Yatırımcı Arıyorum

Doğal Taş İş Fikri

Doğal Taş Nedir?

Mineral ya da çeşitli minerallerin bir araya gelerek meydana getirdikleri doğada kendiliğinden oluşan taşlardır. Doğal taşlar tarih boyu inşaatlarda değerlendirilmiş, sağlamlığı ve inanılmaz estetik duruşları ile anıtların kıymetli eserlerin vazgeçilemez tercihleri olmuşlar.

Doğanın armağanı dayanıklı ve güzel taşların kullanım alanları oldukça çeşitli cam sektöründen optik sektörüne, heykeltıraşlık sanatından porselen sanayisine, inşaata kadar yaygın tüketim- kullanım alanına sahip.

Oluşumu yapı işlerinde kullanılmaya uygun olan taşlar Doğal Yapı Taşları olarak adlandırılıyor ve temel, duvar, kaplama yapımında tercih ediliyorlar. Türkiye, dünyanın en zengin mermer yataklarının bulunduğu Alp kuşağı üzerinde bulunuyor, İhracat Genel Müdürlüğü’nün kendi yayınlarında yer alan bilgilere göre ülkemiz 13,9 Milyar Ton mermer potansiyeline sahip ve bu rakamın dünya genel mermer rezervinin %33 gibi bir miktarını temsil ettiği belirtiliyor. Hemen her bölgemizde değişik oranlarda mermer yatakları bulunuyor.

Doğal Taş Sektörünün Durumu Nedir?

Türkiye ekonomisine katkısının fazla olduğu, yüksek ihracat potansiyeline sahip olduğu belirtilirken dünyadaki 10 büyük üreticiden biri olarak anılmakta. Sektörde yeni üretim teknolojileri uygulanmaya başlamış dolayısı ile bu teknolojilerin kullanılacağı makineler ve bu makineleri kullanmasını bilen nitelikli iş gücü sektörün yeni ihtiyaçlarını oluşturmuş.

En fazla ihracat yaptığımız ülke Çin ve en fazla ithalat yaptığımız ülke Hindistan olarak telaffuz ediliyor. Sektör 2017 yılında beklenenin üzerinde büyüme göstermiş dile getirilen rakamlar %50 civarında olduğunu söylüyor. Büyümenin 2018 yılda da aynı hızla sürmesinin beklendiği 2023 hedeflerinin 15 Milyar Dolar ve üzeri olduğu belirtiliyor.

Doğal Taş Sektöründe Hindistan İle İlişkiler

Hindistan ile yapılan doğal taş ticareti Türk lojistik sektöründe özellikle Denizcilik faaliyetlerini olumlu etkilemiş. Hindistan pazarında Türk doğal taşlarının kalitesi ve güzelliği ile tanındığı ve yaygın olarak tercih edildiği belirtiliyor. Sektörün Fuar faaliyetleri fazlası ile ilgi görüyor ve İtalya, Dubai gibi ülkelerde gerçekleşen Fuarlara katılım yüksek oranda gerçekleşmiş Türkiye de bu etkinliğin ev sahiplerinden biri.

Doğal Taş Sektörünün Avantajları

  • Doğal taş sektörü dış güçlere bağlı olmayan ender sektörlerimizden biri olarak değerlendiriliyor
  • Çimento, Seramik ve Cam sektörünün en fazla katma değer yaratan sanayi alanlarımız olduğu ifade ediliyor
  • Yüksek istihdam sağlayan sektörlerimizden
  • İhracat potansiyeli yüksek dış ticari dengelerde olumlu etken olarak değerlendiriliyor

Doğal Taş – Kosgeb Destekleri

Üretime dayalı iş girişimlerine destek veren KOSGEB Taş ocakları ve Maden sektöründe faaliyet gösterecek girişimcilere kredi olanağı sunuyor. Devlet desteğinden faydalanarak bu alanda faaliyet göstermek isteyen girişimci adayları bölgelerine yakın İŞKUR yetkilileri ile görüşerek neler yapmaları gerektiğini öğrenebiliyorlar. Ön bilgi sağlaması açısından başvuru işleyişini özetlemekte fayda var. KOSGEB başvurusu internet üzerinden gerçekleştiriliyor KOSGEB sistemine kayıt olup belgeler doldurulduktan sonra talep edilen destek programı seçiliyor.

KOSGEB tarafından gerçekleştirilen girişimcilik eğitimine katılarak belge almak da zorunluluklar arasında bulunuyor. Doğal Taş Mermer ve Granit Fuarı 7 Şubat-10 Şubat 2018 Tarihleri arasında gerçekleşti. Sonuçlar 30 Bin ziyaretçi ağırladığını söylüyor. Doğal Taş Teknolojileri Fuarı ise 28 Mart-31 Mart Tarihleri arasında gerçekleşmiş.

Doğal Taş Sektöründe Bayilik Almak

Doğal taşlar madencilik sektörünün en önemli alt sektörlerinden ekonominin göz bebeği alanları arasında değerlendiriliyor. Sağladığı yüksek katma değer ve yüksek istihdam potansiyeli ile önemini korurken büyüme potansiyeli nedeni ile cazibesi her geçen gün artıyor. 2023 yılı için hedefleri de yüksek olan sektörün yatırımcı adayları bağımsız ya da bayi olarak faaliyet göstermek için ticari araştırmalarını hızlandırabilirler. Faaliyet alanı çeşitlilik gösteriyor ihracattan mermer ocakları işletmesine, hafriyat ve beton kırma gibi alanları ile sektörde faaliyet göstermek mümkün.

Sektörde Beklenen Gelişmeler

Doğal taş sektörünün iki özelliğine önemle vurgu yapılarak dış ticaret dengelerine olumlu etkilerinin bulunduğu bu sebeple Türkiye ekonomisinin gücüne güç katacağı ön görüsünde bulunuluyor. Sektörün en önemli özelliklerinden biri üretici olması doğal yataklara sahip olması ülkemizin bir diğer önemli özelliği ise yüksek katma değer yaratarak dış ticarette deneğe unsuru olması, yüksek ihracat potansiyelinin bulunması bu nedenle doğal taş sektöründe markalaşma çalışmalarına önem verilmesi gerektiği üstünde durulurken reformların da önemsendiği belirtiliyor.

İç tüketim ve dış tüketim alanları ile sektör büyüme hedeflerini gerçekleştirirken dinamizmini ve sektöre olan ilgiyi de artırıyor.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
YELİZ AKÇA
YELİZ AKÇA
4 yıl önce

Doğal taş iş fikri ile ilgili is yeri açılış maliyeti hakkında bilgi alabilir miyim?