Yatırımcı Arıyorum

Devre Mülk Nedir?

Devremülk ile Ne Yapılır?

Yılın belli zamanlarında tatil imkânı olan kişilerin, kendilerine ait bir yerin olmasına imkân veren, ekonomik, ortak mülk satın alma sistemine verilen isimdir.

Özellikle yazlık bölgelerde ve kaplıcası olan illerde tatil ihtiyacını giderirken sağlık arayanların da yoğun tercihinden dolayı devre mülk satışları ciddi oranda artış göstermektedir.

Devre Mülk Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Devremülk, çok sayıda kişinin ortak olarak satın aldığı, yılın belli zamanlarında 15 günden az olmamak kaydıyla alıcıya kullanım hakkı veren menkullerdir.

Devre mülk sistemi dolandırıcıların da cezbini çeken bir sektördür. Devre mülk alırken mağdur durumda kalmamak için bazı tedbirlerin alınması ve bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir.

Sözleşmeyi Dikkatli İnceleyin ve Bir Avukata Danışın

Devre mülk satın alırken yaptığınız sözleşmeler, hangi haklardan yararlanacağınızı ve yapacağınız ödeme planını belirler. Bu yüzden sözleşme açısından attığınız her adıma dikkat etmeniz gerekir. Yıllık bakım masrafları, hangi dönemlerde mülkün kullanım hakkının elinizde olacağı ve devir-teslim süreleri sözleşmelerde karara bağlanmaktadır. Eğer bir devre mülk alma planınız varsa, gayrimenkul konularında ehil bir avukata danışmanız tavsiye olunur. Sözleşmeyi alın imzalamak için süre isteyin ve bir avukata danışın. Hemen imzalamayın. Böylece ileride hak ve para kaybı da yaşamamış olursunuz.

Devre Mülkün Teslim Tarihi

Satın alacağınız devre mülk, henüz yapım aşamasında ve hangi tarihte biteceğini ve teslim alacağınızı bilmiyorsunuz. Bu sebepten dolayı hak kaybına uğramamak için satın alacağınız firmadan teslimat tarihi teminatı ve sigortası talebinde bulunun.

Devre Mülkün Fiyatına Bakın

Devre mülk alımı yaparken, o bölgedeki devre mülk fiyatlarını araştırın. Size göre makul fiyat bölge piyasasına göre yüksek olabilir. Bu sebepten dolayı sağlam bir fiyat araştırması yapın.



Tesisi Görüp Tapu İncelemesi Yaptırın

Devre mülkü satın almaya karar verdiniz. Bunun için yapmanız gereken en önemli şey, devre mülkü gidip görmeniz olacaktır. Devre mülke at tapu incelemesini yaptırın ve uzman görüşü alın. Sözleşme tesis dışında imzalanacak ise, peşinat, çek ve senet gibi kıymetli evrak vermeyin. Tamamen emin olmadığınız sürece hiçbir şey imzalamayın.

Sözleşmenin Biçimine Dikkat Edin

Satın almaya karar verdiğiniz devre mülk için yapılan sözleşmeyi imza altına almadan önce belgenin hukuki niteliği olup olmadığını inceleyin. Sözleşmede boş yer olup olmadığına dikkat edin. Sözleşmenin nüshası ve tanıtım broşüründen bir örnek alın. Sözleşme en az 12 punto olarak yazılmalıdır. İyice okumadan ve emin olmadan imzalamayın.

Devre Mülke Dair Diğer Ücretleri Öğrenin

Her gayrimenkulde olduğu gibi devre mülklerde de işletme giderleri, bakım-onarım-düzenleme adı altında yıkıl aidat ücretleri alınmaktadır. Sözleşmeye ek olarak bu ücretlerin kalem kalem belirtildiği ödeme planı çıkarttırın ve ödemeleri buna göre yapın. Ekstra ücret talep edilirse de bunun nedenini yazılı olarak açıklamalarını talep edin.

Cayma Hakkınızı Yazılı Bildirin

Sözleşmeyi imzaladınız ancak vazgeçme kararı aldınız. Bunun için cayma hakkınızı, 14 gün içinde kullanmanız gerekecektir. Cayma hakkını yazılı olarak noter aracılığı ile bildirin. Böylece satıcı firma ile hukuksal sorunlar yaşamazsınız. Çünkü pek çok firma cayma hakkını kullanmak isteyenler için zorluk çıkartmaktadır. Resmi kanaldan yapacağınız vazgeçme bildirimini dikkate almak durumundalar.

Devre Mülk Sözleşmelerini Noterde İmzalayın

Devremülk sözleşmelerinin geçerlilik arz etmesi için özellikle satış vaadi şeklinde bir sözleşme ise, belgenin noterde imza altına alınması daha uygun olacaktır. Bunun dışında imzalanan satış sözleşmesinin hukuki geçerliliği bulunmamaktadır. Maddi kayıplar yaşamamak için tüm işlemlerinizi noter aracılığı ile yürütmeniz de fayda var.

Aynı Dönemlerde Başkasına Satılmamasına Dikkat Edin

Her devre mülkte kullanıcının belli dönemlerde mülkten yararlanma hakkı vardır. Diyelim ki 12 Ağustos – 30 Ağustos aralarında hakkınızdan yararlanmak istiyorsunuz. Aynı dönemde bir başkası da bu hakkı satın almış olabilir. Ya da kullanma dönemlerinizde tapuya dâhil olan sauna ve havuz gibi kullanım alanlarının bir başkasına kiralandığı ya da inşasının bitmediği belirlenmiş ise devre mülkü satın alan kişi, maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.

Senetlere Dikkat Edin

Devre mülk alımı sırasında, senet imzalayacaksanız şu iki hususa dikkat edin.

Senet, devre mülkü satın alan kişinin adına yazılmış olmalıdır. Aileden herhangi birinin adına düzenlenmiş senedin geçerliliği yoktur.

Senetler her taksit için ayrı ayrı düzenlenmelidir. Bunun dışındaki senetler geçerli değildir.

Devre Mülk Üzerinde Haciz Varsa Ne Yapılır?

Satın almak istediğiniz devre mülk üzerinde haciz var mı? Önce bunun araştırılması gerekir. Üzerinde haciz bulunan devre mülkler ileride mülkün satılma durumunda maddi kayıplar yaşatabilir. Ya da haciz üzerinden satın alan kişi tüm hakları satın alabilir. Bu nedenle hacizli devre mülklerden uzak durulması gerekir. Tapu araştırılması yapılırken, devre mülk üzerinde haciz ya da şerh olup olmadığını tapu memurlarının alıcıya söylemesi gerekmektedir.

Devre Mülk Miras Kalabilir mi?

Devre mülk, tıpkı diğer gayrimenkul ya da menkul mallar gibi miras bırakılabilir. Satın alan kişi vefat etmiş ise mülkün kullanım hakkı yasal mirasçılarına geçmektedir.



kobi vadisi

Yorumunuz