Yatırımcı Arıyorum

Cafe Açmak

Kafe Nasıl Açılır?

Kahve sektöründe yeni bir iş kurmayı planlıyorsanız, sizin için özenle hazırladığımız rehber niteliğindeki bu makaleyi dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ediyoruz.

Nezih bir kafenin sofistik dizayn edilmiş bir köşesinde elinizde bir fincan kahve, bir kitap ve kapıdan en sevdiğiniz dostunuz giriyor. Ve üstüne üstelik bu kafe sizin. Çoğu kişi kendi kafesinde dostlarını ağırlarken aynı zamanda kendi işini yapmanın hayallerini kurmuştur. Yaklaşık son 10 yıldır revaçta olan bu işe girmek isteyenler ilk etapta nerden başlayacağı konusunda kaygılar yaşarlar. Bir kafe işletmek kolay gibi görünse de açmak çok fazla bilgi, araştırma ve planlama gerektirir. Açacağınız kafe için konseptinizi, bütçenizi ve yönünüzü geliştirmek önemlidir.

Bu yazımızda kafa karışıklığınızı netleştirmek ve kendi kafenizi başarılı bir şekilde başlatmak için adım adım cafe nasıl açılır, hangi adımlar izlenmeli, maliyeti ve karlılık oranları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

Kafe Açma Adımları

1- Kafe işletmeciliği sizin için uygun mu?

Bir kafe açmak harika kahveler servis etmek, sosyalleşmek ve kar etmek için harika bir iş fikridir. Kafenizi nasıl dekore edeceğiniz, ikram çeşitlerinizin neler olacağı, hafta sonları nasıl etkinlikler düzenleyeceğiniz, espresso ya da kahve eşliğinde hangi müzikleri çalacağınız gibi düşünceler size çok heyecan verici gelse de faturalar, evrak işleri, vergiler, huysuz müşteriler, kırık teçhizat ve işe gelmeyen baristalar (kahve personelleri) işinizin vazgeçilmez bir parçasıdır. Ve sabah 8-9 gibi açılır gece 24’te kapanır. Kafe iş planı aşamasına geçmeden önce kafe sahibi olmanın size ve uzun vadeli yaşam planlarınıza uygun olup olmadığını belirlemelisiniz.

2- Kişisel finansmanınızı garantiye alın

Herhangi bir işe başladığınızda, kişisel finansmanınızın düzenli olduğundan emin olmalısınız ve yaptığınız yatırım geçim kaynağınızı riske atmamalıdır. Başka bir deyişle, kahve girişimi söz konusu olduğunda bireysel varlıklarınızı tüketmemelidir ve yatırdığınız sermaye geri dönene kadar yani kar edene kadar temel yaşam giderlerinizi ödemek, ailenizin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli nakit akışınız olduğundan emin olmalısınız.

3- Kafe işi karlı mı?

Kafe işi, gönüllü ve doğru seçimlerle başlayanlar için karlı bir yatırım olarak değerlendirilir. Açılan kafenin; lokasyonu, konsepti, başarısı, büyüklüğü bir markaya bağlı olup olmadığı ve hitap ettiği kitleye göre karlılık oranı değişmekle birlikte karlılık oranı yüksek bir girişim olarak değerlendirilmektedir. Karlılık oranları %100 – %300 arası değişiklik göstermesinin yanında küçük ve orta çaplı bir kafe aylık 5-10 bin TL net kar ettirmekle birlikte büyük kafeler 25-75 bin TL arası kar edebilmektedirler. Kazandırmıyor olsa bu kadar revaçta ve bu kadar popüler bir iş fikri olabilir miydi?

Not: Ayrıca kafe açmanın karlılığını aylık olarak kazanacağınız para olarak düşünmeyin. İlerleyen dönemde artan marka imajınız, tabela değeriniz ve isim bilinirliğiniz işyeri değerini de arttıracaktır. Herhangi bir durumdan dolayı bu işletmeyi devretmeyi düşünürseniz, yapmış olduğunuz yatırım maliyeti masrafının en az 5 katı kadar ücret talep edebilirsiniz.

Not: Artan marka değeri ile bulunduğunuz yeni teklifler de alabilir ve farklı lokasyonlarda da şube açabilirsiniz.

4- Mevcut pazarlara bakın

Diğer kafeler ne yapıyor? Mevcut rakipler kimlerdir? İşinize verdikleri tepki ne olacak? Bölgenizdeki alternatifler kimler? Doğrudan rakiplere sahip olmamanıza rağmen, yerine geçenler ayrıca müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir rol oynar.  Analitik olarak inceleyin, ancak belirli bir yerle ilgili iç sesinizi dinlemekten çekinmeyin. Bu konuda iç sesiniz olumlu değilse, o zaman orada bir iş kurmak için iyi bir yer olmayabilir.

5- Kahve hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin

Kahve karmaşık bir içecektir ve tadını oluşturan 1000’den fazla flavonoid vardır. Bu flavonoid’lerin herhangi bir kombinasyonu, bir kahve içeceğinin tadını ve dokusunu değiştirebilir. Sonuç olarak, bu lezzet çekirdekleri hakkında kavurma şekilleri, karışımları gibi keşfetmeniz gereken çok şey vardır. Ve müşterileriniz geldiğinde hangi kahveyi sunacağınızı bilmeniz gerekir. Özellikle bilmelisiniz ki; bir kahve dükkanında sadece kahve çeşitleri olmamalıdır. Çünkü her tüketici kahve içecek diye kesin bir bilgi yoktur. Çay çeşitleri, farklı kahve türleri, daha farklı sıcak ve soğu içecek çeşitleri de menünüzde yer almalıdır.

6- İş planınızı başlatın

Düşüncelerinizi ve fikirlerinizi tutarlı ve kapsamlı bir şekilde yazarak harekete geçmeniz, hemen kafe işine başlamanıza yardımcı olacaktır. Bir plan yazma süreci, yerel pazarınızı gerçekten anlamanıza ve işi başarılı kılmak için ihtiyaç duyduğunuz sayıları kavramanıza yardımcı olur. Bir iş planı, kafenizi geliştirmenin ve yönetmenin her aşamasında size rehberlik edecek ve yeni işinizi nasıl yapılandıracağınız, çalıştıracağınız ve büyüteceğiniz için bir yol haritası olacaktır.

İş planınız şu sorulara cevap bulmalısınız:

  • Bu kafeyi rakiplerinizden ayıran ürün/hizmet nedir ve nasıl öne çıkacağına dair bir özet çıkartın
  • Düzenli müşterileriniz kimler? Rakipleriniz kimler? Gibi yerel bir pazar analizi yapın
  • Farkınız nedir? Bunu müşteriye nasıl ileteceksiniz? Gibi bir pazarlama planı çıkartın
  • Başlamak için ne kadar paraya ihtiyacınız var ve bu finansı nasıl temin edeceksiniz?
  • Tahmini kar / zarar, nakit akışı nedir? Çalışması yapın
  • Bir yer satın alma veya kiralama stratejiniz var mı? Bunu belirleyin

Not: Bu sektörde yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan kahve dükkanı iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

7- Konseptinizi belirleyin

Ne tür bir kafe istiyorsunuz ve konseptinizi nasıl hayal ediyorsunuz. Burası hayallerinizi ve fikirlerinizi kâğıt üzerinde gerçek kavramlara dönüştürdüğünüz yerdir. İş konseptinizi kafe iş planınızda ayrıntılandırmayı düşünün ve bütçe gerçeklerinize uyacak şekilde işinizi büyütürken ayrıntılandırmalısınız. Konseptiniz açacağınız kafenin ne tür bir kafe olacağına göre de farklılık göstermektedir. Mesela; mahalle arası küçük şirin bir kafe ile nargile kafesi, oyun alanı olan bir kafe, farklı yiyecek içeceklerin sunulduğu bir kafenin konsepti farklı olacaktır. Açılış sonrası ortamın hayalini kurun. Mevcut cafeleri, gerekli malzemeleri araştırın ve kendi kafe işinizi özenle planlayın.

Not: Cafe Açmak İsteyenlere Farklı Konseptler adlı makalemizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.

8- Finansı ayarlayın

Açmayı düşündüğünüz kafenin konseptine, lokasyonuna, dekorasyonuna ve büyüklüğüne göre ihtiyacınız olan finansmanın miktarı değişecektir. 30 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar değişecek olan bu miktar hatta çok lüks ve büyük kafeler için birkaç milyon TL’yi bile bulabilmektedir. Finansmanda sıkıntı yaşıyorsanız kredi alabileceğiniz bankalar ya da KOSGEB girişimci desteklerine müracaat edebilirsiniz. Fakat finans planını yaparken en azından %20’lik kısmını nakit bulundurmanız açılış ve hazırlık aşamalarını hızlı bir şekilde işlemleri yapmanızı sağlar.

Sıfırdan kafe açacaksanız mekânınızı satın mı alacaksınız yoksa kiralayacak mısınız önce buna karar vermeniz gerekir. Şayet kiralayacaksınız depozito ve en az altı aylık kirayı hazır bulundurmanız gerekir. Dizayn maliyetleriniz içinse belirlediğiniz konsepte göre değişiklik göstermektedir. Her zaman farklı bir konsepte sahip olan bir kafe tercih sebebidir ve müşteri sadakatini korumada etkilidir. Diğer gider kalemleri olan gerekli malzemeler, çalışanların maaşını aynı kirada olduğu gibi en az 6 ay kadar hazırda tutmanız gereklidir.

9- Bayilik almak

Kahve sektörü ülkemizde gerçekten çok büyük bir Pazar haline dönüştü. Kahve sektörüne adım atmak istiyorsanız, ilk etapta kahve bayiliği sistemi hakkında araştırma yapmanız çok ama çok faydanıza olacaktır. Şayet, sonraki süreçte kahve franchise işletmesi açmazsanız bile görüşmüş olduğunuz firma yetkililerinden alacağınız bilgiler mutlaka sizin için büyük bir avantaj sağlayacaktır. Ayrıca bayilik almayı düşünüyorsanız bayilik ücretleri ve isim hakkı gibi ödemeniz gereken ücretleri göz ardı etmemeli bayilik almanın avantaj ve dezavantajlarını kıyaslamalısınız.

Kobi Vadisi platformunda yer alan; kahve bayiliği veren firmaları araştırmaya başlayabilirsiniz.

10- Menünüzü belirleyin

Kafede müşterilerinize neler sunacağınızı belirlemeniz iş planlamasının en önemli alanlarından biridir. Bunu yapmadığınızda kafe ekipmanı gereksinimlerinizi, tahmini bütçenizi, alan gereksinimlerinizi ve böylece konumunuzu belirleyemezsiniz. Menünüzü bulmak için biraz zaman harcamalı potansiyel satıcıları ziyaret etmelisiniz. Kahve ve çay merkezi odak noktanız olsa da, ek ürünler ortalama kar marjınızı artıracaktır.

11- Personelinizi işe alın

Tecrübeli bir kafe sahibinin işyerinde başarılı olmasının 1 numaralı kuralı: personelleridir. Özellikle ilk aşamalarda biraz deneyime ihtiyacınız olacak ve bununla birlikte, harika bir takım kültürü geliştirmeniz, doğru insanları işe almanız gerekecektir. Personel kadronuzun bu sektör hakkında deneyimi, tecrübesi veya eğitimi yoksa mutlaka; bu kriterlere göre yeni bir kadro oluşturmaya çalışın veya özellikle eğitim konusu hakkında uzman bir kişi/kurumdan destek alın.

12- Bir konum seçin

Lokasyon, işletmenizin genel başarısı için çok önemlidir. Bir karar vermeden önce, düşündüğünüz alanlarda biraz zaman geçirin ve kaç kişinin yaya yolu olarak kullandığına, tabela görünümünün ortalama kaç kişiye ulaştığına ve ne kadar araç park yeri bulunduğuna dikkat edin.

13- Tedarikçiler bulun

İyi, güvenilir tedarikçiler bulmak her türlü iş başarısının kilit bir bileşenidir. Kafe türüne bağlı olarak, ana tedarikçiler genellikle; kahve, süt, ekmek, taze ürünler ve yiyecekleri size sağlayanlar olacaklardır. Ayrıca bardaklara, peçetelere, kahve karıştırıcılarına, çaydanlıklar, şuruplara ihtiyacınız olacaktır. İhtiyacınız olan tüm malzemelerin listesini olabildiğince ayrıntılı yaparak başlayın.

14- Yerel yasa ve yönetmeliklerinizi öğrenin

Kafe açmak ne  kadar zor olabilir ki diye düşünmeyin, prosedürler belediyeler bazında değişen bir durumdur. Bir muhasebeciden yardım alarak gerekli izin ve prosedürleri hazırlatmanız sizi daha az yorar. İhtiyaç duyulan evraklar işe başlama tutanağı, imza sirküleri, nüfus cüzdanı örneği, kira sözleşmesi veya tapu, başvuru belgesi ve ikametgâh belgesidir. Bunun yanında belediyeden almanız gereken evraklar olabilir ve bazı odalara kayıt yaptırmanız gerekebilir. İş Yeri Açmak İçin Yapılması Gerekenler

15- Ekipman seçeneklerinizi tespit edin

Kişisel kafe ekipmanları başarılı bir cafe işletmeciliğini mümkün kılan zorunlu bir durumdur. Kafeniz için doğru ekipmanı almak, ne sattığınıza ve satış hacminizin ne olacağına bağlıdır. Bu nedenle, ekipmanınızı satın almadan önce tahmini satışlarınızı hesaplamanız gerekir. Yanlış donanıma sahip olmak, sadece kısa vadede de değil uzun vadede size daha fazla paraya mal olur. Ortalama bir hesapla bir kafeterya içinde yaklaşık 10 farklı makine olması gerekmektedir. Kahve makinesi, çay makinesi, buzdolabı, soğuk içecek dolabı gibi vb.

16- Kafenizi tanıtın

Kafenizin resmi prosedürleri, kiralama ve dekorasyon aşamaları belirli bir sürece geldiyse ve zaman belli olduysa bir an önce kafenizin tanıtımını yapmanız lazım. Sosyal medyada sayfanızı açarak açılışla ilgili reklam haberlerini yaymanız ve açılışı mümkün olduğu kadar çok kişiye duyurmanız başarılı bir başlangıçta esastır. Başarılı bir açılış yapmak için erken planlamaya başlayın. Etkinlik için yeterli personel bulunduğundan emin olun ve kendinizle çakışabilecek diğer yerel etkinlikleri kontrol edin.

17- Kafenizi açın

Bütün çabalarınızın keyfini süreceğiniz açılış için belki de son bir iki gününüz kaldı. Kafe açılışınızı mümkün olduğu kadar çok kişiyle yapmanız, bu kitlenin iş akışını ve atmosferini test etmesine fırsattanır. Ayrıca müşterilerinizle uzun süreli ilişkiler kurmaya başlamak için harika bir zamanlamadır.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz