Yatırımcı Arıyorum

Çok Çalışmanın Fayda ve Zararları

Çok Fazla Çalışmak

İnsanlar, barınma, yeme, içme ve faturalarını zamanında ödemek ve benzeri pek çok ihtiyacı için çalışmak durumundadır. Kalabalık bir ailede yaşanıyorsa o ailenin ihtiyaçlarını gidermek için bazen daha çok çalışmak ihtiyacı duyulabilir.

Peki, çok çalışmanın faydaları yanında zararları da var mıdır? Çok çalışmak insanı mutlu eder mi?

Geçinmek için gerekli ihtiyaçları özgürce sağlayabilmek adına yararları olan çok çalışmanın zararları da vardır elbet. Hani derler ya “Azı karar çoğu zarar” diye.

Çok Çalışmanın Yararları

Çalışan insan her zaman zinde olur. Ne demişler “ Sağlıklı kafa, sağlıklı vücutta bulunur.”

Çalışmanın insan yaşamına kattıklarını olumlu açıdan değerlendirirsek, bunu 5 şekilde belirleyebiliriz:

Tecrübe Kazanma

İş yaşamındaki en büyük etkenlerden biri yapılan işlerde tecrübe kazanılmasıdır. Tecrübe, iş yerindeki saygınlığı artırır. Kazancınızın da yüksek olmasına etkilidir. Tecrübe sahibi insanlar, iş yaşamında daha çok tercih edilir çünkü bu kişiler işle ilgili bilgi ve görgüye sahiptir. Bir okuldan mezun olacaksanız, mezun olmadan önce yapacağınız işle ilgili tecrübe kazanmanız, mezun olduğunuzda hemen iş bulmanıza yardımcı olacaktır.

Kendini Tanıma

Çalışma yaşantısı, insanın yeteneklerini de ortaya çıkartır. İşinizi yerine getirirken, hangi yeteneklerde iyi olduğunuzu, hangilerinde iyi iş yapamadığınızı görmüş ve kendinizi tanımış olursunuz.

Sosyal Çevre Edinme

Bir işte çalışmanın en iyi faydalarından biri de sosyal çevre edinmektir. Sosyal çevreden kastımız sosyal medya değil elbet. Sosyalleşme, insanın psikolojisini olumlu etkileyen bir etmendir. Sosyal çevre insanın iş çevresi ve özel hayatına dairdir. İş yaşamında kuracağınız sağlam dostluklar, özel hayatınızda da devam edebilir.

Kaliteli Zaman Geçirme

Çalışmayan insan, belli bir şeyi üretmeyen ya da üretime katkısı olmasan insandır. Kendisine yararı olmayan insanın çevresine de faydası olmaz. Evde çalışan insanlar harici, dışarıda bir işte çalışanlar daha kaliteli zaman geçirirler. Çalışan insan, boş zamanın kıymetini bilir ve ona göre boş zamanını değerlendirir. Çalışırken Motive Kalmak

Maddi Rahatlama

Çalışan insan para kazanacağından dolayı maddi olarak çok fazla zorluk çekmez tabi ki ayağını yorganına göre uzatmak şartıyla. İstediğini alabilir ve istediğini yiyebilir. Tatil dönemlerinde tatile gidebilir ve kendine vakit ayırabilir.

Çok Fazla Çalışmanın Zararları

Depresyon

Depresyon insanın kendisini mutsuz hissetme ve bunalıma girme halidir. Çok çalışmak belki maddi açıdan yararlıdır ancak manevi açıdan çöküntü yaratabilir. Özellikle bazı mesleklerde depresyon halleri çok fazla görülmektedir. En depresif mesleklerin başında bankacılık gelmektedir. Muhasebecilik, satış elemanlığı, öğretmenlik, sosyal hizmetler, saha elemanları ressamlık ve tesisatçılık gelmektedir.

Oturmak

Çalışan kişi eğer sürekli olarak bilgisayar başında oturuyorsa, bu bazı hastalıklara davetiye çıkartır. Diyabet, obezite, kanser ve ölüm. Karaciğer yağlanması gibi hastalıklar da sürekli olarak oturan insanlarda görülür. Ayrıca boyun fıtığı ve bel fıtığı gibi şiddetli ağrılar çektiğiniz hastalıklara da yakalanabilirsiniz. Vücut kitle endeksi, hareketsizliğe bağlı olarak yükselebilir. Bu sebeplerden dolayı bilgisayar başında sürekli olarak oturulmaması, ara sıra hareket edilmesi ve egzersiz yapılması gerekir.

Uyku Düzensizliği

Asabiyet, ruh halinin düzensizliği, bir şeylere kafa yormak derken gecelerin çoğu uykusuz geçiyor ve bu da iş yaşantısını olumsuz etkileyen faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Normal şartlarda günde 8 saat uyunması gerekir. Çünkü uyku sırasında tüm organlar de çalışmalarına mola veriyor. Gün içinde yoğun çalışan insanın iyi bir uyku uyuması gereklidir. Uykusunu düzenli ve sağlıklı uyuyan kişinin hafızası daha kuvvetli oluyor. Öğrenme kapasitesi artıyor. Bu yüzden uykunun düzene girmesi şarttır.

Kalp Problemleri

Yüksek tansiyon ve buna bağlı kalp krizi, çok çalışan kişilerde görülen rahatsızlıklardır ve kişiyi ölüme kadar götürür. Günde 10 saat ve daha fazlası çalışan insanlarda, kalple ilgili rahatsızlıklarda artış görülmektedir. Fiziksel aktivitelere de özen gösterilmesi kalp krizi riskini aza indirir.

Çağın Vebası Stres

Gereğinden fazla çalışmak, günlük sorumluluklar, iş ve arkadaş çevresi, özel hayatın düzensizliği, bitmeyen işler büyük stres kaynağı yaratıyor. Pek çok fiziksel ve ruhsal hastalığın kaynağının stres olduğunu hepimiz biliriz. Bunla başa çıkmanın yolu, kendinize vakit ayırmak, hafta sonu etkinliklerine katılmak ve aile ile daha fazla vakit geçirilmesidir.

Göz Yorgunluğu

İş hayatının en büyük aracı bilgisayarlardır. Bilgisayar başında sürekli geçirilen vakit gözlerde de rahatsızlıklara neden olabilir. Bulanık görme, baş ağrısı, göz kuruluğu ve görme bozukluklarına bağlı hastalıklar ortaya çıkabilir. Eğer kişi iş çıkışı araç kullanmak durumunda ise bu daha da tehlikeli olabilir. Özellikle hafta sonu bilgisayarla, televizyon ve cep telefonu ile ilgilenmeyin. Telefonda sadece acil aramalarınızı yapın. Çalışma Hayatında Kendini Analiz Etmek

Beyin Yorgunluğu

Çok çalışmak beyin üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilir. Aşırı çalışmanın kavramaya olumsuz etki yaptığı kanıtlanmıştır. Bir süre sonra insanın algı yeteneği zayıflar ve öğrenme güçlüğü çekebilir. Ara sıra kendinize dinlenme süreleri tanımak beyin fonksiyonlarınızı güçlendirecektir.

Çalışmak, bir işle uğraşmak insanı zinde tutar ancak çok çalıştığı halde imkânlar elvermediği için istediklerini yapamayan insanlar için mutsuzluk kaynağı olmaktadır. Çalışmalı ancak kendimize de vakit ayırmalıyız.



kobi vadisi

Yorum(1)

  1. Cevap yaz
    Anonim yorumu:

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz

Yorumunuz