Bankacılık Birleşmeleri
İçindekiler
2015 yılından itibaren başlayan birleşme ve satın alma faaliyetleri bankacılık sektöründe yoğun biçimde gerçekleşmeye başlar, Katar kökenli QNB şirketinin, Finansbank şirketinin %99,81 kadar bölümünü satın aldığı haberleri basında geniş yer bulur.
Küresel düzeyde şirketlerde gerçekleşen İnovasyon, teknolojik uygulamaların gelişmelerin çok hızlı gerçekleşmesi ve gelişmesi sonucuna dayandırılır. Firmalar, küresel düzeyde yeni iş alanlarına girmek, yeni iş kollarının ortakları yatırımcıları olmak isteği ile bulundukları ülkenin sınırlarını aşarak, bulundukları coğrafyanın dışına taşarak Birleşme ve Satın alma işlemlerine yönelirler, yatırım yapma gereksinimi duyarlar büyüyebilmek ve büyümelerini sürdürmek için. Yayınlanan araştırma sonuçlarına göre dünya listesinin başında Amerika Birleşik Devletleri vardır.
Sektörler arası şirket evlilikleri 2016 yılında en yüksek seviyesine ulaşmış. Teknoloji dünya düzenini ekonomik anlamda yeniden şekillendiriyor, küresel düzeyde iktisadi hayatın benimsediği genel stratejiler terk edilirken, uluslararası iktisadi ilişkiler birleşmeler ve satın almalar yolu ile sınır ötesi bölgelerde dev yatırım ortaklıklarına dönüşerek yeniden biçimleniyor. 2017 sonu itibarı ile verilen rakam 1 Trilyon 136,5 Milyar Dolar.
Diğer Ülkelerde Yatırım
Yabancı ülkelerde yatırıma yönelen ikinci ülke olarak Çin telaffuz edilmekte, 2017 Türkiye’de birleşme ve satın almaların en fazla gerçekleşmesinin beklendiği yıl olmuş. Hedef sektörler enerji, ilaç sanayi, makine endüstrisi olarak gösterilirken 2018 yılı satın alma ve birleşme faaliyetlerinin ivme kazanarak süreceği, küçük ölçekli startup yatırımcı sayısının artacağı bir yıl olarak değerlendiriliyor.
Petrol, Tavukçuluk, Hava Limanları İşletmeciliği, Madencilik, Bankacılık sektörlerinde birleşme ve satın almalar ile ciddi rakamlarda işlem hacmi gerçekleşmiş.
Satın alma ve birleşmeler ile yeniden şekillenen piyasa düzeninde girişimcilere destek ve yön veren piyasa uzmanlarının startup yatırımcılara genel önerileri olabiliyor.
- GERÇEKÇİ OLUN
Faaliyete geçmek üzere hazırlandığınız sektörün ya da üreticisi, satıcısı olmak istediğiniz ürünün piyasa koşullarındaki konumunu araştırın, analiz sonuçlarına ulaşmak ve araştırmak için amatörlerin değil profesyonellerin fikrini alın.
- FONKSİYONEL OLUN
Günümüz koşullarında her sektör, her ürün her fikir o kadar hızlı gelişiyor ki süreci yakalayabilmeniz için pratik olabilmeniz için ulaşılabilir en yakın hedef ile ve mutlaka tüketici araştırma sonuçları ile harekete geçin.
- TAKIMI BOZAN KİŞİLER İLE YOLUNUZU AYIRIN
Takımınıza aldığınız çalışma arkadaşı olarak benimsediğiniz biri ile yolunuzu ayırmak duygusal açıdan üzücü olsa da çalışma sürecini yavaşlatan ekip ruhunu bozan ve düzelmeyecek gibi görünen durumlarda zaman kaybetmeden yolları ayırmak yerinde olacaktır.
- FİNANS KAYNAĞINIZI DOĞRU SEÇİN
Girişiminize destek verecek kaynak sahibi ile uyum içinde olmalı, iş birliği yaparken verim alabilmelisiniz çok inandığınız projenizin yarım kalmaması, zarar görmemesi için doğru iş birliği gerekmektedir.
- DIŞ KAYNAK BEKLENTİSİ İÇİNDE OLMAYIN
Girişimci adayı bazen beklediği finansal kaynaklara kendi çabası ile de ulaşabilir, yüksek enerji ile dikkatinizi işinize verebilir kazanç elde etmenin çözümlerini üretebilirsiniz.
Startup Yatırımcıların Aktif Olduğu Sektörler
- Sinema
2018 yılı için hedef ülkeler arasında Hong Kong, Singapur, Avustralya, Yeni Zelanda bulunuyor. Sektör 2017 sonu itibarı ile Amerika Birleşik Devletleri pazarında Bir Milyon Dolar civarında hacme ulaşmış. Yapay zekâ, artırılmış gerçeklik ve blockchain teknolojisi ile sinema sektöründe 2019 yılı sonlarına doğru 50 Milyon Dolar yatırım beklentisi dile getirilirken hedeflenen ülke sayısının 20 olduğu ifade ediliyor basında yer alan haberler arasında.
- Sigorta
Teknolojik dönüşümden sigortacılık sektörü de payına düşen değişime uyum sağlayarak internet ortamında yeniden yapılandı. Genç girişimcilerin oluşturduğu bir fikir etrafında birleşen ekip acentelere müşteri sağlayan dijital platform oluşturarak bir ilke imza atmışlar.
- Yapay Zekâ
Güvenlik sistemleri ile ilgili bir yazılım ile başarıyı yakalayan girişimciler banka ve üniversitelerden çeşitli destekler alarak birinci olmuşlar.
- Startup ve Mentor İlişkisi
Melek yatırım faaliyetlerinde ve Kuluçka Merkezlerinde startup yatırımcıların geliştirilmesi konusuna destek verme amacı ile Mentor desteğine önem verildiği belirtiliyor desteği verecek kişinin bir önceki kuşak girişimci olması cazip bulunan kriterlerden, yabancı destek veren başarılı girişimciler de tercihler arasında. Sadece tek bir girişimci Mentor yerine Bir den fazla kişi ile bilgi alışverişi de sıcak bakılan uygulama biçimi.
Girişimci ve sektörde uzman olması avantaj kabul ediliyor ve tercih ediliyor, zorunlu kriter girişimcilik olmasa da aynı yollardan geçmiş bilgi ve deneyimi yaşayarak elde etmiş ve belki bu uğurda bedel de ödemiş bir girişimcinin rehberliği artı değer olarak yorumlanıyor.