Yatırımcı Arıyorum

Çikolata Sektörüne Yatırım

Çikolata Sektöründe İş Kurmak

İstanbul Ticaret Odası 1990 yılında Çikolata sektörü ile ilgili bir araştırma çalışması gerçekleştirir ve araştırma sonuçlarını yayınlar. Kaynakta belirtildiğine göre çikolatanın Türkiye’de açılan ilk fabrikası yabancı sermaye ile kurulur tarih 1927dir.

Avrupa’da insanların çikolata ile tanıştığı tarih ile ülkemiz insanlarının bu lezzetli gıda ile tanışması arasında 100 yıl vardır fakat bu gecikmede Osmanlı mutfağının daha çok tercih ediliyor olması da etkendir. Endüstriyel çikolata üretimi 1970 yılında başlarken ülkemizde, Avrupa’da aynı teknoloji ile üretime başlanması 1975’dir. Türkiye kakao ithalatına bağımlı olarak çikolata üretmekte hazır mamûl olarak ithal edilen çikolata içeriğindeki tarımsal madde miktarına göre vergilendirilmektedir.

Avrupa’da çikolata tüketimi %90 civarında gerçekleşiyor gelişmekte olan ülkelerde ise insanların gelir seviyeleri yükseldikçe çikolataya olan talebin de artmaya başladığı belirtiliyor. Talebi tüketicinin damak tadı belirlediği için sektör, tüketici çikolatayı sevmeye devam ettiği müddetçe büyümesini sürdürecek.

Çikolatanın satıldığı Pazar, gelişmekte olan ülkelerin bulunduğu coğrafya boyunca genişlemeye devam edecek. 2010 yılında şekerleme ve çikolata üretimi ülkemizde 760 Bin Ton olarak gerçekleşmiş ihracatta ise en yüksek seviyeyi 2011 yılında yakalamış.

Çikolata sektörünün küresel düzeyde bulunduğu konuma bakıldığında çok uluslu şirketlerin aktif olduğu dünya pazarında üretimin %45 civarında kısmının bu şirketlerce gerçekleştirildiğini söylüyor kaynaklar.

Çikolatanın Hikayesi

Çikolatanın hikayesi elbette kakao ile başlıyor daha çok Fil Dişi sahillerinde, Gana’da yetiştirilen kakao tarihsel kaynaklardan aktarılan bilgilere göre 4000 yıl kadar önce Astek ve Mayalar tarafından fark edilip kullanılmaya başlıyor acı içecek olarak adlandırılan kakaoya daha sonra şeker ilave edilmeye başlanır ve genellikle soyluların içeceği olduğu söylenir.

O dönemde ticaretin de kakao çekirdekleri ile yapıldığı 100 kakao çekirdeğine bir köle satıldığı, işçilerin maaşlarının bu çekirdekler ile ödendiğine dair kaynaklara rastlamak mümkün

Çikolatacılık İşi Yapmak

Türkiye’de üretim başlangıcı 1927 fakat ülkeye gelişi daha erken tarihlerde gerçekleşiyor 1908-1918 yılları arasındaki dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemidir ve Osmanlı toprakları bölünmek istenmektedir ülkede azınlıklar ile ilgili çatışmalar da yaşanmaktadır ülkede siyasal anlamda hiç huzur yoktur ve belirsizlik hakimdir ancak X Çikolata firması bu belirsizlik ortamında Karaköy’de ilk ofisini açar 1909 da ve 1927 Fabrikasını Türkiye’de kurar.

Çikolata sektöründe örnek iş modeli olarak: Çikolata Shop Açmak adlı iş fikrini incelemenizi öneririz.

17 Şubat – 4 Mart tarihinde İktisat Kongresi İzmir’de toplanır Kongrede Atatürk’ün konuşmasında yer verdiği sözler ile ecnebi sermayesinin yatırımlarına ülkemizin kanunlarına riayet ettiği ölçüde izin verileceği ülkemizin emeğe ve sermayeye ihtiyacı olduğu ifade edilir.

İsviçreli X firmasının yatırımını gerçekleştirdiği tarih 1927 senesidir. Bu nokta girişimci adaylarının ilgisini çekecek ticari başarı öyküsüdür. Yabancı sermaye tehditleri ve fırsatları kendi açısından iyi değerlendirmiş yatırım yaptığı ülkede siyasal ve ekonomik faaliyetlerin takipçisi olmuş savaşların yaşandığı bir ortamda bile çikolata üretip satmış, kar elde etmiş, büyümesini sürdürmüş ve bugün hala ülkemizin atlattığı onlarca krize rağmen başarı ile 100 yıldır varlığını sürdürmektedir.

Çikolata sektörünü başarılı yapan elbette sadece girişimcilerin fırsatları iyi değerlendirmeleri ve krizleri yönetmeleri değil firmaların bu faaliyetlerde başarılı olmalarını sağlayan önemli bir etken de ürünün kendisi. Çikolata tüketicisi tarafından yüksek oranda tercih ediliyor, tüm dünyada yetişkin ve çocuklar tarafından öyle çok seviliyor ki üreticisi de tedarikçisi de perakendecisi de kalitesinden ödün vermeden üretildiği sürece her koşulda kazanç elde etmişler.

ÖRNEK

Diyarbakır’da bir girişimci inşaat ve otobüs işletmelerinde geçirdiği çalışma yaşamından sonra çikolata fabrikası kurar 2015 yılında açılan firmanın bugün 14 ülkenin pazarında faaliyet gösterdiğini okuyoruz basında yer alan haberlerde.

Çikolata Sektöründe Girişimci Olmak

Yabancı sermaye şirketlerinin yetkilileri Türkiye’nin cazip bir Pazar olduğu görüşünde birleşiyorlar 2016 yılı Pazar büyüklüğü 5,3 Milyar TL olarak belirtilmiş. Çikolata her kriz dönemlerinde bile ticari hacmini büyütme kabiliyeti gösteren bir ürün olması nedeni ile ayrıca yatırımcıya cazip geliyor. Girişimci adaylarının sektörde faaliyet gösterebilecekleri pek çok seçenek mevcut. Çikolata dükkanı açmak, çikolata satışının birlikte sunulduğu kafe açmak ya da bilinen markalardan birinin bayisi olmak gibi.

Çikolata Bayiliği Almak

Koşullar bayilik verecek firmaların kendi kriterleri ile belirlense de ortak bilinen koşulları sıralamak mümkün. Ortalama yatırım maliyetinin 75.000 TL civarında olduğu belirtiliyor. Kar oranlarının %50 – %80 aralığında değiştiği söyleniyor.

Firmalar kriterlerini belirlerken bazen şubenin açılacağı bölgedeki nüfus sayısının da limitini belirtebiliyor dükkânın işlek bir yerde olmasını isteyebildiği gibi daha başka kriterler de koyabiliyor. Çikolata Bayiliği Veren Firmalar


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz