Yatırımcı Arıyorum

Dövme Sanatçılığı Yapmak

Dövme Stüdyosu Açmak

Son yıllarda hızlı bir yükselişe geçen dövme sektörünün hacmi 40 milyon TL’ye, hizmet veren stüdyo sayısı da 700’e kadar çıktı. Dernekleşmiş olan dövmeciler, Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliği çıkarması ile mesleki standartlara da ulaşacak. Dövme yaptıran kişilerin sayısında da epeyce bir artış gözleniyor.

Bu isteklerin artışı nedeni ile dövme sektöründe hızlı yükseliş devam ediyor. Tattoo ismi ile açılan birçok yeni dükkân, ciddi oranda pazarda yerini almaya başladı. Uzmanlara göre bu piyasada büyümenin giderek artması bekleniyor.

En Fazla Dövme Dükkânı İstanbul’da

Vücut Süsleme Sanatını Geliştirme Derneği, İstanbul Şubesi Başkanı Erdoğan Çavdar yaptığı açıklamada;

Dövmecilerin bu zamana kadar meslekten dahi sayılmadıklarını ve birkaç sene önce kurulan dernek aracılığı ile ülke genelinde birleştiklerini vurguladı. İzmir, Antalya, Muğla ve özellikle İstanbul’da birçok şubeler açılmıştır. Şimdilerde 250 üyesi bulunuyor ve bununla birlikte ülke genelinde dövme yapan işletme sayısı 700’leri buluyor. Dahası bu işi piyasada kayıt dışı yapan kişiler de var.

İşletmelerin hemen hemen yarısı İstanbul’da yer alıyor. Bunun dışında Eskişehir, Ankara, Bursa gibi illerimizde de dövme stüdyoları çok fazladır. Çavdar, son zamanlarda insanların kendisine internet üzerinden de ulaşarak, Anadolu’dan İstanbul’a dövme yaptırmak için gelen kişilerin sayısı da oldukça fazla. Diğer taraftan yabancı turistlerin de özellikle tatil bölgelerinde dövme stüdyolarına çok fazla ilgi gösterdiklerini belirtiyor.

Çavdar’ın vermiş olduğu bu bilgilere göre, sektöre olan ilgi nedeni ile dövme pazarı son 5 sene içinde 10 kat büyüdü. Tahmini olarak da 40 milyon TL’lik büyüklüğe ulaşmıştır.

Dövmecilik Mesleğinde Standartlar Yükseldi

Artık dövme yapımında kullanılan boya ve iğnelerin yapılan işlemin hemen ardından imha ediyor. Çavdar, bunun gibi konulara fazlasıyla dikkat çekiyor ve dövme stüdyolarına olan ilgi hızla büyüyor. Birçok uygulama merkezleri Avrupa standartları ile çalışmakta. Mesela dövme makinesinin elle tutulan kısımları, her dövme işleminin sonrasında temizlenip dezenfekte ediliyor. Dövme yapımında kullanılan paslanmaz çelik uçlar, yerini artık plastik tek kullanımlık steril uçlara bıraktı.

Yalnızca dövme tutkusu gençler arasında değil, her yaş grubunda tercih ediliyor. Dövme stüdyolarında her yaş grubuna rastlamanız mümkündür. Ancak model seçiminde kadın ve erkekler arasında çok fazla farklılıklar yer alıyor. Mesela kadınlar daha çok çiçek, böcek, kuş, melek gibi figürleri daha çok tercih ediyor. Erkekler ise, yılan, aslan, ejderha gibi güçlü olan figürleri seçiyorlar.

Dövmenin yapılış süresi boyutuna ve seçilen modele göre farklılık gösteriyor. Mesela isim yazılması 10 ile 15 dakika arasında bitmiş oluyor. Dövme fiyatları da boyutuna ve rengine göre 100 ile 10.000 TL arasındadır.

Dövme stüdyosu açabilmek için dövme makinesi ve iğnesi, ultrasonik yıkama cihazı, antiseptik maddeler, iğne transfer bazı ile ucu gibi birçok malzemeye ihtiyacınız vardır. Bu malzemeleri satın aldıktan sonra işlem yaparken rahatça ulaşmanızı sağlayan bir yardımcı malzeme de almanız size fayda sağlar. Bu özellikler ile açılan iş yerinin 20 ile 25 metrekarelik salonun kurulum maliyeti ise 10 ile 40 bin TL’den başlamaktadır.

Dövmecilik Mesleğini Öğrenmek

Maalesef ülkemizde bulunan eğitim kurumlarında bu iş dalı ile ilgili bir eğitim bulunmamaktadır. Bu mesleği öğrenmek için yapmanız gereken en doğru nokta; işin uzmanı olan bir kişi yanında uzunca bir süre bulunmanız olacaktır.

İşin hassasiyeti gereği sadece yapılan olan dövmenin tasarımı değil insan sağlığı ilk planda olduğu için çok fazla konuya hakim olmanız gerekmektedir.

Ayrıca bu mesleği öğrendikten sonra illa ki bir işyeri açmak zorunda değilsiniz. Var olan bir işletmede de aylık ortalama 3 ile 10 bin TL arası maaşla çalışabilirsiniz.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz