Yatırımcı Arıyorum

Elektrikli Araç Sektöründe İş Fikirleri

Elektrikli Araçlar İçin İş Modelleri

Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan ülkemiz, son yıllarda yapmış olduğu teknolojik atılımlarla altın çağına kavuşmaya adım adım devam ediyor. Enerji, sağlık, savunma sanayi, otomotiv gibi birçok sektör katlanarak büyümeye devam ediyor. Büyüme gösteren sektörlerden biri de hiç şüphesiz otomotiv endüstrisidir. Dünyanın dört bir yanındaki büyük şirketler, önümüzdeki zamanlarda işlerini genişletmek için Türkiye pazarına odaklanıyor.

Tüketicilerden gelen talepler neticesinde otomotiv sektöründe yer alan elektrikli araçların büyüyen eko sistemimize rağbet göreceği hiç şüphesiz herkes tarafından biliniyor. Bu fırsatı gören dünya çapında yer alan büyük markalarda hem endüstriye katkı sağlamak hem de Türkiye piyasasında yer almak için birçok çalışma başlattığını kaynaklardan takip edebiliyoruz.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da desteği ile birlikte TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) markamızda çok yakında yeni elektrikli araç modelleriyle birlikte yollardaki yerini almaya hazırlanıyor.

Dünya genelinde artan enerji fiyatları, birçok otomotiv markasını etkileyen çip krizi, dövize endeksli fiyatların etkisiyle birlikte de tüketiciler, elektrikli araçların ülke genelinde hızlı bir şekilde yaygınlaşacağını düşünüyor.

Elektrikli Araçlar Neden Gereklidir?

İklim değişikliğine doğrudan yol açan sera etkisinin, esas olarak motorlu taşıt gaz emisyonlarından kaynaklandığını biliyoruz. Bu nedenle; daha ucuz ulaşım ve çevreyi korumak için geriye kalan tek seçenek elektrikli araçlardır.

Elektrikli araçların çevre dostu, yüksek verimli, uygun maliyetli, az bakım gerektiren, sorunsuz sürüş gibi vb. birçok avantajı daha vardır.

Türkiye Elektrikli Araçlara Hazır mı?

Pandemi nedeniyle ülkemizdeki mevcut durumun ekonomimize ciddi şekilde zarar verdiğini biliyoruz. Ancak salgın durumdan kaynaklanan belirsizliklerin olduğu bu süreçte bile otomotiv sektörü ülkemizde en çok yukarı ivme gösteren sektörlerin ilk sıralarında yer almaya devam ediyor.

Dünya genelinde pandemi sebebiyle birçok elektrikli araç üretici firması durma seviyesine gelse de, ülkemizde inşaası devam eden TOGG markasının üretim faaliyetine başlamasının uzmanlar tarafından oldukça başarılı bir çalışma olduğu belirtiliyor.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalarda; elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonu hibe çağrısını duyurdu. Buna göre 81 ilde 1.560 şarj istasyonu kurulumu için sağlanacak toplam hibe miktarını da 300 milyon TL olarak açıklandı.

Tahmin ediyoruz, önümüzdeki dönemlerde daha birçok resmi kurum elektrikli araçları ülke genelinde desteklemek için girişimcilere ve yatırımcılara yeni hibe ve destek paketlerini açıklayacaklardır.

Türkiye’de Elektrikli Araç Pazarına Girecek Şirketler

  • Tesla, fabrikalarını dünya çapında inşa etmeye odaklanıyor. Bunun için şimdiden Austin, Texas, Brandenburg ve Almanya’da 1 milyar doların üzerinde para harcadılar.
  • Şaşırtıcı bir şekilde, akıllı telefon üreticisi Apple, otomobil pazarında elektrikli araç arabalarını da başlatacağını duyurmuştu. Raporlara göre sadece Huawei gibi büyük şirketler değil, Xiaomi de bu büyük yarışın içinde.
  • Samsung markası da, iş ortaklığı yaptığı firmalara yonga setleri ve sensörler gibi diğer elektronik ekipmanları sağlayacağını duyurdu.

Dolayısıyla önümüzdeki günlerde tüketicilerin birden fazla seçeneği olacaktır. Bu da küçük ölçekli endüstriler için elektrikli araçlar sektöründeki iş fırsatlarını artıracak.

YouTube video player

Elektrikli araç sektöründe elimizden geldiğince sizlere bazı temel bilgileri paylaştık. Şimdi de ülkemizde elektrikli araçlar sektöründeki bazı iş fırsatlarını siz değerli Kobi Vadisi takipçileriyle paylaşmak istiyoruz.

Elektrikli Araç Sektöründe 7 Farklı İş Fırsatı

Elektrikli araç sektöründe sizde şimdiden bir adım atmak istiyorsunuz ancak hangi fikirlerin karlı olacağından hala emin değil misiniz?

Küresel elektrikli otomobil pazarı katlanarak büyüyor ve endüstri tahminleri önümüzdeki 10 yılda yeni otomobil satışlarının %45’inin elektrikli olabileceğini gösteriyor. Önümüzdeki dönemlerde elektrikli araçların daha fazla piyasa da artışı ile birlikte, çeşitli iş kollarının da artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Umarız burada listelenen elektrikli araç iş fikirleri size biraz ilham verir ve gelecek planlarınızı daha profesyonel olarak yapmaya başlayabilirsiniz.

Türkiye’de elektrik araç sektöründeki bazı iş fırsatlarının listesini sizler için hazırladık:

  1. Herkese açık elektrikli araç şarj İstasyonları
  2. Pil geri dönüşüm işi
  3. Pil değiştirme teknolojisi
  4. Güneş enerjisiyle çalışan araç şarjı
  5. Ev için araç şarj istasyonları
  6. Elektrikli araç ekipman imalatı
  7. Elektrikli araç bayiliği almak

1- Herkese Açık Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Bir elektrikli aracın olmazsa olmaz en temel ihtiyacı: enerjidir. Ve bu enerji tipi elektrik olduğu için, günümüzde var olan petrol istasyonlarına benzer hızlı şarj dolumu yapabilen elektrikli araç şarj istasyonları da çok yakında yollarda görebileceğimiz işletmelerden biri olacaktır. Standart bir akaryakıt istasyonuna göre daha az donanım ve ekipman gerektiren bu iş modelinde şimdiden devlet kurumları birçok yatırım ve girişim desteği sağlamaktadırlar. Bununla birlikte üretici firmalarda, hemen her araç tipine uygun hızlı şarj cihazları geliştirmektedirler.

Raporlara göre, dünya genelinde bir milyon herkese açık araç şarj noktası var ve sadece %0,01’i Türkiye’dedir. Bu durum, girişimciler için büyük bir iş fırsatı olmaya adaydır.

Not: Bu sektörde yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan elektrikli araç şarj istasyonu iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

2- Pil Geri Dönüşüm İşi

Piller, elektrikli araçların motorlarıdır. Daha az karbondioksit yayarlar ancak pillerin geri dönüşümü daha zordur. Kobalt, lityum ve nikelden oluşan ve bu hammaddelerin madenciliği, etik ve çevresel kaygıları gündeme getirmektedir. Lityum iyon pillerin geri dönüşümü zordur.

Global Battery Alliance (Küresel Pil İttifakı), pilin ihtiyaç duyulan karbon endüstrisini %30 oranında azaltabileceğini tahmin ediyor ve bunun çeşitli yönleri ortaya çıkarmıştır.

Bu alanda ayrıntılı araştırmalar yaparak, birçok farklı uzmana ulaşabilirsiniz. Geri dönüşüm iş modeli günümüzde en çok kazandıran iş modelleri arasında olduğunu da unutmamanızı tavsiye ediyoruz. Geri Dönüşüm Tesisi Kurmak

3- Pil Değiştirme Teknolojisi

Standart araçlarda bulunan; yağ, filtre, antifiriz vb. motor ürünleri zamanla bozulduğu / yıprandığı için yenilenmektedir. Hatta araç kullanılmazsa dahi en geç 12 ayda bir değiştirilmesi gerektiği söylenir. Elektrikli araçlarda da, piller aracın en önemli parçası olduğu için zaman içerisinde özelliğini kaybetme durumu ortaya çıkacaktır.

İşte tam da bu aşamada, pil değiştirme servisleri / merkezleri ortaya çıkarak elektrikli aracın en pahalı parçası olan pilleri yenileme işlemini yapacaktır.

Not: aldığımız duyumlara göre, yurt dışında birçok firma elektrikli araçlar için temel bakım ve arıza hizmetlerine yönelik eğitimler veriyor. Bu alanda da araştırma yaparak, kendiniz veya personelleriniz için gerekli eğitimi alıp bir elektrikli araç servis işi de kurabilirsiniz.

4- Güneş Enerjili Elektrikli Araç Şarjı

Güneş enerjisine dayalı elektrikli araçların, ortalama 3-5 yıl içinde yollarda olacağı bilinmektedir. Standart elektrikli araçlara göre normal şarj sistemi dışında, araç üzerinde bulunan güneş panelleri sayesinde de aracın şarj edilebileceği birçok kaynakta paylaşılmıştır.

Bu alanda da şimdiden araştırmalar yaparak, birçok farklı iş modelini geliştirebilirsiniz.

Yedek parça tedariği, onarım hizmetleri, yenileme servisi gibi birçok iş fikri hayata geçirilebilir.

5- Ev İçin Araç Şarj İstasyonları

Araç sürücüleri, zaman ve kullanımdan kaynaklı olarak daha yavaş şarj ve bazı güvenlik endişelerinden kaynaklı olarak araçlarını evlerinde şarj etmeyi tercih ediyorlar. Elektrikli araç üreticilerinin araç sahiplerine sunmuş olduğu ev tipi şarj cihazları ile ilgili olarak araştırma yapabilir, yine bu alanda da arıza – onarım işlemlerine yönelik bir iş modelini ortaya çıkartabilirsiniz.

Ya da elektrikli araçlar için şarj cihazı üreten firmalar ile irtibata geçip, bulunduğunuz şehir veya bölge için bayilik / distribütörlük alabilirsiniz.

6- Elektrikli Araç Ekipman İmalatı

Günümüzde ABD ve Çin’in ticaret çatışması sonrasında birçok şirket kendi ürünlerini üretmek için Türkiye ve gelişmekte olan benzer ülkelerde fabrikalar kurmaya başladı. Buna en güzel örnek: TOGG markasının Bursa şehrinde fabrika kurmuş olduğunu söyleyebiliriz.

Elektrikli araçların ekipman tedarikçisi olarak bu alanda çok kapsamlı ve büyük işlere imza atabilirsiniz.

7- Elektrikli Araç Bayiliği Almak

Dünya genelinde ciddi bir kullanım artışı gösteren elektrikli araçların piyasası ülkemizde de yavaş yavaş boy göstermeye başladı. Artık birçok ilan sitesinde elektrikli araçların satış ilanlarını görebiliyoruz.

Durum böyle olunca hem müşteri taleplerini karşılamak hem de karlı bir yatırım yapmak için birçok farklı bayilik veren firmanın bayiliğini alarak iş fikrinizi hayata geçirebilirsiniz.

Ayrıca bayilik modelinizi sadece araç satışı olarak düşünmemenizi tavsiye ediyoruz. Örneğin: elektrikli araçlarda bulunan önemli alet ve ekipmanları tespit ederek, bu ürünleri üreten üreticilerle iletişime geçip belki de ülke distribütörlüğünü bile alabilirsiniz.

Tam da bu aşamada önemli bir konu hakkında bilgi vermek istiyoruz: TOGG markasının şu ana kadar resmi olarak paylaşılmış herhangi bir bayilik tanıtımı mevcut değildir. Bu konuyla ilgili olarak da bir bilgi aldığımızda siz değerli Kobi Vadisi takipçileriyle paylaşacağız.

Özetle: elektrikli araçlar gelecektir. Sizde geleceğinizi planlamak için karlı bir iş fikri arıyorsanız, elektrikli araçlar sektöründe şimdiden çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz