Yatırımcı Arıyorum

Franchising ile Patron Olmak

Franchising ile İş Kurmak

Franchising sistemi ile girişimci adayı markalaşma dolayısı ile tanınma güven ve prestij kazanma mücadelesi ve maliyetlerinden muaf olarak kendi işinin patronu olma fırsatını yakalıyor.

Avantajları bakımından değerlendirildiğinde bayilik alarak iş yaşamına adım atmak, iş dünyasında önceden hazırlanmış bir platformda hazır bir sistem ile hareket etmek anlamına geliyor. Franchising sistemin özelliklerini hatırlarsak tek tip çalışma şekli, tek tip sistemdi.

Ürünün hazır olan markası altında önceden planlanmış çalışma koşulları ile tek tip ürünün (ürün çeşit sayısı artabilir) her bayide aynı görünüş ve aynı sunum ile aynı satış pazarlama ilkeleri ile arz edilmesi sağlanır.

Tanınmış yaygın bir işletmenin çatısı altında olmak yeni girişimciye iş yaşamının sert rekabet koşullarında güç ve prestij sağlayacaktır. İşletmenin başarı hedefleri doğrultusunda marka çalışması yapılmış tüm AR-GE giderleri üstlenilerek stratejik planlamaları gerçekleştirilmiş iş dünyasında ki rekabete hazır güçlü bir yapı ticaret hayatına başlama imkânı vermektedir.

Franchising Sistemi

Franchising sistemi, Yeni girişimci için bir hayli masraflı olan bu çalışmaların gerçekleştirilmiş olması her işletmenin iş yaşamında ihtiyacı olan tüketicinin güvenini kazanmak, tüketici dünyasında prestij sahibi olmak, tercih edilen ürün ya da firma olmak, yaygın biçimde geniş kitlelerce tanınıyor olmak gibi niteliklere sahip olmak için gereken zaman, reklam çalışmaları ve maliyetlerinden, AR-GE çalışmaları ve maliyetlerinden bayilik alacak firmayı muaf tutmaktadır.

Bayilik veren işletmenin bayilik vererek elde edeceği avantajları değerlendirdiğimizde, işletme çıkarlarına uygun sonuçlar ile karşılaşıyoruz. Büyümek isteyen bir işletme tüm bayilerini kendisi faaliyete geçirmeye teşebbüs ettiğinde tüm şubelerde ki demirbaş, malzeme, personel, kira, vergi, nakliye vs. giderler merkez işletme tarafından karşılanmak durumunda kalacaktır.

Bayilik veren işletme büyümeyi gerçekleştirmekle kalmayacak bu geniş işletme ağını kontrol edecek mekanizmayı da oluşturmak durumunda kalacaktır ve kontrol zincirinin kurulması ve işlemesi de nitelikli personel çalıştırma ihtiyacı, hizmet içi eğitimler gibi kurumsal faaliyetlerin gerekliliği yeni maliyetler doğuracaktır. İşletme büyürken riskleri ve maliyet masrafları da birlikte büyüyecektir.

Franchising sisteminin uygulanması ile karşılıklı çıkar ilkesine uygun bir platform ortaya konmakta bayilik veren ve bayilik alan firmalar aynı stratejik hedeflerin doğrultusunda ilerleyen bir takım aynı zamanda bireysel kazançları ayrı olan bağımsız birer işletme olarak varlıklarını başarı ile sürdüreceklerdir.

Dünyada ki örneklerine baktığımızda ilk olarak bugün çok ünlü olan hamburger zinciri işletmeden söz edebiliriz günde kaç kişiye hizmet veriyor bu işletme cevabı tam 69 Milyon kişi. Dünyanın en büyüğü olmayı başarmış peki dünyanın her yerinde ki şubeleri kendi sermayesi ile mi açtı tabi ki hayır.

Franchising’in Tarihi

Franchising sistemi ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde doğuyor 15 Nisan 1955’ te. Türkiye Franchising (bayilik) sistemi ile 1986’da tanışıyor yaklaşık 30 yıl sonra, Sistemi ilk bulan değilse de ilk sistemleştiren ünlü hamburger firması sahibi kardeşler. Her şey küçük birer fikirle başlıyor küçük dükkanlarından arabalara servis yaparken artan müşterilerine yetmek için önce garson alıyorlar garson sayısı artsa da müşteriye yetişmekte zorlanıyorlar ayrıca çıkan bulaşıklar le baş etmek zor.

Sonra o küçük fikirler geliyor akıllarına daha kolay daha hızlı daha kaliteli hizmet için bir yol olmalı derken self service, karton bardak, plastik çatal kullanmaya başlıyorlar. Garson bulaşıkçı gibi giderlerden, müşteriye yetişememek gibi sorunlardan ve maliyetlerden kurtuluyorlar.

Kendilerinden bayilik alan birkaç firma var fakat bir gün bir yakınları kendi isimleri ile bayilik vermelerini tavsiye ediyor ve kendisi de bayileri oluyor dünya çapında ki bu dev kuruluşun büyüme hikayesi her şey bir küçük dükkân da küçük bir fikir ile başlıyor ve herkes kazanıyor.

Sene 1955 bugün ki teknolojik imkânlar yok, başarı için kişiler kendileri mücadele ediyor ya da yeni bir fikir için bir tesadüf gerekiyor ancak. Bugün teknoloji bize her imkânı sunmakta aklımıza gelen bir iş fikri için yaratacağımız bir proje için başvuracağımız kaynaklar danışmanlar hazır elimizin altında, devlet araştırmaları teşvikleri projelerimize iş fikirlerimize destek olmak hayata geçirmek için yanımızda.

Bayilik sisteminin başarılı örneklerine dönecek olursak bir diğeri de pizza ürünü ile girdi iş yaşamına ilk atılımında başarısız olur tüketici pek rağbet etmez ürününe, firma yetkilileri yaşadıkları hayal kırıklıkları ile vazgeçip sektörden çekilmek yerine nasıl talep yaratacaklarına odaklanırlar ve yeni gelecek kuşak yeni tüketicileri olacaktır.

Çizgi filmlerde pizzayı kullanırlar, çizgi film kahramanları pizza yer izleyen çocuklar annelerinden pizza istemeye başlar başarı hikâyesini anlatan kaynakların yorumu ile o çocukların çocukları büyüdü ve evlerine pizza söylüyorlar o pizzayı üretenler bayilik vermeye dünya zincirinde devam ediyorlar.

Franchising Veren Firmalar

Şimdi arzu ederseniz sizde bu büyük ticari dünyada yer almak isterseniz, Kobi Vadisi platformunda bulunan Franchising veren firmaları araştırmaya başlayabilirsiniz.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz