Yatırımcı Arıyorum

Dükkân Açmak mı? Bayilik Almak mı?

İş kurmak isteyen pek çok kişinin aklındadır bu soru. Dükkân açmak mı? Bayilik almak mı? Bunları düşünmeden önce ilk yapılması gereken, öncelikle hangi sektörde çalışılacağına karar verilmesidir. Araştırma aşamaları bu alınan karardan sonra başlar.

Bir iş geçmişi olmayanlar yani daha önce herhangi bir işte çalışmamış ya da bir iş kurmamış olanlar, girişimciliğe karar verdiklerinde, her araştırmasını titizlikle yapmak zorundadır. Yanlış verilen her karar emek, zaman ve sermaye kaybına neden olacaktır.

Her iki sistemi de anlamak ve buna göre atılımları gerçekleştirmek, yerinde alınan bir karar olacaktır, çünkü her girişimcinin amacı hizmet vermek, geleceğe yatırım yapmak ve aynı zamanda kar elde etmektir.

Yerel İşletme mi? Bayilik Sistemi mi?

Aslında her iki iş sisteminin de kendine has avantajları ve dezavantajları mevcut. Çalışacağınız sektöre karar verdiyseniz, gözden geçirmeniz gereken hususları da dikkate alarak işinizi kurabilirsiniz. Ancak yine de seçimi yaparken dikkat etmenizde yarar var.

Yerel Dükkân Açmak

Her yerde AVM, süpermarket ve marketlerin olduğu bir dönemde, dükkân açmak cesaret isteyen ancak doğru atılımlar yapıldığında kar edebileceğiniz bir iştir.

Dükkân açmanın en büyük avantajı, lokasyonu doğru seçip ilk maliyetleri göze aldığınızda, mal tedariği, varsa personel ücretleri, SGK ve vergilerden arta kalan karın, dükkân sahibine kalacak olmasıdır.

İş büyüdükçe, dükkân alanını genişletme imkânına da sahip olunmaktadır. İşlerin büyümesi de kazancın artması anlamına gelir. Hangi alanda yeteneğiniz varsa ve bilgi sahibiyseniz o alanda dükkân açmanız yararınıza olacaktır.

Otomotiv işlerinden iyi anlayan birinin, bir mahalle bakkalı açması pek uygun olmaz. Bu yüzden otomotivle ilgili bir alanda dükkân açtığında karlı çıkacaktır. Ayrıca dükkân açmak istediği bölgede o işi yapan çok fazla dükkân olmaması gerekir, hatta mümkünse 1 Km. çapında bir alanda, o sektörde iş gören bir dükkân olmazsa, dükkân sahibi çok daha avantajlı olacaktır. Çünkü bu, o civarda rakip olmaması anlamına gelir.

Eğer iş kuracağınız sektöre karar verdiyseniz, kendinize birkaç gün zaman tanıyın. Bu süre zarfında lokasyonu iyi bir dükkân bulmaya çalışın ve bir müddet gözlem yapın. Bu, kararınızı gözden geçirmenizi sağlayacaktır.

Unutulmaması gerekir ki; ister kendiniz dükkân açın, isterseniz bir bayilik alın, doğru lokasyon seçimi ve doğru zaman, sizin kazanmanızda önemli bir rol oynayacaktır.

Yeni bir dükkân açmanın ilk maliyetleri;

Kira: Şehre ve bölgeye göre değişse de ortalama olarak 600 TL ile 5.000 TL arası standart bir dükkân kirası talep edilmektedir. Daha lüks semtlerde bu fiyat değişiklik gösterip, yükselebilir. İş yeri sahibi tarafından istenilmesi durumunda, hava parasını da buna dâhil etmek gerekir.

Odalara kayıt ve belediye ruhsatı: Yapacağınız işe göre değişiklik gösterir. Ancak belediyeden ruhsat almak, vergi dairesi kaydı ve mesleki odalara kayıt yaptırmak gerekir ki özellikle odalara kayıt olmak, belli bir kayıt ücretine tabidir.

Not: yeni bir işletme de açsanız veya bayilik de alsanız şahıs, limited veya anonim şirketi kurmanız gerekmektedir. Şayet bu konularda çok fazla bilgi sahibi değilseniz, sizin için ücretsiz olarak hazırladığımız şirket kurma rehberini inceleyebilirsiniz.

Dükkânın yapacağı işe göre dizaynı: Dükkânların iç ve dış dizaynı, yapılacak işe göre tasarlanır. Dolaplar, raflar, aydınlatma, havalandırma ve yangın sistemleri, ısınma sistemleri, dış tabelası derken tahmini 10.000 ila 50.000 TL arası ortalama bir maliyet ödemeniz gerekir. Belediyelerin dükkân açma şartları farklı olabilir. Bu yüzden dükkân açmaya karar vermiş iseniz önce belediyeden ne yapmanız gerektiğini öğrenmeniz gerekir.

Personel Ücretleri: Dükkânda kendiniz çalışmaya karar verdiyseniz bununla ilgili sadece Bağ-Kur kaydı açtırmanız ve kendi sigortanızı yaptırmanız gerekir. Eğer personel çalıştıracaksanız da yine SGK ve maaş düzenlemelerini yapmanız gerekir.

Tedarikçiler: Tedarikçiler, her işletmenin en önemli unsurları. Dükkânınızda kullanacağınız malları size sağlayacak olan tedarikçi seçimini iyi yapmanız gerekir. Diyelim ki gıda ürünleri satan bir dükkân açacaksınız. Çabuk bozulmayan mallardan biraz stok yapmanız gerekir. Böylece küçük işletmeniz, her gün artan zamlardan etkilenmemiş olacaktır.

