Yatırımcı Arıyorum

Dijital Göçebe Olmak

Digital Nomad Nedir?

İş tanımı neredeyse tamamen değişti, artık iş dendiği zaman sabit bir konum veya binadaki bir iş ifade edilmiyor. İnternetin kullanımıyla birlikte, çalışma veya iş yapma konusunda konum ve faktör bileşenleri tamamen değişirken, ayrıca bu iş etiğini başka bir düzeye taşıyan kişilerde var. Mesela bir göl kenarında hamakta otururken,hem güneşin batışını izleyen hem de yakındaki WiFi’ye bağlı bir dizüstü bilgisayarından gelir elde edecek çalışmalar yapan birini düşünün.Günümüz iş dünyasında işlerini benzer şekilde yapanların sayısı azımsanacak kadar değildir. İşte bu kişiler Dijital Göçebeler olarak tanımlanır.

Dijital Göçebe Kimdir?

Dijital Göçebe, bulundukları yerden bağımsız olarak kazanç sağlamak için teknolojiden yararlanan kişileri ifade etmek için kullanılan bir terimdir.Bu tanımlama, yıl içinde kısa süreli yurtdışında yaşayarak, aynı bölgedeki farklı bölgeleri ziyaret ederek, kamusal alanlar, kafeler gibi alanlarda veya kablosuz bağlantının sunulduğu her yerde çalışan kişiler anlamına gelir.

Bu kişiler çalışmalarının çoğunu, konumlardan bağımsız olmalarına yardımcı olan akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar gibi kablosuz iletişim cihazları üzerinden gerçekleştirirler.Konumdan bağımsız terimini duymuşsunuzdur, dijital bir göçebe olmanın temelini oluşturan unsurda, konumdan bağımsız olmasıdır ve bu işin doğasında özgürce seyahat edebilmek önemli bir rol oynamaktadır. Ancak bu, yalnızca serbest meslek sahibi olanların dijital göçebe olabileceği anlamına gelmez.

Bir girişimci ya da kendi branşında beyaz yakalı bir çalışan dijital göçebe olabilirken, bu çalışma biçimini seçmek kişinin tamamen kendi inisiyatifne bağlıdır. 2018’de dijital göçebe yaşam tarzı üzerine yapılan bir çalışmada, katılanların neredeyse %90’ı, bu yaşam tarzını başka bir çalışma şekli için bırakmayacaklarını belirtmişlerdir. Bu da demek oluyor ki; imkânlar elverse çoğunluk tarafından tercih edilecek bir yaşam ve çalışma tarzıdır.

Peki dijital göçebelik yaşam tarzı sizin için uygun mu?

Kim yabancı ülkeleri ziyaret etmek, yurtdışında yaşamayı deneyimlemek ve bu dünyanın neler sunabileceğini görmek istemez ki? Hayatının bir noktasında herkes bunu ister ve tabi ki imkan bulursa ve isterse yapabilir. Burada, seyahat etmeyi sevenler için eğer isterse deneyimlenmesi gereken bir yaşam tarzı ve çalışma biçimi olduğunu vurgulamak gerekir. Bu tarz, her zaman seyahat etme dürtüsü olanlar için çok caziptir.İnternet üzerinden çalışmanın ve konumdan bağımsız olmanın getirdiği avantaj ve dezavantajları bilmek bu konuda karar vermeye etkili olacaktır.

Dijital Göçebe Olmanın Avantajları

Dijital göçebe olmanın avantajları ele alacak olursak, maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Özgürlük: Dijital göçebelerde ana itici güç kişinin kendisidir. Bu kişiler sabit 9-5 çalışma programında değil ya da belirlenen bir vardiya sisteminde değil de, çoğunlukla kendi şartlarında çalışırlar. Ve teslim edilmesi gereken iş teslim edildiyse, uyanmak için alarm ayarlamaya gerek yoktur. Yani olabildiğince özgürdürler.
  • Seyahat: Kişi işinden ödün vermeden istediği zaman seyahat etme esnekliğine sahip olur.
  • Yeni fırsatlar: Geleneksel çalışma şeklinin aksine farklı fırsatlar elde ederler. Hatta deneyimlerini paylaşmak için bir TED konuşmasına katılım sağlanmasına bile yardımcı olabilir.
  • Yaşam kalitesi: Dijital göçebelerin yaşam tarzı,kişiyi ofis politikalarından ve sağlıksız ofis hayatından kurtarır. Nerede yaşadığını, ne yediğini kendileri seçecekleri için bu kişilerin çoğu bu fırsatı mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmek için kullanırlar.
  • Kişisel ve profesyonel gelişme: Bu yaşam tarzı, birçok yeni kişiyle tanışılmasına, dolayısıyla hem kişisel hem de profesyonel olarak gelişime yardımcı olan birçok deneyim kazanmasını sağlar.

Dijital Göçebe Olmanın Dezavantajları

Her koşulun avantajları oldu gibi dezavantajları da vardır. Bunlar dezavantajları bilmek seçerken daha doğru tercihler yapmaya yardımcı olur. Dijital göçebe olmanın dezavantajları ele alacak olursak, maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İş-yaşam dengesi: Kişinin şayet uygun bir zaman çizelgesi yoksa çalışma saatler ve özel yaşam için ayrılacak saatler ayırt edilemeyebilir.
  • Düzensiz sosyal yaşam: Kişi çoğunlukla hareket halinde olacağı için, eskiden olduğu gibi istikrarlı bir sosyal yaşam sürdürmesi zordur.
  • Yalnızlık: Sık seyahat etmek çoğu zaman yalnız kalmak anlamına gelir. Ancak bu yolculukta kişinin yanında bir partner varsa bu durum kolayca önlenebilir.
  • Özel anları kaçırmak: Mesela kişi ailesi ve sevdiklerinden uzakta olması sebebiyle özel anları kaçırabilir.
  • İkamet olmaması: Sürekli seyahat edildiği için kişinin genellikle kalıcı bir ikametgahı yoktur. Fakat kişilerin zaman zaman kendine ait bir yere sahip olma istediği ve ihtiyacı düşünüldüğünde bu dezavantaj olarak algılanabilir.

Dijital Göçebe Nasıl Olunur?

Dijital Göçebe Olmanın Adımları

Serbest çalışan, serbest meslek sahibi olanlar ya da girişimci ruhlu olan kişiler şayet isterlerse doğrudan dijital göçebe olabilirler. Bunun yanında bir şirkette çalışanlar dijital göçebe olmak istiyorlarsa öncelikle şirketleri ile görüşüp bu şekilde çalışma imkânı olup olmadığını öğrenmeleri gerekir.

Daha sonrasında atacakları adımlar şu şekilde sıralanabilir:

Plan yapmak: Kişinin dijital bir göçebe olmak için önce neyi başarmak istediğini düşünmesi gerekir. Ve bu planlamasını yazılı olarak elinde tutarsa, motivasyonunda düşüş yaşadığında bu nedenleri okuyarak tekrar motivasyonunu yükseltebilir.

Giderleri azaltmak: Dijital göçebe olmadan önce kişi tüm borçlarını ödemeli ve giderlerini azaltmalıdır. Şayet varsa kredi ödemesini tamamlamalıdır ve kullanmak için uluslararası ücretler talep etmeyen kredi kartı alması kendisine harcamaları için kolaylık sağlar. Çünkü eğer sık sık seyahat etme ve konaklama söz konusu olacaksa uluslararası hizmet ücretlerine sahip olan kredi kartlarını kullanmak giderlerini artırırken bu kazancının düşmesine yol açar.

Fiziksel bağları azaltmak: Dijital göçebeliği seçen kişinin herhangi bir mülkü varsa, hareket halindeyken onu takip etmek zor olabilir. Bu yüzden kiralamak veya satmak mantıklıca olacaktır. Fakat daha sonra işe yarayabilecek pasif gelir sağlayacağından dolayı kiraya vermek daha çok tercih edilir. Eğer kişi evcil bir hayvan sahibi ise yanında götürebilir fakat uzun süre bakacak birine bırakması daha mantıklı olacaktır. Çünkü sürekli yolculuk ve konaklama alanı değişeceğinden dolayı kişi içinde evcil hayvanı için zorlu koşullar olabilir.

Gerekli araçları toparlamak: Dijital göçebe olacak kişinin kesin ihtiyacı olan araçları bir liste çıkartarak hazırlaması gerekir. Bu ihtiyaçları listelemek gerekirse:

  • Ultra taşınabilir bir dizüstü bilgisayar (Ağır bir pc taşıması zor olabilir)
  • Kablosuz bağlantı noktası
  • Uluslararası dolaşıma sahip bir telefon ve hat
  • İşiyle ilgili gerekli olacak uygulamalar (Airbnb, Slack, Zoom, Google Çeviri, Skype vb.) .
  • Uluslararası Seyahat Sigortası

Dijital göçebe topluluklarına katılmak: Dijital bir göçebe olmayı deneyimlemiş olan kişilerle iletişim kurabilme onların tecrübelerinden faydalanma fırsatı sunar. Dijital bir göçebe olma ve yaşam tarzıyla başa çıkma konusunda sunacakları tavsiyelerle, alışma süreci zorluklarını aşmak daha kolaylaşır. Bu konuda net üzerinde katılabilecek yüzlerce topluluk ve site vardır.

Serbest çalışmaya başlamak: Dijital göçebelerin çoğu serbest çalışanlardır ve bunun nedeni, dolaşmak ve bu yaşam tarzında yaşamak için idealdir. Kişi zaten bir şirkette çalışıyor ise serbest çalışma düzeni varsa, ancak dijital göçebe olarak ekstra gelir elde etmeye yardımcı olur.

Gerçekçi ve mantıklı bir hedef seçmek: Dijital göçebe olmak isteyen kişinin kendisine uygulanabilir bir hedef seçmesi gerekir. Seyahat öncesi kalacağı yeri ayarlaması, yapacağı diğer çalışmalara daha sağlıklı şekilde odaklanmasını sağlar.

Dijital Göçebe ile Serbest Çalışan Aynı mıdır?

Dijital bir göçebe olmanın serbest yazar olmaktan farklı olup olmadığı konusunda ikilemler yaşanır. Herhangi bir serbest yazarın dijital bir göçebe olabileceği doğru olsa da, her serbest yazar bir dijital göçebe değildir. Bir şirkette çalışan bir kişi kolayca dijital bir göçebe olabilirken, serbest meslek sahibi olmak farklı bir mesleği yapmak demektir. Dijital bir göçebe olmak, hareket halindeyken, bir yerden başka bir yere seyahat edildiği anlamına gelir. Ancak serbest çalışan demek kişinin muhakkak seyahat etmesi gerektiği anlamına gelmez. Bu kişinin sadece seyahat etme seçeneği vardır, kişinin insifiyatine bağlıdır. Bir serbest meslek sahibi, tatile çıktığında isterse çalışabilir, ancak çoğu zaman bu çalışma ortamı ev gibi veya belirli bir yer gibi bir mekâna dayanır.

Dijital Göçebe Olarak Yapılabilecek İş Modelleri

Öyle bir çağdayız ki; artık büyük paralar kazanmak için büyük sermayelere gerek yok.Büyük ve farklı fikirlerle büyük işler yapılarak ciddi paralar kazanılabiliyor. Durum bu olunca dijital göçebe olarak kendi iş modelini dünyanın herhangi bir yerinde kurmak, yönetmek ve iyi kazanmak mümkün hale geliyor. Bunun yanında pek çok alanda dijital göçebe olarak çalışılabilmesi düşünenler için büyük fırsatlar sunabiliyor.

Dijital göçebe olarak yapılabilecek iş modellerinden bazılarını başlıklar halinde sıralamak gerekirse:

  • Freelancer yazarlık
  • Online pazarlama
  • Blog yazarlığı
  • Satış ortaklığı
  • Sanal Asistanlık
  • SEO danışmanlığı
  • Bilgi ürünleri oluşturma ve satışı
  • Grafik tasarımı
  • Dropshipping
  • Yazılım ve web tasarım

Not: yukarıda yazılı olan birçok iş modeli hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için, Kobi Vadisi iş fikirleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Çalışarak Dünyayı Gezmek

Çalışarak dünyayı gezmek olan dijital göçebelik; kesinlikle herkes için uygun değildir, ama düşünenler için kesinlikle denemeye değer bir tecrübe olarak gösterilir. Denemek isteyenler için yaşayacakları bu tecrübe hayata dair büyük bir mola olabilirken içindeki tutkunun ortaya çıkması için bir fırsat olabilir.



kobi vadisi

Yorumunuz