Yatırımcı Arıyorum

Finansal Farkındalık Nedir?

Finansal Farkındalık Ne Demek?

Günümüzün hızla değişen ve gelişen dünyasında her sektörde olduğu gibi finans sektörünün de yeni gelişim ve değişimlere açık olması gerekir. Bu gelişim ve değişimler kapsamında bireylere farklı ve alternatif yatırım araçları da sunulmaktadır. Yeterli düzeyde finansal konularda bilgi sahibi olmayan yatırımcılar tam olarak ne yapacağını bilememekte de ve bu durum onların kararsız kalmasına yol açmaktadır. Kulaktan dolma bilgilerle de hareket eğilimi gösteren yatırımcıların ya da toplumun her kesimindeki bireylerin mutlaka finansal farkındalık konusunda bilinçli olmaları gerekir. Bu sayede toplum ekonomisinin bozulmasının önüne geçilmiş olur. Peki, finansal farkındalık nedir? Diye merak edenler için hemen yanıtlayalım.

Finansal farkındalık, en basit tanımı ile bir kişinin kazandıkları gelir düzeyini anlamasına ve kazancını en üst seviyeye çıkarmasına imkân sağlar. Finansal düzeyde en üst seviyede olmak insanların hayatlarını değiştirmelerine de yardımcı olabilir. Finansal farkındalığın temeli ekonominin temelinde olduğu gibi kıt kaynaklardan maksimum fayda sağlama esasına dayanır. Sahip olduğunuz fon ve sermayeyi doğru kullanmadığınız takdirde kar elde etmeniz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle ister iş dünyasında ister gündelik hayatında olsun bireylerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için finansal farkındalığa sahip olmaları şarttır. Yatırımcıların akıllı ve işlevsel yatırımlar yapmaları ekonomiye de işlevsellik kazandıracağı gibi finansal farkındalığı olan herkes, finansal başarıya ulaşmak için ciddi bir avantaj sağlar.

Ülkemiz açısından finansal farkındalık ele alındığında, ekonomide yaşananlar dikkate alındığında sadece yatırımcılar değil herkes ister istemez finansal konularla ilgilenme durumuna gelmiştir. Bu durumda pandeminin etkisi büyük olmakla birlikte diğer ekonomik bazı gelişmeler finansal farkındalığın önemini bir kez daha arttırmıştır. Finansal başarınızın anahtarı olarak da görülen finansal farkındalık yatırımcı olsun olmasın her bireyin bilgi edinmesi gereken konudur.

Finansal Farkındalık Neden Önemlidir?

Finansal farkındalık yatırımcıların farklı alternatif yatırım araçlarına bilinçli bir şekilde yönelmelerini ve kararlarını ona göre almalarını sağlarken, bireysel olarak da kişilerin finansal başarıya ulaşmalarını tasarruf etmelerini ve verimli ve refah bir yaşam sürmelerinin önünü açar. Finansal konular ve terimler yatırımcılar için bile oldukça karmaşıktır. Finansal Özgürlük Nedir?

Bu nedenle finansal farkındalığın önemi birkaç başlık altında toplanabilir:

  • Finansal Ürün Enstrümanları Karmaşıktır: Finansal ürünler hakkında fazla bilgi sahibi olmamak ve finansal araçları iyi tanımamak yatırımcılar için finansal enstrümanları karmaşık hale getirir. Üstelik finansal danışmanların aşırı teknik terimler kullanmasının yanında ekonomi uzmanlarının aynı şekilde fazla teknik konuşmaları da yatırımcılar için karmaşa anlamına gelir.
  • Finansal Araçların Artması: Günümüzün gelişen ve dijitalleşen dünyada tüm sektörlerde olduğu gibi finans sektöründe de farklı ve yeni ürünlerin girmesine yol açmıştır. Finansal araçların karmaşık olması esasında finansal ürünlerin sayısındaki artışın sonucudur. Yeni finansal araçlara örnek olarak sanal borsa, kripto para, Forex vb. araçların yanı sıra bankaların farklı kredileri, mevduat toplama yöntemlerinin yanında sermaye piyasası ürünleri gibi farklı araçların ortaya çıkması ile birlikte gelişen ve değişen finans dünyasına uyum sağlamak için finansal farkındalığın olması bir zorunluluk halini almıştır.
  • Nüfusun ve Yaşam Süresinin Artması: Gelişen teknoloji ve yaşam şartları insanların ömrünü uzattığı gibi dünya nüfusundaki artışla birlikte kişisel finansal refah düzeyinin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle finansal farkındalığın olması kişisel olarak da insanların finansal refahlarının artmasına katkı sağlar.
  • Emekli Maaşları: İnsan yaşam süresinin uzamasıyla birlikte dünya nüfusunun da yaşlanmasının sonucu olarak dünyadaki tüm hükümetler emeklilik yaşını yükseltse de bireylerin emeklilik fonları için daha fazla sorumluluk almaları gerekir. Bu durumda insanların emeklilikle ilgili finansal kararlarını doğru verebilmek için finansal farkındalıklarının bulunmasını zorunlu kılar.
  • Gelirde Meydana Gelen Değişimler: Gelir düzeyi arttıkça insanlar doğru yatırım aracına yönelerek birikim yapma arzusu duyarlar. Yüksek gelir düzeyine sahip olan kişiler doğru yatırım araçlarını kullanarak gelirlerini arttırmalarının yanında tasarruf etmek de isterler. Bu durumda finansal farkındalığın ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarır. Ancak bireylerin finansal durumları her zaman yükselen bir grafik göstermez zaman zaman gelirlerinde tam tersi gelişmeler yaşayabilirler. Gelir düzeylerinde negatif değişimler yaşayanlar bireyler ise bu kötü gidişattan kurtulmak ve borç batağına saplanmamanın yanında yaşam standartlarını koruyabilmek adına mutlaka finansal farkındalığa sahip olmaları gerekir. Böylece doğru bir planlama ile negatif gidişata dur diyebilirler.
  • Sermaye Piyasasında İşlemler ve Değişimler: Yatırım araçlarından biri olan ve işlem yapmak için nitelikli ve doğru bilgiye sahip olmanız gereken sermaye piyasaları önemli bir finansal araçtır. Gelişmiş ülkelerde yoğun işlem yapılan sermaye piyasaları, gelişmekte olan ülkeler için hala güven sorunu olan finansal araç olarak nitelendirilebilir. Gelişmekte olan ülkelerde sermaye piyasalarında işlem gören ürünlere olan güvensizlik, kişilerdeki finansal konulardaki bilgisizlikten ileri gelir. Bu nedenle sermaye piyasasında işlem yapmak isteyen yatırımcıların finansal farkındalığının bulunması yatırımlarını doğru ürünlere yönlendirmeleri konusunda kendilerine avantaj sağlar.

Finansal Farkındalığı Arttırmanın Yolları

İnsanlar genel olarak finansal durumlarından ve para konusundan söz etmekten kaçınırlar. Ancak finansal olarak kendinizi ve yaşam standartlarınızı ferah bir düzeye getirebilmeniz için iyi bir finansal plana ihtiyacınız olur. Finansal planınız ne kadar iyi ise refah düzeyiniz de o kadar yüksek olacaktır. İyi bir finansal plan için ise finansal farkındalığınızın yüksek olması da şarttır.

Finansal farkındalığınızı arttırmanın birkaç yolu aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Küçük Adımlarla Başlayın: Elinizdeki bütçeniz zaten sınırlı bir miktarda ve siz tasarruf yapmak istiyorsanız parasal hedeflerinizi daha küçük parçalara bölmeniz hedeflerinizi daha ulaşılabilir kılar. Arada sırada küçük miktarlarda tasarruf etmeyi başarmanız bile size tasarruf etme alışkanlığı kazandırması açısından önemlidir. Gelişen teknoloji sayesinde size bu konuda destek olacak mobil uygulamalarda bulunmaktadır.
  2. Acil durum Fonu Oluşturun: İyi bir finansal planın temelini acil durum fonları oluşturur. Hayatta başınıza hiç beklenmedik zamanlarda hiç beklenmedik işler gelebilir. Böyle durumlar için bir acil durum tasarruf fonu oluşturmanız hayatınızı kurtarabilir. Beklenmedik durumlar karşısında hazırlıklı olmanız sizi bu gibi durumlarda daha az stresli olmanız anlamına gelir. Finansal Stres Nedir?
  3. Yüksek Getirili Tasarruf Hesabı Oluşturun: Finansal farkındalığınızın olması size ekonominin en iyi kuralını uygulamanıza olanak verir. Bu sayede paranızın sizin için çalışmasını sağlayın kuralını da yerine getirmiş olursunuz. Bunu yapabilmenizin en iyi yolu ise yüksek getirili tasarruf hesabı açmaktır. Bu hesap size ekstra bir yük getirmeyeceği gibi paranızın sizin adınıza saklamak için ödeme yapar. Bankada paranız ne kadar uzun süre kalırsa o kadar çok büyür.
  4. Bütçenizi Değerlendirin: Bütçenizi zaman zaman gözden geçirmek finansal planınız için çok yararlı olabilir. Geçen yıl başlayan Koronavirüs ile birlikte herkesin bütçe dengeleri değişmiş durumdadır. Bu nedenle bütçenizi değişen hayat koşullarına göre değerlendirerek dengelemeniz son derece önemlidir. Finansal farkındalığınız sayesinde finansal başarıyı bütçenizi güncel tutup mevcut koşullarınıza uyarlayarak yakalayabilirsiniz.
  5. Yatırıma Başlayın: Yatırım yapmaya yeni başladıysanız, portföyünüzü çeşitlendirmeniz finansal başarı için çok önemli bir adımdır. Birikimlerinizi bir ürüne yönlendirmek yerine, farklı finansal ürünlere dağıtmanız kaybetme riskinizi minimuma indirir.
  6. Finansal Hedeflerini Belirleyip, Finansmanınızı Dijitalleştirin: Eğer etkili bir tasarruf planı yapmak istiyorsanız finansal hedeflerinizi belirlemeniz gerekir. Finansal durumunuzu takip etmenizin en kolay yolu finansal durumunuzu dijital hale getirmenizdir. Mobil uygulamalar finansal verilerinizi tek bir yerde toplayarak takip etmenizi kolaylaştırır ve sonuç olarak bütçe oluşturmanızı çok kolay bir duruma getirir.

yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz