Yatırımcı Arıyorum

Franchising Kuralları

Franchising Almak İçin Bazı Kurallar

Eğer bir franchising almak istiyorsanız buna karar verdikten sonra esas firma ile görüşmeler sağlanmalıdır. Görüşmelerin sonrasında da onay aldıysanız artık işe başlayabilirsiniz. Fakat başlangıç öncesi şunlar bilinmelidir ki esas firmanın koyacağı belli başlı kurallar olacaktır ve çoğunlukla bu kuralların dışına çıkamayacaksınız.

Bir ürünün muadil bedeline esas firma karar verir. Satışın artması adına indirim yapmak sizin elinizde değildir. Yani esas firmanın bütün franchisinglerinde aşağı yukarı aynı fiyat seviyesi geçerlidir. Esas firma genel reklam yaptığında bu doğal olarak sizin de reklamınız olacaktır. Bu reklamın da bedelinin franchisingler tarafından dönemsel ödenmesi gerekebilir. Bunu bir aidat olarak düşünebiliriz. Ya da her ay karınızdan belli bir payı ödemeniz gerekebilir. Esas firmanın sizden kar sağlaması bu şekilde olacaktır.

Esas firma, size satacağınız ürünlerin kalitesinde aynı seviyeyi yakalamanız için satın aldığınız yeri dahi belirleyecektir. Bunun dışında bir yerden alışınızı yaptığınızda franchising kurallarının dışına çıkmış olursunuz. Ayrıca franchising için kullanacağınız mekan da çok önemlidir. Çünkü franchising verecek olan esas firma mekanınızın iç dizaynına müdahale edecektir. Aynı düzende olması gerektiği için restorasyon düzeni esas firma tarafından belirlenir. Türkiye’de büyük marketlere baktığınızda neredeyse hepsinde aynı ürünlerin hep aynı reyonlarda olduğunu göreceksiniz. Bunu bahsettiğimiz kural ile ilişkilendirmek mümkündür. Sattığınız ürünü dahi firma belirler. Farklı ürünler satamazsınız. Çoğu firmada bu kurallar mevcuttur.

Franchising’in Çalışma Mantığı

Bu konuyu tıpkı ilk okul gibi anımsayabilirsiniz.

Müfredat belirlidir, işlenecek dersler belirlidir, giriş çıkış saatleri belirlidir. Hatta oturma düzeniniz bile öğretmen tarafından belirlenir 🙂

Franchising sistemde yaklaşık olarak bu modelde çalışır. Yani sizin yapacağınız tüm iş modeli hemen herşeyi ile hazırdır. Siz sadece merkeze bağlı kalarak, bulunduğunuz bölgede yeni anlaşmalar ve satış yöntemleri uygulayarak daha fazla kitleye ulaşmayı hedeflersiniz.

İşin esasına bakıldığında, birçok firmanın anlaşma/sözleşme kuralları birbirine çok yakındır. Bunun en büyük sebebi; ne kadar markanın satışına/tanıtımına yönelik içerikleri kapsasa da daha önce gelen uygulanacak olan bu maddelerin yasalara uygun olmasıdır.

Elbette her marka yönetim merkezi; bayisi, şubesi, franchise noktası vb. alanının daha fazla çalışmasını ve markasının daha fazla kitleye ulaşmasını ister. Ama unutmayın, firmanız bağlı olduğunuz franchisor ile yapacağı anlaşmadan sonrada bulunduğunuz yetki sınırları içerisinde tüm haklar size geçecektir. Franchising Sistemi Sözleşmelerinin Hukuki Nitelikleri

Ama siz yinede ilgili marka ile anlaşma yapmadan önce, size sunacağı tüm sözleşme içeriklerini mutlaka avukatınıza danışarak imza adımına geçiniz. Çünkü, artık imzadan sonra geri dönüşü olmayan bir yola girebilirsiniz. Hatta bu sözleşme sayesinde büyük bir yatırım yaparak çalışmalarınıza başlayıp sonraki süreçte ayrılma neticesinde, bağlı olduğunuz firmaya ciddi tazminatlar ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ve bu aşamada da yapmış olduğunuz tüm yatırım ve çalışmalar boşa gidebilir. Ardından marka, bu bölgede nasılsa bir çalışma/tanıtım yapılmış deyip hemen yeni bir temsilci arayışına girebilir.

Franchising İçin Bazı Ana Kurallar

Genellikle marka yönetiminin belli başlı kuralları arasında aşağıda yer alan maddeler geçebilir:

  • Yıllık veya dönemlik ürün alım taahhüdü
  • Markayı en iyi şekilde tanıtma taahhüdü
  • Reklam çalışmaları
  • Yabancı (diğer markalara ait) ürün kullanmama taahhüdü
  • Gerekli konsepti/dizaynı yerine getirme taahhüdü

gibi vb. ana konularda sizden kesin olarak söz, sözleşme, taahhüt ister.



kobi vadisi

Yorumunuz