
Drop Shipping Nedir?
Günümüzün ve geleceğin ticaret sistemi olarak ta adlandırılan ve son yıllarda hızla yükselen bir trendle merak edilen drop shipping nedir? Sorusunun cevabını sizler için araştırdık.
Dropshipping’in Kelime Anlamı Nedir?
Dropshipping’in kelime anlamı; stoksuz ürün satma anlamına gelir. Bir diğer ifade ile ürünü satmak için fiziki bir dükkânınızın ve deponuzun olmaması anlamına gelen bir iş modeli olarak tanımlanabilir.
Dropshipping Nasıl Çalışır?
Dropshipping, e-ticaret ile ilgilenenler için biraz akıl karıştırıcı olabilir. Çünkü dropshipping konusunda güvenilir bir rehber ve firma bulmak gerçek anlamda zor olabiliyor. Dropshipping, bir şirketin ya da satıcının ürün alıp envanterine kaydetmeden çalışmasını, ürünlerini depolamak için fiziki olarak bir depoya sahip olması gerekmediği bir iş modelidir. Ayrıca ürünlerini müşterilerine tedarikçilerinin göndermek zorunda kalmasını sağlayan bir tür iş modelidir. Sanal mağazası bulunan dropshipping yapan perakendeci, ürünler üreten veya depolayan, ürünleri paketleyen ve dropshipping yapan işletme adına doğrudan perakendecinin müşterisine doğrudan gönderen bir dropshipping tedarikçisiyle işbirliği yapar.
Daha açık ve net bir ifadeyle; sanal mağazası bulunan bir dropshipper, sattığı ürün gamını,müşterilerine doğrudan gönderen dropshipping tedarikçisiyle beraber işbirliği yapar.
Dropshipping’in Çalışma Biçimi
- Müşteri dropshipperin sanal mağazasına bir ürün için sipariş verir.
- Dropshipper, siparişi ve müşteri ayrıntılarını dropship tedarikçisine otomatik ya da manuel olarak iletir.
- Dropshipping tedarikçisi siparişi doğrudan dropshipper’ın adına doğrudan müşteriye gönderir.
Bu tür iş modelini tercih edenler, fiziki olarak mağazaya ve depoya ihtiyaç duymamaları nedeniyle tercih etmektedirler. Çünkü dropshipperlar’ın satış yapabilmeleri için gereksinim duydukları tek şey internet bağlantısı ve diz üstü bilgisayardır. Bu yönüyle dropshipping e-ticaret yapmak isteyenlere cazip gelmektedir.
Dropshipping’in Avantajları
Kurulumu Kolaydır. Genelde dropshipping kurulumu için 3 basit adıma ihtiyaç vardır:
- Sanal Mağazanızı açın.
- Tedarikçinizi bulun
- Malları satmaya başlayın.
Geleneksel İş modellerinin yanında sermaye ihtiyacı yok denecek kadar azdır.
Başlangıç maliyetlerinin çoğu, stok satın alma gibi ürün alımı ve gerekli belgeleri almak ve işi yürütmekle ilgili olduğundan dropshipping bu adımı ve maliyetleri ortadan kaldırır. Dropshipping de ödemeniz gereken tek şey sanal mağazanızı çalıştırma ile ilgili maliyetlerdir.
- Sabit Masraf Giderleri için endişe duymanıza gerek yoktur.
Fiziki bir mağaza ve depo ayrıca demirbaş ürünler bulunmadığından bu konuyla ilgili endişe duymanıza gerek yoktur. Buna ek olarak, tek endişe duymanız gereken şey, sanal mağazanızın barınma ve teknik maliyetleri olacaktır.
- Bir İş modeli olarak Dropshipping riskini en alt seviyede olan bir iş modelidir.
Dropshipping de işletmeye hiç sipariş gelmez ya da ürün satmazsa, işletmeniz hiçbir şey kaybetmez. İflas etme riski yok denecek kadar azdır.
- Bağımsız ve Konum Gerektirmeyen bir iştir.
Ofis, fiziki mağaza olmadığından bir yerde olma zorunluluğu yoktur. İnternet bağlantısı ve dizüstü bilgisayarla her yerden çalışabilir.
- Satmak için çok fazla ve çeşitli ürünler bulunmakta.
Sanal mağazanızın kapasitesine göre satacağınız mal ve ürün çeşitliliği değişmekle birlikte minimum 10.000 ürün satabiliyorsunuz. Kendinize niş bir ürün çeşidi bulup satış performansı ve grafiğinizi yükseltebilirsiniz.
- Gelenekse l iş modellerinde daha fazla kar etmek için daha fazla iş yapmak zorundasınızdır.
Ancak dropshipping de durum biraz daha farklı. Tek yapmanız gereken tedarikçinize yapması gerekeni söylemek ve iş planınızı buna göre biçimlendirmek olacaktır. Dropshipping Nasıl Yapılır?
- Hasarlı gönderimde daha az kayıplar:
Gönderim doğrudan tedarikçiden müşteriye gitmektedir. Bu da bir fiziksel alandan diğerine geçerken kargo şirketlerinin de dikkatsizliği nedeniyle hasarlı gönderimlerin olma ihtimali her zaman bulunmaktadır.
Dropshipping Dezavantajları
- Biraz Daha Düşük Kar Marjları Toptan veya İmalat Karşılaştırması:
Tedarikçiler ve satıcılar, kar marjlarınızı düşüren dropshipping ürünleri için sizden daha yüksek fiyatlar alacaktır.
- Bir şeyler ters gittiğinde tam sorumluluk:
Müşteri ürünü perakendecinin internet sitesinden satın aldığı için, eğer tedarikçinin bir sorun çıkarması durumunda, marka perakende satış işleminin yüzü olduğu için hala perakendecinin hatasıdır. Doğru tedarikçiyi seçmenin inanılmaz derecede önemli olmasının nedenlerinden biri de budur.
- Markanın Belirgin Olarak Daha Düşük Bir Kontrol Seviyesi Var:
Dropshipping modeli nadiren perakendecilere, ürünleri tedarik eden tedarikçi olduğu için teslimat ve yerine getirme sürecinde markalarının nasıl sunulduğunu kontrol etme fırsatı verir.
- Kargo ile ilgili karmaşıklıklar nedeniyle Bazı Sorunlar Ortaya Çıkabilir:
Birden fazla ürün satmak, satışları arttırmanın ve önemli miktarda kar elde etmenin iyi bir yolu gibi görünebilir; Farklı tedarikçiler, konum, ürün tipi vb. Gibi faktörlere bağlı olarak farklı nakliye ücretlerini talep edecektir. Bu değişken nakliye maliyetlerini müşteriye aktarmak, dönüşüm oranlarını olumsuz yönde etkileyebilir ve dolayısıyla kar marjlarını etkileyebilir.
- Rekabet Seviyesi Nispeten Yüksektir:
Dropshipping iş modelinin çekiciliği ve popülaritesi, her segment ve niş içinde giderek daha fazla perakendeci demektir. Bir satıcı, son derece spesifik bir segmente veya nişe hizmet vermiyorsa, rekabet muhtemelen zararlı olabilir.
- Envanteri Yönetmek Zor Olabilir:
Tedarikçinin stoklarını takip etmek neredeyse imkânsızdır. Yanlış iletişim, iptal ve geri sipariş üzerine sipariş verilmesi gibi sorunlara neden olabilir. Bu özellik, elbette, bugünlerde yazılımla yönetilebilir, ancak bunlar da bir bedelle gelir ve genel giderlerinizi ve sabit maliyetlerinizi artırabilir.