Yatırımcı Arıyorum

Doğru Strateji ile İş Yeri Açmak

Dükkan Açmak ve Doğru Sektörü Seçmek

İçerisinde yaşadığımız toplumun şartları ve ekonominin hayatımıza etkisinin artmasıyla beraber insanlar daha fazla çalışma gereksinimi duymaya başladı. Maddi yeterliliği olmayan kişiler gündüzleri çalıştıkları iş yerlerinin dışında akşamları da başka bir işte çalışma arayışına girmeye başladılar. Aile geçindirmenin zor olduğu günümüz şartlarında, bireylerin doğru kararlar vermesinin önemi gün geçtikçe önemli bir hal almaya başladı. Maddi imkanı olmayan kişiler iki veya daha fazla iş yerinde çalışmaya başlarken, maddi imkanı olan kişiler tercihlerini iş yeri açma konusunda kullanmaya başladılar. Böylece birçok kişi özel sektöre yönelmeyi ve esnaf olmayı tercih ediyor.

Yıllar önce yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda Türkiye genelinde toplam 1.591.544 esnaf ve sanatkar bulunurken, bu esnaf ve sanatkarların işletmekte olduğu toplam iş yeri sayısı 1.714.858 olarak açıklandı. Esnaflar ilk iş yerlerini açtıktan sonra işleri iyi gidince başka sektörlere yöneldiler. Kendilerine uygun başka bir sektör daha bulduktan sonra ikinci iş yerlerini açmaya karar verdiler.

Kendi İşini Kurmaya Karar Vermek

Yıllar içerisinde ülkemizde yaşanan ekonomik krizler herkesin üzerinde iyi veya kötü şekilde etkili olmuş durumdadır. Parası olanın kişinin daha çok parası oldu, parası olmayan kişinin durumu daha kötü hale geldi. Bunun neticesinde insanlar paralarını değerlendirebilmek için ya bankalara yatırıyorlar ya da iş yerlerini açıyorlar.

İlk önce elinizde bulunan sermaye miktarını göz önüne almalı ve kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz sektöre karar vermelisiniz. İş yeri için kullandığınız paranın size geri dönüşü ne zaman olur ve ne derece büyüme sağlabilirsiniz, bunları düşünmelisiniz. Bu araştırmalar ve verdiğiniz kararlar sonucunda iş yerinizi açmak için adımlar atmaya başlayabilirsiniz.

Sektör Analizi Yaparak İş Yerine Karar Vermek

Bir iş yeri açmak istediğinize karar verdikten sonra eğer aklınızda iş fikri yoksa sektör analizi yapmanız gerekmektedir.

Burada sermayeyi doğru kullanmak çok önemlidir. Hangi konularda bilgi sahibi olduğunuzu ve hangi işi en iyi yapacağınızı düşünmeniz ve doğru karar vermeniz gerekmektedir. İş yerinizi açmak istediğiniz bölgede araştırma yapmalısınız. Orada hangi sektöre ihtiyaç olduğunu bilmelisiniz.

Aklınızda bir sektör varsa o sektöre uygun devlet desteğiniz olup olmadığını da araştırmalısınız.

İş yerinizi açacağınız yer de çok önemlidir. İnsanların ulaşımının kolay olması ve göz önünde olmanız gerekmektedir.

Geniş piyasa araştırması yaparak doğru kararlar vermelisiniz.

Sermaye İhtiyacını Karşılamak

İlk etapta iş yeri açmaktaki en önemli unsur sermayedir. Elinizde bulunan sermayenin büyüklüğüne göre adımlar atılmalıdır. Eğer sermayeniz yoksa, sermaye temin edeceğiniz seçenekler bulmalısınız. Sahip olduğunuz ev,arsa ve araba gibi varlıklarınızın satışını yapabilirsiniz.

Ya da aşağıda bahsettiğimiz maddelerden kendinize uygun olanı seçerek sermaye temini yapabilirsiniz:

Banka Kredisi:

Bankaların verdiği düşük faizli kredileri araştırabilirsiniz. Eğer kredi çekmek istediğiniz tutar yüksek ise bankaya teminat göstererek kredinizin onaylanma ihtimalini arttırabilirsiniz.

Devlet bankaları arasında bulunan Ziraat Bankası, yeni iş kuranlara kredi desteği sağlamaktadır. Bu destekten faydalanan girişimcilerin çoğu kendi işini kurdu ve bu doğrultuda emin adımlarla ilerledi.

İş yeri açılış kredisi veren bazı bankalar;

  • Ziraat Bankası İş Yeri Açma Kredisi
  • Halk Bankası Yeni Girişimci Kredisi
  • Türkiye Ekonomi Bankası İş Kurma Kredisi

Kosgeb:

Günümüzde en çok destek veren programlardan biri kosgeptir. Yeni girişimcilere ve özellikle genç girişimcilere oldukça büyük destek sağlamaktadır. Verdiği destekleri ya hibe şeklinde ya da faizsiz kredi şeklinde girişimcilerle buluşturmaktadır.

Kosgeb’ten destek almak istiyorsanız öncelikle uygulamalı girişimcilik eğitiminizi tamamlamalısınız. Kosgepten destek almak istediğinizi söyledikten sonra sizin kaydınızı gerçekleştiriyorlar ve eğitim tarihi konusunda sizi bilgilendiriyorlar. Eğitiminizi tamamladıktan sonra girişimcilik belgenizi alıyorsunuz ve iş yerinizin projesini hazırlatmaya başlamanız gerekiyor. Proje yazma konusunda size yardımcı olacak ekipler bulunuyor. Projenizi yazmaları için istenilen belgeleri teslim etmeniz yeterli oluyor.

Tubitak İş Yeri Proje Desteği:

Teknolojiye yakından ilginiz varsa ve açacağınız iş yeri teknolojik ürün tasarlamayı veya yenilikçi teknoloji fikirlerine yönelik ise bu destek tam size göre. Bu proje kapsamında gençlerin yenilikçi fikirlerinin desteklenmesi amaçlanıyor.

SYDV İş Kurma Kredisi:

Kaymakamlıklara bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından da, yeni iş yeri kurmak isteyen gençlere belli bütçelerde işletme sermayesi sağlanıyor. Bu krediye başvurmak için diğer kuruluşlar gibi, kurslara katılmış olmak veya ayrıntılı iş planı kabul ettirme şartı bulunmuyor.

GTHB Geri Ödemesiz Girişimcilik Hibesi:

Bu hibe iş yeri açmak isteyenlere değil, köyüne dönüş yapıp tarım veya hayvancılık ile uğraşmak isteyen kişilere veriliyor. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kırsal kesimlerde kendi tarım veya hayvancılık işini kurmak isteyen kişilere büyük imkan sunuyor. 18-41 yaş arasındaki kişiler bu desteğe başvuru yapabiliyor. Bu hibeye başvurmak isteyen kişilerin başka bir işle uğraşmıyor olması ve evli ise eşinin de herhangi bir işte çalışmıyor olması aranan şartlar içerisinde yer alıyor.

Esnaf Sanatkarlar Kefalet Kooperatif Kredileri:

Esnaf ve Sanatkarları desteklemek amacıyla kooperatifler kredi vermeye başladı. İş yerinizin bulunduğu bölgedeki kooperatife gidip kredi çekme talebinizi iletmeniz gerekiyor. Verilen kredilerin faizi düşük olduğu için esnaflar ve sanatkarlar banka yerine kooperatifleri tercih etmeye başladı. Kredinin vadesi en fazla 5 yıldır. Faiz oranları ise 1 yıla kadar ve 1 yıldan uzun olmak üzere değişmektedir.

Başvuru yapacağınız zaman sizden teminat istenir. İpotek kullanabileceğiniz varlığınız var ise teminat gösterebilirsiniz.

Teminat gösterecek varlığınız yok ise kredi miktarına göre 1-3 arasında kefil gösterilmesi istenir. Ancak göstereceğiniz kefilin de esnaf ve sanatkarlar odasında kayıtlı olması gerekmektedir.

İşinizi Büyütmek

İş yeri açılışını yaptığınızı ve faaliyete başladığınızı varsaydık. Her şey şimdi başlıyor aslında.

İşinizi kendiniz de yönetseniz, yönetmesini için birini işe almışta olsanız asıl amaçlarınızdan biri işletmeyi ayakta tutmak ve işinizi büyütmek olmalıdır. Bu amacınızı gerçekleştirmek hiçbir zaman çok kolay olmayacaktır. Amacınızı gerçekleştirmek için çok çalışmalısınız ve işinize özen göstermelisiniz. Bir işletme ancak doğru yönetildiği zaman başarılı olur ve büyümeye başlar. Bu konuda bilmeniz gereken belli başlı altın kurallar vardır :

  • İşinizle ilgili olan bütün bilgileri öğrenmek için daima araştırma yapmalısınız. Sizinle aynı işi yapan kişilerin olumlu ve olumsuz yaptığı her şeyi gözlemlemelisiniz. Sektörünüze uygun işletme dergileri, haberler ve kaynaklar bularak öğrenmeye sürekli açık olmalısınız. Ekonomik durgunluk içerecek tehditlere karşı daima bilgi sahibi olmalısınız.
  • Öğrendiğiniz bilgi birikimlerini doğru bir şekilde kullanmalı ve daima hızlı hareket etmelisiniz. Öğrendiğiniz bilgileri kullanamazsanız bir faydasını göremezsiniz. Elinizdeki alakasız bilgileri başarılı olmak için kullanırsanız kaybedersiniz.
  • Bütün işletmeler için tehditler ve zorluklar vardır. Bunları daima aklınızın bir köşesinde tutmalısınız. Oluşabilecek krizlere karşı nasıl bir yönetim şekli uygulayacağınızı önceden bilmelisiniz ki kriz yönetimini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilesiniz.
  • Etik kurallara uygun davranmalısınız. Sağlam stratejilere sahip işletmelerin çoğu hızlı bir şekilde büyür ve kar oranlarını arttırır. Atacağınız adımlar toplumsal değerlerden uzak olmamalı, işletmenizin veya sizin itibarınızı zedeleyecek düzeyde olmamalı ve korku-endişe gibi durumları içermemelidir. Bu stratejileri kullanan veya kullanmayan kişiler hemen fark edilmektedir.
  • Hayatın her alanında risk vardır. Önemli olan risk alma konusunda korkak olmamaktır. İş yeri yöneticilerinin çoğu uygulayacakları stratejiyle büyük potansiyel yakalayacaklarını bilmelerine rağmen risk almaktan korkarlar. Risk almaktan korkan kişiler profesyonel davranmamış olur. Hiçbir işletme risk almadan başarıyı yakalayamaz. Risk alırken, risk yönetim stratejinizde olmalı ve risk karşısında profesyonel davranmalısınız.
  • İşinizi büyütmeye çalışırken birçok pazarlama stratejisi uygulayacaksınız. Buna rağmen uyguladığınız bütün stratejileri analiz etmeli ve hangisinin size fayda sağlayıp sağlamadığını gözlemlemelisiniz. Başarıyı yakalayabilmenin en etkili yollarından biri stratejiyi güçlendirmektir.

Her zaman doğru bir strateji vardır. Girişimci olmaktan korkmayın ve cesaretinizi hiçbir zaman yitirmeyin.



kobi vadisi

Yorumunuz