Bayilik Görüşmesi Yapmak

Bayilik Görüşmesi Nasıl Yapılır?

Bayilik görüşmesi, hem bayilik veren firma hem de bayilik alan kişi/kurum için oldukça önemlidir. Bu görüşme, tarafların ilk kez yüz yüze gelmelerini sağlar. Bir mülakat ve tanışma amaçlıdır.

Gerçek amaç;

Bayilik alanın bu sistemin kendisine gerçekten uygun olup olmadığını, bayilik veren firma için ise bayilik talebinde bulunan kişinin bu iş için gerçekten uygun olup olmadığını anlamasını sağlar.

Ana amaçlar:

  • görüşme ve tanışma süreci
  • işin kurulacağı işletmenin bayilik veren firma yetkilisi tarafından tespiti
  • ödeme koşulları görüşmesi
  • işyeri tadilat görüşmeleri
  • (varsa) eğitim süreci hakkında bilgilendirme
  • (tüm koşullarda anlaşma sağlanırsa) bayilik sözleşmesi

Bayilik almak isteyenlerin, neden bu işi tercih ettiklerinin pek çok sebebi vardır. Tanınmış bir marka ile çalışmak, toplum içinde itibar kazanmak, yaptığı sermaye yatırımını kısa zamanda geri alabilmek, hazır müşteri portföyünün olması, bazı firmaların eğitim desteği vermesi ve uzun süreli bir güven ilişkisi içinde çalışmak gibi.

Bu nedenler, normal bir iş kurmanın yanında bayilik sisteminin avantajlarının daha yüksek olduğunun da göstergesidir. Bu sebeplerden dolayı (karlı bir yatırım için) bayilik sistemi, yerel bir işletmeye göre daha çok tercih edilen bir iş modelidir.


Bayilik Görüşmesinde Ana Firmanın Sorabileceği Sorular

Bayilik görüşmesi sırasında bayilik veren firmanın aklındaki kuşkulardan kurtulması için, bayilik alan kişiye sorması gereken bazı önemli sorular olabilir.

1. Bayilik Adayının Gerekli Yatırımını Yapması İçin Yeterli Parası Var Mı?

Bu soru en önemli sorudur. Bayilik alacak kişinin, bayilik veren markanın istediği parayı tamamen verebilmesi ve en az ilk 6 ay için fazladan parasının olması gereklidir. Bayilik alan kişi, en az 6 ay boyunca hem işletmedeki masrafları karşılayabilmeli, hem de ailesini geçindirebilmeli, firmanın isteklerini yerine getirebilmeli, açılış süreci ve sonrasında gerekli reklam/pazarlama çalışmalarını yapabilmelidir.

Bayilik alanların pek çoğunun başarısızlık nedenleri genellikle; işlerini büyütmek istedikleri zamanlarda, yeterli anaparaya sahip olmamalarından kaynaklanmaktadır. Yani bayilik alan kişi/kurum, tedbirli davranmak zorundadır.

2. Bayi Adayının Başarılı Olma Şansı Var mı?

Bayi adayının başarısızlığı, bayilik verenin de başarısını önemli ölçüde etkiler. Bayilik veren markanın temsilcisi, artık bu işte uzman olduğundan dolayı, kimin başarılı olup olamayacağını tayin etme becerisine sahiptir. Deneyimli kişi, ilk görüşmesinde kişinin iş yapabilme yeteneği hakkında bir fikir sahibi olacaktır. Bu yüzden ilk görüşmeye, bayilik alacak kişinin hazırlıklı gitmesi ve başarılı olacağına, karşısındakini inandırması ve ikna etmesi gerekir.

3. Bayilik Adayı Neden Bizimle Çalışmak İstiyor?

Bayilik almak isteyen kişi bu kararı verdiğinde, bir araştırma yapar ve şartları kendisine en uygun markayı belirleyerek başvurusunu yapar. Ana firmanın aklındaki soru ise, neden bunca şirket varken kendilerini tercih ettiğidir.

Yatırımı yapacak olan kişi; ana firmanın kendisine ne getireceği, nasıl başka kazançlar sağlayacağı, diğer bayilerin nerelerde olduğu ve bayilik veren firma ile ilgili tüm bilgileri araştırarak ulaşmalıdır.

Ayrıntılı araştırma yapan kişi, bayilik veren firmada karar kılar ve gerekli atılımlarını yapar. İlk görüşme sırasında da neden kendilerini tercih ettiğini, kolay ve anlaşılır ifadelerle anlatmalıdır. Şayet ikna olan ana firma yetkilisi, gerekli şartları da yatırımcıya bildirdikten sonra adayın onayını verir.

4. Bayilik Alan, Neden Kariyer Yapmak ya da Kendi İş Kurmak Yerine Bayilik Sistemini Tercih Ediyor?

Bu önemli bir sorudur. Kişinin kendisine ait bir iş kurması ya da mesleğiyle ilgili bir işe girerek, kariyer hedefi planlaması yerine, neden bayilik sistemini ve kendilerini tercih ediyor? Bu soru da görüşmecinin soracağı kilit sorulardan biridir. Bayi adayı, bu soruya ikna edici bir yanıt vermelidir.

Neden bir bayiliğe yatırım yapmak istediğini ve neden kendilerini seçtiğini, görüşmeciye anlatabilmelidir. Bu sorulara doğru yanıtlar veren bayi adayı, bu adımı da doğru bir şekilde geçmiş demektir.


Bayilik Alacak Kişinin Sorması Gereken Sorular

Bayilik talebinde bulunan kişi, bayilik görüşmesine gitmeden önce bazı sorular hazırlayarak, aklındaki kuşkuları gidermelidir. Alacağı yanıtlar, başvuru yaptığı işletmenin kendisi için uygun olup olmadığını da kavramasını sağlayacaktır.

Başlıca sorular şunlardır:

  • Ödeme vadeleri nasıldır? Peşin ödeme mi yoksa taksit seçeneği var mıdır?
  • Daha önce kapanan şubeleri var mı?
  • Yer seçimi ve eğitim desteği sağlanıyor mu?
  • Personel sıkıntısı çekmesi durumunda, geçici ya da kalıcı personel desteği veriliyor mu?
  • Başarısızlık halinde izlenen prosedürler neler? Şubeyi devralma/devretme seçeneği var mı yoksa kapatmak mı zorunlu?
  • Şubeyi kapatma durumunda, ekipmanları ya da kalan malzemeleri iade edebiliyor mu?
  • Kira kontratı, merkez adına mı yoksa şube adına mı yapılıyor?
  • Sevkiyat ne şekilde sağlanıyor?
  • Net kar ve brüt kar marjı ne?
  • Sözleşme süresi ne kadardır? uzatma şartları neler?
  • Talep edilen miktar haricinde başka ödeme talepleri olacak mı?
  • Bulunduğu bölgede başka bayi açılacak mı?
  • Farklı bölgede kendisi başka bir şube daha açabilecek mi?

Gibi vb. soruları mutlaka ilgili firmanın temsilcisine sormanız gerekmektedir.


Bayi Adayını Değerlendirmek

Bayi adayı, ilk başvurusunu yaptıktan sonra 2 şekilde görüşme gerçekleşir:

  1. Bayi adayı şirket merkezine davet edilir ve ilk görüşme orada gerçekleşir.
  2. Şirket merkezine gitme imkânı bulunmayan ve tüm hazırlıklarını yapmış bulunan bayi adayının, şirket yetkililerini bulunduğu şehre davet etmesiyle olur.

Bayilik veren şirket, kişiyle aynı ilde ancak başka bir ilçede ya da yakın bir ilde ise, bayilik veren firma yetkilileri, işin yapılacağı yeri görmek isteyebilir. Bayi adayı, her an hazırlıklı olmak zorundadır. Gerekli tüm belgelerini hazırlamalı ve ilk görüşmede, görüşmeciye sunmak üzere hazır tutmalıdır. (yüz yüze bayilik görüşmesi yapmadan önce, firma yetkilisine istediği bir evrakın olup olmadığını sormalıdır)

Bayi adayını değerlendirmek önemli bir aşamadır. Çünkü yanlış bayi adayı seçimi ileride; para, imaj, emek, pazar payı ve zaman kaybı olarak ana firmaya geri dönecektir. Ve hiçbir firma, zarar göreceği kişiyle çalışmak istemez.

Bayi adaylarını değerlendirme kriterlerine bakacak olursak;

Finansal Güç

Bayi adayı, iş için gerekli yatırımları yapmak için yeterli finansal güce sahip olmalıdır. Sicil geçmişinin de temiz olması, herhangi bir nedenle itibarının zedelenmemiş olması, kredi geçmişinde sorun olmaması ve daha önce ticari geçmişi varsa başarılı olması, bayilik veren firmalar için oldukça önemlidir.

Satış Sistem Şekli

Yüksek kar elde etmek, her işletme için önemlidir. Bayilik veren firma, bayilik alan kişilerden satış sistemi kurarak yönetebilme yeteneğine sahip olmasını ister. Kişinin sahip olduğu pazar bilgileri, promosyon ve pazarlama çalışmaları yapabilmesi, müşterilere ait veri tabanı hazırlayabilmesi ve işletmeye dair tüm satış ve fiyat kayıtlarının tutulması gerekliliktir.

Profesyonellik ve Yenilikçilik

Bayiliği alan kişinin iş alanında profesyonel olması ve yenilikçi bir yapıda olması artı avantajdır ve bayilik veren firmaların en sevdikleri özelliklerdendir. Kişinin işine yaklaşımı, prensipli ve düzenli çalışması, bağımsız karar alabilme yeteneği, insanlarla ve diğer firmalarla ılımlı iletişim kurması ve yeniliklere açık olması da artı avantaj sağlar.

Vizyon

Bayi adayını değerlendirmede önemli bir kavram da vizyondur. Aday, işe sadece ticari açıdan mı bakıyor yoksa bireysel ve sektörel vizyon ile hedeflere mi odaklanmakta, bu temsilcinin de dikkatinde olan bir kavramdır.

Değerlendirme Aşaması

Her firmanın, bayi adaylarını değerlendirme prosedürleri farklıdır. Ancak, hepsi profesyonel olarak değerlendirme yapmaktadır. Bazıları belli bir puanlama sistemi yapar ve kararlaştırılan puanın altında kalanlar değerlendirmeye ve görüşmeye alınmazlar.

Bazı firmalar ise olumlu davranarak yeni bayi adayını da kaybetmek istemez.


Bayilik Görüşmesi Daveti

Bayi adayı, gerekli ön başvuruyu yapıp, telefonla ilk görüşmesini de yaptıktan sonra yukarıda belirttiğimiz üzere iki şekilde görüşme yapılır.

İlki; aday kişinin firma merkezine davet edilmesi.

İkincisi ise; firmanın, aday kişinin daveti üzerine yetkililerin adayın işini kuracağı şehre gitmesi. İkinci seçenekte genelde adayın, iş kuracağı işyerini belirlemiş ve kişilerin de onayını almak için bir çeşit yer gösterme faaliyetini gerçekleştirmesidir. Bu aşamada aday, gerekli ön hazırlıklarını yapmış ve gerçekten işi almada niyetli olduğunu, bayilik veren firmayla kanıtlamıştır. Bu da kişinin işin sahibi olmak istemesinin ciddiyetini göstermektedir ki bu da artı avantajdır.


Bayilik Görüşmesinden Sonra Sözleşmenin Yapılması

Tüm kriterler değerlendirilip şartlarda anlaşıldığı takdirde, bayilik veren firma ve bayilik alan yatırımcı arasında bir iş sözleşmesi yapılır. İş sözleşmesi her iki tarafın hangi haklara sahip olduğunun ve işin nasıl yapılacağına dair bir anlaşmadır.

Sözleşme hazırlanır. İki nüsha çıkartılır. Yetkili kişilerce imzalanır ve biri bayilik veren firmada, diğeri bayilik alan kişiye muhafaza edilmek üzere verilir. Bu sözleşmeler önemli belgelerdir ve dikkatli korunması, özenle saklanması ve gerekirse bilgisayar ortamında da birer kopyalarının, basılı evrakın kaybolma riskine karşı bulundurulması gerekir.

Öneri: bayilik sözleşmesi imzalanma aşamasından sonra, Noter kanalıyla tasdik ettirmenizde fayda olacaktır.

Bayilik görüşmesi yapılıp, anlaşma imzalandıktan sonra da her iki taraf arasında gerekli iş düzenlemeleri yapılır.

Bayilik sözleşmesinden sonra firma yetkilisi, bundan sonraki süreçte nelerin yapılması gerektiği, yerine getirilmesi gereken koşullar hakkında bilgilendirme gibi vb. tüm süreçleri anlatacaktır.




Yeni Eklenen Bayilikler

 

Tüm Bayilik Veren Firmalar


 

Tüm Bayilik Blogları