Yatırımcı Arıyorum

Cesaret Veren Başarı Öyküleri

Başarı Hikâyeleri

İş dünyasında başarıyı yakalamış insanların hayat hikâyelerine baktığımızda, pek çoğunun büyük zorluklar içinde ama çok çalışarak şimdiki hallerine geldiğini görürüz. Ve bu başarı hikâyeleri hepimiz için bir motivasyon kaynağıdır.

İnsanlar, yaşadıkları andan itibaren tüm ilgilerini işlerinde başarmaya odaklamışlardır. Müzik alanında başarılı olmak, moda alanında başarılı olmak ve hayallerinin peşinden gidip başarılı olmak, küçük bir triko atölyesinden değeri milyonlara ulaşan bir yapı kurmak.

Küçük bir tekstil atölyesinden değeri milyon dolarlık şirketler kurmak, al-sat işlerinden nakliye şirketi kurmak gibi pek çok işletme büyümesi örnekleri karşımıza çıkmaktadır.

Başarılı olmanın sırrı çok çalışmaktır. Girişimcilik fırsatlarını kaçırmamak, sürekli olarak yeniliklere açık olmakta gereklidir. Ticari zekânızı da kullandığınızda her işin üstesinden gelirsiniz.

İşporta Tezgahından Patronluğa

Ordu’nun Aybastı ilçesinde doğup büyüyen ve 10 çocuk sahibi olan Hamide Çoban’ın hayatı, 1972 yılında kızının İstanbul’da gelin olması nedeniyle değişir. Damadı, bir tekstil atölyesinde çalışmaktadır. Damadının çalıştığı yeri gören Hamide Çoban’ın terzilik yeteneği vardır. Bunu değerlendirmeye karar verir ve ailesini de alarak İstanbul’a yerleşir. O zamanlarda 13 yaşında olan küçük Şakir’de, bir tekstil atölyesinde işe girer ve çalışmaya başlar.

Küçük Şakir, tekstil atölyesinde bobin satmaya başlarken, annesi de evde 50 kuruştan kazak dikmektedir. İhsan ve Türesin’de dikilen kazakları Sultanhamam’a taşımaktadır. Bu birlik ve beraberlik içindeki çalışmanın sonucunda bugün 400 çalışanı olan ve cirosu 20 milyon TL’ye ulaşan Motif Triko’nun temelleri atılır.

1976 yılında Almanya’da yaşayan bir akrabalarından 20 bin TL borç alırlar ve bu parayla bir triko atölyesi kurarlar. Çocukların makinede ördüğü kazakları, anne Hamide evde dikmekte ve Çağaloğlu’nda kurdukları satış dükkânında satmaktadırlar. Anadolu’dan gelen tüccarlar, bu mağazadan aldıkları trikoları kendi memleketlerinde satmaktadır. Ve oldukça talep görmektedir.

1987 yılında iken bir kibrit kutusunun üzerindeki Osmanlı motifinden çok etkilenen Şakir Çoban, Motif markasını yaratır. Aylık üretim adedini artıran aile ABD ve Rusya’ya da ihracata başlar. Adapazarı’nda kurdukları fabrika depremde zarar görmüştür ancak bu aileyi yıldırmaz ve Ümraniye’de 12 bin metrekare kapalı alanda, yıllık 1 milyon üretim kapasitesine sahip bir fabrika kurulur. 2002 yılında genç kesim için Moti markası yaratılır. Motif ve Moti ürünleri bugün Özdilek, Tekbir, Huzur giyim, Ender ve YKM mağazalarında da satılmakta.

Denizli’nin Zeki Girişimcisi

1994 yılı. İş dünyasında deyim yerinde ise işlerin kangren olduğu yıllar. Adı duyulmamış bir isim, iş dünyasının dev isimlerini geride bırakarak Vestel’i satın alır. Bu isim Ahmet Nazif Zorlu’dur. Peki, kimdi bu Ahmet Nazif Zorlu?

1944 yılında Denizli’nin el dokumasıyla ünlü Babadağ ilçesinde dünyaya gelen Ahmet Nazif Zorlu’nun ailesi, o yöredeki pek çok aile gibi tekstil ile geçimini sağlıyordu. Evdeki dokuma tezgâhında yöreye özgü çizgili çarşaf dokunmakta ve satılmakta idi.

Babasının ticarete atılmasın ardından küçük Ahmet Nazif’in içine ticaret aşkı düşmüştür. İlkokulu bırakan Zorlu, bir yandan evdeki dokuma tezgâhında ve diğer yanda da babasının dükkânında çalışmaya başlamıştır.

15 yaşına geldiğinde, amcasının Karadeniz’den eve geldiği zaman hayatı değişir çünkü amcası oldukça yüklü bir siparişle gelmiştir. Amcasıyla birlikte iş gezisine çıkar ve Bursa, Ankara ve Samsun’a, son olarak ta Trabzon’a giderler ve burada bir dükkân açmaya karar verirler. 1960 yılında 16 yaş gibi küçük bir yaşta iken Trabzon’da açılan dükkânın başına geçen Zorlu, havlu ve çarşaf satmaya başlamıştır.

O yıl 700 bin liralık mal satar ama bilânçoda 10 bin TL de zarar gözükmektedir. Bu zararı kapatmak için, dükkânda satılmayan tüm ürünleri, pazarların kurulduğu gün kentin pazarında satar.

Asker dönüşü ise işlerini daha da geliştirmeye karar verir. Çarşaf işini en ince detayına kadar bilen Zorlu, bir İtalyan dergisinde gördüğü desenli nevresim takımından ilham alır. Türkiye’de üretilen 1.80 Cm çarşafların yerine 2.20 Cm’lik çarşaflar üretir. Türk halkını renkli ve desenli nevresim ile ilk o tanıştırır.

1971’de Taç markası ile nevresimleri piyasaya çıkartır. Orlon masa örtüleri işine yönelir. Büyük ilgi görür ve çok sipariş alır. 1975 yılında tül perde üretimi yapmak için Korteks’i kurma kararı alır ancak döviz krizi nedeniyle bu iş yarım kalır. Daha sonra bu işi yarım bırakmaz ve tamamlar.

Vestel firmasını da alıp ülkenin en iyileri arasına katmasının başarısında Zorlu’nun payı çok büyük. En sor karar ondan çıkmakta ve uygulanmaktadır. Sezgilerinin de yarımı ile akılcı bir yol çizerek bugüne gelmiş durumdadır. Dünyadaki Başarılı Girişimcilerin İbretlik Hayat Hikâyeleri

Çıkan Zorluklar Karşısında Yılmamak

Her iki örnekte de görüyoruz ki; küçük yaşlarda ve ailenin de desteğiyle çok büyük işler başarılmış. Çıkan zorluklar karşısında yılmamak’ta çok önemli. Eğer bir işi gönülden yapacağınıza inanırsanız, başarılı olamayacağınız ve yapamayacağınız hiçbir iş yok.

Cesaret veren başarı öykülerimiz devam edecek.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz