Yatırımcı Arıyorum

Dış Kaynak Kullanırken Finansal Bilgi Güvenliği

Üçüncü taraf bir sağlayıcı yani dış kaynak kullanımı yardımını işletmenize dâhil etmek, muhasebe bölümünüzün mükemmel çalışmasını sağlayabilir, ancak güvenlik endişelerinin kâbus haline gelmemesini sağlamak için, kapsamlı bir inceleme süreci gereklidir.

Finansal görevlerinizi, bir üçüncü taraf sağlayıcıyla dış kaynaklardan sağlamak maliyetin çok altında, aynı veya daha iyi sonuçlar verebilir.

Dış Kaynak Kullanımında Finansal Bilgiler

Birçok şirket, finansal operasyonlarını dış kaynaklardan temin etme seçeneklerini araştırsa da, endişe etmek doğaldır. Bu endişelerin başında güvenlik ve veri gizliliğini ihlal ile ilgili korkular gelmektedir. Finansal bilgiler son derece hassastır ve hem kendi bilgilerini hem de müşterilerin bilgilerini koruyamayan, birçok yüksek profilli şirketler günümüzde hala mevcuttur.

Bilgileri bir üçüncü taraf sağlayıcıyla paylaşıp paylaşmadığınızdan bağımsız olarak, güvenlik her zaman akılda tutulmalıdır. Dış kaynak sağlayıcıları, bu riski inanılmaz derecede ciddiye alma eğilimindedir, çünkü itibarları müşteri verilerini korumaya bağlıdır. Ayrıca güvenliğe daha fazla kaynak yaratırlar ve insanların veri kullanma, saklama ve bakımıyla ilgili daha sıkı politikalara sahiptirler. Ancak bu riskleri engellemez.

Peki, finansal işlemlerinizi bir üçüncü taraf sağlayıcıya, dış kaynak olarak tedarik etmeye karar verirken, öncelikli olan nedir? Doğru ortağı seçmek, veri ihlaline karşı kesinlikle ilk savunma hattınızdır. Yeni sağlayıcınızın, yalnızca başlangıçta değil, ortaklığınız boyunca veri güvenliği ve bütünlüğünü sağlamak için aşağıdaki korumaları sunduğunu doğrulayın.

Siber Güvenlik Koruması

Küresel olarak işletmeler, her yıl dış kaynak güvenliği için milyonlarca dolar harcamaktadır. Aynı şekilde hedefiniz bilgilerinizi dijital saldırılara karşı korumak için tamamlayıcı süreçlere, insanlara ve teknolojiye sahip bir sağlayıcı bulmak olmalıdır. Potansiyel dış kaynak ortaklarını siber güvenliğe çok katmanlı bir yaklaşım uygulayanlara, bilgisayarlara, ağlara ve verilere yayılmış koruma altına almalısınız.

Ayrıca, sağlayıcının düzenli yedeklemeler planlayıp planlamadığını da sorgulamanız gerekir. Yedeklemeler, dış kaynak şirketini yanlışlıkla silme, sistem hataları, veri bozulması ve/veya hırsızlık nedeni ile veri kaybetmekten korur. Aksi halde, kayıp, hasarlı veya tehlikeye atılan bilgileri kurtarmanın hiçbir yolu olmayacaktır. Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Nedir?

Güvenlik Eğitimi ve Farkındalık Politikaları

Üçüncü taraf sağlayıcıların çalışanlarının siber güvenlik bilinci eğitimine katılmalarını isteyip istemediğini onaylayın. Bu eğitim, personelin dijital tehditleri etkin bir şekilde ele almasını ve iş sonuçlarını anlamasını sağlar.

Şirketin sosyal medya, bilgisayar kullanımı ve bilgi güvenliği politikalarını doğrulamak için zaman ayırın. Sürekli olarak bir dizüstü bilgisayar kaybedildiğinden cihazları, ağları ve hassas bilgileri korumak için bir çerçevede olmasını istersiniz. Bilgi güvenliği politikaları, şirketin kritik veri ve bilgi işleme tesislerini nasıl ortala koyacağını özetlemelidir.

Çalışan Taraması ve Erişimi

Hassas bir rolü olan herhangi bir kişiyi işe almadan önce, şirketler tipik olarak arka plan kontrolleri yaparlar. Aynı şey üçüncü taraf sağlayıcıları için de geçerli olmalıdır. Bir sağlayıcının işe alma ve doğrulama sürecinin tamlığı hakkında bilgi isteyin ve istihdam geçmişinin ve yasal işlem örneklerinin, arka plan kontrollerinin bir parçası olduğundan emin olun. Dış kaynaklı sürecinizin hassasiyetine bağlı olarak, dış kaynaklı çalışanlarınızın yeterli arka plan kontrollerini geçmesini sağlamakla yükümlü olabilirsiniz.

Erişimi de tartışmak isteyebilirsiniz. Sağlayıcı, çalışanlara yalnızca işteki rolleri tabanlı erişim vermelidir. Çalışan hiç kimsenin, hassas malzemelere karşı tek ayrıcalığı ve erişimi olmamalıdır. Sözleşme süresince, erişim haklarını her zaman yakından izleyin ve doğrulayın. Ekibinizi tanıdığınızdan emin olun ve verilerinizin kontrolünü elinizde tutmak için sık iletişimde kalın.

Liderlik Taahhüdü ve İç Denetimler

Üst yönetim, gerekli tüm kaynakları ve desteği sağlayarak siber güvenliğe tam bir bağlılık sunmalıdır. Örneğin, şirketiniz her siteye bir güvenlik lideri atadı. Bu güvenlik liderleri, tüm güvenlik etkinliklerini, protokolleri ve siber tehlikeleri izleyen ilgili site başkanlarına doğrudan rapor vermekle yükümlüdür.

Ayrıca, teknolojinin yönetim sistemleri ve kurumsal güvenlik gereksinimlerinize uygun olduğunu doğrulayan iç denetimler de gerçekleştirmelisiniz. Mesela bankalar, müşterilerin bankacılık hizmetlerine erişmeden ayrılmasının ardından, üçüncü taraf sağlayıcılarının neden olduğu bilişim teknolojileri başarısızlıkları nedeniyle oldukça yüksek para cezasına çarptırılmaktadır. Denetimler ayrıca mevcut süreçlerin, prosedürlerin ve sistemin bakımının etkinliği hakkında da fikir verir. Şirketiniz zayıflıkları değerlendirmek ve düzenli olarak kontrolleri uygulamak için güvenlik açığı taramaları yapmalıdır.

Yönetim Sistemleri

ISO 27001 gibi uluslararası yönetim sistemleri, kritik ve hassas veri işleme tesislerinin kullanılabilirliğinin, gizliliğinin ve bütünlüğünün nasıl korunacağını da dâhil etmek üzere bilgi güvenliği için yönergeler sağlar.

ISO 9001:2015 ise belgelenmiş standart işletme prosedürlerini yönetmek için standartlar ve yönergeler sunmaktadır. Dış kaynak sağlayıcınızın süresiz olarak katılma planları ile bu sertifikalar konusunda güncel olduğundan emin olmalısınız.

Borç hesapları / alacak hesapları, işlem desteği ve daha fazlası gibi düşük etkili finansal görevleri dış kaynaklardan sağlamayı tercih etmek, kurumsal muhasebede verimliliği artırmanın mükemmel bir yoludur. Dış kaynak kullanım ortağınızı incelemek, finansal bilgilerinizin güvende kalmasını sağlayacaktır. Dikkatli olarak, en iyi sağlayıcıyı seçerek ve ön taraftaki süreçleri koruyarak, herhangi bir güvenlik korkusu olmadan, dış kaynak kullanımının avantajlarından yararlanabilirsiniz. İş süreci dış kaynak kullanımı, kama değerli faaliyetlere odaklanmak için bütçelerini yeniden tasarlamalarına olanak da tanır.

Dış Kaynak Kullanımında Fiziksel Güvenlik

Dış kaynak kullanımında bir önemli husus da fiziksel güvenliği sağlamak olmalıdır.

Tesis Güvenlik Önlemleri

Finansal bilgilerinizin kullanıldığı alan tesis içinde ise, tesisin fiziksel güvenliğinin de en üst düzeyde sağlanması gerekir. Çok uluslu bir şirket iseniz ve müşterilerinizin, tedarikçilerinizin bilgileri işletme içinde bir yerde tutuluyorsa, veri hırsızlığı ya da birilerinin tesise girip bilgilerinizi çalmaması için, tesis güvenliğini en üst seviyede tutmanız gerekir.

Tesisin en güvenli alanı, ofislerin ve bilgilerin tutulduğu alan olmalıdır. Ayrıca yetkisi olmayan kişilerin bu alanlara girmesi engellenmelidir.

Ofis Alanı Güvenliği

Ofis veri güvenliği, ticari alandan üretim katlarına girişte başlar. Alan kesinlikle erişim kartlarına ihtiyaç duyarken, çalışanlar biyometrik parmak izi erişimini kullanıyor olmalıdır. Bu şekilde kişinin parmak izi kayıt edilmezse, kapılar açılmaz. Ayrıca hassas bilgilere sahip ofisin yüksek denetimli alanlarının (sunucu odaları vb.) gibi bölümlerine yüksek düzey yönetim için özel bir kart / biyometrik erişimi olmalıdır.

Gözetim

Verilerin güvenliği açısından bir fiziksel güvenlik tedbiri de, verilerin olduğu alanın kameralar ile gözetlenmesidir. Video gözetimi, tıpkı bir güvenlik görevlisi gibi çalışır. Hizmet sağlayıcınızın, 7/24 video gözetimi yapması gerekir ayrıca girişlerde 24 saat güvenlik görevlisi olmalıdır.

Dış Kaynak Kullanımında Şirket Güvenliği

Çalışan Politikaları

En büyük korkulardan biri, bir sağlayıcının çalışanının bir şekilde kendi başına bilgi sızdırmasıdır. Bu nedenle çalışanların, verilerin olduğu alana girerken, cep telefonu, mini kopya makineleri, flash bellek gibi verileri kopyalayıcı veya çoğaltıcı gibi cihazlara izin verilmemesi gerekir. Ayrıca ofis içinde kopyalamaya engel olmak için kullanılan tüm masaüstü bilgisayarlarda, CD sürücüleri ve USB bağlantı noktaları da devre dışı bırakılabilir.

Bağlantı Endişeleri

İnternet erişimi, yalnızca üst düzey yönetim veya bu yöneticilere ihtiyaç duyan iş ortaklarıyla da sınırlandırılmalıdır. Bu, iş ortakları hassas verilerle etkileşim kurarken, kişisel e-postaların ve sosyal medya web sitelerine erişim riskini ortadan kaldırır. Ayrıca güçlü bir güvenlik duvarını da unutmamanız gerekir. Sağlayıcınızdan, verilerinizle çalışırken yalnızca güvenli bir VPN bağlantısı kullanmasını kesinlikle istemelisiniz. Yabancı Kaynakların Kısa Vadeli Yönetimi

Yasal Konular

Finansal bilgilerin güvenli olması için, tüm çalışanlar, şirketten çıktıktan sonra bile bir Gizlilik Anlaşması’na tabi olmalı ve işe alımların bir parçası olarak, çalışanlar telif hakları ile ilgili eğitim almalıdır.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments