Yatırımcı Arıyorum

Franchise İçin Doğru Lokasyon Seçimi

Franchise İçin Konum Bulmak

Konum… Başarılı bir franchise işinde en önemli faktörlerden biri konum yani lokasyondur. Konum seçimi,aynı zamanda bu işin girişimci için uygun olup olmadığını da belirlemektedir. Çünkü franchise açmak istenilen konumda bu ürün veya hizmete ihtiyaç olup olmadığı veya bu yerin bu işi destekleyip destekleyemeyeceği iş başarısında kilit noktadır.

Birçok franchise konsepti farklı boyutlarda alana ihtiyaç duyar, çünkü yapılacak işin durumuna göre gerekli olan ekipmanın sığabileceği yerler farklı farklıdır. Kullanım alanlarına göre en popüler iki franchise lokasyon alanı vardır. Bunlardan biri geleneksel olanlar diğeri ise olmayanlardır. Geleneksel yerler; tipik olarak bağımsız yani müstakil binalardır ve franchise’ın bulunduğu bina sadece franchise amaçları için kullanılır. Bu konumlar genellikle kendi özel otoparklarına sahiptirler.

Diğeri yani geleneksel olmayan yerler ise; alışveriş merkezi, perakende mağazalarının toplandığı siteler veya iş hanları, havaalanları, üniversite kampüs alanları, hastane, benzin istasyonu gibi alanlarda olan lokasyonlardır. Ve buralarda konumlanan franchise bu büyük alanların bir parçası olarak çalışırlar.

Bir franchise için yer seçimi yaparken önce, yukarıda belirtilen alanlardan hangisine ihtiyaç olduğu belirlendikten sonra yer seçimine geçilmelidir. Bir franchise’ın veya bu konudaki herhangi bir iş girişiminin genel hedefi tabi ki kârlı etmektir ve bu hedefe mümkün olduğunca kısa zamanda ulaşılmak istenir. Bunu sağlamak içinbu yerin potansiyel müşteriler tarafından mümkün olduğunca görünür olunması şarttır. Ancak, bir yerin görünürlüğü söz konusu olduğunda görünür konumda olan yer kiraları genellikle pahalı yerlerdir. Ve eğer bu kira maliyeti franchise’ın diğer faktörleriyle düzgün bir şekilde dengelenmezse, görünür bir konum her zaman kârlılığa dönüşmez.

Örneğin, iyi görünürlüğe sahip bir franchise’ın satış sirkülasyonu çok iyi olabilir, ancak, kiralama (ve diğer genel masraflar), franchise’ın getirdiği kardan çok daha fazlaysa, iş başarısız olur. Bunun tersine nispeten daha az görünürlüğe sahip olan bir franchise birimi, görünürlüğü fazla olan kadar hacimli iş yapamayabilir, ancak muhtemelen daha düşük kira maliyetleri ile daha görünür olan bir franchise’den daha iyi bir kâr getirebilir.

Franchise Alırken Doğru Yer Seçimi Yapmak

Peki; franchise için iyi bir yer nasıl bulursunuz?

Doğru yer seçimi için öncelikle, yerin olduğu bölge hakkında bilgi sahibi olmak gerekir ve hangi alan kategorisine göre bir yere ihtiyaç olunup olunmadığı belirlemek gerekir. (Müstakil veya alışveriş merkezi gibi) Sonra bu yerin tipik olarak hafta içi ve hafta sonu ne kadar yaya trafiğine sahip olduğu, işyerlerine yakınlığı, park ve hastane gibi potansiyel bir müşteri kaynağına yakın olup olmadığına bakılmalıdır. Bunun yanında komşu işletmelerin güçlü ve rekabetçi olup olmadığı, bir müşteri için dükkâna girip çıkmanın kolay olup olmadığına da ayrıca dikkatlice bakılmalıdır.

Bir yer seçerken en büyük bilgi kaynağı kesinlikle franchise veren firmadır. Birçok franchise sahibi, franchise alacak firmanın yer seçimine bazen de kiralama müzakereleri konusunda rehberlik etmektedir. Ve bu yardım, optimal bir yer bulmak için iyi bir destek sağlar. Ayrıca, çoğu franchise sahibi franchise sözleşmesini tamamlamadan önce franchise sahiplerinin seçtiği yeri onaylama hakkını kendinde saklı tutmaktadırlar, böylece alacak firmanın doğru yolda olup olmadıklarını kontrol altında tutabilirler. Franchising mi almak Bayilik mi almak?

Franchise İçin Konum Seçerken Püf Noktalar

Doğru konum, franchising konusunda başarının anahtarıdır. Örneğin McDonalds gibi Franchisor’lar, gereksinimlerinde son derece titiz olabilirler ve buna ilave olarak, uygun bir yer bulma ve kira sözleşmesi yapma konusunda ne derece istekli oldukları değişken bir konudur. Fakat franchisor firmanın durumu ne olursa olsun sorumluluk, alan firmaya aittir ve yer bulurken doğru seçimi yapmak bazı püf noktalara dikkat etmeleri gerekir.

İşte franchise için mevki seçerken bazı püf noktalar:

Franchise işini anlamak

Birçok farklı franchise türü yer seçimini etkilemektedir. Bu yüzden öncelikle işletmenin türü ve orada müşterileri neyin çekeceği düşünülmelidir. Ne tür bir alana ihtiyaç olduğunu anlamak için franchisor ile işletmenin nasıl işlediği konusunda müzakereler yapmak gerekir. Mesela bir restoran, bir güzellik bayisine kıyasla oldukça farklı bir alana ve boyuta ihtiyaç duyacaktır. Ve çok fazla yaya trafiğine sahip bir konum olmasının yanında kendi araçlarını veya toplu taşıma araçlarını kullanan kişiler içinde kolay erişime sahip bir yerde olması gerekir.

İşin gereksinimlerini bilmek

İş modelini anladıktan sonra, belirlenmesi gereken faktörlerden biri de ne tür bir konumun ve binanın gerekli olduğudur. Bu konum ve bina konusunda da franchisor tarafından belirlenen bazı temel kriterlere dikkat etmek gerekir.

Genellikle franchisor’ler şu bilgiler tanımlamaktadırlar:

  • Konum türü
  • Konumun büyüklüğü
  • Semt
  • Trafik koşulları
  • Maliyet spektrumu

Franchisor, yeni franchise sahiplerinin kendi coğrafi bölgelerinde en iyi yeri bulmalarına yardımcı olmak için genellikle emlak komisyoncusu ile çalışabilirler. Bunun yanında işleri için bir yer bulma konusunda nasıl ilerlediklerini öğrenmek için diğer franchise sahipleriyle görüşmek bu konuda faydalı olabilir. Onlardan olabildiğince fazla bilgi alınmalı ve başarılı oldukları metodolojiler uygulamaya çalışılmalıdır.

Lokasyonu dikkatlice değerlendirmek

Konumun özellikleri büyük ölçüde işletme türüne bağlı olarak değişmektedir, ancak bugünün franchise’larının yarısından fazlası perakende işletmeleridir. Bu nedenle çoğu durumda perakendecilerin olduğu bir site, alışveriş merkezi veya iş hanlarına bakılmalıdır.

Bunun yanında lokasyon değerlendirirken şu noktalara hassasiyet gösterilmesi de faydalı olacaktır:

  • İdeal konum ister bir alışveriş merkezinde olsun isterse müstakil bir bina olsun, kolay erişim olup olmadığı ve trafik durumuna bakılmalıdır. Mevkiinin yeterli park yeri bulunan bir cadde üzerinde olup olmadığına dikkat edilmeli ve gün içinde farklı saatlerde yer izlenerek analiz edilmelidir.
  • Konumun demografik özellikleri ve hatta gelecekteki bina planları incelenmelidir. Bu konuda yerel yöneticilerden bilgi alınabilir.
  • Konumdaki komşular kimlerdir ne tür işler yapıyorlar bilgi edinilmelidir.
  • En yakın komşular rakiplerse pazardaki payları ve güçlerine bakılmalıdır.
  • Yer bir alışveriş merkezindeyse, alışveriş merkezindeki veya yakınlardaki kiracı karmasının kimler olduğu öğrenilmelidir.
  • Sektöre özgü faktörler dikkate alınmalıdır. Örneğin; çocuk bakım franchise açılacaksa, komşu dükkânlardan biri alkol satış dükkânı olmamalıdır.
  • Mümkünse, ürün veya hizmeti tamamlayan işletmeler arasında bir yer bulunmaya çalışılmalıdır. Bazı mağazalar, örneğin ayakkabı mağazaları gibi yerler karşılaştırmalı alışveriş davranışı nedeniyle rakiplerle kümelenildiğinde iyi performans gösterirler.
  • Ayrıca tüketicileri trendler konusunda peşinden sürükleyen büyük bir perakende mağazası yakınında olmak sirkülasyonda yardımcı olabilir, ancak bu yer seçiminde temel bir kriter olarak düşünmemelidir.
  • Yerin kirası konusunda gerçekçi olmak gerekir ve işin genel maliyetlerinin %10’unu aşmaması gerekir.

Kira detaylarına dikkat etmek

Kiralanacak yerin kontrat süreci, franchisor’dan yardım istenecek bir süreçtir. Çünkü franchise veren firma güçlü bir firmadır ve kira sözleşmesinde kiranın bedeli, ortak bakım maliyetleri gibi pek çok konuda kiralayan firmadan avantajlar sağlayabilir. Bunun yanında Franchisor’lar, binanın yapılacak tadilatı varsa ya da görünmeyen giderler konusunda yardımcı olabilirler ve aynı zamanda belirli bir kira dönemi karşılığında mülkün tadilat masraflarının yer sahibi tarafından finansa edilmesini sağlayabilirler. Yeni Bir İşyeri Açmak

Franchise Sistemi ve İşyeri Konumu

Franchise için şayet bir yer aranıyorsa kesinlikle aceleye getirilmemelidir, çünkü Franchise sözleşmeleri 20 yıl kadar sürebilir. Doğru yeri bulmak için zaman ayrılması ve titizlik gösterilmesi işi başarılı hale getirmek için çok önemlidir.

Franchisor tarafından bu konuya yardım edilse bile unutulmamalıdır ki, her zaman girişimci kararlarını kendisi verecektir ve tüm yükümlülük girişimcinin kendisinindir.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz