Yatırımcı Arıyorum

Firma ile Marka İlişkisi

Firma ve Marka İlişkileri Hakkında Bilgiler

Firma ve Marka Nedir?

Firma; ticari bir varlık, varlığını sürdürebilmesi ürünlerinin tanınıyor ve tercih ediliyor olmasına bağlı.

Marka ise; bir firmanın ürünlerini diğer tüm ürünlerden ayıran o firmaya özel, tüketici tarafından kolayca ayırt edilmesini sağlayan ürününün ve firmanın kimliğidir.

Marka isimden daha fazlasıdır. Her işletmenin tanınması, ticari yaşamdaki hukuksal varlığı sebebi ile bir ismi olması zorunlu olsa da marka ve isim aynı özellikleri taşımaz. A firması ürününü piyasaya sunduktan sonra ki aşamada günümüzün teknolojik olanakları ile ulusal ya da uluslararası reklam kampanyaları ile tanıtımını gerçekleştirdiğinde, geniş kitlelere ulaşan firma ismi geniş bir coğrafi alanda yaygın bir müşteri kitlesi tarafından tanındığında artık marka olmuştur.

Reklam olanaklarının kısıtlı olduğu dönemlerde, firmalar kaliteleri ile fark yaratmaya çalışırken, marka olma çabalarını da sadece kendi firmalarına ait özel dizaynlar, kendilerine özel ürün olduğunun anlaşılması amacı ile tasarlanmış ve ürünler üzerine baskılanmış özel imzalar, gazetelere verilen reklamlar aracılığı ile markalaşma faaliyetlerini gerçekleştiriyorlardı.

Yurdumuzdan örnek verecek olursak; birkaç ünlü tekstil firması her yıl sadece 3 kreasyon üretir, klas semtlerde açılmış mağazalar zinciri aynı konsept ile hizmet verir ve ürünlerinin bir köşesinde oldukça şık hazırlanmış firma adından oluşan imza tasarımları bulunurdu.

Kısıtlı olanaklarda dahi tüm ülkede bu markalar tanınır ve oldukça yüksek rakamlardan satışa sunulurdu. Markalaşma faaliyeti bir firma için daha yüksek kazanç elde etmeye ve tüketicinin güvenini kazanmaya giden yolda en önemli araç demektir.

Günümüzün teknolojik olanakları, özellikle internet medyası firmaların markalaşma yolunda önündeki tüm engelleri kaldırdı diyebiliriz. Yeni Bir firma piyasaya girdikten kısa süre sonra marka olabiliyor, alışveriş merkezleri geniş kitlelerce ziyaret edildiğinden, ürünler ile potansiyel müşteri kısa sürede bir araya getirilebiliyor.

Firmalar İçin Markalaşma Süreci

E-ticaret ile firmanın mağazalarının bulunmadığı yerlerde bile firma yüksek satışlar gerçekleştirebiliyor. Markalaşmak günümüzde ancak reklam ile mümkün olan ticari bir kazanım. Firma reklama ciddi yatırımlar yaptığında tanınıyor belki ilk satışlar gerçekleşiyor ancak kalite unsuru üretimde gözetilmez ise, marka itibarını kısa sürede kaybedecek, firma varlığını sürdüremeyecektir.

Firmalar piyasaya yeni bir ürün sunuyorlar ise, tüketici tarafından mutlaka tercih edilsin istiyorlar ise evet mutlaka markalaşmalılar, benzerlerinin arasından sıyrılıp farklarını ortaya koymalı, fark yaratmalılar. Ürünü marka yapan önce reklam sonra kalitesidir. A parfümü dünyada tanınıyor, kullanan kişiye özel hissettirmesi amacı ile astronomik rakamlardan satışa sunuluyor. Firma üretirken, hedefinde toplum geneli bulunmuyor, hedeflenen geniş coğrafyalarda gelir seviyesi yüksek her tüketici.

Markalar İçin Reklamın Önemi

Firmalar marka reklam çalışmalarını yürütmeye başlamadan önce hangi müşteri profiline ulaşmak istediklerini belirlemeli reklam çalışmalarını ve içeriklerini bu çerçevede tasarlamalıdırlar. Marka firmanın ekonomi dünyasında kazandığı kimlik, o markayı taşıyan ürünün kalitesinin güvencesi, yüksek kazancın garantisi niteliğindedir.

Kalite sadece ürünün dayanıklılığı, güvenilirliğinden ibaret olmayacaktır. Müşterinin ürünü satın almaya geldiği mağazada nasıl karşılandığı, olası bir sorun karşısında müşteriye olan yaklaşım ve müşteri hizmetleri kalitesi, e-ticaret ortamında hizmetlerin titizlikle yerine getirilmesi, ürünün zamanında ve hatasız teslim edilmesi, e-ticaret ortamındaki müşteri kitlesine aynı şekilde titiz müşteri hizmetleri sunulması markanın itibarını yükselten marka fiyatını yükselten kriterlerdir. Firma markasının itibarını koruyan faaliyetler içinde olduğunda müşteri potansiyeli artacak, büyüme gerçekleşecek, sürdürülebilir başarı çizgisi yakalanmış olacaktır. Marka Bilinirliği İçin En Büyük Formül: Reklam

Markalarda Reklama Yatırım Yapmak

İş dünyasındaki başarılı pek çok iş adamı basına verdikleri demeçlerinde: ‘Gelirimin üçte ikisini reklama yatırım yapıyorum’ ifadesini kullanmışlardır. Haklı bir ün kazanmış yıllarca varlıklarını sürdürmüş, halen markaları ve firmaları inovasyon çalışmaları ile yaşamlarını sürdürmekte ve geleceğe dair uzun soluklu planlar yapmaktadırlar.

Markanın Geleceği Oluşturmak

Marka kısa süre yaşayacak bir varlık değil, bir kez doğdu mu onu daima korumak, tanıtmak, yeni gelişmeler ile beslemek, her dönemde en iyi şekilde yeniden sunmak, 60-70 yıllık uzun soluklu planlar yapmak, gelecek nesillere aktarmak ve yaşatmak gerekecektir. Bugün kullandığımız pek çok parfüm asırlık, bugün kullandığımız pek çok çamaşır makinesi Bir asırdır tüketicinin hizmetinde ve tercihleri arasında.

Parfüm, otomobil, tekstil, beyaz eşya sektörlerinde onlarca marka saymak mümkün. Ünlü markalar ürünlerini kaç kuşağa sundular ve kaç kuşak daha onların o çağa uygun ürünlerini kullanacak planladılar. Marka canlıdır, duygusu vardır, yaşar ve yaşatır. Marka Stratejisi Geliştirme

Tüketici,  marka bir ürünü satın alırken, ulaşmak istediği o duygusudur aslında.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz