Yatırımcı Arıyorum

Böcek Yetiştirerek Para Kazanmak

Böcek Yetiştiriciliği Yapmak

Dünya Tarım Örgütü’nün bir açıklamasına göre 2050 yılına kadar tarım ürünlerinin karşılanabilmesi için şu anda üzerinde çalışılan ürünlerin üretiminin iki katına çıkarılması isteniyor. Türkiye’ye bakıldığında tarım alanlarının giderek azaldığı gözlemleniyor. Su kaynakların giderek tüketildiği ve iklim değişikliklerinin tarım ekonomisini giderek olumsuz yönde etkilediği gözlemleniyor. Bu konuda Türkiye’de ve diğer ülkelerde tarım konusunda çeşitli araştırmalara başlanıyor. Bu araştırmalardan bir tanesi de böcek yetiştirmek olduğu saptanıyor.

Bu konuyla ilgili çeşitli kitaplar ve çalışmalar sürdürülse de insanlar açısından bakılacak olduğumuzda artık bu durum bir meslek haline dönüşmeye başlıyor. Dünyadaki ülkeler incelendiğinde birçok kısım böcek üretim ve tüketimi yapıyor. Bununla ilgili birçok besin üretiliyor ve satışa sunuluyor. Örnek verecek olursak, çikolatalı çekirgeler, tekilaya batırılmış olan solucanlar ve daha birçok böcek üretilip, raflardaki yerini almıştır. Solucan Gübresi Üretimi

Böcek Yetiştirme Yöntemleri

Bu meslek grubuna genel açıdan bakılacak olursak, Türkiye’de birçok kişinin böcek yetiştirerek kazanç sağladığı gözlemleniyor. Fakat ülkemizde bu böcekleri tüketen kısmın bir hayli azınlıkta olduğu tespit ediliyor. Üretilen böceklerin sadece etinden ya da sütünden yararlanmakla kalmamak ile birlikte üreticinin böceklerin kozasından kazanç elde ettiği görülüyor. Bu böceklerin bazıları yem olarak kullanılmak ile birlikte yeni bir meslek grubu olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizdeki çoğu kısım böcek yetiştiriciliği yapmasa bile farklı amaçlar için kullanılan böceklerin tüketici üzerindeki hizmeti oldukça ilgiyle karşılanıyor. Bu işten kazanç sağlayan bir kısım oldukça iyi miktar paralar ve kazançlar sağlıyor.

Günümüze bakacak olursak, böceklerden korkan ya da bakamayan bazı insanların dahi bu meslek içerisinde kazanç elde ettiği görülüyor. Böcek yetiştiriciliği, globalleşen dünyamız üzerindeki insanlar için yeni bir meslek grubu olarak karşımıza çıkıyor. Kısaca böcek yetiştiriciliğinin meslek edinilmesi için yapılması ya da izlenilmesi gereken bir takım kurallar ve de yöntemler oluşturulmuştur.

Oluşturulan yöntemlerin birkaç çeşidi şunlardır;

  • Çekirge yetiştiriciliği ile gelir elde etmek
  • Hamam böceği yetiştiriciliği ile gelir elde etmek
  • İpek Böceği yetiştiriciliği ile gelir elde etmek

bu mesleğin birkaç yöntemlerinden biridir.

Hangi Böcek Türleri Yetiştirilebilir?

Çekirge Yetiştiriciliği

Çekirge yetiştiriciliği ilk olarak Antalya ilindeki bir girişimci tarafından çiftlik içerisindeki üretim ile satışa sunulmuştur. Yılda yaklaşık bir milyon kadar çekirge üretilip, Avrupa ülkelerine satışa sunuluyor. Bu gönderilen çekirgeler üzerinden iyi kazançlar sağlanması ile birlikte ülkemizde de bazı çekirgeler yem olarak satılıyor. Çekirgeler genel olarak yüksek derecede ham protein içeriyor. Bu durum evcil hayvanların beslenmesi açısından oldukça olumlu bir durum içerisinde oluyor.

Örnek verecek olursak; ülkemizdeki evler içerisinde beslenen kedi, fare, kertenkele ve daha birçok evcil hayvan için tüketici hayvanlarının beslenmesi için çekirge satın alıyor. Petshoplar da dâhil birçok dükkân içerisindeki evcil hayvanlar için çekirge tercih ediliyor. Ortalama bir kutu içerisinde yaklaşık 1000 adet çekirge üretiliyor ve adet satımı konusunda tüketicinin yüzü gülüyor.

Hamam Böceği Yetiştiriciliği

Yavaşça ülkemize giriş yapmış olan hamam böceği yetiştiriciliği, son dönemlerdeki üreticilerin oldukça kazanç sağladığı bir meslek haline geldiği görülüyor. Uzak Doğu ülkelerine bakılacak olursak, çoğu hamam böceği besin olarak tüketiliyor ve de üretiliyor. Uzak Doğu ülkelerine oranla bizim ülkemizde ise hamam böcekleri canlı yem olarak tüketiciyle buluşuyor. Genel olarak bakıldığında hamam böcekleri bazı kişileri korkutabiliyor fakat iş açısından bakılacak olursak gelir elde eden kişiler için bu durum olumsuz karşılanacak bir durumda olmuyor.

Ülkemizde birkaç çeşit hamam böceği üretiliyor. Shelfordella adı verilmiş hamam böceği ülkemiz içerisinde üretilen en yaygın böcek türü olarak karşımıza çıkıyor. Adet olarak satış fiyatları 50 kuruş ile 10 tl arası bir değişim gösteriliyor. Bu hamam böcekleri dayanıklı varlıklar olduğundan en çok tercih edilenler arasındadır.

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Genel olarak ülkemiz içerisinde üretilip ve zaman açısından en olumlu sonuçlar veren ipek böcekleri kısa süreçler içerisindeki eğitimlerle kolaylıkla uygulanıyor. Ülkemizdeki ilkim ipek böcekleri açısından oldukça olumlu bir koşula sahiptir. İpek böceği yetiştiriciliği yapan kişiler ortalama olarak 40 gün içerisinde minimum 150 kg üretim yaptığı gözlemleniyor.

Yapılan üretimler sonucundaki aylık ortalama kazançları 5.000 TL ile 6.000 TL arası değişim gösteriyor. Evlerinin herhangi bir kısmını böcekhaneye çevirebilecek her kişi için ipek böceği yetiştiriciliği bir meslek haline dönüşebiliyor. İpek Böceği Yetiştirerek Para Kazanmak adlı kapsamlı makale içeriğine de göz atabilirsiniz.

Not: yazı içerisinde bulunan fiyat ve rakamlar günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments