Yatırımcı Arıyorum

Dış Piyasalara Açılmak

Dış Ülkelere Açılmak

Bir işletmenin büyümesi için iç piyasa faaliyetlerinin olduğu kadar dış piyasaya açılması da büyük gerekliliktir. Dış piyasa, işletmenin gelişmesinde en önemli faktörlerdendir. Bir işletmenin en büyük amacı kar elde etmektir. Akıllı hamlelerle yapılacak dış piyasaya açılma çalışmaları yüksek kar getirebilir.

İşletmelerin Dış Piyasaya Açılma Sebepleri

  • Daha Fazla Büyüme İsteği

Yurt içinde faaliyet gösteren bir firma, üretim kapasitesini genişletmek, yeni farklı ürünler geliştirmek, yurt içi satışlarının yeterli olmadığını görmek, iş hacmini genişletmek ve üretim kapasitesinin genişlemesini sağlamak amacıyla büyüme isteği duyarlar.

Dış piyasaya açılarak bu büyüme isteklerini gerçekleştirme imkânları çok fazla olacaktır.

  • İç Piyasanın Riskli Olması

Ülkedeki politik istikrarsızlık, ekonominin darlığı, savaş çıkmış olması ve iç çatışmalar, iç piyasada risk oluşturur. Bu durumlarda işletmeler bu iç piyasa risklerinden korunmak ve zarar görmemek için dış piyasaya açılırlar. Piyasa Analizi Nedir?

  • Mevsimsel Durgunluklar

İşletme faaliyetleri kapsamındaki bazı üretim kollarında mevsimsel durgunluklar yaşanabilir. Sezondaki durgunlukları atlatıp kar oranlarını dengelemek için işletme dışa açılabilir.

  • Üretim Kapasitesi

İşletmenin geniş bir üretim ağı varsa ve bu işi genişletme şansı varsa, firmaları uluslar arası pazara yönelterek daha çok kar elde ederler. Böylece üretim hacimleri de artmış olur.

  • Uluslar Arası Pazarların Hızlı Gelişimi

İşletmelerin iç pazardaki payı, yurt dışındaki pazar payından küçük ise işletmeler uluslar arası pazarlara giriş yaparlar.

Dış Piyasalara Açılırken İşletmelerin Yaşadığı Sorunlar

Bir firma dış pazara açılırken, ihraç yapacağı ihraç ülkesi, ihraç yapılacak pazardan kaynaklı engel ve sıkıntılara bakacak olursak, en önemli sorunlardan biri yetişmiş eleman ve dil problemidir.

Personel ve Dil Sorunu

Bir firmanın dışarı açılmasındaki en büyük sıkıntılardan biri dış pazara açılma konusunda deneyimli ve bilgili, ayrıca o ülkenin dilini bilen personelin olmamasıdır. Bu da dış piyasada gerekli performansın gösterilmemesine neden olur.

Özellikle dil büyük problemdir. Toplantılar ve yazışmalar sırasında herhangi bir iletişim hatasından dolayı zarar oluşabilir. Bu yüzden dil bilen elemanların yetiştirilmesine özen gösterilmelidir.

Pazara giriş, markalama, ürünü kullanma, montaj talimatları, promosyon faaliyetleri, garanti bilgisi gibi durumlar dil sorunu yüzünden etkilenebilir. Bu yüzden personelin hem dil sorunu çözülmeli hem de ülkenin pazar yapısı hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Personel eğitim desteği aldırılmalı ve gerekirse dil geliştirme kurslarına gönderilmelidir.

Teknoloji ve AR-GE Çalışmaları

Teknoloji oldukça geniş bir kavramdır ve her gün yeniliklerle ilerleme göstermektedir. Birkaç ay önce yapılan bir teknolojik değişiklik, yeni inovasyon çalışmaları yapıldığında etkisini kaybeder. İnsanların sürekli olarak da yeniliklere açık olduğunu düşünürsek, bir işletmenin gelişmesinde inovasyonun çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Ar-Ge Çalışmaları

Dış pazardaki firmalarla rekabet edebilmenin en etkili yolu, sürekli yeni ürün piyasaya sunmaktır. AR-GE çalışmalarının yapılması için ayrılan bütçe artırılmalıdır. Ürün ayrıca kaliteli olmalıdır. Kalitesiz ya da taklit ürünler alıcı bulamadığı gibi bu da işletmenin zararınadır. Teknolojinin daha etkin kullanılarak kaliteli ürünün kısa sürede üretilmesi sağlanmalıdır.

Örnek verirsek; otomotiv sanayi, sürekli olarak gelişme gösteren bir sektördür. Uluslar arası düzeyde pek çok firma, gerek otomotiv üretimi gerekse yedek parça ve aksesuar üretimi konusunda rekabet etmektedir. Bir otomotiv firması dış pazara açılmak istiyorsa, rakiplerini geçmek için AR-GE çalışmalarına özen göstermelidir.

Üretim Maliyetleri

Dış piyasaya açılacak olan firmanın AR-GE çalışmaları da dâhil olmak üzere üretim maliyetlerini iyi hesaplaması gerekmektedir. Yani maliyet ve fiyat hesaplama tekniklerinden faydalanılması gerekmektedir. Firmanın uluslar arası pazarda başarılı olması için yüksek kalite, düşük fiyat dengesini sağlaması gereklidir.

Standardizasyon

Dış piyasaya açılacak olan işletme, faaliyet gösterdiği alandaki konulan standartlara, ulusal ve uluslar arası standartlara uymak zorundadır. Standart ürünün niteliklerini, kalitesini ve özelliklerini belirler. Ürünler standartlaştırılarak belli bir standart sağlanmış olur.

Taşıma-Depolama ve Dağıtım

Türkiye’den pek çok ülkeye ulaşım sıkıntısı yaşanmaktadır. Mal nakli çok masraflı iştir. Yüksek maliyet gerektirir. Bu yüzden bir işletme, dış piyasaya açılacağı zaman, ülkelerin ulaşım olanaklarını araştırmak ve maliyet analizini yapmak zorundadır.

Ayrıca ihracat veya ithalat yapacağı ülkeyi belirlerken, ulaşım, taşıma ve depolama maliyetlerini azaltmak için ulaşım açısından en rahat ülkeyi belirlemelidir.

Deniz aşırı ülkelerde nakliye sırasında bazen aktarmalar olabilmekte, bu da hem maliyetin yükselmesine hem de zamanın uzamasına neden olmaktadır. Bu yüzden dış pazara açılırken  ülke iyi belirlenmelidir.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments