Bayilik Başvurusu

Bayilik Veren Firmalara Başvuru Yapmak

Yeni bir yatırıma karar vermek, alınan en zor kararlardan biridir. Çünkü; yatırım istenildiği gibi sonuçlanmazsa zaman, para ve emek kaybına yol açacaktır. Bir yatırımcının, yatırımlarını değerlendirmek ve kazanç elde etmesini sağlamak için, birçok yol vardır. Ama ülkemizde genellikle yatırımcılar/girişimciler, yeni bir iş kurmayı tercih ederek atılım yapmaktadırlar.

Yeni bir iş kurmayı tercih eden yatırımcılarda, iş kurarken sıfırdan bir iş kuruyor yada bir markanın bayiliğini alarak iş hayatına başlıyor.

İlk yol olan işi kurmak, kazanç elde etmeye başlamak ve piyasada tanınır hale gelmek için biraz uzun bir süreç gerektirir. İkinci yol yani bayilik ise; ilk maliyetler, zaman ve emek kaybı gibi durumları engellediğinden ve hazır müşteri portföyünden dolayı, son zamanlarda yeni yatırımcılar tarafından daha çok tercih edilen, gözde bir iş modelidir.

Bayilik Sistemi Nasıl Çalışır?

Bayilik iş modeli; firmaların ya da işletmelerin ürettikleri ürünleri ya da hizmetlerin, pazarlanma desteği, satış yapmak gibi faaliyetlerinin, başka bir kişi ya da firmaca yapılmasıdır. Bayilik veren bir firma, sektörde pazar payını büyütürken, bayilik alan kişi/kurum da tanınmış bir firmanın çatısı altında çalışmaktadır. Ki bu durum her iki taraf için de kazançlıdır.

Konu hakkında ayrıntılı bilgi için: bayilik nedir sayfasını inceleyebilirsiniz.


Bayilik Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar

Bayilik başvurusu yapmak, firmanın ilgili departmana başvurmak, gerekli form ve anketleri doldurarak kabul edilmek aslında kolaydır. Ancak, başvuru yapacağınız bayilikle ilgili bazı araştırmalar yapmanız gerekir.

Öncelikle, hangi sektörde çalışmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Daha önce belli bir sektörde çalışmışlığınız varsa, o sektörden bir bayilik talebinde bulunmanız doğru bir karar olacaktır.

Başarısız bayiliklere baktığınızda, pek çoğunun başarısızlık nedenleri arasında ilk sırada, sektörü yeterince tanımamak gelmektedir. Bayilik bir çeşit yatırımdır ve yatırımınızı iyi değerlendirip korumanız gerekir. Ancak, bulunduğunuz sektörde başarısız olan kişi sayısının çok az olduğunu da bilmek gerekir.

Bir diğer önemli durum da bayilik sisteminin tam olarak ne olduğunu kavramanızın gerekliliğidir. Bayilik sadece yer bulmak, gerekli dizaynların yapılması ve hazır bir markanın ürünlerini satmak ya da pazarlamaktan ibaret değildir.

Bir sistemin parçası olduğunuzdan, başınıza buyruk hareket edemeyeceksiniz çünkü sizi sürekli denetleyen birileri olacaktır. Hiçbir marka, keyfine göre iş yapan ve işleri aksatacak bayilerle çalışmak istemez. Bu aslında dezavantaj gibi görünse de avantaja çevrilebilecek bir durumdur. Zira denetimlerden iyi sonuç alındığında, bayilik veren firma, sizin daha da büyümeniz için gerekli destekleri sunabilir.

Bayilik alacağınız markanın ya da firmanın; çalışma prensiplerini, prosedürlerini, uymanız gereken kuralları, yapmanız ve yapmamanız gereken her şeyi, size sundukları imkânları da kavramaktan ibarettir.

Bir diğer husus da, bayilik alırken belli bir miktar sermayeniz olması gerekliliğidir. Bayilik veren firmaların, bayilik ücretleri, sektöre ve bayilerin vereceği desteğe göre de değişiklik gösterir. Bayilik başvurusuna yetecek miktarda sermayeniz olduğundan emin olun.

Dikkat etmeniz gereken bir husus da, bayilik sisteminde size verilecek desteklerdir. Özellikle bu konulara özen göstermeniz gerekir. Her marka, her desteği vermez.

  • Eğitim desteği
  • Personel desteği
  • Kurulum desteği
  • Yatırım desteği
  • Ödeme desteği
  • Kosgeb, Devlet kurumları destekleri

vb. hususlar oldukça önemlidir. Size ihtiyacınız olan desteği vermeyen firmanın bayiliğini kabul ederken düşünmelisiniz. Zira sizin için önemli bir para yatıracaksınız ve belki de borçlanacaksınız.

Neden, sermayenizin karşılığını tam almayasınız?


Bayilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bayilik başvurusunu yapmadan önce, kendinizi böyle bir işin yükünü kaldırabilecek olup olmadığınız konusunda tartmanız gerekir, yani bir bayilik almaya uygun olup olmadığınıza karar vermelisiniz. Bir bayilik alabilirim ve bu işi başarıyla yerine getiririm diyerek kendinize inanıyorsanız, işinizi başarıyla yapabilirsiniz.

İnanç ve cesaret, ticari hayatta oldukça önemlidir.

Bayilik verecek olan firma ya da marka ilan verir, işin niteliklerini ve ilana başvuru şartlarını belirtir. Gerekli şartları kabul etmeye istekli kişi ya da firmalar da bayilik başvurusunda bulunarak, kabul edildiği takdirde anlaşmayı yapar.

Bayilik veren firmaların kendilerine özgü kabul şekilleri olduğundan dolayı, bayilik alacak kişinin, firmanın ilgili departmanına ulaşması gerekir. Firmalar, bayilik ilanlarını kendi web sitelerinden ve ilan sitelerinden yayınlayarak tanıtırlar.

Bayilik almak isteyen kişi de bu ilanları görerek, başvurusunu ilgili firmaya yapar.

Not: eğer sizde yeni bir markanın bayiliğini almak veya franchise sistemine dahil olmak istiyorsanız, Türkiye’nin en büyük bayilik platformu Kobi Vadisi’nden faydalanabilirsiniz. Bayilik veren firmalar sayfasını ziyaret ederek, yüzlerce farklı firmaya anlık olarak bayilik başvurunuzu gönderebilirsiniz.

Başvuruyu yapmak için;

Başvuru yapılacak sektör ve firma belirlenir. Firma hakkında detaylı araştırma yapma imkânınız varsa, bir araştırma yapıp dosya halinde hazır tutmanız önerilir. Başarıları, sistemleri ve yapacağınız pazar araştırmaları, size kılavuz oluşturacaktır.

Firmanın web sitesinden ya da Kobi Vadisi web sitesi aracılığıyla ilan vermişse, bu ilan incelenir. İlanlarda, kaç adet bayilik verileceği, bayilik bedeli, yatırım tutarları, gerekli şartlar, firma ismi ve iletişim numaraları verilmektedir. Bu numaralar bizzat aranarak iletişim kurulur. Bir başka başvuru şekli de; ilan sayfasında bulunan başvuru formunu doldurabilirsiniz. İlan tanıtım sayfasında yer alan başvuru formunu doldurduğunuzda, bu bilgiler sadece ilgili firmanın yöneticisine veya sahibine ulaşacaktır. Ortalama 6-48 saat içerisinde form içerisinde belirtmiş olduğunuz iletişim kanalları ile size geri dönüş yapacaklardır.


Bayilik Veren Firma ile Ön Görüşme Süreci

Mali Durum Bilgisi

Başvuru yaptığınız firma sizden bir takım bilgi ve belgeler isteyebilir. Belgeleri hazırlamalı ve bilgileri en ivedi şekilde ulaştırmalısınız.

Bayilik veren firma size ilk olarak maddi durumunuz hakkında bilgiler soracaktır. Gelir ve giderleriniz ne kadar? Sermayeniz iş için yeterli mi? İşyeriniz hazır mı? Hatta evli iseniz, eşinizin kazancı bile size sorulabilmektedir.

Buradaki amaç; iş için yeterli sermayenizin olup olmadığını ve iş yükünden, maddi anlamda altından kalkıp kalkamayacağınızı belirlemektir. Net bir mali durum bilgisi sunmanız gerekir.

Özgeçmişiniz

Özgeçmişiniz, sizin iş ve eğitim hayatınızın kısa bir özetidir. Özgeçmişinizi hazırlarken, aldığınız eğitimler, sertifikalar, daha önceki iş deneyimleriniz gibi pek çok bilgiyi belirtmeniz ve bunları güncel tutmanız gereklidir.

Kariyer hedefleriniz neler, daha önce sektörde çalışmış iseniz iş veya staj bilgileriniz, kişisel ve iletişim bilgileriniz, becerileriniz, yabancı dil bilginiz ve varsa referanslarınız özgeçmişinde bulunmalıdır. Özgeçmiş hazırlamak için internette hazır şablonlardan yardım aldığınızda, profesyonel bir şekilde özgeçmişinizi hazırlayabilirsiniz.

Dikkat: bayilik almak istediğiniz firma şayet sizden özgeçmişinizi isterse, sıradan bir CV / özgeçmiş hazırlamamanızı öneririz. Bu çalışmayı bir nevi; yatırım / iş birliği / iş ortaklığı / temsilcilik mektubu şeklinde sunabilirsiniz.

Deneyim

Deneyim, önemli bir faktördür. Firmalar, bayilik verecekleri zaman ya kendi sektörlerinde deneyimi olan veya bayilik sistemi hakkında deneyimi ve bilgisi olan kişilere daha çok güvenir ve markayı teslim ederler.

Bir deneyiminiz ya da iş tecrübeniz varsa ya da daha önce bir bayilik geçmişiniz olduysa, bunu da görüşmeniz sırasında ya da özgeçmişinizi hazırlarken belirtmeniz gerekir.


Bayilik Başvurusu Yapılan Firmanın Geri Dönüş Yapması

Bayiliği almak istediğiniz firma size iki şekilde geri dönüş yapacaktır.

Olumsuz Geri Dönüş: Bayiliğini almak istediğiniz firma size olumsuz bir geri dönüş yapmış ise, yine istediğiniz sektörde belirlediğiniz başka bir firma ile iletişime geçerek, bir bayilik alma şansınız bulunmaktadır. İstedikleri şartları taşıdığınızdan emin olmadığınız sürece, bayilik başvurusunda bulunmamanız önerilir.

Eksikliklerinizi gözden geçirin, neden olumsuz olduğu hakkında geri bildirim talep edin. Bu sayede eksikliklerinizi tamamlayıp, yeni başvuru yaparken daha temkinli olabilirsiniz.

Olumlu Geri Dönüş: Olumlu geri dönüşlerde ise, firma yetkilisi ile birebir iletişimde bulunmanız, bir randevu günü ve saati tayin etmeniz gerekir. İlk bayilik görüşmeleri önemlidir ve bırakacağınız izlenim, sizin hakkındaki kararlarını tekrar gözden geçirmenizi sağlayacaktır.

Ön görüşmeleri olumlu geçen her 2 taraf içinde bir sonraki süreç: bayilik görüşmeleri olacaktır.


SONRAKİ AŞAMA: Bayilik Görüşmesi

Bayilik başvurusu içeriğini inceledikten sonra, bayilik görüşmesi adlı rehberi inceleyebilirsiniz.


Yeni Eklenen Bayilikler

 

Tüm Bayilik Veren Firmalar


 

Tüm Bayilik Blogları