Yatırımcı Arıyorum

Bir Marka Nasıl Olmalıdır?

Markanın Amacı

Marka çok kısa bir anlatımla, bir hizmet kimliğidir. Firmanın itibarını simgeler. Kendileriyle aynı işi yapan binlerce firma arasından kendisini görünür kılar.

Marka bir işletmeyi temsil eder. Firmanın ürettiği malı benzer mal ve ürünlerden ayırt etmeye yarar. Firma sahibinin adı-soyadı, isminin baş harfleri, sadece soyadı, hizmeti çağrıştıracak bir kelime, sayılar, renkler, harfler, bazen tek başına bazen de kombinasyonlarla, marka ismi yaratılabilir.

Saygın bir firmanın görünürlüğü arttıkça, markası da güçlenir. Bir firmanın itibarının gücü, söz konusu markanın, hedef pazarındaki görünürlüğü ile doğrudan ilgilidir. Bunu basit bir denklemle ele alırsak;

Marka Gücü = İtibar x Görünürlük

Bir markayı tanımlamanın pek çok yolu vardır. Bir başka tanımla da bakacak olursak; marka, bir şirketin, örgütün veya bireyin, onu deneyimleyenlerin algıladığı yoldur. Marka, maddi bir nitelik değildir. Bazı markalar, tüketicilerle duygusal bir bağ kurmayı vurgularken, bazıları da müşteri deneyiminin bütünlüğüne odaklanır.

Güçlü markalar, bağlı oldukları sektörde çok tanınır ve müşteri kapasitesi oldukça güçlüdür. Marka satılabilir, devredilebilir ve ya marka sahibinin vefatı ya da isteği halinde yasal mirasçılarına bırakılabilir.

Bir marka ürünün önüne geçebilir. Ürünün adından daha çok, marka adı değer taşır. Adı duyulmamış markalara güven daha azdır. Bir firmanın kendisine piyasada yer edinmesi için markasına sahip çıkarak, onu değerli kılması gerekmektedir.

Bir Markada Bulunması Gereken Özellikler

Marka kaliteli olmalı, ayırt edici özelliği yüksek olmalı, algıda seçiciliği tetikleyebilmeli, güçlü olmalıdır.

Güvenilir Olmak

Hiç kimse güven duymadığı bir ürünü satın almak istemez. Özellikle tanınan markalar aynı zamanda insanların güvenini kazanmış markalardır. Ürettikleri ürünün kalitesi hiç eksilmez ve daima ileriyi gören faaliyetler yürütür. Sosyal sorumluluk sahibi olan ve doğa dostu sağlıklı ürünler üreten firmalara güven son zamanlarda artmakta. Bu yüzden bir markanın, kabul görmesi için güvenilir olması önemlidir.

İmajı Sağlam Olmalı

Marka imajı, bir markanın insanlarda yarattığı izlenimdir. İmajı güçlü markalar her zaman toplum içinde kabul görür ve en çok onlar tercih edilirler. Bir örnek verecek olursak; aslında ilk adımları 1985 yılında Fransa’da atılmış olan LcWaikiki, 1997 yılında Taha Grup tarafından tüm dünyadaki isim hakları ile birlikte satın alındı. 1997 yılında 21 olan mağaza sayısı, Taha Grup’un stratejik planı ile hızla çoğalmaya başladı. Gençlere yönelik yeni tasarımlar geliştiren Taha Grup, ismini LcWaikiki Mağazacılık olarak değiştirdi. LcWaikiki, bugün imajını her daim güçlü kılmasaydı, yeniliklere açık olmasaydı, LcWaikiki markası dünya çapında kendini tanıtmayacaktı.

Bir markanın imajının sağlam olması, kalite ve güven anlamındadır ve insanlar güvenmedikleri hiçbir şeye yatırım yapmazlar.

Samimi ve Dürüst Olmalı

Bir markanın her şeyden önce müşteriye saygısı olması gerekir. Samimi ve dürüst olmalıdır. İnsanların fikirlerine önem vermeli ve önemsediğini göstermelidir. Marka Stratejisi Geliştirme

Markanın Unsurları Nelerdir?

Bir markanın temel unsurları; marka pusulası, şirket kültürü, marka kişiliği, marka mimarisi, isim ve etiket satırı, marka kimliği, marka sesi ve mesajlaşmadır. Şimdi bunlara kısaca bir değinecek olursak;

Marka Pusulası

Marka ile ilgili temel gerçeklerin bir özetidir. Amaç, vizyon, stratejik hedefler, değerler ve misyon bölümlerinden oluşur. Markanın yönünü ve nedenini gösterir. Araştırma ve konumlandırma dahil, marka stratejisi aşamasında yapılan çalışmanın sonucudur.

