Yatırımcı Arıyorum

Fındık Yetiştiriciliği İş Fikri

Fındık Yetiştiriciliği Yapmak

Fındık, Kuzey yarım kürenin ılıman iklim kuşağı Japonya’dan Kuzey Amerika’ya kadar kaplamıştır. Kültür formlarını oluşturan en önemli türleri ise Artvin’den Kırklareli’ye kadar uzanan Kuzey Anadolu Dağları ve Kuzey geçit bölgeleri arasında yoğun olarak yetiştirilir. Fındık ticareti 600 yıllık bir geçmişe sahiptir ve anavatanı olan Karadeniz bölgesinde 16 çeşit fındık yetiştirilir. Ekonomik olarak tarımı Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Samsun, Sinop, Kastamonu, Düzce, Sakarya, Bartın, Zonguldak ve Kocaeli illerinde yapılır. Ülkemizde fındık yetiştirilmesinde 2 milyon kişi görev alır. Pazarlamasını da katarsak bu sayı 5 milyonu bulur.

Siz de bu geniş ailenin içine dahil olarak pastadan payınızı alabilirsiniz. Bazı bölgelerde fındık tarlaları çok uygun fiyatlara satılıyor. Ayrıca küçük bir alandan iyi bir kazanç elde edebilirsiniz. Ülkemiz nitelik ve nicelik açısından fındık üretiminde dünyada ilk sırada gelir. Ayrıca ülkemizde en yüksek fiyatlarda alımı yapılan ürünler arasındadır. Pazarının çok gelişmiş olması ve ülkemizin bu alandaki başarısı elinde bir miktar sermaye olan ve iyi para kazanmak isteyen girişimciler için çok önemli bir avantajdır.

Fındık Yetiştirme Yöntemleri

Fındığın İklim İsteği

Fındığın iyi gelişim göstermesi ve bol ürün vermesi için nemli, ılıman iklim bölgelerinde mümkündür.  Karadeniz kıyısı bu bakımdan en uygun iklime sahiptir. Yıllık ortalama sıcaklığın 13-16 derece olduğu yöreler fındık için elverişlidir.

Fındığın yetişebilmesi için:

  • En düşük sıcaklık 8-10 derecenin altına düşmemeli
  • En yüksek sıcaklık ise 36-37 derecenin üzerine çıkmamalı
  • Yıllık yağış miktarı 700 mm’nin üzerinde olmalı ve yağış aylara dengeli bir şekilde dağılmalıdır
  • Haziran ve Temmuz aylarında oransal nem %60’ın altına düşmemelidir

Fındığın Toprak İsteği

Fındık saçak köklü bir kültür bitkisidir. Kökleri fazla derine girmez ve yana doğru genişler. Derin, düz, taban arazilerde 100 ile 150 arasında bir derinliğe ulaşır. Toprak isteği açısından çok seçici bir bitki değildir. Ancak besin maddelerince zengin, humuslu ve derin topraklarda daha iyi gelişir ve daha bol ürün verir.

Arazi Ve Toprak Hazırlığı

Fındığın ekonomik ömrü oldukça uzundur.  Ancak dikiminden önce arazi ve toprak hazırlığı çok titiz bir şekilde yapılmalıdır. Çünkü bitki dikildiğinde araziye müdahale etmek çok zordur. Öncelikle arazi yabancı bitkilerden temizlenmelidir. Taban suyu yüksek seviyede olan arazilerde ise toprak ile suyu korumak için teraslama yapılmalıdır. Bahçe toprağı analiz ettirilerek kireç ihtiyacı olması durumunda ise kireç verilmelidir.

Fidan Dikim Zamanı

Genel olarak dikim zamanı, ekim ayından itibaren bitkilere su yürüyünceye kadar yapılabilir. Kış mevsiminin ılık geçtiği bölgelerde ekim, kasım ve aralık ayları tercih edilmelidir. Bunun sebebi de sonbaharda dikilen fidanlarda kış boyunca emici köklerin oluşmasıdır. Bu kökler kış mevsiminde yağan yağmurlar sayesinde yumuşayan toprak ile temasa geçer ve fidanların daha kısa sürede uyum sağlamasını sağlar. Böylece fidanlar yaz aylarında daha dayanıklı olurlar. Sonbaharda yapılan dikimlerin bir avantajı da bu zamanda yapılan dikimin 2 ay kadar sonra tutup tutmadığı belli olacağı için tutmayan fidanların yerine ocak ve şubat döneminde yenilerinin dikilme olanağı sağlamasıdır. Kışların sert geçtiği bölgelerde şubat ve mart döneminde dikim yapılmalıdır. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Yapmak

Fındık Çeşidi Seçme

Fındık Araştırma Enstitüsü ve İl, İlçe Tarım Müdürlüklerine danışarak bahçemize en uygun fındık çeşidini belirleyebiliriz. Bahçemize ekeceğimiz fındık çeşidini belirlerken dikkat etmemiz gereken durumlar vardır:

  • Fındığın verimli ve kaliteli olması
  • Dış ve iç pazarda talep görmesi
  • Bulunduğumuz bölgenin ekolojisine uyum sağlaması
  • Bahçe içindeki çeşit standardını sağlaması

Fındık Hasadı Zamanı

Fındık genel olarak yağış oranı yüksek ve nemli bölgelerde yetiştiğinden bahçelerde bol bol ot ve diken ortaya çıkar. Bu yüzden hasattan önce bahçede kesinlikle bir temizlik yapmalısınız. Hasattan en az 10 gün önce bahçelere girinti isimli aletle veya motorlu tırpanla temizlik işlemi uygulamalısınız. Fındık çeşitleri değişik zamanlarda hasada hazır hale gelir. En doğru hasat türün zamanına göre hasadı yapmaktır. Çeşit farklılığı olan bahçelerde bu hasat daha zor hale gelebilir

Fındığı daldan toplarken şu kıstaslara dikkat etmelisiniz:

  • Kızarıklık oranının %70-80 seviyesinde olması
  • Dış kabukta kahverengileşme oranının %70-80 seviyesinde olması
  • Fındık tanelerinin zurufun içine dökülmeye başlaması ve zuruf soyulabilimeli
  • Hasat olgunluğunda nem oranının maksimum %30 olması.

Fındık Yetiştirerek Ne Kadar Kazanılır?

Fındık tarımı yapacaksanız masrafınız sadece ilk etapta fidanı ekme masrafı yapacaksınız. Fidan fiyatları da 5 ile 30 TL arasında değişiyor ve ektiğiniz fidandan bakımını yaparak yıllarca verim alıyorsunuz. Ülkemizde fındığın bakımına göre dönümden 200-250 kilo arasında bir verim elde edebilirsiniz. Bu verim bakımınıza bağlı artabilir. Sizden fındık kilosu 10 lira civarında alınacaktır. Ortalama 200 kilo veriminiz de dönümden 2 bin TL kazanabilirsiniz.

(belirtilen fiyatların tümü temsilidir)


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz