Yatırımcı Arıyorum

Fabrika Nasıl Kurulur?

Fabrika Açmak

Girişimci bir yatırımcı olarak birçok iş fikri arasında kendinizi boğulmuş hissedebilir ve ne yapmak istediğiniz konusunda kararsız kalmış olabilirsiniz. Bir fabrika kurma fikri, orta ve üst düzey yatırımcılar için en iyi seçenekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Siz de fabrika kurma konusunda araştırma yapan yatırımcılardan biri iseniz bu yazımız tam size göre.

Yazımızın içeriğine de fabrikayı nasıl kurabileceğiniz, faaliyet konusu ve fabrika kurulum adımlarının neler olduğuna dair sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Fabrika Nedir?

Fabrika, işlenmiş ya da işlenmemiş bir ürünün otomasyon ve işçilerin yardımı ile kullanıma hazır hale getirilen işletme / ticarethane olarak tanımlanabilir. Sanayi kuruluşu olarak da tanımlanabilen fabrikalar ülkenin üretimin yanı sıra ülke ekonomisinin de belkemiğini oluşturan kuruluşlardır. Bu nedenle özel sektör tarafından fabrika kurulması için yoğun devlet destekleri sağlanmaktadır.  Kurmak istedikleri fabrikanın faaliyet konusunu belirledikten sonra fabrika kurulumu için gerekli devlet desteklerine başvurma imkânını bulabilirsiniz.

Fabrika Nasıl Açılır?

Girişimciler genellikle yüksek kazançlı iş fikirlerini gerçekleştirme yoluna giderler. Bununla birlikte, bir fabrikaya sahip olmak orta ve uzun vadede yüksek kazanç getirir. Ancak fabrika kurmak için yatırımcıların yüksek sermayeye sahip olmaları da gerekmektedir. Sermaye miktarı fabrikanın büyüklüğü ve faaliyet konusuna göre değişiklik gösterir. Büyük bir fabrika kurabileceğiniz gibi küçük veya orta büyüklükte bir fabrika da kurabilirsiniz ancak bu durumun sahip olduğunuz sermaye ile doğrudan ilişkili olduğunu unutmamanız gerekir.

Fabrika kurmak diğer iş fikirlerindeki işletmelere göre çok daha komplike bir süreçtir ve yüksek bir sermaye gerektirdiğinden çok ayrıntılı bir biçimde planlanmış olmasının yanı sıra tüm aşamaları tek tek atlamadan yerine getirmeniz gerekir.

Fabrika Kurulum Aşamaları

Fabrika kurmayı düşünen yatırımcıların fabrika kurulum aşamalarını tek tek ve ayrıntılı bir biçimde gerçekleştirmeleri başarısızlığa uğrama riskini minimuma indirir.

Fabrika kurulum aşamaları aşağıdaki gibi 5 madde olarak ele alabiliriz; Fabrikanın faaliyet konusu, İş planının hazırlanması, Hedef pazar, Rakip analizi ve Üretim prosesi.

  1. Fabrikanın Faaliyet Konusu: Fabrika kurmak isteyen yatırımcıların fabrika kurulum aşamasındaki en önemli nokta fabrikanın faaliyet konusuna karar vermeleridir. Doğru bir faaliyet konusuna karar vermeniz yatırımınızın başarılı olmasının en önemli adımlarından birisidir. Faaliyet konunuzun üretim, imalat ya da farklı bir konuda olup olmayacağını belirlemeniz gerekir. Örneğin; çatı malzemeleri, oyuncak, bebek bezi, deterjan, otomotiv yedek parça üretimi gibi vb. sektörler arasında seçim yoluna gidebilirsiniz. Fabrikanın faaliyet konusu işin niteliği ve devlet destekleri almayı düşünüyorsanız size bu konuda da katkı sağlar.
  2. İş Planı: İş planı hazırlamak tüm iş fikirlerinin olmazsa olmazıdır. Ancak söz konusu fabrika kurmak olduğunda iş planı olmadan harekete geçmemeniz gerekir. İş planınızın içinde; fabrika türü, fabrika yerinin büyüklüğü ve kapasitesi, iş potansiyeli gibi vb. bilgiler bulunur. Ayrıca tahmini gelir-gider ve nakit akış tablosu da yer alır. İş planınızın düzgün ve tüm ayrıntıları içerdiğinden emin olmanız öngörü sahibi olmanızı sağlar. Bu nedenle iş planı için profesyonel destek alma yolunu da tercih edebilirsiniz. Not: şayet bu aşamada bir desteğe ihtiyacınız olursa, Kobi Vadisi tarafından sunulan iş planı danışmanlığı desteğinden faydalanabilirsiniz.
  3. Hedef Pazar Analizi: Hedef Pazar analizi üreteceğiniz ürünün satılacağı pazarı belirlemeniz açısından önemlidir. Bu nedenle tavsiyemiz iş planı ve hedef pazar analizi yapmadan işe koyulmamanız olacaktır. Aksi takdirde hedef pazar analizi yapmadan harekete geçmeniz büyük bir risk anlamına gelir. Ayrıca hedef pazar analizi satışları doğrudan etkilediğinden analizin sonuçları sizi mutlu etmiyorsa fabrikanın faaliyet konusunu değiştirmeniz son derece doğru bir adım olur. İş planında olduğu gibi hedef pazar analizi konusunda da profesyonel bir destek almanız işinizi doğru yapmanıza olanak tanır.
  4. Rakip Analizi: Hedef pazar analizi satış yapmanızın önemli anahtarlarından birisi olsa da sektöre daha önce giriş yapmış rakiplerinizi analiz etmeniz olası sorunları oluşmadan önlemenize yardımcı olabilir. Hedef pazarın ilgisini çeken ürünler ve rakip kuruluşların davranış biçimlerini analiz etmeniz sizi daima rakiplerinizin bir adım önüne geçirir. Bu nedenle rakip kuruluşların ve ürünlerinin zayıf ve güçlü yönlerini belirlemeniz size zayıf yönlerinizi güçlü, güçlü yönlerinizi daha da güçlü hale getirmenize olanak sağlar. Eğer yüksek karlı paralar kazanmak istiyorsanız rakiplerinizden her zaman daha iyi olmanız gerekir. Aksi takdirde para kazanma ihtimaliniz düşebilir.
  5. Üretim Prosesi: Fabrika kurulum aşamasının kritik kararı olan fabrikanın faaliyet konusuna karar verdikten sonra ürünlerinizi niş ürünler mi yoksa genel standart ürünlerden mi olacağına yönelik bir karar vermeniz ve üretim prosesine karar vermeniz son derece önemlidir. Üretim prosesi üretilen ürün için ihtiyaçların belirlenerek, giderilmesini sağlar. Üretim prosesi hammadde ve üretim için gerekli ekipmanların satın alınmasının yanında istihdam edilecek personelin niteliklerini de belirlenmesini sağlar. Sizin de gireceğiniz sektör hakkında bilgi ve deneyiminizin olması size büyük bir avantaj getirecektir.

Sizde bir yatırımcı olarak yeni bir fabrikayı açmayı düşünüyorsanız hem işletmeniz hem de çalışacağınız işletmelerle doğrudan bir tedarik zinciri içinde yer alacağınız için, gerçekten tam kapsamlı çalışmalar yaparak yerinde ve zamanında hareket etmelisiniz.

Fabrika Kurulum Adımları

Her gün dünya çapında onlarca insan, belirli malzemeleri veya ürünleri üretmek – işlemek için bir fabrika kurmaya karar veriyor. Ama sadece bir küçük bir kısım fabrikalaşma hayallerini gerçekleştirmek için kendi fabrikasını kurarak bunu başarabiliyor.

Evet işin aslına bakıldığında bir fabrikayı kurmak kolay değildir. Ancak, imkansız da değildir. İkna edici bir iş gerekçeniz ve bunu destekleyecek finansmanınız varsa, üretim hattınıza malzeme almaya hazır bir fabrika kurmak için aşağıda belirtilen adımları uygulamanız ilk süreçlerde yeterli olacağını düşünüyoruz.

#1 Fabrika İçin Finansman Sağlamak

Bir fabrikayı hayata geçirebilmek için fon gereklidir. Şayet kendi imkanlarınız veya ailenizin de desteğiyle bunu karşılayabiliyorsanız ne mutlu.

Ama öz kaynaklarınız bir fabrika kurmaya yeterli değilse, bir bankadan krediye ihtiyacınız olabilir. Üstelik ihtiyaç olan bu finansman sadece açılış sürecinde değil aynı zamanda açılıştan sonraki üretim süresinde de ihtiyacınız olmaya devam edecektir. Bir bankadan kredi almayı planlıyorsanız; işinizin sürdürülebilir olduğunu ve fabrikanız inşa edildikten sonra size para kazandıracağını kanıtlayabilmeniz gerekecektir.

Bu nedenle bir iş planlaması yapmak, finansman yolculuğunuz için hayati önem taşır. İkna etmeniz gereken insanları, kâr elde etmenizi sağlayacak başlangıç ​​parasını elde etmeye ve bu parayı mümkün olan en kısa sürede geri ödemeye ikna etmenize yardımcı olur.

#2 Fabrika Konumu Seçmek

Artık elinizde hazır paranız olduğuna göre, fabrikanızı kuracağınız yere dönmenin zamanı geldi. Belki de en iyisinin nerede olacağına dair kesin bir fikriniz iş planlamanızda vardır.

Bir fabrika kurmak için genellikle aşağıdaki seçimlerden bir veya daha fazlası etkin rol oynar:

  • Halihazırda başka fabrikaların olduğu bölgeler tercih edilebilir – Örn: organize sanayiler
  • Kamyonların ürünlerinizi teslim etmek ve almak için rahatlıkla erişebileceği bir yola bağlı olması
  • İşe alabileceğiniz personellerin hem rahatlıkla ulaşım sağlayabilmesi hem de şehir merkezlerine mümkün olduğu kadar yakın olması
  • Su, elektrik, doğalgaz gibi ihtiyaçların kolayca bağlanabilmesi için altyapı uygunluğu

Bu aşamada en önemli olan konu: iyi bir araştırma yapmak ve kurulacak olan fabrikanın bağlı olduğu belediyeden gerekli izin alma durumlarını incelemek olacaktır. Ama günümüzde hemen her şehirde bulunan organize sanayiler birçok ihtiyacı karşılayabilir durumdadırlar, hatırlatmakta fayda var.

Not: Yeni bir fabrika açılışı sürecindeyseniz eğer, yerel bir arsa yerine Türkiye genelinde bulunan organize sanayi bölgelerini de tercih edebilirisiniz. Ayrıca organize sanayi bölgelerinde bir fabrika açmanız durumunda devletimiz tarafından sağlanan birçok avantajdan da faydalanabilirsiniz.

Türkiye genelinde bulunan tüm organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri ve serbest bölgeler hakkında bilgi edinmek için: Kobi Vadisi tarafından ücretsiz olarak sunulan Sanayi Portalı‘nda araştırmalarınıza başlayabilirsiniz.

#3 Fabrika Düzenini Sağlamak

Artık kendinize ait bir fabrika sahanız olduğuna göre, düzene dönme zamanı geldi. Bu, makinelerin aralıkları, üretim hattınızın belirli bölümlerini nasıl düzenleyebileceğiniz ve esasen mümkün olanın sınırları hakkında bilgi sahibi olan kişilerle bazı planlamaları içeren zorlu bir süreçtir.

Daha fazla kapasiteye ve alana ihtiyacınız olursa, gelecekte fabrikanızı her zaman genişletebileceğinizi veya büyütebileceğinizi unutmayın.

Aklınızda bir tür düzen olduğunda, bunu alanında uzman kişiler tarafından uygulamanın zamanı gelecektir. Fabrika temelini işlenebilir halde olmasını sağlamak için gerekli düzeltmeleri size sunacaklardır. Bu uzmanların yardımıyla, fabrika temelini kurmak için ihtiyacınız olan makineleri satın almaya ve bu makineleri aktif bir şekilde çalıştırmaya hazır olacaksınız.

#4 Fabrikanın Üretim Hattını Belirlemek

Bütün fabrikaların bir üretim hattı var. Malzemeleri bir tür ürüne dönüştürmeye yardımcı olan üretim hatlarıyla ürün üretenler için durum böyledir. Bu yüzden üretim hattınızı kurduğunuzda, tüm makineleri ve bunları bir hatta bağlayacak konveyörleri satın almanız gerekecektir.

Bu, fabrika oluşturma sürecinizdeki en uzun süreç olabilir. Özellikle pazarda yeniyseniz, tüm hareketli parçaları koordine etmek kolay değildir.

Bu nedenle, işleri birbirine bağlamak, sorunsuz çalışmak ve üretime hazır hale getirmek için deneyimlerini kullanan uzman endüstriyel mekanikçiler ve mühendisler bu aşama için bir zorunluluktur. Üretim ve İmalat Arasındaki Farklar

#5 Fabrikayı Kamu Hizmetlerine Bağlama

Yukarıda bahsedildiği gibi, sizi fabrikanızı kuracağınız bir alana çekecek ana unsurlardan biri su, elektrik, doğalgaz ve fabrika atıkları gibi tesislere bağlanabilirliktir. Fabrikanız tamamlandığında minyatür bir şehir gibi düşünebilirsiniz. Fabrikanın sorunsuz çalışması için bu araçların endüstriyel düzeyde tedarikine ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

Bunları fabrikanıza bağlamak zaman alabilir, tedarikçilerle pazarlık yapabilir ve belirli bir düzeyde sabır gerektirebilir. Ancak bu süre zarfında, kullandığınız enerjinin en azından bir kısmının güvenilir kaynaklardan üretilmesi için fabrikanızın üzerine veya çevresine güneş panelleri veya rüzgar türbinleri kurma olasılığını da değerlendirebilirsiniz. Böylece hem amortisman giderlerinden tasarruf edebilirsiniz hem de doğayı korumaya yardımcı olabilirsiniz.

#6 Fabrikalarda Atık Yönetimi

Tüm fabrikalar atık üretir. Bu, her gün çok fazla malzeme işlediğinize göre ortaya çıkan normal bir durumdur. Ancak bu atıkları yönetmek sizin için zor bir durum olabilir. Fabrikanızdaki herhangi bir alandan atık bertaraf alanına atıkları iletecek, genellikle konveyör bantları veya taşıma küvetlerini içeren bir süreç oluşturmak anlamına gelir.

Oradan, atıklarınızı belirli türdeki geri dönüştürülebilir maddelere (esas olarak kağıt, karton, plastik vb.) ve geri dönüştüremeyeceğiniz malzemelere ayırmanız istenecektir. Bu atığı balya makinelerinde sıkıştıracaksınız ve oradan balya teliyle bağlayarak atıklarınızın kapınıza kadar gelen atık imha şirketleri tarafından toplanmasına hazır olacaksınız.

Özellikle yanıcı atık maddelerde çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Bunun dışında atık yönetimini doğru bir şekilde yapamamanız durumunda belediye gibi benzer resmi kurumlardan da cezai işlem ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

#7 Fabrika Yatırımı İçin Risk Değerlendirmeleri

Hattınıza kurduğunuz makineleri çalıştırmadan önce fabrikanızın tüm alanlarının kapsamlı bir risk değerlendirmesini yapmanız gerekecektir. Bu sadece kanunlar tarafından gerekli olmakla kalmaz; fabrikanızda mevcut olabilecek belirli zararları önlemek, uzun vadede bir yatırım için ve aynı zamanda insan sağlığı açısından da hayati önem taşımaktadır.

Fabrikanızda çalışan insanların sağlığı ve güvenliği için resmi kurumların mecburi uyguladığı tüm prosedürleri yerine getirmeniz gerekecektir. Bununla birlikte düzenli olarak iş güvenliği eğitimleri sağlamanız gerekecektir. Üretim Faktörleri Nelerdir?

#8 Fabrikaya Personel Alımı Yapmak

Fabrika yolculuğunuzun başlangıcında, kaç personele ihtiyacınız olacağından emin olamazsınız. Bu durum fabrikada bulunan üretim hattına bağlı olarak ortaya çıkmaya başlayacaktır.

Ancak ilk işe alımlarınızın, makineler konusunda bilgili ve bu tür bir endüstride kendilerini nasıl idare edeceklerini bilen deneyimli fabrika işçileri olması önemlidir. Operasyonlarınızın ilk birkaç ayında ne kadar sorunsuz çalışırsanız, o andan itibaren işler o kadar sorunsuz ilerleyecektir.

Fabrika personellerinizi işe almak için en önemli adım: geçmişte mutlaka çok fazla deneyime sahip olan bir İnsan Kaynakları personeli olması çok işinize yarayacaktır.

İK uzmanınız hem personel alım sürecinde hem de işe alım sonrasında gerekli olan tüm kontrol ve yönetimi sağlayabilirler.

#9 Fabrika Açılışı

Her fabrika büyük bir açılışı hak eder.

Fabrika açılışını sadece bir görsellik olarak düşünmemeniz gerekir. Hem çevrenizdeki insanların yaptığınız yatırımı görmesi açısından faydalı olabilir, hem personellerinizin motivasyonuna katkı sağlayabilir hem de yeni müşterilerinize satış/pazarlama sürecinizde çok ciddi bir envanter sunmuş olabilirsiniz.

Günümüzde birçok tedarikçi fabrikalardan alım yaparken, kullanılan makinelerin yeniliğini sorgularlar. Bunun nedeni; yeni makine her zaman daha ileri teknolojidir. Böylece ortaya çıkan ürün daha kaliteli ve uzun ömürlüdür olgusu vardır alıcıların gözünde.

#10 Fabrika Makinelerinin Bakımını Yapmak

Tüm fabrikaların bakıma ihtiyacı var. Fabrikayı açtıktan ve işletmeye başladıktan sonra, tüm çalışanlarınız için işlerin güvende kalmasını sağlamak için her ay birkaç risk değerlendirmesi yapmanız gerekecektir.

Ayrıca, aşınma ve yıpranmaya dikkat etmek için makinelerinizin takibini yapacak mekanikerlere ve mühendislere de ihtiyacınız olacaktır. Sorunlu makine veya ekipmanlar tehlikenin başlangıcıdır. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak hem de makinelerin uzun süreli kullanımda olmasını sağlamak için bakım fabrikacılık alanında oldukça hayati bir konudur.

Bununla birlikte; bozulan veya hasar gören bir alan olduğu zaman bu sizin para kaybedeceğiniz anlamına da gelmektedir.

Bir Fabrika Sahibi Olmak

Türkiye’nin en büyük iş platformu Kobi Vadisi olarak, yeni iş kurma geliştirme ve yönetme aşamasında olan yüzbinlerce farklı ziyaretçimiz için hemen her alanda önemli bilgiler ve rehberler paylaşmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda da bir fabrikanın nasıl kurulabileceğine dair bazı önemli adımları paylaşmaya çalıştık. Belirtmiş olduğumuz bilgiler sizin şartlarınıza göre veya bulunduğunuz bölgenin şartlarına göre değişkenlik gösterebilir.

Not: bir fabrika sahibi olup ürün üreticiliği yapmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan ürün üretim rehberi içeriğini incelemenizi öneriyoruz

Bu aşamada size en büyük tavsiyemiz: mutlaka benzer alanlarda çalışmış yönetici kişilerle işe başlamanız olacaktır. Hem yatırım maliyetlerinizi gereksiz harcamamak için hem de yasal prosedürlerle çok fazla sorun yaşamamanız için bunu tavsiye ediyoruz.

Merak ettiğiniz farklı sorunları alt kısımda bulunan yorum alanından bize iletebilirsiniz veya diğer insanlarında faydalanabileceği konuları sizde yorumlayabilirsiniz.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments