Yatırımcı Arıyorum

Büyüyen Mağazalar Zinciri

Mağaza Zinciri Kurmak

Ünlü Amerikan dergisine En Zengin listesinde girmiş bir iş adamının başarıya giden öyküsü 20. Yüzyıl içinde geçiyor ve o yüz yılın en büyük şirketi olarak değerlendiriliyor. 1918 yılında Amerika’da dünyaya gelir iş adamı aile çiftçidir, yoksulluk bildiği bir kavramdır fakat Üniversite tahsili yapabilir Ekonomi okur.

Satış mağazasında işe başlar aylığı 75 Dolardır İkinci Dünya Savaşı yıllarıdır işinden ayrılıp savaşa katılır ve savaştan sonra küçük bir yerde yaşama arzusu olan bir bayanla evlenir. Eşinin babasından bir miktar borç alır ve bakkal dükkânı açar.

Mal sahibi kontratı yenilemediğinde işletmecinin kiralık dükkânda çalışmasının zorluğuna inanır ve dükkân satın alarak çalışmanın verimli olacağına inanır. Bakkal dükkânı işletirken kendisine bir iş tekniği ve iş modeli oluşturur. Hedefi ucuz ürün satmaktır fakat kaliteyi düşürerek değil, kaliteli ürünü ucuz satmanın çözümlerini aramaktadır ve sonunda çalışmalarını üretici firmaya direkt ulaşmak, aracılar ile çalışmaktan vazgeçmek olarak modelini benimser.

Üreticiden dolaysız olarak satın aldığı malı daha ucuza ve aynı kalitede tüketiciye sunacaktır. Reklâmını düşük fiyat sloganı üzerinden oluşturmuş ve açtığı her mağaza başarılı olarak girişimciyi zenginleştirmiş.

Kaynaklar çok çalışkan bir adam olduğunu her sabah 4-5 gibi işinin başında bulunduğunu, detayları her zaman hesapladığını teknoloji olmayan bir dönem olduğundan manuel yöntemler ile mağazalarının bilgilerine ulaştığını, tüketici araştırmalarını yine aynı yöntemler ile gerçekleştirdiğini söylüyor.

Temel Prensipleri

  • Erken kalkmak, İşe erken başlamak
  • Mağaza bilgilerini her gün kontrol etmek
  • Tüketici beklentisini karşılamak, tüketicinin ne istediğini bilmek
  • Mağaza açılacak noktalarda ulaşım noktasını iyi belirlemek, lojistik olanaklarını ve konumunu doğru ayarlamak
  • Stok döneminde pek çok perakendecinin kullandığı bir yöntem olsa da maliyetleri yükselteceğinden eksilen mal talebinin karşılanması anlayışını benimsemiş böylece giderleri kontrol altına almış
  • Hedef kitlene göre yaşamalı, hareket etmelisin anlayışını benimsemiş

Çalışma Prensipleri

  • İşe isteyerek gidin ve severek çalışın
  • Elde edilen kârı şirket çalışanları ile paylaşma prensibi içinde olun hisse verin çalışanlarınıza diyor
  • Çalışanlarınız ile firma hakkındaki bilgiler paylaşılmalıdır, işin içinde olmalıdırlar onları uzak tutmayın bu anlayış işlerine olan bağlılıklarını ve ilgilerini artıracaktır.
  • Asla odanızda oturmayın, dışarıda olun mağazalarınızı gezin, tüketiciyi izleyin, beklentilerini takip edin, değişen talepleri ve değişen müşteri profilini görebilin
  • Gelir-gider bütçenizin farkında olun, ekonomi yapacağınız alanları gözden kaçırmayın tasarruf önemlidir
  • Tutumlu olun
  • Her zaman geleneksel olmak zorunda değilsiniz, ne zaman gelenekselden ayrılacağınızı bilin gerektiğinde radikal olmaktan çekinmeyin

İşletmeci Amerika Birleşik Devletleri’nin halen en büyük şirketlerinden biri, dev mağazalar zincirinin sahibi haline gelmiş ve yanında 2 Milyon iş gören istihdam edilerek evlerine bir hayat standardı, yaşam götürmüşler. Ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlanmış ve Girişimcinin iyi bir yaşamı var.

İktisadi açıdan değerlendirildiğinde,

  • BİR HEDEF KİTLE BELİRLENMİŞ

Düşük fiyat ile tüketim yapabilecek dar gelirli tüketici

  • REKLÂM ÇALIŞMASI HEDEF KİTLE ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ

Girişimci hedefine düşük gelirli insanları yerleştirmiş ve sesini onlara duyuracak biçimde faaliyet göstermiş.

  • TİCARİ FAALİYETİNİ AKSATACAK ENGELLERİ ORTADAN KALDIRMIŞ

Kira kontratı yenilenmediğinde yaşadığı zorluklar bu duruma iyi bir örnek oluşturmakta ünlü iş adamı ilk engelden sonra mülk edinmeyi amaç edinmiş ve gerçekleştirmiş, bir başka engel fiyatın düşürülmesi için aracıların bırakılması. İşin amaca uygun yapılmasına engel olan her detay temizlenmiş.

  • LOJİSTİK FAALİYETLERE CİDDİ ANLAMDA ÖNEM VERMİŞ.

Dükkân nereye açılacak, tüketicinin dükkâna geliş gidiş olanakları, Bir’den fazla dükkân olduğunda aralarındaki uzaklık oranının hesaplanması bunun satışı nasıl etkileyeceğinin hesaplanması

Sonuç Olarak

Değerli girişimci adaylarımıza rehber olması, fikir vermesi, girişimci olmayı düşünen ya da girişimci olup belirli zorluklardan geçen iş insanlarının teşvik alması vizyonuna katkı sağlaması amacı ile başarılı firmaların sahiplerinin iş yaşamı öykülerini kaynaklardan derlediğimiz bilgiler doğrultusunda okuyucularımız ile Kobi Vadisi Platformunda paylaşıyoruz.

Zengin iş adamlarının başarı öykülerinde bazı ortak noktalar hemen göze çarpıyor.

  • Dürüstlük kavramına çok önem veriyorlar, tüketiciye kaliteli ürün sunmak, doğruyu söylemek, doğru bilgilendirmek başarılı iş adamlarının yaşamlarında rastladığımız ortak özellik
  • Hedefleri kesin olarak belli, sonradan fikir değiştirmiyorlar. İşe başlarken bir hedef belirliyor sonra planlarını bu hedef çevresinde oluşturuyor, geliştiriyorlar.
  • Başarısızlığa bahane aramıyorlar.

19. ve 20. Yüzyıl içinde geçen pek çok iş yaşamı öyküsü ya savaş yıllarında ya iç savaş yıllarında doğmuş, başarılı olmuş ve bugüne büyüyerek gelmiş büyümeyi hedefleyerek daha kaç yıl ya da yüz yıl varlığını sürdürecek.

Şartların müsait olup olmaması değil mevcut şartlarda neyin nerede nasıl yapılması gerektiği ile ilgililer.

  • Paylaşımcılar

Kazançlarını iş görenleri ile birlikte tüketmek belirli oranı onlara da dağıtarak iş göreni memnun etmeyi hedefliyorlar.

  • Tutumlular

Gelir gider dengesini iyi takip ediyor tasarruf edecekleri firma ve piyasa koşullarını kontrol altında tutuyorlar.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz