Yatırımcı Arıyorum

Bayilik Vermek

Bayilik Nasıl Verilir?

Yıllardır bir işletmede çalıştınız veya yönettiniz ve büyük bir deneyime sahip oldunuz. En önemlisi doğru işletmeciliği / yöneticiliği öğrendiniz. E artık hareketli bir iş geçmişinden sonra yavaş yavaş masa başında oturmak istiyorsunuz.

Hele ki aklınızda farklı bir iş modeli varsa ve bu iş modeli size göre Türkiye genelinde ve hatta Dünya genelinde tutacağına inanıyorsanız, neden sizde bayi ağı kurarak yeni yatırımcılara bayilik vermeyi düşünmüyorsunuz?

Elbette bayilik / franchise / franchising vermek, adından da anlaşılacağı gibi sadece 2 kelimeden ibaret bir durum değildir 🙂

Ama unutulmaması gereken bir şey varsa; dışarıya çıkıp herhangi bir caddede yürüyüşünüz de gözünüze çarpmaktadır. 10 işletmenin 6-7’si artık bayilik sistemiyle devam ediyor ticari hayatına.

Ticari hedefleri yüksek olan bir ruha sahipseniz, elimizden geldiğince bayilik verme sürecinizin mümkün olduğunca tüm detaylarını paylaşmaya çalışacağız.

Yazımıza detaylı olarak başlamadan önce, Bayilik Vermek Ne Demek? sorusunun cevabını paylaşmak istiyoruz.

Bayilik vermek; size veya firmanıza ait var olan bir iş modelinin belirli koşullar altında farklı bir kişi ya da firma tarafından iş modelini devam ettirmesi olarak en kısa şekilde tabir edilebilir.

Biraz daha anlaşılır halde anlatmak için örnek vermek isteriz. Örneğin; kendi tasarımını yaptığınız, farklı satış teknikleri olan, kendine özgü hedef kitle müşterisi bulunan iş modelinizi, farklı bir bölge veya şehirde bulunan kişi / firmanın tamamen sizin belirlemiş olduğunuz tasarım / konsept / şartlar vb. hususlarda yapılması olarak ele alabilirsiniz.

Bayilik vermek isteyen kişilerin ya da firmaların genellikle amacı; iş modellerini bulundukları ülke genelinde tanıtmak ve bununla beraber kurulacak olan sistemde alt bayiler üzerinden de kar elde etmektir.

Not: içeriği okuduktan sonra merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilmek için, sayfanın en altında bulunan yorumlar kısmından destek alabilirsiniz.

Bayilik Verebilmek İçin Gerekenler

Elbette bu çok fazla kapsam ve detay gerektiren bir cevap, ama buradan yola çıkabilirsiniz: yaptığınız işin yatırım kısmı ve büyümek istediğiniz ağ miktarına göre çok ciddi değişkenlik göstermektedir. Başta da belirttiğimiz gibi çok kapsamlı bir cevap olduğu için bir örnekle açıklamak isteriz:

Örneğin, günümüzde popüler olan çiğ köfte bayilik verme sistemini ele alalım. (ilk 3 aylık planda 10 bayiye ulaşmayı hedefliyorsunuz)

Şu anda sıfırsınız, elde hiçbir şey yok.

Öncelikle yatırımcılara ve müşterilere sevdirebileceğiniz güzel bir isim – marka adı gerekiyor.

İlk etapta: ortalama 200 m² ofis, 300 m² depo, 100 m² mutfak vb.. ölçülere sahip tam teşekküllü bir işletme gerekiyor. (siz ana firma olacağınız için elbette sıradan bir dükkan / işyeri olmaması gerekir)

Çalışacak personel grubu

  • 2 aşçı
  • 1 satış müdürü
  • 1 pazarlama müdürü
  • 1 gıda mühendisi
  • 1 depo görevlisi
  • 1 grafiker / medya sorumlusu
  • 1 sekreter / asistan
  • 1 muhasebe
  • 1 sevkiyat görevlisi
  • 1 genel müdür / koordinatör

(Bir üst bölümde belirttiğimiz gibi, çiğ köfte sektöründe bayilik vermek isteyen bir firmayı baz alarak paylaşıyoruz)

Elbette çalışacak personel rakamları artabilir, ama ilk etap için azalacağını düşünmeyin.

Ürün / hizmet stoğu

Sonuçta bayilik vermeye başlıyorsunuz, her an her yerde yeni sözleşme yapabilirsiniz. Bu duruma hazırlıklı olmanız gerekiyor. (çünkü siz ana firmasınız)

Ve aynı zamanda var olan bayileriniz içinde sevkiyatın yapılabilmesi için gerekli ürün stoğu olması fazlaca olması gerekir.

  • Elbette bayilerinize sunacağınız iş içeriğine bağlı olarak tüm ürün gruplarından en az x10 katı.
  • Yeni açılacak bayilerinize göndereceğiniz, reklam tasarım ürünleri.
  • Bol miktarda tanıtım içeriğine sahip; broşür, katalog, döküman vb.. içerikler.

Bayilik Vermek İçin Gerekli Yatırım

Bu soruyu eminiz birçok kişi düşünür, hesaplar ama bir türlü işin içinden çıkamaz.

Sebebi ise çok açık ve net: artık her an patlamaya hazır bir bomba gibisiniz. Satış ekibiniz her an yeni bayi görüşmesinde olacak, hiç beklenmeyen masraflar çıkacak, stoğunuzdaki ürünler bozulacak, vergi artışı yaşayacaksınız… daha bunun gibi onlarca madde rahatlıkla sayılabilir.

Ana sermaye konusunda, yukarıda belirtilen çiğ köfte bayilik verme iş modelini ele alırsak; ilk etapta ortalama 100.000 – 250.000 TL gibi bir rakam gerekecektir. Fiyat aralığının bu kadar geniş olmasının sebebi ise, örneğin; şirket araçlarınızı satın alırsınız fiyatlar artar veya 2 yerine 5 eğitmen çalıştırırsınız yine fiyatlar değişir. Konu açılmışken söylemekte fayda var: vereceğiniz bayilik tipine göre yeni yatırımcılara eğitim de vermek gerekiyorsa işiniz oldukça zor 🙂 Eğitim başlı başına farklı bir olay.

Personeli, sarf malzemeleri, konaklaması, memnun etmesi, 3 günlük programda eğitimi alan kişinin işi öğrenememesi vs…

Bayilik veren firmanın ilk kurulum aşamaları oldukça zor bir konudur, zor günler sizi bekler. Oluşturacağınız ekip ve yapacağınız yatırımları çok ama çok doğru organize etmelisiniz. Mümkünse daha önceden tecrübeli bir ekip kurmanız kesinlikle size çok faydalı olacaktır. Normal bir personele göre deneyimli bir personelin maaşı 2-3-4 katına çıkabilir, ama unutmayın o yetkili tayin ettiğiniz personel hiç tanımadığınız yeni iş ortağınızı ailenize katacak kişidir. VE YENİ İŞ ORTAKLARINIZ SAYESİNDE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEKSİNİZ.

Bayilik Vermek İçin Gereken Bayilik Sözleşmesi

Lütfen çok basit bir hata yapıp bu konuyu internette araştırmaya kalkmayın – PİŞMAN OLURSUNUZ.

Hukuksal konulara biraz da olsa hakimseniz, öncelikle şirketinize ait prensipleri oluşturan ana maddeleri hazırlayın. Ardına kesinlikle bu konuya hakim bir avukattan / uzmandan destek alın.

Hem firmanıza ait şartlara uygun olacak hemde yeni iş ortağınızı çok fazla zor durumda bırakmayacak bir sözleşme hazırlatın. Zor durumdan kastımız, en nihayetinde bu sözleşme size uygun gelebilir. Fakat imzayı atacak olan karşı taraf… Ve imza attıktan sonra bu işin geri dönüşü olmayacak. Ama önemli olan konuda, herkes imza atmaya sıcak bakmaz. Tereddüt edebilir.

Sizde fark ettiyseniz konu her geçen dakika daha fazla yoğunlaşmaya başlıyor, ve giderler aldı başını gidiyor 🙂

Not: size yardımcı olması adına, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan bayilik sözleşmesi hakkında ön bilgileri kapsayan rehberi okuyabilirsiniz.

Bayilik Vermek İçin: Reklam – Tanıtım – Pazarlama

Açıkça diyebiliriz ki, bu konu ilk 1 yıl için her şeyden daha önemlidir.

İster il geneli, ister bölgesel, ister Türkiye geneli, ister uluslararası çapta bayilik vermeye hazır olun. (sonuçta bu yazıyı okuduğuna göre muhtemelen yeni bayilik vermeye başlıyor olabilirsiniz)

Yeni yatırım yapacak olan iş ortaklarınız size nasıl ulaşacaklar? İlk süreç için tek cevap: İnternet sitenizden.

Bize kalırsa önerimiz mümkünse internet site tasarımı yapabilen, konuya hakim bir personeli (webmaster) ekibinizde daimi olarak çalıştırabilirsiniz. Elbette dışarıdan da destek alabilirsiniz, Fakat yeni olduğunuz için unutmayın: firmanıza sürekli yenilik gerekmektedir ve en önemlisi bayilik veren firmanızı kimse tanımıyor!

Yeni yatırımcınız web sitenize ulaştı, girdi baktı farklı bir şey göremedi. En fazla sitede durması: 1 dakika. (siz 1 dakikada bir marketi ziyaret edip istediğiniz ürünü alıp çıkabilir misiniz?

Birde böyle düşünün: web sitenizi ziyaret eden yatırımcı ile belki de 10 yıl boyunca iş ortağı olmaya devam edeceksiniz, ama o ilk intibayı alamazsa zaten……

İşte tam bu aşamada devreye webmaster personeliniz girecek ve yeni yatırımcınızı web sitenizde tutması için gerekli tüm çalışmayı yapacak. Elbette bu konularda reklam olayları çok önemli ama işte; reklam, reklam da nereye kadar?

Google Ads, dergi reklamları, gazete reklamları, afişler, sosyal ağ reklamları, promosyonlar, hediyeler…… daha neler neler.

eee yapacak bir şey yok, büyük oynamayı siz istediniz 🙂

Bayilik Vermeye Başladıktan Sonra

İşte dananın kuyruğunun kopmaya başladığı nokta…

Buraya kadar her şey güzeldi. Ekip tamam, sistem tamam, isim tamam, depo tamam, tanıtım tamam, görüşmeler devam ediyor vs.

Unutmayın ve iyice not alın: “EVDEKİ HESAP HİÇBİR ZAMAN ÇARŞIYA UYMAZ”.

(Evet bazı yerlerde kaba bir şekilde bahsetmiş olabiliriz, bunun için özür dileriz. Ama dürüst olmakta fayda var. İnce kibar cümlelerden ise, sektörlerle ilgili en doğru bilgiyi size iletmeye çalışıyoruz.)

Peki neden çarşıya uymaz bu konuyu ele alalım;

Sonuçta siz manav dükkanı açmadınız, veya sabit masa başı bir işte çalışmayacaksınız bundan sonra.

“Kendi kurmuş olduğunuz sistemi, tanımadığınız bir işletmeye isim hakkınızı vererek hayatınızı ve markanızı idame ettireceksiniz.”

Bayilik vermeye başlarken yaşanabilecek en büyük sıkıntılar;

  1. Firmanızı kimse tanımıyor
  2. Müşteriler firmanızı tanımıyor
  3. Yeni yatırımcılar sizi tanımıyor
  4. Siz kimseyi tanımıyorsunuz

İşte bu tanınma süreci, sizi en zorlu günlerin beklediği zamanlar olabilir.

Güveninizi yüksek tutun, iş fikrinize güveniyorsanız sabredin, sağlam ve etkili reklam çalışmaları yapın…

En büyük ve en şiddetli tavsiyemiz: Farklı firmalar ile işbirliği yapın. (kampanya, tanıtım, çekiliş, indirim, müşteri sadakat programı vb..)

Reklam ve internet sitesinin ne kadar önemli olduğunu yukarıda belirtmiştik.

Şimdide gerçekte yaşanabilecek bir alt bayinizden duyabileceğiniz en önemli sorunlardan birini daha bahsetmek istiyoruz:

Örnek senaryo: Adana bayiniz Ahmet bey aradı…

  • Firma yetkilisi – selam sabah muhabbeti
  • Ahmet bey – şehirden politikadan bahsetti
  • Firma yetkilisi – dün geceki maç konusu konuşuldu

sadede gelindi 🙂

  • Ahmet bey – ….. bey biz bayiyi 10 gün oldu açalı, sağ olsun eş dost arkadaş geldi
  • Firma yetkilisi – oh oh ne güzel hayırlı işler
  • Ahmet bey – fakat müşteri gelmiyor ne yapabiliriz ???????????
  • Firma yetkilisi – …… cevap yok…….
  • Ahmet bey – alo, alo oradamısınız?
  • Firma yetkilisi – aa evet buradayım. (hat kesildi, tünele girildi vs..)

Firma yetkilinizin duymak istemediği en ölümcül soru.

İşte internetin gücü, sosyal medyanın kuvveti, pazarlamanın önemi burada başlıyor. Elbette her şey internet değil, bu konudaki en hassas noktalardan biride, ilk firma kurulumunda yapmış olduğunuz bayi tadilat, tasarım konusudur. (bu sebeple şirket bünyenizde bir grafiker, tasarımcı çalıştırmanız kesinlikle faydanıza olacaktır – Bayi tasarımı, kurumsal kimlik, logodan tutunda tabela modeline kadar…)

Siz bir hışımla bayilik verme reklamlarına başladınız ama unutmamanız gereken çok ama çok önemli nokta: Müşterilere de özel reklam çalışması yapmanız olmalıdır.

Yine de hatırlatmak da fayda var, iş modelinize güveniyorsanız bir dönemden sonra zaten taşlar yerine oturacaktır içiniz müsterih olsun.

(çok ama çok gereksiz bir tabiri burada kullanmak isteriz – Türkiye’de veya Dünya’da her malın bir alıcısı vardır)

Bayilik Vermenin Karlılıkları

  • Marka değeri
  • İtibar
  • Her ürün / hizmetten yüksek kar marjı
  • Tabela ücreti
  • Royalty bedeli
  • Devir yapılırken yeni satışlar
  • Yıllık ürün alımlarının yetine getirilmesi
  • Tazminat ödeme alımları
  • Yeni iş birlikleri
  • Marka satışı yapmak isterseniz büyük meblağlar
  • Yerinizde olmak isteyen birçok insan
  • veya – Sizden sonraki nesillere bırakabileceğiniz muhteşem bir hediye

Elbette ne kadar kazanırsınıza bir cevap veremeyiz, ama yine de söylemekte fayda var;

Ne kadar büyürseniz o kadar işler büyür, sorumluluk artar, sıkıntılar artar, gelir artar, alış fiyatlarınız düşer, satış fiyatlarınız yükselir…

Umut ediyoruz (ilk etapta) bu zorlu yolda iyi bir ekip kurarsınız ve yeni yatırımcılara iş modelinizi sunarak ülke ticaretimize katkıda bulunursunuz.

Bayilik İlanı Vermek

Yerel bir işletme olarak işleri büyütmek için bayilik vermek istiyor olabilirsiniz, var olan bayi ağınızı genişletmek istiyor olabilirsiniz ya da Türkiye piyasasına yeni giren bir marka olabilirsiniz. Eğer sizde bayilik sistemi ile iş modelinizi genişletmek istiyorsanız, Türkiye’nin en büyük bayilik sitesi Kobi Vadisi desteğinden faydalanabilirsiniz.

Firmanız / Şirketiniz / Markanız için 11 farklı ilan türü ile, Bayilik İlanı Vermek isterseniz Kobi Vadisi bu desteği sizlere profesyonel bir şekilde sunmaktadır.

Tek yapmanız gereken; ücretsiz üyelik oluşturup, sadece birkaç dakika içerisinde markanızı Türkiye’nin en büyük ilan platformunda sizde tanıtabilirsiniz.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
10 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Nare
Nare
3 yıl önce

Merhaba, Öncelikle kıymetli bilgileri için teşekkür ederiz. Kendimize ait bir kafemiz var. Herhangi bir resmi başvuru olmamakla birlikte bayilik almak isteyen müşterilerimizin talepleri mevcut. Bu durumla ilgili bazı sorularımız olacak; 1. Bayilik verebilmek için şirket kurmak gerekir mi? 2. Şahıs… Devamını oku »

Aslan
Aslan
4 yıl önce

Merhaba ben bir iş kurmak istiyorum yapmak istediğim iş dalında internete bayilik reklamları var bu kişilerin veya şirketlerin bayilik verme yetkilerinin olduğunu Nasıl veya nerden öğrenebilirim

Murat
Murat
4 yıl önce

Merhabalar ben bir firmanin ilk bayisiyim ve bulundugum bolgede benim iznim olmadan kimsenin acamayacagina dair madde sozlesmede gecmektedir. Bayi sahipleride bulundugum bolgede benim bayilik verebilecegimi dile getirmektedirler. Bunu tam olarak nasil resmilestirebiliriz ve bulundugum bolgede rahatcanbayilik verebilirim ?

Muray kaya
Muray kaya
5 yıl önce

Ben bayilik vermek istiyorum yardimci olursaniz sevinirim

Hüseyin yüksel
Hüseyin yüksel
7 yıl önce

Merhabalar benim sorunum başka yaklaşık 7 yıllık bi patent li tescilli firmam var bu firmamın adı altında 10 larca firmam var bunlar ile ilgili ne gibi yaptırımlarda bulunabilirim bana yardımcı olabilirmisiniz