Küçük işletmeyi yönetmek için bazı şeyleri doğru uyguladığınızda, çok iyi kazanç elde edebilirsiniz. Vergileri ve faturaları zamanında ödemeye çalışın. Bu ileride kredi taleplerinizde işinize yarayacaktır.

Kendi sisteminizi kendiniz kuracaksınız ancak sizin alanınızda başarılı olmuş kişileri ve işletmeleri takip etmenizde yarar var. Ayrıca dükkânınızda teknolojinin nimetlerinden yararlanmayı ilham etmeyin.

İşletmenizin bilinirliği arttıkça, işiniz büyüyecek, müşteriniz artacaktır. Bu yüzden ilk 6 ay harcamalarınızı kendi cebinizden yapabileceğiniz için, parasal açıdan tedarikli olmanız gerekir.

Marka Bayiliği Almak

Bayilik almanın, bir dükkân açmaya oranla çok fazla avantajı vardır ancak en büyük avantajı, dükkân açarken yapılan maliyetlerin çoğunun olmamasıdır. Her işletmenin belli bir dükkân dizaynı vardır ve bayilik alındığında, bazı maliyetlere bayilik alanın katlanması kaydıyla, bu dizayn uygulanmaktadır.

Bazı bayiliklerde ise çok küçük bir bedeli bayilik alan firma sahibi öder. Geri kalan pek çok desteği bayilik veren firma tarafından karşılanacaktır.

Ayrıca, bayilik için belli bir bedel ödense bile, kişinin bu ödediği bedeli geri kazanması en fazla 6 ay gibi bir sürededir. Yani masraflarını geri alabildiği gibi kara bile geçebilir.

Bayilik almanın bir diğer avantajı da, kişinin tanınan bir markanın çatısı altında olacak olmasıdır.

Normal şartlarda bir dükkân açıldığında, müşterinin dükkânı bilmesi ve alışması biraz zaman alabilir. Ancak bayilik alındığında zaten tanınan, güvenilen bir firma olduğundan hazır bir müşteri portföyü oluşacaktır.

Bayilik almak isteyen kişinin yapacağı ilk iş, yapmak istediği iş sektöründe, bayilik veren firmaları araştırması ve kendisine uygun doğru firmayı seçmek olmalıdır. Gıdadan eğitime, sağlıktan, turizme, emlaktan inşaat sektörüne kadar pek çok alanda bayilik almak mümkün. Ayrıca bayilik sisteminin de başarılı bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Yani dükkân açmaya oranla daha fazla avantajı bulunmaktadır.

Bayilik alanında, yatırımcıyı düşündüren şey kardan belli bir payın, bayilik veren firmaya verilecek olmasıdır. Yani bayilik firması kar ortağıdır. Ancak bayilik almayı düşünüyorsanız, kardan pay almayan firmalar da mevcut. O firmaları değerlendirebilirsiniz.

Kar’dan veya cirodan pay alınan sistemlerinin ana ismi: Franchise’dır.

Her ne kadar bayilik sisteminin başarılı oluğunu söylesek de, asıl başarı bayilik alan kişinin çalışma azmi ve insanlarla olan ilişkileri daha çok önem taşır.

Bayilik sisteminin bir avantajı da, bayilik veren firmanın sağladığı desteklerdir. Kimi, personel ve teknik destek verirken, kimi de pazarlama ve tanıtım gibi destekler vermektedir. Bu destekleri doğru değerlendiren her girişimci başarılı olur.

Bayilik mi, Dükkân mı? Hala Karar Veremediyseniz

Bir dükkân açmak mı yoksa bir bayilik almak mı istiyorsunuz ve hala bir karar veremediyseniz;

Her iki alanda da Kobi Vadisi’nde bulunan blogları okuyabilirsiniz. Artık internet ortamında her bilgiye anında ve sağlıklı şekillerde ulaşabiliyorsunuz. Bayilik şartları, sağladığı destekler hakkında iyi bilgi sahibi olun.

Bütçenizi gözden geçirin. Bayilik için mi yoksa yerel işletme açmak için mi yeterli.

Çevrenizdeki bu alanda başarılı kişilerden fikir alabilirsiniz.

Her iki sistemi, avantajlarını ve dezavantajlarını iyice anlayıp tartmadan herhangi bir atılım yapmayın.

Bayilik almaya karar verdiğinizde, bayilerin sunduğu avantajları ve dezavantajları iyice anlayın. Bayilik hakkında bilgi sahibi kişilere, bir muhasebeciye ya da bir avukata danışın.

Dükkân açmaya karar verdiyseniz, ilk önce bütçenizi gözden geçirin. Krediye başvuracaksanız, en uygun esnaf kredilerinden yararlanın ve faizlere çok dikkat edin. Almanız gereken bir eğitim varsa alın.

En nihayetinde her 2 sistemde de, yeni bir işletme açılacaktır. Doğal olarak bu aşamada yapılacak en büyük görev: seçilecek olan sektör, açılacak olan işletmenin konumu ve bütçenize en uygun iş modelini seçmek olacaktır.

Bayilik Veren Firmalar

Yeni bir iş kurma aşamasında bayilik veya franchise satın almayı düşünüyorsanız, Türkiye’nin en büyük bayilik platformu olan Kobi Vadisi’nde bütçenize ve kriterlerinize en uygun bayilik veren firmalara ulaşabilir, anlık olarak yatırım taleplerinizi iletebilirsiniz.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
isimsiz
isimsiz
4 yıl önce

gayet güzel 10bin dükkan kirası 1 yıllık peşinat peki orayı tutan vatandaş ne satacakta bu parayı bir araya getirecek ya vergiden ya halktan çalacak ülke olarak şu dükkan kiralarına devletin el atması gerek