Yatırımcı Arıyorum

Durgunluğun İşiniz Üzerindeki Etkilerini Azaltacak Stratejiler

İşyerinde Durgunluk Yaşamak

Dünya çapında iş dünyasında zaman zaman durgunluk dönemleri söz konusu olmaktadır ve sağduyulu stratejiler bu zor zamanların aşılmasında önemli rol oynamaktadır. Bu tür krizlerin aşılması için devlet politikalarının belirlediği ekonomik canlandırma paketleri yanında, şirketlerin de kendi şirket politikalarında bazı çalışmalar yapmaları şarttır.

Şirketin ana faaliyet alanları hakkında daha detaylı derin düşünmeleri, harcamaları azaltmaları, görünmeyen giderleri kontrol altında tutmaları, personellerini bilinçlendirmeleri gibi önlemlerle daha iyi bir şekilde hazırlanılarak,durgunluğun etkileriyle başa çıkılabilirler.

Ticari Durgunluğu Aşmak İçin Yapılması Gerekenler

Aşağıda bir şirketin durgunluk dönemlerinde güçlü kalabilmesi için uygulanabileceği sağduyulu stratejiler bulunmaktadır:

Krizin kaynağını değerlendirmek

Bir durgunluk, borsa ve şirket hisse senedi fiyatları ile bağlantılı olarak düzenli iniş ve çıkışlardan çok daha derinlere yayılan bir koşuldur. Ancak, bir durgunluğun öngörülmesi ve fark edilmesi her zaman kolay olmayabilir. Bu nedenle, iş yürütme normlarından sapan gerçek olamayacak kadar iyi senaryolardan kaynaklanan bir dalgalanma için hazırlıklı olmak gerekir. Temellere bağlı kalarak hazırlanmak durgunluk dönemlerinin aşılmasında önemli bir faktördür.

Ana faaliyete odaklanmak

Bir işletmede yan işlerin yürütülmesi de dahil birden fazla gelir akışına sahip olmak nadir bir durum değildir. Çoğu firma durgunluk sırasında yeni şeyler denemeyi ve yüksek genel giderli işletmeleri durdurmayı seçerler. Bunun yerine, ana işe odaklanmayı aksatırlar, oysa ana işe odaklanmak şarttır. Mesela web dizileri, kısa filmler ve TV şovları konusunda göz kamaştıran bir reklam ajansı, reklam nakit girdi sağlayan reklam işini aksatmamalıdır. Bu şekilde işi başlatan, kurumsal ana enerji kaynağı korunarak işin sürdürülmesi garantilenmiş olur.

İstenmeyen harcamaların önüne geçmek

İşler çok iyi giderken ihtiyaçlar için harcamaların ötesine geçme ve gereksiz istekler için harcama yapma eğilimi çok görülür. İşletmenin uzun süren bir gelişme göstermesi iyi görünse de, akıllı bir girişimci işin zayıf zamanlarından korunmak için bu istenmeyen giderlerin önüne geçmelidir. Bunun için genel giderlerin azaltılmasının yolları bulunmalıdır. Mesela çok lüks bir yerde kiralanan ofisin kirası ve aidatları işlerin parlak olduğu dönemlerde bir sorun değilken durgunluk dönemlerinde bundan kaçınarak genel giderlerin düşmesi sağlanmalıdır.

Harcamaların üretim gelirinden yapılması 

Her firmanın acil durumlarda kullanılmak üzere ayırdıkları acil durum rezervleri bulunur. Kriz ve durgunluk dönemlerinde harcamalar için bu kaynakları tüketmek yerine sadece üretimden gelen gelirle firmalarını döndürmeleri, firmanın bu dönemlerde erimesinin önüne geçerek en azından sabit kaynaklarla kalmasını sağlar. Ve küçülmenin önüne geçer.

Mevcut müşteriye odaklanmak

Müşteriler her dönemde olduğu gibi bu dönemlerde de anahtar kelimedir ve kriz kapısını açarak geçmeyi sağlar. Durgunluk ve kriz dönemlerinde rekabete takılmamak için mükemmel hizmetlerle müşteri ilişkileri kurma ve güçlendirmeye odaklanmak gerekir. Bu, yeni müşteriler edinmek için daha az zaman ve nakit harcama yapmaya, aynı zamanda sabit bir gelir akışına sahip olmaya yardımcı olacaktır. Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir?

Hayatta kalmak için strateji geliştirmek

İşyerindeki genel kültür, her çalışanın bu şirketin başarısında etkili bir parça olduğunu yansıtmalıdır. Burada gerek yeni işe alınan gerekse deneyimli personel olsun net bir strateji izlemesi gerekir. Oluşturulan bu işletme kültürü yeni durumları ve mevcut durumu düşünmeyi teşvik eder. Her çalışanın, rutin çalışmalarında yenilikçiliği teşvik eden bu yazılı olmayan kurallara uyması beklenir. Bu stratejiler için bir strateji ekibinin olması şarttır ve bu ekip, hayatta kalmanın zorlaştığı zor piyasa şartlarında  uygun SWOT analizlerinin yapılmasına yardımcı olur. Durgunluk döneminde yapılacak olan swot analizinde şu dört temel alanı analiz edilmelidir:

  • Ekonomik kargaşayı yönetmek için şirketin sahip olduğu güçlü yönler
  • Böyle bir durumda üstesinden gelinmesi gereken zayıf noktalar
  • Kurumsal misyon ve vizyonunu gerçekleştirmek için mevcut olan fırsatlar
  • Görev ve vizyonu gerçekleştirmedeki ortaya çıkan engellerin tespiti

Konu hakkında ayrıntılı bilgi için: SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

Durgunluk korkusunu avantaja çevirmek

Durgunluk dönemlerinde işten çıkarılma,krizin en tehlikeli etkilerindendir. Bununla birlikte, girişimcilerin işten çıkarmalar gibi sert tedbirlerden ziyade, ekipleriyle yeniden gruplanmaları ve şartlar konusunda uzlaşmaya varmaları gerekiyor. Mesela bu süreçte ekibin bazıları düşük maaşlarla çalışabilmeyi kabul ederken, bazıları ekstra sorumluluk almak için görev alabilirler. Bir girişimci olarak işten çıkarmalar gibi kolay önlemler almaktan kaçınmak gerekir. Çalışanların, işin dayandığı mihenk taşları olduğu unutulmamalıdır. Onlara iyi davranmak ve birlikte hareket etmek durgunluk dönemlerinden diğer şirketlere göre daha hızlı çıkmayı sağlar.

İş Hayatında Durgunluk Dönemleri

Durgunluk dönemlerinde hayatta kalmak için gereken tek şey, biraz disiplin ve keskin bir bakış açısı ile yapılması gerekenlere odaklanmaktır. Ayrıca ekip ruhuyla daha güçlü olunacağını bilmek ve bu dönemin geçeceğine inanmaktır.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments