Yatırımcı Arıyorum

Şirketi Satışa Çıkarırken Yapılması Gerekenler

Şirketi Satışa Çıkarmadan Önce Yapılması Gerekenler

Şirketler; sahipleri için çok değerlidir. Dolayısıyla satma kararı vermek zor bir süreçtir. Uzun zaman emek verilerek büyütülen bir şirketi elden çıkarmanın, bulunduğu sektörden çıkmak, iş hayatını bırakmak, sağlık problemleri yaşamak veya kâr etme amacı gütmek gibi birçok farklı sebepleri olabilir.

Satış kararı almanın sebebi her ne olursa olsun herkesin ortak bir hedefi vardır; O da doğal olarak kâr etmektir. Ve bunun için işletmenin satışa hazır hale getirilmesi gerekir. Bir şirket sahibinin deneyimli biri olarak, şirketini satışa hazır hale getirebilmesi için atması gereken bazı adımlar vardır.

Bu adımlar şu şekildedir:

Şirketi Satışa Hazırlamak İçin Atılacak Adımlar

1. Şirket Değerini Belirlemek

Bir şirket değerlemesinde, fiyat / kazanç oranı, indirgenmiş nakit akışı ve temel endüstri kuralları da dahil olmak üzere, bilgi sahibi olmak gerekir. Bir işletmeyi fiyatlandırmanın, çeşitli yolları vardır, bunlar:

  • Varlıkların değeri: İşletmenin sahip olduğu tüm maddi varlıkların (mülk, makine, stok vb.) değeridir.
  • Gelecekteki kazançlar veya kâr değeri: Şirket sürekli alım yapan müşterileri veya aboneleri elinde tuttuysa, işletmenin değeri bu müşterilerin gelecekteki gelirlerine göre belirlenir.
  • Maddi olmayan varlıkların değeri: Bazı alıcılar öncelikle marka, müşteri sadakati, fikri mülkiyet veya sahip olduğu bir ticari marka ile ilgilenebilirler. Şirket değeri bu varlıklara göre belirlenir.

Sektördeki işletmelerin tipik olarak satış için nasıl değerlendiğine dair sağlam bir anlayış oluşturmak önemlidir. Bunu yapmanın en iyi yolu, bir alıcının gerçek anlamda neyle ilgilendiği konusunda rehberlik edebilecek bir uzmandan yardım alınabilir. Ve sonrasında bu anlayışa uygun şirket değeri hesaplaması yaptırılabilir veya yapılabilir. Şirket Değeri Nasıl Hesaplanır?

2. Şirket Satış Sürecinde Yapılması Gerekenleri Önceden Tespit Etmek

Bir şirketi satarken, genellikle şu adımlar izlenir:

  • Şirketi temsil edecek bir danışman atanır.
  • Değer noktalarını bulmak için işletme analizi yapılır.
  • İşletmenin büyüme geçmişini ve potansiyelini gösteren bir finansal sunum oluşturulur.
  • Durum tespiti için hazır olunur. Tüm alıcılar, iş ile ilgili ayrıntıları öğrenmek isteyeceklerinden dolayı onlara cevap verecek şekilde dokümantasyon hazırlanır.
  • Potansiyel alıcılara yaklaşımda bulunulur ve bunu genellikle danışman, şirket adına yapar.
  • İlgilenen alıcılarla tanışılır, böylece kaynaşma toplantıları düzenlenebilir ve finansal sunumlar yapılabilir.
  • Fiyat üzerinde pazarlık yapılır ve birden fazla teklif alınırsa müzakere etme pozisyonları oluşturulur.
  • Alıcılarla prensipte anlaşmaya varılır. Bu durum, durum tespitine tabi bir miktar üzerinde anlaşılan zamanda gerçekleşir.
  • Anlaşma yoluyla şirketi temsil edecek bir avukat atanır.
  • Durum tespiti yapılır, alıcı satın alacağını kesin bildirdikten sonra şirketi incelemeye alır.
  • Anlaşma tamamlanır ve bu, evrakların imzalandığı, para ile varlıkların el değiştirdiği zamandır. Bu süreci genelde avukat yönetir.
  • Herhangi bir anlaşma sonrası etkinliği gerçekleştirilir, anlaşmayı duyurmak ve işi entegre etmek için alıcıyla birlikte bir müddet çalışma ortamı düzenlenir.

Tüm bu satış süreci genellikle aylar alacak bir süreçtir fakat yıllarda sürebilir. Ve ilk anlaşma gerçekleştiğinde, birkaç kez iptal edilebileceği ve satış sürecinin sektöre göre değişebileceği unutulmamalıdır.

3. Şirket Satışında Profesyonel Danışmanlarla Çalışmak

Şirket satışında; finans, İK, hukuk ve vergiye kadar, pek çok konuda uzman biriyle çalışmak kar oranını yükseltecek şekilde yarar sağlamaktadır. Bu danışmanların çoğu, alıcıyla bir sözleşme imzalanmasında ve şirketin satma sürecinin tamamlanmasına yardımcı olmaktadırlar. Bir satıcı, birleşme ve satın alma konusunda uzman bir danışman ile çalıştığında bu danışman bir alıcı bulunmasına sağlarken, pazardaki işletmelerin satış püf noktalarını bildiğinden dolayı şirket adına onlarla irtibat kurması da daha kolay olur. Ve dolayısıyla daha rahat teklifler sunar. Bunun yanında çoğu danışman, anlaşmanın başarılı bir şekilde tamamlanması üzerine önceden sabit bir ücret ve satış fiyatının bir yüzdesini komisyon olarak talep etmektedir.

Şayet şirket sahibi şirketini kendisi satarak komisyon ödemek istemiyorsa, müracaat edebileceği ve değerlendirebileceği online platformlarda satılacak şirket ilanlarını değerlendirebilir. Arzu ederseniz bu aşamada Kobi Vadisi desteğinden faydalanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken; satılık şirket ilanı vererek, yeni yatırımcılar bulabilirsiniz.

4. Şirketin Eşsiz Değerini Belirlemek

Şirketi özel kılan nedir? Büyük, çok rağbet gören müşterileri var mıdır? Alanında önde gelen uzmanları istihdam ediyor mu? Sahip olduğu tescilli teknolojisi, endüstrinin en iyisi mi? Şirket ürünü veya hizmeti pazar lideri mi? Marka ünlü mü? Şirketin sahip olduğu emlak, mükemmel bir konumda mı? Bu sorulardan yola çıkarak belirlenen şirketin eşsiz varlıkları her ne olursa olsun, alıcının ilgisini çekmenin anahtarı olacaktır. Bu nedenle, şirketin güçlü yönlerini öne çıkarmak için bir plan uygulamak gerekir. Bunun yanında bu eşsiz değerli noktaların nasıl güçlendirileceği belirlenerek, iletişimde öne çıkarılmalıdır. Unutulmamalıdır ki; satmak için en iyi işletmeler başarılı ve benzersiz olanlardır ve bu yüzden bunların öne çıkarıldığından emin olunmalıdır.

5. Şirket İle İlgili Finansal Tahminin Gerçekçi Olmasına Dikkat Etmek

Bir şirketin geleceği ile ilgili yapılan finansal tahmin gerçeklere dayanmalıdır. Çünkü satın alma işleminin ilk buluşma aşamasında, potansiyel bir alıcının bilmek isteyeceği ilk bilgi fiyattır. Sonuçta, işin geleceğini satın alıyorlar ve bu, işin geleceğinin nasıl göründüğüne dair çekici bir resim çizmek gerektiği anlamına gelir. Bu sebeple, şirkete ait teminatlı gelirler, satışlara dayalı beklenen gelirler, personel ve tedarikçi maliyetlerindeki değişiklikler eklenerek bir modelleme yapılmalıdır.

6. Şirket Satışı İçin Gizlilik Anlaşması İmzalamak

Bir alıcının teklifi kabul edildikten sonra, durum tespit süreci başlar. Bu, satın alan kişinin işin detaylarına bakması demektir. Bu aşamada şirketi ve varlıklarını korumak için bir gizlilik anlaşması imzalanması gerekir. Çalışan ve müşteri sözleşmelerinin, sigortanın, kira ve tedarikçi sözleşmelerinin geçerli olduğundan emin olunacak şekilde teker teker imza altına alınacak her sözleşme için organize olarak çalışılmalıdır.

7. Şirketin Satışını Bir Plan Dâhilinde Açıklamak

Şirketin satışını tüm ekibe birden duyurmak, bazı nedenlerden dolayı kesinlikle iyi bir fikir değildir. İlk olarak, bu bilginin ne anlama geldiğini anlamayan kişilerle paylaşmak onlarda panik yaratabilir. İkincisi, söylentiler büyüdükçe etkilerini kontrol etmek zorlaşır. Buna ek olarak, bir çıkış yalnızca tamamlandığında bir haberdir. Ayrıca bütün sektörün şirketin satışa çıktığı haberini duyması da aynı şekilde iyi bir fikir değildir, çünkü olası bir problemde bu durum gelecekteki girişimleri etkileyebilir. Ancak, ekipteki kilit kişilerin satış planını gizli olarak bilmesini sağlamak iyi bir fikirdir çünkü işletmeyi satışa hazır hale getirmeye yardımcı olabilirler.

8. Olumlu Şirket Satış Hikâyesi Belirlemek

Şirketi satın almak isteyen herkes neden satıldığını bilmek isteyecektir ve bunun için iyi bir cevaba ihtiyaç vardır. Bu cevap olumlu ve ileri görüşlü olmalıdır. Örneğin, genişletilmiş bir pazar mı aranılıyor? Daha üst düzeyde destek mi gerekiyor? Ya da teknoloji sinerjileri mi yapılıyor? Gibi cevaplardan, cevap her ne ise, bunun dürüst olduğundan ve potansiyel bir alıcı için anlamlı olduğundan emin olunmalıdır.

9. Online olarak Halkla İlişkiler Çalışmaları Yürütmek (Pr ve İtibar Yönetimi)

Potansiyel bir alıcı ilk olarak şirketle ilgilenmeye başladığında, bazı temel çevrimiçi araştırmalara başlar. Şirketin bunu yaparken gerçekten olumlu yansıtıldığından emin olması için bazı iyi halkla ilişkiler ve SEO hizmetlerine yatırım yapılması gerekir. Pozitif bir markaya sahip, ödüllü, tanınmış bir şirket her zaman bilinmeyen bir şirketten daha değerli olacaktır. Bu manada halkla ilişkilerin önemini herkes takdir eder ve satış aşamasında bile olumlu etkileri vardır. Şirketlerde Halkla İlişkilerin İşlevleri

10. Şirketin Satışına Duygusal Olarak Hazırlanmak

Şayet şirketin satış süreci devam ediyorsa, işveren bu durumun üzerinde yaratacağı etki konusunda dikkatli olması gerekir. Çünkü bir işletmenin mevcut başarı seviyesine getirilmesi, duygusal olarak yatırım yapıldığı anlamına gelmektedir. Potansiyel alıcılar; bu süreçte cımbızla çeker gibi küçük iletişim hatalarını ele aldığında, zor sorular sorduğunda veya son dakikada fiyatı müzakere etmeye çalıştıklarında, şirket sahibi tarafından bu hareketlerin kişisel olarak algılanmaması zor olabilir. Ve bu durumda bir işveren duygusal davranarak bu süreci bozabilir, buna çok dikkat etmesi gerekir.

Ayrıca satış işlemi başarılı olursa, anlaşma tamamlandıktan hemen sonra kendine hemen yeni bir iş yaratma imkânı bulamayabilir ve yeni iş sahibiyle bir müddet beraber çalışması gerekebilir. Bunun yanında şirketten çıkış süreci aylar hatta yıllar sürebilirken bu çok fazla zaman gerektirir. Şayet bu süreçte; performans düşerse, şirketin değeri düşebileceği bilinmelidir. Bu yüzden şirketi satma kararı akılda tutularak duygusal olarak bu sürece önceden hazırlanarak satış işlemine başlanması daha sağlık olacaktır.

Şirkete Olan Bağlılık ve Tutku

Her işveren şirketine güçlü bir bağ ve tutku ile bağlanır, bu yüzden satış süresi gerçekten zor bir süreçtir. Bu önemli kararı uygularken bunun doğru bir plan dâhilinde yürütülmesi, kazancı artırır.

Fakat bilinmelidir ki; belirlenenden her ne kadar yüksek değerlere satılsa bile, şirket sahibi için asla şirketin değeri o rakam değildir. Çünkü aradaki bağ kimsenin göremediği kadar güçlü, verilen emek bir o kadar fazla ve geçirilen zaman bir o kadar uzundur.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorum(1)

  1. Cevap yaz
    Nurettin küçük yorumu:

    2007 yılından beri faliyet gösteren şirketim kapasite raporuna sahip olup ihracat yapmış olup ihracat kayıtlıdır ayrı yeten 4 kamu ihalesi alıp teslim etmiş olup kamu ihalesine girme yetkisine sahiptir hiç bir vergi ve SSK borcu yoktur

Yorumunuz