Yatırımcı Arıyorum

Çilek Meyvesi Yetiştiriciliği Yapmak

Çilek Yetiştirmek

Tatlıdan dondurmaya, kekten pastaya kadar pek çok gıdada kullanılan ve severek tüketilen çilek meyvesinin yetiştiriciliği ülkemizde önemli bir yere sahiptir.

Türkiye genelinde 200 bin dekarlık alanda yapılan çilek üretimi her yıl daha çok alana yayılmakta ve üretiminde artış sağlanarak 400–450 bin tonlara kadar ulaşmaktadır. Ülkemizdeki çileklerin en ünlülerinden biri de Zonguldak ili Kdz. Ereğli ilçesinde yetiştirilen ve her yıl adına festival düzenlenen Osmanlı çileğidir. Osmanlı çileği farklı kokusu ve aroması ile diğer çileklerden farklılığıyla kendisini gösterir.

Daha çok reçel yapımında kullanılan Aliso, dondurma ve gıda sanayinde kullanılan Tioga

Douglas, Dana, Pajaro, Selva, Lester, Balcalı, orman çileği ve dağ çileği olmak üzere 20 çeşit çilek mevcuttur.

Çileğin Yararları

Gülgiller familyasının tatlı üyesi çilek, güzel tadının yanında yarları da olan bir meyvedir.

  • Yaralardaki iltihap oluşumunu engeller
  • Alzheimer hastalığının etkilerini azaltır
  • Vücuttaki toksin maddelerin dışarı atılmasını sağlar
  • Kalp krizi riskini en aza indirir
  • Gözlerde retina ve korneayı güçlendirir
  • Cilde, saçlara, yorgunluğa ve uykusuzluğa iyi gelir

Çilek Yetiştiriciliğinde İlk Adım

Çilek yetiştiriciliği, biraz zahmetli ama bol kazançlı bir tarım türüdür. Eğer çilek yetiştiriciliğine karar vermişseniz bunun için sağlam bir araştırma yapmalısınız. Hangi tür çilek yetiştireceksiniz? Topraklı mı topraksız mı olacak? Sera mı kurma niyetindesiniz, bunları belirlemek önceliğiniz olmalıdır.

  • Tarımın yapılacağı alan
  • Bütçe planlaması
  • Hangi çilek türünün yetiştirileceği
  • Satış planlaması yapılması gerekmektedir

Arazinin Uygunluğu ve Ekim Hazırlıkları

Çilek yetiştirmek için uygun araziniz var ama bakalım toprak buna uygun mu? Bunun için yapılması gereken, toprak analizi yapan firmalara başvurarak detaylı toprak analizi yaptırılmasıdır. Toprak analizini yaptırdınız ve uygunluk raporunu aldınız. Bu seferde yapmanız gereken hangi çileğin toprağınızda verimli üretileceğinin belirlenmesidir. Çünkü bazı çilek türleri sadece Ege ve Akdeniz bölgesinde verimli yetişebilmektedir.

Bazı çilek türleri ise hemen hemen her bölgede yetişip verim sağlamaktadır. Bundan dolayı çileğin seçimini özenli yapmanız gerekmektedir. Eğer Akdeniz bölgesinde iseniz daha şanslısınız çünkü bu bölgede çilek erken yetişir ve hasadı uzun dönem devam eder.

Çileğin türünün belirlenmesinden sonra yapılması gereken verimliliği artırmak için gübreleme işleminin yapılmasıdır. Yanmış çiftlik gübresi, potas-azot ve fosfor karışımından oluşan gübre yüksek verimlilik sağlayacaktır. Daha sonra dikim yastıkları hazırlanmalı ve malçlama işlemi yapılmalıdır.

Malçlama işleminden kasıt, ekim yapılacak alanın saman, plastik ürün ya da ot ile kaplanmasıdır. Son yıllarda fidelerin veriminin artırdığı, çileklerin temiz kalması ve çürümeyi engellediği için plastik ürünler kullanılmaktadır.

Çilek Bitkisinin Tarla Ömrü

Çilek yetiştirilmesinde çilek bitkisinin tarla ömrü 3 yıldır. Bazı yerlerde 6–7 yıl boyunca ürün alınmaktadır ancak bu uzun süre verimin azalmasını sağlamaktadır. Toprak yorulur ve hastalıklar artar. Bu sebepten dolayı bir fideden 3 yıldan fazla ürün alınmamalıdır.

Tarlada, topraksız, serada ve hatta evlerin balkonunda bile yetiştirilebilen çilek -10 dereceye kadar dayanma özelliği taşır. Güneş, çileğin büyümesinde çok önemlidir. Bu sebepten dolayı güneşin bol olduğu yerde yetiştirilmelidir. Toprağı daima nemli olmalı, fosfor oranı yüksek gübre kullanılmalıdır. Çilek çok fazla sulanmamalıdır, fazla su bitkide hastalık oluşturur. Çileğe zarar verecek her şeyi engellemek için düzenli olarak ilaçlama yapılmalıdır.

Not: Bu sektörde yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan seracılık iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

Çilek belli zamanlarda kollar atar. Bu kollar çıktığı zamanlarda temizlenmelidir, temizlenmediği takdirde verimliliği düşürür. Hasat yapıldıktan sonra da bakım işlerine aynen devam edilmeli, sulama, kol temizliği ve hastalıklarla mücadele için gerekli işlerin yapılması gerekmektedir.

Bu konuda son dönemde oldukça popüler olmaya başlayan dikey tarım iş fikri adlı makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Çileğin Toplanması ve Paketlenmesi

Çilek, yapısı gereği çabuk tüketilmesi gereken ve hızlı bozulan bir meyvedir. Bu sebeple toplanmasından ambalaj ve nakliyesine kadar büyük titizlik gerektirir. Çilek, yumuşayıp rengini kaybetmeye başlayınca hasadın geciktiği anlaşılır. Çilek eğer uzun yola nakliye edilecekse tam kızarmadan hasadı yapılır. Serin saatlerde toplanması gereken çilek gölge ve serin yerde bekletilmeli ve vakit kaybetmeden soğuk hava depolarına gönderilmelidir.

Çileği ambalajlayacağınız kaplar yarım kiloyu geçmemeli, altta kalan çileklerin suyunu atabilmesi için altı delikli olmalıdır. Su kabın içinde kalırsa çileğin çürümesine neden olur. Yetiştirilme, toplanma, ambalajlama ve nakliyede özenli olunması etkin bir kazanç için çok önemlidir.


yatırım ilanları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments