Dericilik Yapmak
1990 yılında ülkemiz ihracat gelirlerinin artış göstermesinde en büyük etken olmuş deri imalat sanayi. Rusya ve Doğu Avrupa ülkeleri bu tarihte ihracatımızı gerçekleştirdiğimiz ülkeler. 2001 yılı ihracat rakamları iyi sonuçlar verse de iç ekonomideki küçülme sektörün genel rakamlarını olumsuz etkilemiş. Küçülme küresel düzeyde gerçekleşen ekonomik kriz sektörü durağan hale getirse de 2010 yılından itibaren ivme kazanmış.
Türk Deri Sektörü üretim kapasitesi, kullandığı teknoloji, sahip olduğu alt yapı ve ihracat kabiliyeti ile Türkiye ekonomisi içinde belirli bir iktisadi gücü temsil ettiği gibi uluslararası rekabet koşullarında varlık gösterebilecek bir sektör kimliği de koyuyor ortaya.
Çevrecilik anlayışının gereklerini yerine getirmeye özen gösteren dericilik sektörünün bu konuda üstüne düşeni yapacağına dair Çevre Bakanlığı ile imzaladığı yasal anlaşması da mevcut. Deri alt sektörlerinin ekonomik kalkınmaya katkıları da memnuniyet verici rakamlar göstermiş. Ayakkabı sektörü deri alt sanayi sektörleri arasında bulunuyor ancak düşük kalite üretime yönelerek deriden uzaklaşmaları sektörü zayıflatmış.
Sektörü zayıflatan etkenler
- Emek ile faaliyet gösteren bir iş kolu olduğundan iş gücü maliyetlerinin yükselmesi
- Ticarette bulunulan ülkelerde düşük maliyetli işlenmiş deri ithalatı
- Yükselen diğer mali giderler
- Çin deri ticaretinin gelişmesi ile lider konuma gelmesi
- Yabancı sermayenin ucuz iş gücü neden ile Çin’de faaliyet göstermesi
Türk deri sektörü 2017 yılında yükselişe geçmiş Eylül ayı itibarı ile 1.1 Milyar Dolarlık ihracat gerçekleştirmiş. Rusya ile ihracat ilişkilerimizin ilerleme gösterdiği rakamın 134 Milyon Dolara ulaştığı belirtiliyor kaynaklarda. 2017 yılında sektör yarı kapasite ile faaliyet göstermiş mevcut kapasitesini kullanılması gerektiğini söylüyor sektörün yetkilileri.
BAŞARI HİKAYESİ
Güney Doğu Anadolu’da bir bayan girişimci suni deri fabrikası kurarak Avrupa pazarında faaliyet göstermeye başlar. 10 yıl mühendis olarak çeşitli fabrikalarda çalıştıktan sonra Kimya Mühendisi olan bayan girişimci deri üretmeye başlar ve bugün başarı ile hem iç hem dış pazarda üretim yapmaya devam ettiğini belirtmektedir.
Dericilik Sektöründe Girişimci Olmak
Sektörde faaliyet gösterecek kimselerin deri hakkında gerekli bilgilere de sahip olması iyi olacaktır. Derinin tabaklanması aşamalarını bilmesi bu sırada hangi yöntemlerin kullanıldığı hangi teknolojilerin uygulanacağı girişimcinin maliyet hesapları açısından bilmesi gereken detaylar.
Deri satışı ile ilgili bayilik veren pek çok firma bulunuyor deri sektöründe faaliyet göstermek isteyen girişimciler bayilik veren firmalar ile ilgili araştırma yaparak iletişime geçebilir sektörde yer alabilir. Ülkenin nerede ise tüm illerine bayilik verecek teşebbüsler mevcut.
Deri sektörünün bir alanında girişimci olacaksanız bilgi ve deneyim isteyen bu alanda piyasada uzun zamandır varlık gösteren başarılı iç Pazar hacmi yüksek dış Pazar ihracat payı yüksek firmalardan biri ile yola çıkmanız hem işe güçlü başlamanızı hem deneyimli firmaların bilgisini kullanmanızı sağlayacaktır ayrıca kazanmanız ana firmanız için de bir kazanç olacağından sektörde kalmanız ve başarılı olmanız için her desteği verecektir.
Türkiye deri sektöründe önemli yatırım merkezlerine sahip, uluslararası platformda iyi ilişkilere sahip, alanında yetişmiş deneyimli iş gücü var uluslararası alanda gelirimizi yükseltmeliyiz diyor mesleğin ve sektörün ustaları.
Küçük işletme olarak faaliyet gösteren bölgelerde dericiler, iş birliği yolunu seçmişler kollektif ortaklıklar kurarak önemli başarılara imza atmışlar deri kaliteleri yükselirken fuar faaliyetleri ve ticaretleri gelişme göstermiş. Erkek Giyim Sektöründe İş Kurmak
Deri Giyim Mağazası Açmak
Sermayeniz yeterli değil ise giyim mağazası açarken KOSGEB kredileri hakkında bilgi edinmemiz yerinde olacaktır, kendi finansal kaynaklarınızı kullanarak girişimde bulunmayı düşünüyorsanız bağımsız işletme açtığınızda üstleneceğiniz finansal yükü ve riskleri hesaplamanız bayi ya da Franchising veren firmalar ile görüşmeniz en doğru kararı vermenizde yardımcı olacaktır size.
Bağımsız işletme olarak faaliyet göstermek istediğinizde rekabet koşullarını araştırmanız, toptancılar ile görüşerek fiyat araştırması yapmanız, mağazanızın tanınması için gereken reklam giderlerini ve hangi reklam türlerini kullanacağınızı araştırarak bilgi sahibi olmanız gerekecektir.
Bağımsız olarak işletme açmanız pek çok risk almanızı, piyasa koşullarında rekabet şartlarına dayanmanızı ve tanınmak için çaba sarf etmenizi gerektirecektir. Bayilik ve Franchising sistemleri ile hazır bir sistemin parçası olmak marka tanınırlığı sağlanmış piyasada belirli bir güven oluşturmuş bir firmanın üyesi olarak onun marka güvenilirliği ile piyasa koşullarındaki rekabete güçlü girmek size düşük maliyet ile yüksek kazanç elde etme yolunda kolaylık sağlayacaktır.
Bayilik ve Franchising araştırmalarınız için, Kobi Vadisi web sitesinde bulunan: Deri Giyim Bayiliği Veren Firmalar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.