Yatırımcı Arıyorum

Çorap Üretim Atölyesi Açmak

Çorap tekstil sektörü içinde yer alan bir ürün olduğuna göre çorap ile ilgili sektörel durumlardan önce sektörün genel durumuna yakın ekonomik geçmiş ve yakın ekonomik geleceğine göz atmakta fayda var.

Tekstil dediğimizde; iplik, iplik boyama, örgü, dokuma, baskı, hazır giyim, ev tekstil ürünleri grubu da dahil oldukça geniş bir ürün grubu ve sektörel genişlikten söz ediyoruz. Elyaf, iplik, kumaş, mamul tekstil olarak değerlendirilirken kumaştan giyim eşyası elde dilmesi süreci tekstil içinde hazır giyim olarak tanımlanmaktadır.

Çorap Üretimi Yapmak

Söz konusu ürünlerden biri için atölye kurmayı düşünebilirsiniz bu yazımızda çorap üretimi üzerinde durmaya böyle bir girişimde bulunmanın koşullarına değinmeye çalışacağız. Tekstil sermayeden ziyade emek yoğun bir sektör özellikle sektörün bu niteliğini hemen hatırlatalım.

Sektörün özelliklerine gelince en önemli niteliği en fazla rekabetin yaşandığı sektör olması bu özellik sadece ülkemizde değil tüm dünya platformunda geçerli. Ülkemizde 1980 yıllarından itibaren sektör daha fazla gelişiyor hazır giyim 2014 yılında ülke ortalamasının çok üstünde büyüme gösterir.

2011 yılından itibaren ihracat gelişmeye başlar ve 2013 yılında 15 Milyar Doların üstünde ihracat fazlası verir.

Tekstil Sektörü Değerlendirmesi

Tekstil sektöründe yılın sonuna kadar gerçekleşmesi beklenen ihracat 10 Milyar Dolar, Hazır giyim sektöründe beklenen büyüme %10 civarında. Tekstil ve ham maddede 2017 yılında ihracat rekoru kırıldığı 2018 yılının bu rakamın da üzerinde bulunan oranlarla yılı başarılı bitireceği ön görüsünde bulunuluyor.

Hazır Giyim Sektöründe İş Kurmak

Sektörün genel ve küresel gelişmesi ile ilgili haberler iyi olduğuna göre çorap sektörünün durumunu inceleyebiliriz. Çorap hazır giyim ve tekstil sektörünün alt sektör ürün gruplarından üretimin de ihracatın da önemli bir unsuru olma niteliği taşıyor.

Çin ve İtalya’dan sonra ihracat gerçekleştiren tedarikçi konumunda bulunuyor ülkemiz. Kaynaklar Avrupa Birliği pazarında İkinci sırada bulunduğumuzu söylüyor. Çorap üretimi araştırma sonuçlarına göre daha çok Marmara bölgesi özellikle İstanbul İli olarak belirtilirken Anadolu Bölgesinin çorap üretimi bu sebeplerden ötürü cazip yatırım bölgesi olarak değerlendirildiği ifade ediliyor. Türkiye’de Avantajlı Yatırım Sektörleri

YouTube video player

Çorap Üreticiliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çorap tekstilinde üretici olmayı düşünüyorsanız tüm edinilen bilgiler sektörün genel durumunun iyi olduğu, büyüme gösterdiği sonucunu veriyor bu sektörde faaliyet düşünülebilir detaylı araştırma için eler yapmanız gerekir elbette bu araştırma sürecinin bazı başlıkları bulunuyor.

  • SEKTÖREL DEĞERLENDİRME

Sektörün genel durumu yukarıda kısman bilgilendirmeye çalıştık siz elbette daha fazla bilgiye ulaşacaksınız. Yurt içi ve yurt dışı Pazar araştırması yine kısmen ve özet bilgiler aktardık bu alanda size çeşitli kaynaklardan yararlanarak, siz daha fazla bilgiye ulaşacaksınızdır.

Rakiplerinizi ve rekabet ortamını araştırmalısınız bu konuda profesyonel yaklaşım çok daha fazla fayda sağlayacaktır.

  • HUKUK YÖNÜ İLE SEKTÖR

Faaliyet gösterilecek alanda uygulanması gereken yasal yükümlülüklerin neler olduğunun bilinmesi, yatırım süreci boyunca alınacak izin ve ruhsatların nasıl alınacağı, devlet tarafından alınabilecek teşvik ve desteklerin öğrenilmesi

  • TEKNİK DEĞERLENDİRME FAALİYETİ

Ne kadar ve hangi makineler gerekli olacak size? Teknik yerleşim planı nasıl yapılmalı?  Üretim kapasitesi ne olmalı? İş akış planı nasıl yapılmalı? Kalite ve standartlar ne olacak?  Teknik giderler için ne kadar finans gerekli?

  • MALİ DEĞERLENDİRME FAALİYETİ

İşletme için gerekli olan sermayenin hesaplanması, sabit yatırım miktarının belirlenmesi, toplam yatırım miktarının ortaya konulması, amortisman giderlerinin neler ve ne kadar olacağı, finans kaynaklarınız ne olacak nasıl temin edeceksiniz? İç verimlilik oranları ne olacak? Yatırımın geri ödenmesi süresi nedir? Kâr oranı ne olacak?

  • EKONOMİK İNCELEME

İşletmenin faaliyete geçeceği bölgenin ülke ekonomisi içinde durumunun ne olacağı incelenmeli, bölgenin ülke ekonomisine kattığı değer hakkında bilgi sağlanmalıdır ayrıca işletmenin fayda – maliyet analizlerinin de profesyonel bir çaba ile ortaya konulması gereklidir.

  • RİSK ANALİZİ

İşletme faaliyete geçerken şartlar ne kadar mükemmel görünse de hesaplanan planlardan belirli ölçülerde sapmalar olacaktır ayrıca hesaba katılmayan beklenmedik durumlar ile karşılaşmak da mümkün bu nedenle alınabilecek riskler ve karşılaşılabilecek beklenmedik durumların neler olabileceği üzerinde araştırma yapmak olası bir risk durumunda krizi yönetmeyi ve olumsuz şartları kolayca atlatmayı sağlayacaktır. Piyasa Analizi Nedir?

GENEL DEĞERLENDİRME

Elde edilen tüm sonuçlar bir çorap üretim atölyesi ya da bir başka söylemle minik bir fabrika açmaya uygun mu? Araştırmayı birlikte yaptığınız takım arkadaşlarınızın görüşleri nelerdir? Sonuç yatırım kararı ise o zaman yeni bir çalışma planının yapılması için kolları sıvamalısınız ve hemen yatırım faaliyet planının hazırlıklarına başlamalısınız.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumlar(7)

  1. Cevap yaz
    SIDDIK OTMAN yorumu:

    BENIM 600 MT KARE YERIM BENDE BU IS YAPMAK ISTIYORUM

  2. Cevap yaz
    O. yorumu:

    Bu konuda bize de yol gösterecek bir isim varsa memnun oluruz.

  3. Cevap yaz
    şerif soysal yorumu:

    Bu konuda bunların da fikri olmaz. Sadece teorik bilgiler ile geçiştirilir. Pratikte ise durum çok farklı. Bilgi almak isterseniz yazabilirsiniz. ***

    • Cevap yaz
      yiğit eroğlu yorumu:

      bizde çorap üretimi yapmak istiyoruz. yardımcı olurmusunuz

      • Cevap yaz
        Şeyda yorumu:

        Merhaba bende ufak bi atölye de çorap üretimi yapmak istiyorum yardımcı olur musunuz?

    • Cevap yaz
      Özlem yılmaz yorumu:

      Banada bilgi verebilirmisiniz bu işi yapmayı düşünüyorum

  4. Cevap yaz
    aziz karayel yorumu:

    pek fikir veremiyorsunuz.Mesala çorap üretimi için minimum makina sayısı ve maliyeti, bina büyüklüğ vb. bilgiler eksik

Yorumunuz