 yaşında küçük bir servet yapmış 32 yaşında milyarder olmuş bir adam olarak anlatıyor basında yer alan bilgiler Warren Buffet’ i.
Buffet, ‘Asla Para Kaybetme’ ikinci kural olarak da Birinci kuralı hatırla diyor. Dalgalanmaya maruz kalmayacak ürüne yatırım yaptığından söz ediyor ünlü yatırımcı. Hisse alacağınız şirketin mükemmel olmasına dikkat edin, sabırlı olup elinizdeki hissenin değerlenmesini bekleyin, fiyatı düştüğünde kaliteli ürünü alın sattığınız rakamın çok yüksek olması gerekmez çok düşük almaya bakın yükselince satın, anladığınız işe yatırım yapın kazanmak için ne kadar beklemeniz gerekiyorsa o kadar bekleyin önerisinde bulunarak tavsiyelerini bitirmiş.
GEORGE SOROS
1930 Yılında Macaristan’ın Budapeşte kentinde dünyaya gelir ünlü yatırımcı. Arbitrajı keşfeden adam olarak tanımlanıyor. Paraların yerini değiştiren düşük olduğu zaman alıp yükselince satan ilk kişi olarak anıldığı söyleniyor kaynaklarda.
1992 yılında yaşanan Kara Çarşamba günü, 1 Milyar Dolar kazandığı belirtiliyor. George Soros’un basında yer alan iyi yatırımcı olmanın On Kuralı adlı tavsiyeleri bir hayli ilginç.
- Yatırım yaparken eğleniyorsanız kötü yatırımcısınızdır, iyi yatırım sıkar insanı
- Yanlış verilen kararlardan dönmesini bilin
- Piyasa tahminlerinin kabul edilemez olduğunu düşünüyor
- Planlanmadık, spontane durumlara hazırlıklı olmak gerektiğini söylüyor
- Piyasada durum kötü ise yatırım zamanıdır diyor
- Fiyat yerine malın değerine bakılmalı önerisinde bulunuyor
- Karmaşık işlerden uzak durun
- Para kazanmak için yatırım yaptığınızı unutmayın
- Düşük alıp yükselince satmayı ihmal etmeyin ve en düşükten almaya çalışın
- Değerlenecek malı yakalamaya çalışın
JİM ROGERS
1942 Alabama / Amerika Birleşik Devletler doğumlu Jim Rogers. Tarımla alanında faaliyet gösteren girişimcilerin gelecekte dünyanın en zengin adamları olacağı öngörüsünde bulunmuş. Altın ve mal konusunda en önemli yatırımcılardan biri olduğu ifade ediliyor.
Rogers emtia borsalarını önermiş yatırımcılara ‘Sıra çiftçilerin Lombargını kullanmasına geldi’ sözü ekonomi dünyasında bir hayli yankı yapmış.
JOHN PAULSON
Dünyanın en büyük altın yatırımcısı olarak tanınıyor Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya gelmiş 2013 yılında büyük kayıplar verir herkesin zarar ettiği bir dönemde ise o kâr elde eder. Kayıp ve kazanç tecrübesinden sonra tavsiyeleri basında yer alır.
- Uzman görüşlerine rağmen önleminizi alın
- Kendi bilginizi artırın
- Sigorta yaptırın ve beklenmeyen durumlar için bir B planı oluşturun
BOGLE
Finansal Piyasalar Araştırma Merkezinin kurucusu olan yatırımcı bir de kitap yazmış. Akıllı yatırımcı için emirler olarak sıralanan tavsiyelerinde yatırımın temel kurallarını anlatmış.
- Düşük maliyetli fonlar seçilmeli
- Ekstra masraflara hemen razı olunmamalı
- Tutarlılık ve risk konusunda önceki performansı rehber edinilmeli
- Aşırıya kaçılmamalı
MARC FABER’İN TÜRKİYE HAKKINDAKİ YORUMLARI
1946 Yılında İsviçre’nin Zürih kentinde doğar, Namı-ı diğer Doktor Kıyamet. Ünlü yatırımcı ve Analist. Dünya ekonomi platformunda öngördüğü kötümser resim ile tepkileri üzerine çeken bir büyük isim. Dünya ekonomisi hakkındaki görüşlerini 1973 yılında yaşamaya başladığı Hong Kong’dan paylaşıyor, dünyanın her bölgesine ekonomi hakkındaki bilgi ve görüşlerini aktarmak üzere konuşmacı olarak gidiyor.
Türkiye ekonomisi yorumlarına Gayrimenkul ile başlamış bu konuda oldukça iyimser olduğunu belirtmiş fakat ana konu olarak gördüğü bir başka husus var. Türkiye’nin genel yaklaşımları ve Konumu.
Faber’in Türkiye hakkında görüşleri dikkat çekici basında yer alan bilgilere göre Faber, Türkiye’ nin lojistik ve teknoloji geliştiğinden beri liman ülkesi olmasının, coğrafi konumunun pek de bir önemi kalmadığı görüşünde. Türkiye’nin sorgulaması gereken konunun, Asya merkezli mi yoksa Batı’ya entegre olmuş bir Türkiye mi olacağı yorumlarında bulunmuş.
Türkiye ne Asya merkezli ne de Batıya entegre olmuş bir ülke olmaya hazırlanmıyor aslında. Jeopolitik konumumuz dünya var oldukça önemini koruyacak özelliklere sahip gelişen lojistik ve teknoloji ile Türkiye 3 kıta ile olan bağını aynı oranda güçlendirerek dengeleri koruyan bir dünya ülkesi olmaya hazırlanıyor dedikten sonra büyük yatırımcının ekonomi hakkında ki görüşlerine dönebiliriz
Faber, pazarların 15 yıl içinde zenginleştiğine dikkat çekerek Türkiye’de tüketimi fazla buluyor, tüketiminiz bu kadar fazla olmasa bu zenginlikten yararlanabilirdiniz yorumunda bulunmuş. İhracat ve enflasyon ile ilgili sorunlarımızı da fazla tüketime bağlayarak Türkiye’yi müsrif olarak tanımlarken gelişmeleri hayranlıkla karşıladığını söylemeyi ihmal etmiyor ve diyor ki Hava Yolunda dünyanın en iyisi olmak üzeresiniz.