Şirket Kültürü

Markayı harekete geçiren ortak amaç ve ilham verici ruhtur. En güçlü şirket kültürü, bir markanın temel değerlerine, markanın dünya ile nasıl ilişkili olduğunu ve nedeni tanımlanamayan ilkelere dayanır. Sağlam şirket kültürü, iç marka uyumuna yol açar. Bir marka çalışanlarının, onu en derin seviyede anladığı ve elçileri olarak hareket etme motivasyonunun olduğu ideal durumdur.

Marka Kişiliği

Bir markanın özünde olan düşünce, davranış ve duygu biçimlerinin eşsiz bir spekturumudur. Bir markanın kişiliği, en kişisel özelliklerdir. Bir markanın kişiliği, müşterileri için tanımlanabilir olmasının nedeni ve onunla kurdukları kişisel ilişkilerin temelidir.

Starbucks’un dış mekanlarda öncü olmasının sağlamlığı ve Apple’nin şık ve minimalist olması gibi.

Marka Mimarisi

Marka mimarisi, bir markayı ya da markaları tanımlayan, koordine edilmiş ad, sembol, görsel dil sistemi ve renktir. Üstün marka mimarisi, müşteri deneyimine yönelik araştırmalara dayanır.

İsim ve Etiket Satırı

Bir markanın adı ve etiketi, dünyaya en yakın yüzüdür. Derinlemesine pazar araştırması, test etme, inceltme, beyin fırtınası ve süreç, ziyaretçilerin elverişli olmalarını sağlamak için tasarlanmıştır. Güçlü bir isim, markanın benzersiz değer önerilerini, rekabetten farklı kılan ve onu deneyimleyenlere güçlü bir izlenim bırakarak aktarmasına sebep olur.

Marka Kimliği

Marka kimliği sadece logodan ibaret değildir. Kimlik, marka hakkında strateji ve konumlandırmada görsel olarak kapsanmasıdır. Etkili bir kimlik, markanın vaatlerini, kişiliğini ve amacını içerir. Marka sizin dünyadaki damganızdır. Markanızın özünü görsel olarak herkesle paylaşma gücü olan estetik bir simgedir.

Marka Sesi ve Mesajlaşma

Bir markanın amacını, vadilin ve kişiliğini dile getirerek, markanızı rakiplerden ayırır. Müşteriler için tanımlanabilir hale getirir. Markanızın sesinin duyulduğu her ortamda reklam senaryoları, pazarlama teminatı veya web sitesi yoluyla, müşterilerinizin sizi hemen tanıyabilmelerini gerektirir.

Marka Tescili Yapmak

Bir markanın yasal olması için, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmesi gerekmektedir. Tescillenmeyen marka yasal değildir. Markayı tanıtmadan önce tescilini yaptırmanız gerekir çünkü siz tanıtım ile uğraşırken, bir başkası sizin markanızı kendi adına tescil ettirebilir.

Markanın aslında size ait olduğunu ispatlayana kadar manevi sıkıntılar yaşayabilir, zaman ve para kaybına uğrayabilirsiniz. Bu yüzden hem marka adınızı hem de ticaret unvanınızı tescil ettirmeniz önemlidir.

Diyelim ki; ürettiğiniz çok güzel bir ürününüz var ve çok güzel bir de marka adı buldunuz. Tanıtımını, pazarlamasını ve satışları yaptınız ve ürününüz çok satılır oldu. Ancak markanızı tescil ettirmemek gibi bir hata yaptınız ki bu sıkça görülen bir hatadır.

Satışlar düzene girip iyi kazanç elde ettikten sonra, Türk Patent ve Marka Kurumu’na markanızı tescil için gittiğinizde, markanızın bir başkası adına tescil ettirilmiş olduğunu görebilirsiniz. Bu da sizin emeğinizin ve zamanınızın kaybı anlamına gelir. Bu yüzden markanın tescili büyük önem taşımaktadır.

Türkiye’de faaliyet gösteren pek çok firma, markalarının adıyla tanınmaktadır. Marka, siz onu tescile kayıt ettirdikten sonra, tüm hakları ile sizin adınıza geçer ve bir başkasının onu tasarrufuna alma hakkı bulunmamaktadır. Tescil, markanızı sizin adınıza koruma altına almaktır.

Not: Konu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için; Marka Tescili Nedir? adlı içeriği okumanızı öneriyoruz.

Bir diğer dikkat etmeniz gereken ayrıntı da, markanızı tescil ettirmeden önce daha önce bir başkası tarafından tescil ettirilip ettirilmediğini öğrenmeniz olmalıdır. Aynı isimle başka bir marka varsa ileride doğacak ihtilaflardan pek sonuç alamayabilirsiniz çünkü marka sizden çok önce tescil ettirilmiştir.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz