Yatırımcı Arıyorum

Bilişim Teknolojileri 2018

Bilişim Teknolojileri

2018 Yılı bilişim teknolojilerinin ivme kazandığı bir yıl olacak işletmelerde son teknolojilerin uygulanması çalışmaları devam ederken, akıllı pek çok makinenin yerini artık birbiri ile iletişim kurabilen öğrenebilen makineler alıyor. 2018 yapay zekânın kullanım alanlarının yaygınlaşacağı bir yıl olması nedeni ile ayrı bir önem arz ediyor.

İşletmelerin yatırım yapacakları alanlar ile ilgili kararları alırken veri tabanı teknolojilerinin kullanıldığı çok büyük hacme sahip bilgilerin analizini yapabilen bilişim sistemlerinden yararlanıyor olması işletmelerin zaman tasarruf ve mali tasarruf etmelerini sağlamakta ayrıca riskleri nerede ise yok denecek kadar ez bir seviyeye çekmektedir.

İşletmeler teknolojiye ciddi rakamlarda yatırım gerçekleştiriyorlar gerçekleştirmeye de devam edecekler. 2018 yılı yoğun teknoloji kullanım talebinin olacağı bir yıl olarak görülüyor. Sesli komutla çalışan makinelerin iş dünyasında daha fazla yaygınlaşacağı belirtiliyor.

Kalkınma politikaları dijital kalkınma ile birlikte değerlendirilerek şekillenmekte bu çerçevede küçük ve orta ölçekli işletmeler dijital kalkınmanın lokomotifi olarak görülüp teşvik edilmekte, yüksek teknolojiyi kullanan üreten işletmelere dönüşmeleri arzu edilmektedir.

Bilişim Teknolojileri Alanları

TRAFİKTE DİJİTALLEŞME

2016 yılı itibarı ile pilot bölge seçilir, bölge üniversiteleri ile iş birliği içinde hareket edilerek trafikte dijitalleşme çalışmalarına start verilir. Yabancı üniversitelerden de destek alınarak 2017 yılında dijitalleşmiş trafik faaliyetini pilot bölgede hayata geçirirler. Elde edilen sonuçlar kazaların azalması, rahat trafik akışı, hava kirliliğinin azalması şeklinde sıralanırken pilot bölge çalışmasının başarı ile gerçekleştiği açıklanır.

Akıllı trafik uygulaması akıllı şehir uygulamaları, akıllı şehir trafiği uygulamaları şeklinde iki önemli üniversitemizin desteğini de alarak dönüşümünü gerçekleştirir.

trafikte dijitalleşme

ELEKTRİK ŞEBEKELERİNDE DİJİTALLEŞME

Elektrik şebekelerinin dijital dönüşüm kapsamında iyileştirme ve dönüştürme çalışmaları 2015 yılından itibaren başlamış. 2016 yılında elektrik kurumları ile tüketici iletişiminde dijital uygulamalara öncelik verilerek hizmet kalitesinin iletişim düzeyi geliştirilmeye çalışılmış. 2016 sonlarından itibaren akıllı şebeke uygulamalarına geçiş için pek çok ilde teknolojiye ciddi yatırımlar gerçekleştirilmiş.

elektrik şebekelerinde dijitalleşme

TARIMDA DİJİTALLEŞME

Bitkinin matematiği terimi 21. Yüzyıl dünyasını anlatan ifadelerden biri, insanlık birbirine uyumlu gelişim süreçlerinden öyle bir noktaya geldi ki gelinen nokta artık yavaş ve ardışık bir süreci değil birden ve tamamen bir değişimi gerekli kılarak adeta baştan ve bambaşka bir yapı ile oluşturuyor.

Yapay zekâ uygulamaları ile akıllanan tüm eşyalar birbirleri ile uyumlu etkileşimli hale gelirken iş dünyasındaki makineler de önce akıllı makinelere dönüştü sonra makinelerin birbirleri ile iletişim kurdukları başka bir boyuta taşındı iş yaşamı.

Tarımda bitkinin neye ihtiyacı olduğunun belirlenmesi ekimden hasada kadar olan süreç simüle edilmiş. Hangi tohum nereye ekilecek, yağmur, rüzgâr durumu gibi tüm veriler ve çıktılar bilgisayar ortamında görülüp yaşanabiliyor.

tarımda dijitalleşme

DİJİTAL ULAŞIM

Otomasyon, Güvenlik, Ödemeler, ulaşım hizmetleri akıllı sistemler olarak hizmet verecek. Elektrik ağırlıklı ulaşım planlanan 2020 yılı için geleceğin ulaşımını sen planla sloganı ile yarışmalar da düzenleniyor.

dijital ulaşım

DİJİTAL HAVACILIK

Havacılık endüstrisi Araştırma-Geliştirme çalışmalarını daha az gider ile daha fazla yolcuyu daha uzun süre taşıyabilmenin çözümleri üzerinde yoğunlaştırırken geliştirilen teknoloji ile ayrı parçalardan oluşan motor tek parçadan oluşturulacak bilgiye erişilir. Motorun hafiflemesi ve dayanıklılığı sağlanır. Yeni üretilen motorlar ile ciddi rakamlarda yakıt tasarrufu sağlanır ayrıca veri analizi yöntemleri ile yakıt tasarrufunun daha da artması bekleniyor.

dijital havacılık

DİJİTAL ALIŞVERİŞ

Mağazanın uygulaması, tüketici tarafından kendi akıllı telefonuna indiriliyor, uygulama indirilirken tüketici kredi kartı ve banka bilgilerinin de girişini yaparak kaydını gerçekleştiriyor. Ve tüketici marketten içeri girerken gişe olan bölümde tüketici telefonundaki barkodu okutuyor ve sistem müşteriyi tanıyarak içeri alıyor.

Müşteri marketteki ürünlerden birini eline aldığında otomatik olarak alışveriş sepetine atılmış oluyor. Kasa ve kasiyerin olmadığı dijital alışveriş biçiminde sıra da yok doğal olarak.

dijital alışveriş

DİJİTAL OYUN

Dijital oyun fuarı 6-9 Eylül 2018 Dijital oyun ve eğlence Fuarı gerçekleşecek. Pazar’ın 42 Milyar Dolar hacme sahip olduğu belirtilmiş.

Dijitalleşme günlük yaşamlarımızda, evimizde kullanmak zorunda olduğumuz eşyalarımız da, gittiğimiz marketimizde, her gün kullandığımız ulaşım araçlarımızda, hastanelerimizde, her gün çıkmak zorunda olduğumuz trafikte, iş yerlerimizde bilmek ve kullanmak, öğrenmek zorunda olduğumuz zorunluluğumuz dijital yaşam ve gerekleri. Karışık gelse de biraz zor gelse de genç, çocuk, yaşlı herkesin kullanmaktan kaçamayacağı yeni bir yaşam biçimimiz var artık.

dijital oyun


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz