Yatırımcı Arıyorum

Bir İşletmenin İşlevsel Alanları Nelerdir?

İşletmenin İşlevsel Organları Nelerdir?

Bir işletmenin büyümesinin bir kısmı, belirli odak ve kesin yolla çalışan ayrı bölümlerin konuşlandırılmasıdır. Belirli iş gereksinimlerine göre yapılandırılmışlardır ve bu bölümler uygulanan iş türüne bağlı olarak değişecektir. Bir işletmenin farklı fonksiyonel alanlarını bilmek, özellikle planlama aşamasındayken bir girişimci için temel ve önemli bir gerekliliktir.

Business dictionary web sitene göre; “İşlevsel Alanlar”, bir veya daha fazla görevi yerine getirme ihtiyaçları temelinde faaliyetlerin veya işlemlerin gruplandırılması olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda iş birimi için alternatif bir terimdir.

Şimdi listeye bir göz atalım;

Şirkette Olması Gereken Birimler

Her bölüm fonksiyonu şu şekilde tanımlanmıştır:

İNSAN KAYNAKLARI

İnsan kaynakları, iş dünyasında en önemli varlıktır. Bir örgütün kalbi çalışanlarıdır. İnsanlar olmasaydı, bir işin günlük işleyişi işlevi olmazdı. Bir işletmenin başarısı tamamen şirkette çalışan çalışanların yeteneğine bağlıdır. Şirketin amaç ve hedeflerine ulaşmak için, şirketin İnsan Kaynakları Departmanı, gerekli becerileri, nitelikleri ve deneyimi olan doğru kişileri işe almaktan sorumludur. Şirketteki farklı iş pozisyonlarının maaş ve ücretlerini belirlemekten sorumludurlar. Ayrıca, çalışanlarının gelişimi için eğitim düzenlerler.

PAZARLAMA TANITIMI

Promosyon faaliyetleri ve reklamlar, şirketin ürünlerini ve hizmetlerini tanıyabilmeleri için hedef müşterilerinizle iletişim kurmanın en iyi yoludur. Etkili pazarlama ve tanıtım faaliyetleri, pazar paylarında uzun vadeli başarı, karlılık ve büyümeyi teşvik edecektir. Bu departman, satışları arttırmak ve şirketin büyümesine yardımcı olmak için işletmenin tanıtımını yapmaktan sorumludur. İşlevi, çeşitli pazarlama stratejileri oluşturmayı ve tanıtım kampanyaları planlamayı içerir. Ayrıca, rakip faaliyetlerini izlemekten de sorumludurlar.

Etkili bir pazarlama stratejisi geliştiren bir işe iyi bir örnek, İKEA ve Starbucks piyasaya nasıl hâkim olduklarını gösteriyor.

ÜRETİM

Ürünlerin kaliteli ve hatasız olması iş için hayati öneme sahiptir. Üretim departmanı, girdilerin (hammadde) bir seri üretim prosesiyle bitmiş üretime dönüştürüldüğü ürünlerin üretimi ile ilgilidir. Bunların işlevi, hammaddelerin bitmiş ürüne etkili, verimli ve iyi kalitede yapılmasını sağlamaktır. Bu bölüm aynı zamanda optimum stok seviyesini de sağlamalıdır.

SATIŞ

Her işte, satış departmanı herhangi bir kurumun başarısında en büyük rolü oynar. Satış departmanı gelir elde etmekten sorumludur. Satış departmanı, ürün ve hizmet satışlarının kar elde etmesini sağlamak için görevlendirilmiştir. Satış departmanı, marka bilinirliği, ürün lansmanı ve daha fazlası açısından pazarlama departmanıyla koordine eder. Ürün, üretim departmanından ayrıldığı andan itibaren satışlar, ürünün hedef kullanıcılarına / müşterilerine nasıl satılacağı konusunda yollar geliştirmelidir. İşletmelerde Pazarlama ve Satış

MÜŞTERİ HİZMET DESTEĞİ

Talepler, şikayetler ve siparişlerle ilgili olarak müşterilerle etkileşimden Müşteri Hizmetleri departmanı sorumludur. Aynı zamanda yardım masası / resepsiyon ve iletişim merkezlerine sahip olmayı da içerir. Bir işletmenin müşterileri ile ilişkilerini sürdürmesi ve yaratması önemlidir. Satın almadan önce, sırasında ve sonrasında müşteri hizmetleri sağlanmalıdır. Bu bölüm, özellikle potansiyel, yeni ve mevcut müşterilere iyi hizmet desteği vermeye odaklanmaktadır. Bir işletmenin müşteri ilişkileri yönetiminin bir parçası verimli bir müşteri hizmetleri desteğine sahip olmaktır. Müşterilerle iyi bir ilişki müşteri sadakati yaratacaktır.

MUHASEBE ve FİNANS

Nakit akışı, herhangi bir işletmenin can damarıdır. İşletmenin nakit çıkışlarını ve girişlerini yönetmek önemlidir. Şirket parasız çalışamaz. Paranızı tam olarak idare edemiyorsanız, işinizin kontrolünü kaybedersiniz. Şirketin parasını yöneten organizasyonun bir parçası olan muhasebe ve finans departmanının geldiği yer burasıdır. Bu departman; planlama, denetim, mali muhasebe ve organizasyondan sorumludur. Ayrıca şirketin mali tablolarını hazırlamaktan da sorumludurlar.

DAĞITIM

Ürün ne kadar iyi olursa olsun, müşteriye ulaşamadığı takdirde faydasız sayılır. Mallar dağıtım kanalı için uygun değilse, dağıtımda yer alan masraflar boşa gider. Dağıtım departmanı siparişleri almaktan ve siparişleri müşteriye doğru zamanda, doğru zamanda teslim etmekten sorumludur.

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

İnovasyon her işletmenin geleceğinin anahtarıdır. İnovasyon sayesinde, şirket için yeni bir rekabet avantajı sağlayacaktır. Araştırma ve Geliştirme, inovasyon sürecinde katalizör görevi görür. Yeni tasarım ve tarzını yaratarak üründeki yeniliklerden sorumlu olacaklar. En son teknolojik ve ekonomik trendler açısından güncellenerek ürünlerini üretmenin yeni yollarını arar.

İDARİ VE YÖNETİM

İdari ve yönetim, işin bel kemiğidir. İdari ve yönetimin işlevi, iş, planlama, karar verme ve ayrıca finansal incelemeyi ele almaktır. Bu departman, bilgi ve işlemlerin sorunsuz akışını sağlamak için diğer bölümlerle bağlantı kurar.

OPERASYONLAR

Operasyonlar departmanı, gerektiğinde üretim işlemlerinin denetlenmesinden, tasarlanmasından ve kontrol edilmesinden ve ticari faaliyetlerin yeniden tasarlanmasından sorumludur. Bir üretim firmasında, operasyon departmanı ürünü verimli bir şekilde üretmek için süreç tasarlar. Ayrıca malzeme, ekipman, malzeme ve daha pek çok bakım ürünü satın almak zorundadırlar.

Bir bilgi; daha başarılı işletmelerin ofiste evcil hayvanlara izin verdiğini biliyor muydunuz?

BİLGİ TEKNOLOJİSİ DESTEĞİ

Bilgisayarlar ve bilgi sistemleri günümüzde iş dünyasında çok önemlidir. BT departmanı, işletmeyle ilgili en son teknolojiyi içeren sorunsuz bir operasyonun bel kemiği görevi görür. Bu departman, diğer departmanlar için yazılım / yazılımlar oluşturmaktan, organizasyondaki işlevsel alanları korumak için yazılım kullanımında ve veri yönetiminde doğrudan işletim yardımı sağlamaktan sorumludur.

SATIN ALMA

Satın alma, özellikle imalat şirketlerinde bir işletmenin temel bir işlevidir. Satın alma departmanı, ham madde, makine, ekipman ve malzeme tedarikinden sorumludur. Bu departman, ihtiyaç duyulan malzemelerin, doğru zamanda, doğru yerde, doğru tedarikçiden temin edilen doğru miktarda olmasını sağlar. Şirketin satışlarını etkileyebilecek fiyat veya malzeme gelişimindeki değişikliklerin üst yönetime bildirilmesi de görevdir.

HUKUK DEPARTMANI

Hukuk departmanı, tüm departmanlardaki yasal meseleleri denetlemek ve belirlemekle görevlidir. Bölüm ayrıca, şirketin ve çalışanlarının işyeri yasaları hakkında güncel tutulmasını sağlamak ve devlet kurumlarına ilişkin, yasal belgelerin doldurulmasını sağlamak için, çalışan kılavuzlarıyla birlikte eğitim ve yardım sunabilir. Ayrıca, müşteri şikayetlerini profesyonel bir tarzda ele alırlar ve dava açarlarsa şirketi temsil ederler. Şirket veya kurucu adına resmi ve resmi temsilci olarak görev yaparlar.

İşletme Departmanları

Bir işletmenin işlevsel çalışma alanlarını geliştirmek için, daha farklı bölümler de entegre edilebilir. Konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için: işletme departmanları adlı içeriği inceleyebilirsiniz.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz