Yatırımcı Arıyorum

Franchise Zinciri Satmak

Franchise Vermek

Ülkemiz sınırları içerisindeki franchise iş modeli, gün geçtikçe büyük yenilik ve gelişmeler ile büyüme gösterdiği belirtiliyor. Belirtilmiş olan sistem üzerinde zincir satımı açısından Amerika Birleşik Devletlerini büyük bir hız ile geride bırakmış olduğumuz gözlemleniyor. Bu konuya genel olarak bakıldığında girişimcilerin eskiden kalma yöntemlerde kendi işlerini kurmak yerine, ağırlıklı olarak bilinen bir markanın bayisi / franchise şubesi olmak istiyorlar.

İş hayatı içerisindeki kişilerin, franchise sistemi kurulduktan sonraki aşamalarda iş üzerinde oldukça yavaş hareket ettikleri belirtiliyor. Açılan bayileri gören kişiler ise bu duruma eksiksiz kalmayarak bu duruma katılım gösteriyor. Örnek verecek olursak; herhangi bir kişinin işletme sayısı yüzü geçtiği takdirde franchise alanlarına çeşitli değişim gösteren kazançlar meydana getiren, gelişmiş ülkelere franchise verebilen markaların sayısı ülke sınırlarımız içerisinde oldukça düşük bir miktar olarak gözlemleniyor.

Piyasaların Denetlenmemesi

Ülke sınırlarımız içerisinde denetim sayılarının az olduğu durumlarda, satıcıların dış dünyadaki etkilerinin azalmasına yol açtığı görülüyor. Örnek verecek olursak, kişi konfeksiyon işi ile meşgul ise çarşı içerisinde ürünlerini satabiliyorken ihracatçı kişiler ile satış konularında anlaşmazlıklar yaşayarak ürünleri ellerinde kalabiliyor. Çiftçilik ile ilgilenen bir kişi ürünlerini Pazar içerisinde satabiliyorken, Rusya’ya yapılan domates ihracatları geri dönebiliyor.

Genel olarak insanların doğalarını incelediğimizde doğa ve dağılım evrenlerinin vermiş olduğu etkilere bakacak olursak çok sayıda beceriksiz insanların olduğu ve de az sayıda becerikli insanların olduğu nitelendiriliyor. Pazar konularındaki denetimlerin olmaması durumunda çok sayıda beceriksiz insan gün yüzüne çıkabiliyor.

Oluşan bu sorunlara mantık çerçevesi içerisinde bakacak olursak insanların beceriksiz olması değil, iç pazarlar içerisinde meydana gelen denetim sayılarının çok az olmasından kaynaklanan sorunlar olduğu anlaşılıyor. Eğer ki ürünlerin kaliteli olmasını istiyorsak başkaları üzerinden kalite beklememeli, ilk önce sektörlerin kendi bünyeleri içerisinde denetleme yapmalı ve de sonrasında ise tüketici kendi seçimlerine bırakılması gibi düşünceler meydana geliyor.

Yarışlar

Franchise zincirleri kuruluş, yayılış ve kurumsallaşmak gibi seçeneklerden meydana geliyor. Kuruluşlar genel olarak deneyimli kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. Kurulan bir bayinin hoş bir ara yüze sahip olması, iyi ürünler pazarlaması, teknik açıdan çalışanların bilgi sahibi olmaları, esnaflık ve de çok çalışma gibi evrelerinden sonra organizasyon devreye giriyor. Kuruluşun son evresi olan organizasyon sonrasında atılması gereken ilk evre ise kurumsallaşma olmalıdır.

Kurumsallaşma aşamalarında güçlü finans, süreklilik gösterebilen reklamlar ve de en önemlisi verimli bir şekilde yönetim gerekiyor. Genel olarak bakıldığında kurumsallaşan bayinin gelir ve giderleri esnaflara oranla daha büyük olacağı için, bayinin farklılaşma sürecine gitmesi uygun görülüyor. Üst seviyelere ulaşım sağlayan cirolar, havalı mekân, profesyonel ekipler tarafından oluşturulan yönetim, güçlü tedarikler ve de işlek yerlerde olmasına büyük ölçüde önem verilmesi gerekiyor.

Kısaca özetlemek gerekirse herhangi bir bayi satın alındığında kurulurken esnaf, yayılma süreçlerinde iş adamı, kurumsallaşma sürecine girildiğinde ise holdingler gibi davranılması uygun görülüyor. Kurulumu iş adamı yaptığında bazı detayları gözden kaçırabiliyor. Bayi kurulumunu holding yaptığında ise bayinin tam anlamıyla istediği verimi elde edilemediği gözlemleniyor. Yayılmaları esnaf yaptığında ise alt tabakaları es geçebiliyor ya da holding yaptığında oluşan masrafları karşılama durumlarında yetersiz kalabiliyor. Kurumsallaşma evresini esnaf yaptığında tam anlamıyla birikim yetersizliği olacağından gerçekleştiremiyor. İş adamı ise çok büyük miktar yatırıp az bir kazanç elde etmeyi kabul etmiyor. Bu gibi sorunlar için üretilen tek çözüm ise, her aşamayı bilir kişilerin gerçekleştirmesi oluyor.

Franchise Zincirlerini Kimler Alıyor

Ülke sınırları içerisindeki ticarete yakından bakacak olursak iş adamlarının birkaç sene öncesinde franchise vermenin cazibesi karşısında kendileri konsept oluşturmaya çalışırlarken, şu an ki durum ise hazır oluşturulmuş bayileri satın almak istedikleri gözlemleniyor. Kuruluş aşamalarını başarılı bir şekilde geçmiş ve yayılma aşamasında olan franchise zincirlerini almayı tercih ettikleri nitelendiriliyor.

Günümüz yatırımcılarına yakından bakacak olursak, artık birikimi olan inşaatçı, tekstilci, kuyumcu, ihracatçı, doktor, mimar ya da yeni girişimciler oluşturulan franchise zincirlerine ortak olarak elde edilen gelir üzerinden kendilerine pay almak istedikleri belirtiliyor. Fakat çoğu kişinin deneyimleri olmadığı için sıradan kaldığı gözlemleniyor. Siz de bilgi sahibi olduğunuz sektörler için franchise vermek istiyorsanız; Kobi Vadisi platformunun firmanız için sunmuş olduğu franchise ilanı verme yardımı ile yeni yatırımcılara ulaşabilir, anlık olarak bayilik talepleri alabilirsiniz.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments