Yatırımcı Arıyorum

Dijital Dönüşüm Nedir?

Dijital Dönüşüm Ne Demek?

İşletmeler açısından dijital dönüşüm yaşanan teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan fırsat alanları ve olanaklar yardımıyla işletmelerin her kademesinde operasyonunda, insan kaynağında ve kültüründe değerlendirmeler yapılmasıdır. Bu değerlendirmeler, her duruma özel olarak derinlemesine yapılan çalışmalarla verimlilik, iyileştirme ve adaptasyon sağlanması çalışmalarını da kapsıyor. Dijital dönüşüm kavramı işletmenin operasyonel sorunlarının ve bu alandaki teknolojik ilerleme ile bağlantılarının yanı sıra işletmenin müşterilerinde yaşanan değişim ve buna bağlı beklentilerle de ilgilidir. Mesela, işletmeniz üretimi şu anda 3 ayda yapabilirken, müşterinizin beklentisi ve isteği 15 güne kadar düşerse, işletmeniz bu beklentiye paralel bir süreç oluşturmak zorundadır.

Bu nedenle dijital dönüşümden söz edildiğinde işletmenin üretim, pazarlama, satış, insan kaynakları, ar-ge gibi tüm süreçlerinden bahsediliyor. Hatta teknik bakım da bu süreçlerin içinde yer alıyor. Dijital dönüşümün en önemli amaçları arasında maliyetleri düşürmek ve insana olan gereksinimi azaltmak geliyor. Bununla birlikte dijitalleşme; geçirilen tüm süreçlerde mükemmelleşmeyi ve kişiye/kuruma özel üretim yapılmasını gibi avantajları beraberinde getiriyor. Çin gibi nüfusu kalabalık olan ülkeler düşük maliyetle kişiye/kuruma özel üretim yapamıyor. Yüklü miktarda üretim yaptıklarından kişiye/kuruma özel üretimi başaramıyorlar.

İşletmelerde Dijital Dönüşüm

Küresel bir dünyada yaşıyoruz. Sadece 1 tık ile istediğimiz ülkeye giderek iş anlaşmaları sağlıyoruz. Dahası yabancı ülkelerdeki yatırımlarımızı yönetiyoruz. Peki nasıl? Dijital dünya sayesinde elbette! İşletmenizin dijital dönüşümünü gerçekleştirdiyseniz, sunabileceği fırsatları da göz ardı etmemiş olursunuz. Dijital dönüşümün tanımını yaparak sunabileceği fırsatları da sayalım.

Dijital Dönüşüm Hayatımıza Nereden Geldi?

Dijital dönüşümün tanımını yapabilmek için iş hayatına nasıl ve neden girdiğini açıklamak gerekiyor. Endüstri 4.0 kavramını siz de duymuşsunuzdur veya gezdiğiniz internet sitelerinde, okuduğunuz kitaplarda rastlamışsınızdır. Endüstri 4.0 ortaya çıkışı nüfusu kalabalık olan ülkelerin ucuz iş gücü ile yüksek oranda üretim yapmaları ve bunun sonucunda da maliyeti başkaları için rekabet edilemeyecek düzeye düşürmesine dayanıyor.

Çok sayıda üretim yaptığı için Çin malları ucuz. Diğer ülkeler ayakta kalmak için ya Çin gibi ucuz iş gücü ile çok sayıda üretim yapmalı ya da insan faktörünü olabildiğince süreçlerinden çıkarması gerekiyor. Nüfusu az olan ülkelerin böylesi bir durumla başa çıkabilmelerinin tek yolu dijitalleşmeden geçiyor. Dijitalleşme açık bir anlatımla insanların yaptığı işlerin bilgisayarlar tarafından yapılması anlamına geliyor. Endüstri Nedir?

Dijital Dönüşüm Önemli midir?

Dijital dönüşüm sürecinin önemli olup olmadığı sorusunun cevabını bu metni okuyunca bulacaksınız. Günümüzdeki iş dünyası ile geçmişteki iş dünyası arasına globalleşme kavramı girdi. Geçmişte, belirli sınırlar içinde işlerini/ticareti sürdüren işletmeler daha rahat bir ortama sahipti. Bu sınırlar içinde müşteriler tanıdık müşterilerdi, yeni müşterilerin gelmesi de zaman içinde yavaştı. Bugün, artık sınırlar yok. İşletmelerin ticari bağlantıları tüm dünyaya yayıldı. Bunun yanı sıra müşteri değişimi inanılmaz bir şekilde hızlandı. Geçmişte işletmeler, bulundukları sınırlar içinde rekabet ederken günümüzde dünyanın diğer ucundaki bir başka şirketle kıyasıya rekabet etmek zorunda kalıyorlar.

Kurulan yeni dünya düzeninde ülkelerin yönetim şartlarına bağlı olarak yavaş ilerlemiyor. Her şey dijital dünyanın etkisiyle bir çırpıda olup bitiyor. Yeni dünya düzeninde farklı bir ülkedeki bir firma, sizin verdiğiniz hizmeti ucuz hammadde, verimli operasyon, ucuz yakıt ve gelişmiş otomasyon ile üstüne lojistik vs. eklenmesine rağmen, daha hızlı ve ucuz fiyatla satıyorsa, siz yine rekabet edemiyorsanız, geride kalmanız doğaldır.

İşletmeniz Dijital Dönüşüm Savaşına Nereden ve Nasıl Başlamalı?

Belki, size zor gelecek ama küresel rekabetin şartlarından biri dijital dönüşüm savaşını kazanmaktan geçiyor. Çünkü artık sadece İstanbul’daki veya Diyarbakır’daki bir firma değilsiniz. Bunun için öncelikle, yapmanız gereken küresel arenada işletmenizle aynı hizmeti sunan diğer firmaların listesini çıkartın ve bu firmaları derinlemesine inceleyin.

Bu aşamayı geçtikten sonra;

  • Eğer, yapabiliyorsanız, bu şirketleri ziyaret edin ve süreçlerin nasıl işlediğini gözden geçirin. Evet, zor bir aşama ama güçlü bir rekabet için bu ziyaret yapılmalı. Bu şirketlerde öne çıkan teknolojik özellikleri ve kültürü analiz edin.
  • Şu anda sahip olduğunuz işletmenizdeki sorunları ister büyük bir sorun olsun ister küçük bir sorun olsun belirleyin.
  • Saptadığınız sorunlar konusunda işletmenizde çalışan alt kademe görevlilerin görüşlerini ve değerlendirmelerini alın.
  • Sorun belirlediğiniz operasyonları izleyerek belirlediğiniz sorunların doğruluğunu inceleyin ve yeniden gözden geçirerek düzeltin.

İşletmenizdeki bu sorunları aştıktan sonra dijital dönüşüm sürecini oluşturmaya hazırsınız demektir. Bu arada maliyet hesaplamalarını da yapmalısınız. Dijital dönüşüm sürecinde elinizden geldiği kadar aşamalı bir şekilde ilerlemelisiniz. Eğer, konu hakkında bilgi sahibiyseniz, dijital dönüşüme yardım almadan geçebilirsiniz. Ancak sorunsuz bir şekilde dijital dönüşüme geçmek istiyorsanız, konusunda deneyimli bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

KOBİ’ler İçin Dijital Dönüşüm Neden Gerekli?

2019 yılında küresel boyutta büyüme yavaşlaması ve FED’in hala devam etmekte ısrarlı olduğu bilanço daraltma işlemi ile gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir döviz sıkıntısı belirdi. Bu yıl içinde yani 2020 yılında Covid – 19 sonrası Türkiye’deki işletmelerin önemli kısmının maliyetinin döviz ama gelirinin TL olması işletmeleri daha da zor günlerin beklediğini gösteriyor.

İşletmelerin yaşadığı temel sorunlar arasında likidite ve nakit akışı bulunuyor.

  • Hammadde alımı: Döviz kaynaklı
  • Enerji: Döviz kaynaklı
  • Üretim: İnsan kaynağı ve diğer enerji maliyetleri
  • Üretim: Makine ve bakım maliyetleri
  • Ürünün dağıtımı
  • Ürünün satışı
  • Vade ile ödemelerin tahsili

Görüldüğü gibi işletmeler döviz ödeyerek üretim yapıyor, alacaklarını tam olarak alabilirlerse kazandıkları para TL olarak kayda geçiyor. Covid-19 sürecini de göz önüne alırsak, bu sürecin işletmeler yönünden nakit akışını sağlamaları çok zor. Devletin Covid -19 için verdiği düşük faiz oranlı kredileri konu dışına bırakırsak, işletmelerin nakit akışlarındaki sıkıntılarda kredi ile çözüm bulma olasılığı da geçici bir çözüm olarak duruyor.

İşte, bu noktada işletmeniz için Dijital Dönüşümü çözüm yolu olarak kullanabilirsiniz.

KOBİ’lerin Dijital Dönüşüme İhtiyacı Var mı?

İşletmeniz dijital dönüşüm sürecine geçtiğinde pek çok fırsat yakalayabilirsiniz. Mesela, yurt dışı pazarlarda yakalayacağınız fırsatlar ile işletmenize döviz kazancı sağlayabilirsiniz. Çağımız iş dünyasında her şeye bir tık ile ulaşabiliyoruz. İşletmeniz sayesinde bu fırsatı kazanca çevirebilirsiniz. İşletmenizin dinamiğini sanayi sitesinden çıkarıp küresel iş dünyasında yer verebilirsiniz. Dijital dönüşüm ile 2020 Mart ayında Mardin’de doğal sabun üreten bir işletme sahibi Koronavirüse karşı önleyici özelliği olan sabunlarını Çin’e satmaya başladı. Dijital Dönüşüm sayesinde işletmecinin üretimi 5 kat artmış durumda. Ayrıca, döviz kazancı sağlıyor.

Dijital Dönüşüm ile yakalayabileceğiniz bir başka fırsat, insan kaynağına bağımlılığın azaltılması olarak ön plana çıkıyor. Gerekli teknolojik yatırımları yaptığınızda işletmenizin insan kaynağının daha verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Dijital Dönüşüm sayesinde yakalayabileceğiniz en karlı fırsat maliyetleri düşürmektir. Dijital Dönüşüm size küresel satış fırsatı yarattığı gibi küresel ulaşılabilirliği sağlayarak düşük maliyetli hammadde, üretim ve pazarlama imkanları sunabilir. Dijital Dönüşüme Geçiş Yapmak

Dijital Dönüşüm sayesinde yakalayabileceğiniz buna benzer fırsatlar perspektifinde incelediğimizde KOBİ’lerin;

  • Satış ağının genişletilmesi
  • İnsan kaynaklarının verimliliği
  • Üretimin verimliliği
  • Nakit akışının döviz üzerinden desteklenmesi açısından Dijital Dönüşüme ihtiyaçları var.

İşletmenizin Dijital Dönüşümünü sağladığınızda Covid-19 sonrası döneme çok daha güçlü girebilirsiniz. Dijital Dönüşümü sağlamayan işletmeler Covid -19 sonrası ve bu yıl (2020) içindeki ABD seçimlerinin neden olabileceği olası döviz krizlerinin oluşturacağı sıkıntılar pek çok işletmeyi zora sokabilir.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz